A lapozófájl méretére vonatkozó 4095 MB-os korlát átlépése Windows rendszerben

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 237740 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Fontos: A cikk a beállításjegyzék (korábbi nevén rendszerleíró adatbázis) módosításával is foglalkozik. A beállításjegyzékről módosítása előtt készítsen biztonsági másolatot, illetve győződjön meg arról, hogy szükség esetén helyre tudja állítani azt. A beállításjegyzék biztonsági mentéséről, visszaállításáról és módosításáról a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkében tájékozódhat:
256986 A Windows beállításjegyzékének ismertetése tapasztalt felhasználók számára
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

Összefoglaló

Windows rendszerben a lapozófájl méretének beállításakor a dokumentáció szerint a maximális megengedett lapozófájlméret 4095 megabájt (MB). A korlátozásra az x86 processzorokon használt laphozzárendelés miatt van szükség, ugyanis ezek a processzorok nem tudnak lapozófájlonként ennél több lapot kezelni. A korlátozás azonban kötetenként értendő; ha ennél nagyobb méretű lapozófájlra van szükség, egy vagy több meghajtón is létrehozhatók a fenti méretnek megfelelő lapozófájlok. Ha nincsenek további meghajtók vagy kötetek, egyetlen meghajtó külön mappáiban is létrehozható több lapozófájl.

A Service Pack 1 (SP1) szervizcsomaggal bővített Microsoft Windows Server 2003-alapú számítógépeken azonban egyetlen lapozófájl mérete is meghaladhatja a 4095 MB-ot.

Megjegyzések: Nagyobb méretű lapozófájlok létrehozásához be kell tölteni a fizikaicím-kiterjesztési (PAE) kernelt. Windows Server 2003 rendszerben a fizikai címkiterjesztés automatikusan engedélyezett, ha a kiszolgáló a számítógép működése közben üzembe helyezhető memóriaeszközöket használ. A másik lehetőség a PAE kernel kényszerítése a /PAE kapcsoló Boot.ini fájlhoz való hozzáadásával.

A 4 GB vagy annál nagyobb méretű RAM memóriával rendelkező számítógépek teljes memóriaképének létrehozásához szükség van a /MAXMEM kapcsoló használatára is a Boot.ini fájlban. Ezenkívül a memóriakép sikeres létrehozásához a rendszerpartíció egyik lapozófájljának a számítógépben található RAM memória méreténél 1 MB-tal nagyobbnak kell lennie. A Microsoft Tudásbázis kapcsolódó cikke:
108393 A Windows rendszer Boot.ini fájljának /maxmem kapcsolója (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)

További információ

Figyelmeztetés: A beállításszerkesztővel (Rendszerleíróadatbázis-szerkesztő) vagy más eszközzel helytelenül módosított beállításjegyzék komoly problémákat okozhat, amelyek akár az operációs rendszer újratelepítését is szükségessé tehetik. A Microsoft nem garantálja az ilyen jellegű problémák megoldhatóságát, ezért a beállításjegyzéket csak saját felelősségére módosíthatja.

Fontos megjegyezni, hogy az ilyen nagyméretű lapozófájlok káros hatással lehetnek a teljesítményre. Ha ilyen méretű lapozófájlra van szükség, jobb megoldás lehet a számítógép RAM memóriájának bővítése. A Windows jelenleg az alábbi algoritmussal határozza meg az alapértelmezett lapozófájlméretet:
 • Ha a teljes fizikai RAM memória kisebb mint 2 gigabájt (GB), a lapozófájl mérete a RAM memória méretének 1,5-szerese vagy 2 GB (amelyik kisebb).
 • Ha a teljes fizikai RAM memória legalább 2 GB, az alapértelmezett méret 2 GB.
Több lapozófájl létrehozása egy köteten a 4095 MB-os korlát átlépése érdekében:
 1. Hozzon létre a köteten tárolandó lapozófájlok számának megfelelő számú mappát azon a meghajtón vagy köteten, amelyen tárolni szeretné a lapozófájlokat. A mappák neve lehet például C:\Lapozófájl1, C:\Lapozófájl2 és C:\Lapozófájl3.
 2. Kattintson a Start menü Futtatás parancsára, írja be a regedit parancsot a Megnyitás mezőbe, majd kattintson az OK gombra.
 3. A bal oldali ablaktáblában keresse meg és jelölje ki a következő beállításkulcsot:
  HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\SessionManager\MemoryManagement
 4. Keresse meg a Pagingfiles azonosítót, majd dupla kattintással nyissa meg.
 5. Törölje a megadott értékeket, majd írja be a következőket:
  c:\Lapozófájl1\pagefile.sys 3000 4000
  c:\Lapozófájl2\pagefile.sys 3000 4000
  c:\Lapozófájl3\pagefile.sys 3000 4000
 6. Kattintson az OK gombra, majd lépjen ki a beállításszerkesztőből.
 7. A módosítások érvénybe léptetéséhez indítsa újra a számítógépet.
 8. Ellenőrizze a lapozófájl tulajdonságait a virtuális memória beállításai között. Ehhez hajtsa végre az alábbi lépéseket.

  A virtuális memória beállításainak megnyitása Windows 2000-alapú számítógépen
  1. Kattintson a jobb gombbal az asztalon található Sajátgép ikonra, majd a Tulajdonságok parancsra.
  2. Kattintson a Speciális fülre.
  3. Kattintson a Teljesítménybeállítások gombra.
  4. Kattintson a Módosítás gombra.
  A virtuális memória beállításainak megnyitása Windows XP- vagy Windows Server 2003-alapú számítógépen
  1. Kattintson a jobb gombbal az asztalon található Sajátgép ikonra, majd a Tulajdonságok parancsra.
  2. Kattintson a Speciális fülre.
  3. A Teljesítmény csoportban kattintson a Beállítások gombra.
  4. Kattintson a Speciális fülre, majd a Módosítás gombra.
A fenti példában a lapozófájlok kezdeti mérete 3000. Ha lemezterületet szeretne felszabadítani, az új lapozófájlok kezdeti méretét 0-ra állíthatja, így a rendszer csak szükség esetén használja az érintett területet. A rendszer a számítógép indításakor a minimális méretben határozza meg a lapozófájl kezdeti méretét. Ha a kezdeti méret 3000, a rendszer attól függetlenül lefoglalja ezt a lemezterületet, hogy éppen használatban van-e.

Megjegyzés: A 4 GB vagy annál nagyobb méretű RAM memóriával rendelkező számítógépek teljes memóriaképének létrehozásához szükség van a /maxmem kapcsoló használatára is a Boot.ini fájlban. Ezenkívül a memóriakép sikeres létrehozásához a rendszerpartíció egyik lapozófájljának a számítógépben található RAM memória méreténél 1 MB-tal nagyobbnak kell lennie.

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 237740 - Utolsó ellenőrzés: 2008. február 21. - Verziószám: 6.6
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows Server 2003, Enterprise Edition for Itanium-based Systems
 • Microsoft Windows Server 2003, Enterprise Edition (32-bit x86)
 • Microsoft Windows Server 2003, Standard Edition (32-bit x86)
 • Microsoft Windows XP Professional x64 Edition
 • Microsoft Windows XP Professional
 • Microsoft Windows XP Home Edition
 • Microsoft Windows 2000 Datacenter Server
 • Microsoft Windows 2000 Advanced Server
 • Microsoft Windows 2000 Server
 • Microsoft Windows 2000 Professional Edition
Kulcsszavak: 
kbhowto kbdiskmemory kbproductlink KB237740
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com