A FAT32 fájlrendszer ismertetése

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 154997 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Megjegyzés: A jelen cikk pusztán tájékoztató jellegű, tehát hibaelhárítási információt nem tartalmaz. Ha a cikkben nem szereplő hibákkal kapcsolatos információkat keres, végezzen új keresést a Microsoft Tudásbázisban a következő cikkben felsorolt kulcsszavak használatával:
242450 Keresés a Microsoft Tudásbázisban kulcsszavak és keresőszavak használatával
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A lap tartalma

Összefoglaló

Ez a cikk a Windows 95 OEM Service Release 2 (OSR2), a Windows 98 és a Windows Millennium Edition operációs rendszerben lévő FAT32 fájlrendszert ismerteti.

További információ

A Windows 95 OSR2, a Windows 98 és a Windows Millennium Edition rendszer a FAT fájlrendszer egy újabb verzióját tartalmazza, melynek neve FAT32. A FAT32 fájlrendszer lehetővé teszi a mindössze 4 KB-os alapértelmezett szektorcsoportméretet, és támogatást nyújt a 2 GB-nál nagyobb kapacitású EIDE típusú merevlemezek használatához.

Megjegyzés: A Microsoft Windows NT 4.0 operációs rendszer nem támogatja a FAT32 fájlrendszert. A Windows NT 4.0 operációs rendszer Rendszerfájl-ellenőrző segédprogramjáról további információt a Microsoft Tudásbázis következő cikkében talál a cikk számára kattintva:
100108 A FAT, a HPFS és az NTFS fájlrendszer áttekintése

A FAT32 fájlrendszer jellemzői

A FAT fájlrendszer korábbi változataihoz képest a FAT32 az alábbi továbbfejlesztett funkciókat tartalmazza:
 • A FAT32 fájlrendszerben használható meghajtók maximális kapacitása akár 2 terabájt is lehet.

  Megjegyzés: A Microsoft Windows 2000 operációs rendszer legfeljebb 32 GB méretű, FAT32 fájlrendszerrel formázott partíciókat támogat.
 • A FAT32 hatékonyabban használja ki a rendelkezésre álló lemezterületet. Mivel kisebb (4 KB méretű) szektorcsoportokat használ (akár 8 GB kapacitású meghajtókon), 10–15 százalékkal hatékonyabban kezeli a lemezterületet, mint a nagyméretű, FAT vagy FAT16 fájlrendszerű meghajtók.
 • A FAT32 sokoldalúbb, mint elődje. A FAT32 képes a gyökérmappa áthelyezésére, és a fájlallokációs tábla biztonsági másolatának használatára (az alapértelmezett példány helyett). Emellett a FAT32 rendszerű meghajtókon a rendszertöltő rekord kibővült a létfontosságú adatstruktúrák biztonsági másolatával. Ennélfogva az ilyen meghajtók a FAT16 rendszerű meghajtókhoz képest kevésbé hajlamosak arra, hogy egyetlen hiba miatt működésképtelenné váljanak.
 • A FAT32 rugalmasabb. A FAT32 fájlrendszerű meghajtókon a gyökérmappa egy szokásos szektorcsoport-sorozat, ezért a meghajtó tetszőleges helyére áthelyezhető. A gyökérmappa-bejegyzések számára vonatkozó korábbi korlát megszűnt. A fájlallokációs tábla tükrözése letiltható, így az első példány helyett a tábla újabb példánya is aktívvá tehető. Ez a tulajdonság lehetővé teszi a FAT32 fájlrendszerű partíciók dinamikus átméretezését. Érdemes azonban megjegyezni, hogy bár a FAT32 kialakítása lehetővé teszi ezt a funkciót, a Microsoft nem építi bele a fájlrendszer első verziójába.

A FAT32 fájlrendszer kompatibilitásával kapcsolatos észrevételek

A meglévő programokkal, hálózatokkal és eszközillesztőkkel való legnagyobb kompatibilitás érdekében a FAT 32 fájlrendszert úgy fejlesztették ki, hogy az a lehető legkisebb mértékben térjen el a Windows meglévő architektúrájától, belső adatstruktúráitól, alkalmazásprogramozási felületeitől (API) és lemezformátumától. Mindazonáltal mivel most 4 bájtra van szükség az egyes szektorcsoportok értékeinek tárolásához, számos belső és lemezre kerülő adatstruktúrát és közzétett alkalmazásprogramozási felületet javítani vagy bővíteni kellett. Bizonyos esetekben a meglévő API-k nem működnek FAT32 fájlrendszerű meghajtókon. A legtöbb programra a módosítások nincsenek hatással. A meglévő eszközök és illesztőprogramok a FAT32 fájlrendszerű meghajtókon is működnek. Az MS-DOS rendszerre, blokkalapú eszközökhöz készült illesztőprogramok (például az Aspidisk.sys) és lemezprogramok azonban javításra szorulnak a FAT32 rendszerű meghajtók támogatásához.

A Microsoft összes kötegelt lemezkezelő eszköze (a Format, az Fdisk, a Defrag, valamint az MS-DOS- és Windows-alapú ScanDisk) átesett a javításon, és működik a FAT32 fájlrendszerben. Emellett a Microsoft együttműködik a vezető illesztőprogram- és lemezprogramgyártókkal, hogy termékeiket a FAT32 fájlrendszer támogatására felkészítse.

Megjegyzés: A FAT32 rendszerű kötetek a Microsoft DriveSpace vagy DriveSpace 3 használatával nem tömöríthetők.

A FAT32 fájlrendszer teljesítménye

Windows 98-alapú számítógépen a FAT32 fájlrendszerre történő áttérés az egyik leghatékonyabb teljesítménynövelő eljárás.

Két operációs rendszerrel rendelkező számítógépek

A FAT32 rendszerű kötetek jelenleg a Windows 95 OSR2, Windows 98, Windows 2000 és a Windows Millennium Edition operációs rendszerből érhetők el. Az MS-DOS rendszert, a Windows 95 eredeti verzióját és a Windows NT 4.0 rendszert futtató számítógépek nem ismerik fel a FAT32 partíciókat, és FAT32 rendszerű kötetről ezek az operációs rendszerek nem tölthetők be. Továbbá a FAT32 rendszerű kötetekhez való hozzáférés nem tökéletes, ha a számítógép indítása más operációs rendszerrel (például Windows 95- vagy MS-DOS-alapú rendszertöltő lemezről) történt.

A Windows 95 OSR2 és a Windows 98 rendszer valós üzemmódban indítható (például egy játék futtatásához), és képes a FAT32 rendszerű kötetek használatára.

FAT32 fájlrendszerű meghajtók létrehozása

Ha Windows 95 OSR2, Windows 98 vagy Windows Millennium Edition rendszerben az Fdisk eszközt 512 MB-nál nagyobb kapacitású merevlemezen futtatja, az Fdisk megkérdezi, hogy engedélyezi-e a nagyméretű lemezek támogatását. Igenlő (tehát nagyméretű lemezek támogatását engedélyező) válasz esetén a program minden 512 MB-nál nagyobb létrehozott partíciót FAT32 partícióként jelöl meg.

A Windows 98 és a Windows Millennium Edition rendszer tartalmaz egy átalakítóeszközt is, amellyel egy meglévő meghajtót FAT32 fájlrendszerűvé konvertálhat. Az átalakítóeszköz használatához hajtsa végre a következő lépéseket:
 1. A Start menüben mutasson a Programok, Kellékek, Rendszereszközök menüpontra, majd kattintson a Meghajtókonverter (FAT32) parancsra.
 2. Kattintson a Tovább gombra.
 3. Jelölje ki a FAT32 fájlrendszerűvé átalakítani kívánt meghajtót, majd kattintson a Tovább gombra.
 4. Kövesse a képernyőn megjelenő utasításokat.

Támogatási korlátok

A Microsoft támogatást nyújt a FAT32 fájlrendszer szolgáltatásaihoz a fájlok valós vagy védett üzemmódban való hibamentes olvasása és mentése terén. A Microsoft támogatja a Windows 95 rendszerben lévő valós és védett üzemmódú eszközöket.

A FAT32 fájlrendszerű kötetekre nem telepíthető, vagy az ilyen köteteken a fájlokat helytelenül olvasó és mentő régebbi programok esetében kérje a szoftver gyártójának segítségét.

Megjegyzés: Habár a FAT32 fájlrendszer 2 terabájt méretig támogatja a merevlemezeket, előfordulhat, hogy egyes merevlemezeken nem hozható létre 7,8 GB-nál nagyobb méretű rendszerindító partíció a számítógépen lévő bemeneti/kimeneti alaprendszer (BIOS) INT13 felületének korlátozásai miatt. A hardver gyártójától kérdezze meg, hogy számítógépe BIOS rendszere támogatja-e a frissített INT13 bővítményeket. A FAT32 fájlrendszerről további információt a Microsoft Tudásbázis következő cikkében találhat a cikk számára kattintva:
253774 Általános kérdések a FAT32 fájlrendszerről (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 154997 - Utolsó ellenőrzés: 2007. január 19. - Verziószám: 3.0
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows Millennium Edition
 • Microsoft Windows 98 Second Edition
 • Microsoft Windows 98 Standard Edition
 • Microsoft Windows 95
 • Microsoft Windows 95
 • Microsoft Windows 95
Kulcsszavak: 
kbinfo dtssb kbfaq KB154997
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com