Árva tartományok eltávolítása az Active Directoryból

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 230306 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A lap tartalma

Összefoglaló

Egy tartomány utolsó tartományvezérlőjének lefokozásakor a rendszergazda általában az Ez a kiszolgáló az utolsó tartományvezérlő a tartományban lehetőséget választja a DCPromo eszközben, amivel eltávolítja a tartomány metaadatait az Active Directoryból. A cikk azt ismerteti, hogy miként távolíthatók el a metaadatok az Active Directoryból abban az esetben, ha nem ez az eljárás használatos, illetve akkor, ha az összes tartományvezérlő kapcsolat nélküli állapotba kerül anélkül, hogy előtte lefokozták volna őket. Figyelem! A tartomány metaadatainak manuális eltávolítása előtt a rendszergazdának ellenőriznie kell, hogy az utolsó tartományvezérlő lefokozása óta történt-e replikáció. Az NTDSUTIL eszköz helytelen használata az Active Directory részleges vagy teljes működésképtelenségét okozhatja.

Árva tartományok eltávolítása az Active Directoryból

 1. Állapítsa meg, hogy melyik tartományvezérlő a tartománynév-kiosztási főkiszolgáló műveleti főkiszolgálói szerepkörének tulajdonosa. A szerepkört birtokló kiszolgáló azonosítása:
  1. Indítsa el a Microsoft Management Console (MMC) Active Directory - tartományok és bizalmi kapcsolatok beépülő modulját a Felügyeleti eszközök menüből.
  2. Kattintson a jobb gombbal a gyökércsomópontra a bal oldali Active Directory - tartományok és bizalmi kapcsolatok ablaktáblában, majd kattintson a Műveleti főkiszolgáló parancsra.
  3. A szerepkört jelenleg birtokló tartományvezérlő a Tartománynév-nyilvántartási főkiszolgáló mezőben látható. Megjegyzés: Ha ez a beállítás nemrégiben módosult, akkor előfordulhat, hogy replikáció miatt nem minden számítógép értesült e változásról.

   A műveleti főkiszolgálói szerepkörökről a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkében tájékozódhat:
   197132 Mozgó egyedüli főkiszolgálóval végzett műveletek (FSMO) szerepkörei a Windows 2000 Active Directoryban
 2. Ellenőrizze, hogy megtörtént-e a tartomány összes kiszolgálójának lefokozása.
 3. Mutasson a Start menü Programok pontjára, majd a Kellékek pontra, és kattintson a Parancssor parancsra.
 4. Írja be a parancssorba az ntdsutil parancsot.
 5. Írja be a metadata cleanup parancsot, majd nyomja le az ENTER billentyűt.
 6. Írja be a connections parancsot, majd nyomja le az ENTER billentyűt. Ezzel a menüvel csatlakozhat ahhoz az adott kiszolgálóhoz, amelyen a módosítások történni fognak. Ha a jelenleg bejelentkezett felhasználó nem tagja a Vállalati rendszergazdák csoportnak, akkor a használni kívánt hitelesítő adatokat a kapcsolat létesítése előtt megadva biztosíthatók a szükséges alternatív hitelesítő adatok. Ehhez írja be a set creds tartománynév felhasználónév jelszó parancsot, majd nyomja le az ENTER billentyűt. Jelszó nélküli csatlakozás esetén írja be a null karakterláncot a jelszót megadó paraméter helyére.
 7. Írja be a connect to server kiszolgálónév parancsot (ahol a kiszolgálónév a tartománynév-kiosztási főkiszolgáló műveleti főkiszolgálói szerepkörét birtokló tartományvezérlő neve), majd nyomja le az ENTER billentyűt. Ekkor a kapcsolat sikeres létrehozását megerősítő üzenet jelenik meg. Hiba előfordulása esetén ellenőrizze, hogy a kapcsolatban használt tartományvezérlő elérhető-e, és hogy a megadott hitelesítő adatokhoz rendszergazdai jogosultságok tartoznak-e a kiszolgálón.
 8. Írja be a quit parancsot, majd nyomja le az ENTER billentyűt. Ekkor megjelenik a Metadata Cleanup menü.
 9. Írja be a select operation target parancsot, majd nyomja le az ENTER billentyűt.
 10. Írja be a list domains parancsot, majd nyomja le az ENTER billentyűt. Ekkor megjelennek az erdőben lévő tartományok egy hozzájuk társított szám kíséretében.
 11. Írja be a select domain szám parancsot, majd nyomja meg az ENTER billentyűt. A szám az eltávolítani kívánt tartományhoz társított szám.
 12. Írja be a quit parancsot, majd nyomja le az ENTER billentyűt. Ekkor megjelenik a Metadata Cleanup menü.
 13. Írja be a remove selected domain parancsot, majd nyomja le az ENTER billentyűt. Az eszköz ekkor egy üzenet formájában megerősíti a sikeres eltávolítást. Hiba esetén olvassa el a Microsoft Tudásbázisnak az adott hibaüzenetről szóló cikkét.
 14. A quit parancsot minden egyes menühöz beírva lépjen ki az NTDSUTIL eszközből. A rendszer ekkor tájékoztat a kapcsolatot sikeres megszüntetéséről.
Hivatkozások

Az NTDSUTIL eszközről további információt a Windows 2000 telepítőlemezének Support/Reskit mappájában található, a támogatási eszközöket ismertető dokumentációban talál. A Microsoft Windows 2000 Resource Kit csomag súgófájljaiban található Books Online hivatkozásra kattintva részletesen tájékozódhat az NTDSUTIL eszközről.

A tartományvezérlőknek a törölni kívánt tartományból való eltávolításáról a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkében tájékozódhat:
216498 Adatok eltávolítása az Active Directoryból tartományvezérlő sikertelen lefokozási kísérletét követően


Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 230306 - Utolsó ellenőrzés: 2008. február 21. - Verziószám: 2.5
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows 2000 Server
 • Microsoft Windows 2000 Advanced Server
 • Microsoft Windows 2000 Datacenter Server
 • Microsoft Windows Server 2003, Standard Edition (32-bit x86)
 • Microsoft Windows Server 2003, Enterprise Edition (32-bit x86)
 • Microsoft Windows Server 2003 R2 Standard Edition (32-bit x86)
 • Microsoft Windows Server 2003 R2 Enterprise Edition (32-Bit x86)
Kulcsszavak: 
kbhowtomaster kbenv KB230306
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com