Meghajtólapozó program jelenlétének megállapítása Windows rendszeren

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 186057
Ha a cikkben taglaltak nem felelnek meg a hardverprobléma tüneteinek, hardverekkel kapcsolatos további cikkekért látogassa meg a Microsoft alábbi webhelyét:
http://support.microsoft.com/default.aspx/w98?sid=460
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A lap tartalma

Összefoglaló

Ez a cikk ismerteti, hogyan állapíthatja meg, hogy a Windows alapú számítógépen fut-e meghajtólapozó program.

További információ

A minden esetben külső gyártók által szállított meghajtólapozó programok a számítógép rendszerindító fájljainak betöltését megelőzően a memóriába töltődnek. A meghajtólapozó programok telepítésének az alábbi okai lehetnek:
 • A számítógép nem támogatja a logikai blokkcímzést (LBA). Ennek oka lehet, hogy az alaplapi BIOS nem támogatja az 528 megabájtnál (MB) nagyobb meghajtók használatát.

  A logikai blokkcímzéssel kapcsolatban további információt tartalmaz a Microsoft Tudásbázis következő cikke:
  CIKK SZÁMA: 122052
  CÍM : A logikai blokkcímzés (LBA) definíciója (Előfordulhat, hogy a cikk csak angol nyelven érhető el.)
 • A számítógép egy 1024 vagy 4096 cilindernél nagyobb merevlemezzel rendelkezik.
 • A számítógép egymással nem kompatibilis, de együttesen használandó merevlemezes meghajtókkal rendelkezik.
Az alábbi eljárásokkal nem feltétlenül állapítható meg, hogy a Windows alapú számítógépen működik-e meghajtólapozó program. Ha nem biztos abban, hogy van-e meghajtólapozó program telepítve a számítógépen, lépjen kapcsolatba az alaplap vagy a merevlemez gyártójával. A meghajtólapozó programok jelenlétének megállapítására az alábbi eljárások bármelyikét használhatja:

Meghajtólapozó-üzenet

A számítógép indítása során a képernyőn megjelenhet egy üzenet, mely közli a gyártó nevét, vagy a hajlékonylemezről való rendszerindításhoz egy billentyű lenyomását kéri. Elképzelhető, hogy a meghajtólapozó programok jelenlegi verziói alapértelmezés szerint nem jelenítenek meg ilyen üzenetet.

A BIOS dátuma

Az 1994 előtt gyártott számítógépek nem támogatják az LBA technológiát. A gyártó által biztosított dokumentáció tanulmányozásával, vagy a számítógép gyártójával való konzultáció révén győződhet meg arról, hogy a számítógép BIOS rendszere támogatja-e az LBA technológiát.

Az Fdisk Status parancsa

A számítógépet a Windows 95/98 indítólemezével indítva, és a parancssorba az „Fdisk /status” parancsot írva (idézőjelek nélkül) ellenőrizheti, hogy a létező partíciók méretének összege nagyobb-e, mint a teljes merevlemez-terület.

Windows 95/98 indítólemez

Kapcsolja ki a számítógépet, várjon 10 másodpercet, majd indítsa el a számítógépet a Windows indítólemezzel (ekkor nem töltődik be a meghajtólapozó program), és töltse be a parancssort. Kisebb rendellenességeket keresve hasonlítsa össze a Windows mappában található rendszerfájlok dátumát és méretét. Ha a fizikai lemez mérete 528 MB-nál sokkal nagyobb, írja be a „c:” parancsot (idézőjelek nélkül), majd nyomja meg az ENTER billentyűt. A cd \windows\command parancs kiadásával ellenőrizze, hogy a mappa elérhető-e.

MEGJEGYZÉS: Ez a lépés csak akkor ad valós eredményt, ha az említett alkönyvtár az első 528 MB kitöltése után lett létrehozva.

Fájlok ellenőrzése

Egyes meghajtólapozó fájlok .ovl vagy .bin kiterjesztéssel rendelkeznek. A parancssorba – az idézőjelek elhagyásával – írja be a „Dir /a *.bin” vagy „Dir /a *.ovl” parancsot; ezzel ellenőrizheti, hogy a drvspace.bin és a dblspace.bin fájlokon kívül találhatók-e egyéb ilyen fájlok.

A Config.sys fájl ellenőrzése

A meghajtólapozó programok a Config.sys fájlból is betöltődhetnek, hogy az elsődleges IDE-vezérlő master módban működő meghajtójának aktív rendszertöltő partíciójától eltérő meghajtókhoz is hozzáférhessenek.

Memóriaellenőrzés

Csak a parancssort betöltve tesztelje a számítógép memóriáját. Ezt az alábbi lépések végrehajtásával teheti meg:
 1. Indítsa újra a számítógépet, és a „Windows 95 indítása” üzenet megjelenését követően nyomja meg az F8 billentyűt.
 2. Válassza a parancssor betöltésének lehetőségét, majd nyomja meg az ENTER billentyűt.
 3. A parancssorban adja ki a „MEM /C” parancsot az alapmemória teljes méretének megállapításához. A 655 360-nál kisebb értékek meghajtólapozó program jelenlétére utalhatnak, habár az alacsonyabb értéket egy SCSI-illesztőprogram vagy akár egy, a fő rendszertöltő rekordot támadó vírus is okozhatja.

  MEGJEGYZÉS: A meghajtólapozó programok nagy részének legfrissebb verziói nem használják az alapmemóriát.
Megjegyzés: Ez egy „GYORS KÖZZÉTÉTELŰ” cikk, amelyet maga Microsoft támogatási csoportja készített. A benne fogalt információkat a jelentkező problémákra válaszul, az adott állapotukban biztosítjuk. Az anyagok a közzétételük gyorsaságából következően tartalmazhatnak sajtóhibákat, illetve külön értesítés nélkül bármikor átdolgozáson eshetnek át. További tudnivalók olvashatók a felhasználási feltételek között.

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 186057 - Utolsó ellenőrzés: 2011. január 5. - Verziószám: 2.0
Kulcsszavak: 
kbhowto kbenv kbfaq KB186057
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com