MS-DOS kompatibilitási mód problémák PCI-IDE vezérlőkkel

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 151911 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Ezt a cikket korábban a következ? néven tették közzé: HU151911
FONTOS: Ez a cikk a Rendszernyilvántartás szerkesztéséről tartalmaz információt. Mielőtt szerkesztené a Rendszernyilvántartást, győződjön meg arról, hogy vissza tudja-e állítani azt, ha egy hiba jelentkezne ezek után. Segítséget a regedit.exe súgójában a "Regisztrációs adatbázis visszaállítása" témakörben vagy a regedt32.exe súgójában a "Regisztrációs adatbázis kulcs visszaállítása" témakörben kaphat.
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A jelenség

Amennyiben egy számítógép PCI-IDE merevlemez vezérlőt tartalmaz, ami a szinkronizálást végzi a két IDE csatorna között, a következő problémákat észlelheti:
 • 32 bites rendszer hozzáférés és 32 bites virtuális memória nem elérhető.
 • Az eszközkezelő egy felkiáltó jelet sárga körben mutat az elsődleges és másodlagos IDE csatornáknál.
A merevlemez vezérlők eltávolítása és újratelepítése nem oldja meg a problémát.

Oka

A védett módú meghajtó a merevlemez vezérlő részére nem lett megfelelően telepítve, amikor a Windows korábban elindult. Amikor ez a jelenség előfordul, egy NOIDE kulcs kerül be a regisztrációs adatbázisba, és ezzel megakadályozza a Windows-t abban, hogy a jövőben megpróbálja inicializálni a védett módú meghajtót.

A megoldás

FIGYELMEZTETÉS: A Regisztrációs adatbázis szerkesztő helytelen használata, helyrehozhatatlan hibát okozhat, ami az operációs rendszer újratelepítéséhez is vezethet. A Microsoft nem vállal garanciát azokra a problémákra, amelyek a szerkesztő helytelen használatából származnak. A Regisztrációs Adatbázis szerkesztőt mindenki a saját felelősségére használhatja.

A Regisztrációs Adatbázis szerkesztő használatáról további információt a Szerkesztő Súgójából kaphat. (Regedit.exe) Javasoljuk, hogy a Rendszernyilvántartás szerkesztése előtt készítsen biztonsági másolatot a regisztrációs fájlokról (System.dat User.dat). Ha Windows NT-t vagy Windows 2000 operációs rendszert használ, frissítenie kell az Emergency Repair Disket (ERD).

MEGJEGYZÉS : A regisztrációs kulcs elérése, ami a megoldásban említve van, adathibákat okozhat. Mielőtt módosítja a kulcsot célszerű végrehajtani az alábbi Microsoft Knowledge Base cikk hibaelhárító lépéseit:
130179 Troubleshooting MS-DOS Compatibility Mode on Hard Disks
Ahhoz, hogy elérjük, hogy a Windows újrainicializálja a védettmódú IDE meghajtót, törölni kell a következő NOIDE bejegyzést az alábbi kulcs alatt:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CURRENTCONTROLSET\SERVICES\VXD\IOS
Amennyiben Windows 98-at használ, keresse meg a tools/Mtsutil mappát a Windows 98 CD-ROM-on, és a jobb egérgombbal kattintson a Noide.inf fájlra, majd a megjelenő menüből válassza a Telepítést. Ez el fogja távolítani a NOIDE bejegyzést. Miután használta a fájlt indítsa újra a számítógépet.

Miután módosította a regisztrációs adatbázist, indítsa újra a Windowst. Ezek után a Windows újra inicializálja a védett módú merevlemez meghajtót a vezérlő számára. Ha nincs több probléma, a fájlrendszer és a virtuális memória működni fog 32 biten, és az Eszközkezelő nem fog sárga keretes felkiáltójelet mutatni az IDE csatornáknál.

Ha a védett módú meghajtó nem lett sikeresen inicializálva egy hibaüzenetet kap és a NOIDE bejegyzés újra megjelenik. A Windows az MS-DOS kompatibilitási módú fájlrendszert fogja használni legközelebbi indításkor.

További információ

Ez a probléma akkor fordul elő az IDE vezérlőkkel, amikor folyamatos kapcsolat történik a két IDE csatorna között. A védett módú meghajtók inicializálása leállhat, ha a következő jelenségek valamelyike elfordul:
 • Egy IDE csatornának van támogatott merevlemeze és a másodiknak egy CD-ROM-ja vagy egyéb típusú meghajtója, ami valós-módú meghajtót tölt be. A két IDE csatorna közötti szerializálás miatt , lehetetlen hozzáférni a valós idejű egyéb meghajtó és a védett módú merevlemez meghajtókhoz. Ez okozza, hogy a védett módú meghajtók leállnak inicializálás közben és a NOIDE bejegyzés bekerül a regisztrációba a jövőbeni hibák kivédésre. Mindkét lemezeszköz ezután valós módban megy.
 • A meghajtó az IDE vezérlőhöz manuálisan el lett távolítva az Eszközkezelőben, majd újra lett telepítve, vagy a védett módú meghajtó ki lett kapcsolva majd újra be lett kapcsolva. Néhány PCI vezérlő meghajtó nem dinamikus tiltásra és engedélyezésre lett tervezve, és ez okozhatja a védett módú vezérlő indítási hibáját.
A Windows eszköz meghajtók a következő vezérlőknél okozhatják a jelenséget:
 • CMD PCI-0640 PCI-IDE vezérlő
 • Standard Dual PCI-IDE vezérlő
 • Opti Dual PCI-IDE vezérlő
 • Intel 82371 AB/EB Pci Bus Master IDE vezérlő
 • Ali M5229 PCI Busmaster IDE vezérlő
Más PCI-IDE vezérlők, amelyek a két IDE csatorna közötti szerializációt használ, szintén okozhatják a fenti hibákat.

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 151911 - Utolsó ellenőrzés: 2004. december 29. - Verziószám: 2.2
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows 98 Standard Edition
 • Microsoft Windows 95
 • Microsoft Windows 95 VERSIONS OEM Service Release version 2.1
 • Microsoft Windows Millennium Edition
Kulcsszavak: 
kbenv diskmem kbhw win98 kbprb win95 osr2 KB151911
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com