A számítógép kikapcsolásakor jelentkező problémák Windows 98 Second Edition rendszerben

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 238096 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Fontos! A cikk a beállításjegyzék (korábbi nevén rendszerleíró adatbázis) módosításával is foglalkozik. A beállításjegyzékről módosítása előtt készítsen biztonsági másolatot, illetve győződjön meg arról, hogy szükség esetén helyre tudja állítani a beállításjegyzéket. A beállításjegyzék biztonsági mentéséről, visszaállításáról és módosításáról a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkében tájékozódhat:
256986 A Microsoft Windows rendszerleíró adatbázisának ismertetése
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A lap tartalma

Összefoglaló

Ez a cikk nem a Windows 98, hanem kimondottan a Windows 98 Second Edition leállítási és újraindítási problémáinak megoldásával foglalkozik.A Windows 98 leállítási problémáinak megoldásáról a Microsoft Tudásbázis következő számú cikkében tájékozódhat:
202633 Windows 98 kilépési problémák hibakeresése

További információ

Amikor a Windows 98 Second Edition rendszer nem áll le megfelelően, úgy tűnik, mintha hosszú percekig nem válaszolna (lefagyna), miközben a következőhöz hasonló üzenet látható a képernyőn:
Kérem várjon, amíg a számítógép leáll
Az is előfordulhat, hogy csak egy üres képernyő és egy villogó kurzor látható, illetve hogy a számítógép leállás helyett újraindul.

Leállítási kiegészítés a Windows 98 Second Edition rendszerhez

A Microsoft kibocsátotta a Windows 98 Second Edition rendszerhez készült leállítási kiegészítést (Shutdown Supplement), amely kimondottan a Windows 98 Second Edition rendszert futtató hardver- és szoftverkonfigurációkat használó számítógépek leállítási problémáival foglalkozik. A problémák két módon jelentkezhetnek: a számítógép kikapcsoláskor újraindul, illetve nem válaszol.

A Microsoft azt javasolja, hogy kövesse a cikkben ismertetett hibaelhárítás lépéseit. Ha ezek a lépések nem oldják meg a leállítási problémát, a Microsoft ennek a frissítésnek az alkalmazását javasolja. A Windows 98 Second Edition rendszerhez készült leállítási kiegészítés beszerzéséről a Tudásbázis következő számú cikkében tájékozódhat:
239887 Windows 98 Második Kiadás Shutdown Supplement
Megjegyzés: A Windows 98 Second Edition leállítási kiegészítésének telepítését követően az Msconfig.exe fájl futtatásakor megjelenő párbeszédpanel Speciális lapján nem jelenik meg többé a Gyors kikapcsolás tiltása beállítás.

Hibaelhárítás

A Windows 98 Second Edition leállítási problémáiról a Tudásbázis következő számú cikkében tájékozódhat:
202633 Windows 98 kilépési problémák hibakeresése

A leállítási problémák általános okai

A Windows 98 Second Edition rendszerben az alábbiak okozhatnak hibát a kikapcsolás során:
 • Engedélyezve van a gyors kikapcsolás.
 • Sérült a Windows kilépési hangfájlja.
 • Egy program, illetve egy memóriarezidens (TSR) program nem záródik be megfelelően.
 • Inkompatibilis, sérült vagy ütköző eszközillesztőt töltött be a rendszer.
 • Inkompatibilis az egyik APM- vagy az ACPI-beállítás.
 • Inkompatibilis a BIOS konfigurációs beállítása.
 • A számítógépen helytelenül konfigurált vagy sérült hardver található.
 • Egy videoadapterhez valós módban nincs hozzárendelve megszakításkérés (IRQ).
Megjegyzés: A Windows 98 Second Edition tartalmazza az ACPI, az OnNow és az APM legújabb frissítéseit, nincs benne viszont a Windows 98 eredeti kiadásába beépített gyorsleállítási kód, így a Second Edition már támogatja ezeket az új szolgáltatásokat.

Bár a Windows 98 Second Edition számos új illesztőprogramot tartalmaz, nem minden külső gyártó tudta saját hardver-illesztőprogramjait frissíteni. Néhány meglévő számítógépen vagy eszközön valószínűleg frissíteni kell a BIOS rendszert vagy az eszköz-illesztőprogramot, hogy teljes mértékben támogassa a Windows 98 Second Edition rendszert.

Ismert problémák

Megszakításkezelés

A megszakításkezelésre vonatkozó beállítás lehetővé teszi, hogy több PCI-eszköz is ugyanazt a megszakításkérési (IRQ) csatornát használja egyidejűleg. Ha a BIOS rendszer nem támogatja teljes mértékben ezt a szolgáltatást, a beállítás problémát okozhat a számítógép kikapcsolásakor, még akkor is, ha nem osztozik több eszköz egyszerre ugyanazon a megszakításkérésen. A PCI-busz megszakításkezelésének letiltásához tegye az alábbiakat:
 1. Mutasson a Start menü Beállítások pontjára, kattintson a Vezérlőpult parancsra, majd kattintson duplán a Rendszer ikonra.
 2. Az Eszközkezelő lapon bontsa ki a Rendszereszközök elemet.
 3. Kattintson duplán a PCI busz elemre, majd törölje a jelet az IRQ irányítás lapon található IRQ irányítás használata jelölőnégyzetből.
 4. Kattintson az OK gombra, aztán ismét az OK gombra, majd indítsa újra a számítógépet.
 5. A számítógép újraindítása után próbálkozzon ismét a számítógép kikapcsolásával.
Ha az operációs rendszer megfelelően áll le, valószínűleg módosítania kell a BIOS rendszer konfigurációját vagy frissítenie kell a BIOS rendszert. Ennek módjáról a BIOS gyártójánál tájékozódhat.

Folytatás Ring és LAN hálózati kérés esetén

Előfordulhat, hogy a BIOS rendszerben található, Ring és LAN hálózati kérés esetén folytatásra történő beállítás letiltásával megoldható néhány leállítással kapcsolatos probléma. Ennek módjáról a BIOS vagy a számítógép gyártójánál tájékozódhat.

Plug and Play rendszerű BIOS

Kikapcsolás közben néha előfordulhat, hogy a BIOS és a Windows nem tud megfelelően kommunikálni a számítógép hardverével. A Windows 98 Second Edition beállítható oly módon, hogy figyelmen kívül hagyja a Plug and Play technológiájú BIOS rendszert, és közvetlenül a hardverrel kommunikáljon.

Megjegyzés: Ezt a módszert csak tesztelési jelleggel használja. A Plug and Play BIOS letiltása meggátolhatja bizonyos hardvereszközök működését.

A Windows konfigurálása a Plug and Play BIOS figyelmen kívül hagyására:
 1. Indítsa újra számítógépet, majd nyomja le és tartsa lenyomva a CTRL billentyűt mindaddig, amíg a Windows 98 indítómenüje meg nem jelenik.
 2. Válassza a Csak parancssor lehetőséget.
 3. Írja be a következő parancsot a parancssorba:
  cd \windows\system32\drivers
 4. Nevezze át a Bios.vxd fájlt Bios.old fájlra.
 5. Indítsa újra a számítógépet.
 6. A számítógép újraindítása után próbálkozzon meg a Windows leállításával.
Ha a számítógép megfelelően áll le, valószínűleg a BIOS okozza a kikapcsoláskor jelentkező problémákat. A lehetséges frissítésekről érdeklődjön az alaplap vagy a BIOS gyártójánál.

A számítógép BIOS rendszeréről a Microsoft Tudásbázis következő számú cikkében tájékozódhat:
299697 A számítógép bemeneti/kimeneti alaprendszerének általános áttekintése (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)

NVRAM/ESCD

A BIOS és a Windows rendszerindítás és rendszerleállítás közben történő együttműködését speciális beállítások határozzák meg. Ellenőrzésképpen tiltsa le a NVRAM/ESCD-frissítésekre vonatkozó szolgáltatást, hogy lássa, ez megoldja-e a problémát. Ehhez hajtsa végre a következő lépéseket:
 1. Mutasson a Start menü Beállítások pontjára, kattintson a Vezérlőpult parancsra, majd kattintson duplán a Rendszer ikonra.
 2. Az Eszközkezelő lapon bontsa ki a Rendszereszközök elemet.
 3. Kattintson a Plug and Play BIOS lehetőségre, majd a beállításokat tartalmazó lapon jelölje be a NVRAM/ESCD frissítés tiltása jelölőnégyzetet.
 4. Kattintson az OK gombra, aztán ismét az OK gombra, majd indítsa újra a számítógépet.
 5. A számítógép újraindítása után próbálkozzon ismét a számítógép kikapcsolásával.

Engedélyezett gyors kikapcsolás

Figyelem! A beállításszerkesztő (Rendszerleíróadatbázis-szerkesztő) helytelen használata az operációs rendszer újratelepítését is szükségessé tehető, komoly problémákat is okozhat. A Microsoft nem garantálja az ilyen jellegű problémák megoldhatóságát, ezért a beállításszerkesztőt csak saját felelősségére használhatja.

A Microsoft Rendszerbeállító segédprogramja tartalmaz egy beállítást, amelynek segítségével letiltható a gyors kikapcsolás. Ha ez a beállítás nincs engedélyezve a Windows 98 Second Edition rendszerben, leállás helyett a számítógép újraindulhat. A probléma megoldásához a következő beállításkulcsban módosítsa a FastReboot bejegyzés értékét 1-ről 0-ra:
HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\Shutdown
Megjegyzés: A Windows 98 Second Edition leállítási kiegészítésének telepítését követően az Msconfig.exe fájl futtatásakor megjelenő párbeszédpanel Speciális lapján nem jelenik meg többé a Gyors kikapcsolás tiltása beállítás.

Vírusirtó program

Ha a számítógépen vírusirtó program található, amely leállításkor ellenőrzi a hajlékonylemezes meghajtót, kikapcsolás közben a számítógép lefagyhat. A Microsoft Tudásbázis kapcsolódó cikke:
231666 Kikapcsolás közben a vírusirtó program a számítógép lefagyását okozza (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)

A Configmg.vxd fájl cseréje

A Microsoft több visszajelzést kapott arról, hogy a leállítási problémák megoldása érdekében néhány ügyfél kicserélte a Configmg.vxd fájl Windows 98 Second Edition változatát a fájl Windows 98 változatára. A Microsoft ezt a megoldást kifejezetten ellenzi, ez ugyanis egy nem ellenőrzött eljárás, amely súlyos hibákról tájékoztató hibaüzeneteket, CPI-hibákat és hardverproblémákat okozhat. A Windows 98 Second Edition leállítási kiegészítése ellenőrzi, hogy a Configmg.vxd fájl megfelelő változata van-e telepítve, majd a korábbi változatokat kicseréli a megfelelő Windows 98 Second Edition változatra.Kikapcsolás közben végrehajtott műveletek

A Windows 98 Second Edition leállítás közben számos műveletet próbál meg végrehajtani, többek között az alábbiakat:
 • Az összes lemezírás befejezése.
 • A lemez gyorsítótárának kiürítése.
 • A futó alkalmazások bezárása az Ablak bezárása kóddal.
 • Az összes védett módú illesztőprogram átváltása valós módba.


Amennyiben ez a cikk nem alkalmazható saját leállítási problémájára, olvassa el a Microsoft következő webhelyén található további, a Windows 98 rendszer leállításával kapcsolatos cikkeket:
http://support.microsoft.com/ph/1139

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 238096 - Utolsó ellenőrzés: 2007. május 12. - Verziószám: 2.1
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows 98 Second Edition
Kulcsszavak: 
kbinfo kbenv kbfaq KB238096
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.
Már nem támogatott termékekre vonatkozó Tudásbázis-tartalom – Felelősséget kizáró nyilatkozat
Ez a cikk a Microsoft által már nem támogatott termékekre vonatkozik, ezért a továbbiakban tartalma már nem frissül, jelenlegi állapotában lesz elérhető.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com