USB- és SD-tárolóeszközök – a helyes eljárás a tárolóeszközök bejelentkeztetésére, illetve az írási gyorsítótár engedélyezésére

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 2442580 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A lap tartalma

További információ

A kép összecsukásaA kép kibontása
Ez a cikk a teendőket lépésről lépésre ismerteti.
Ez a cikk a teendőket lépésről lépésre ismerteti.

A jelenség

USB-tárolóeszközt használok az adatok biztonsági mentéséhez. Mi a helyes eljárás az USB flash memória be- és kijelentkeztetésére? Hogyan gyorsítható fel az adatok elérése?

A megoldás

Az USB-meghajtók és az SD-kártyák már régóta elengedhetetlen eszközei a személyes és fontos adatok szállításának és ideiglenes tárolásának. Ezenkívül kis méretüknek, hatalmas kapacitásuknak (jelenleg 2 GB-tól akár 256 GB-ig) és alacsony beszerzési áruknak köszönhetően a praktikus USB-meghajtók ideális útitársakká váltak.

Még ennél is vékonyabbak és könnyebbek az SD-tárolóeszközök, amelyek hasonló kapacitásokkal rendelkeznek és kedvező áron vásárolhatók meg. Az SD-kártyákat régebben digitális fényképezőgépek háttértároló eszközeként használták. Manapság már a notebookok és asztali számítógépek is rendelkeznek bővítőhelyekkel az SD-kártyák fogadásához, így a kis kártyák nemcsak a digitális fényképek megosztásához, hanem a fontos dokumentumok és személyes fájlok biztonsági másolatának tárolására szolgáló univerzális eszközként is használhatók.

Megjegyzés: A következő utasítások és tanácsok a Windows 7 rendszerre vonatkoznak, de hasonló módon alkalmazhatók a Windows Vista és Windows XP rendszerek esetében is.


A kép összecsukásaA kép kibontása
2674154USB-háttértároló: Tudnivalók

Jelenleg az USB-háttértároló eszközök korábbi USB 1.1-es verziója, valamint a sokkal gyorsabb USB 2.0-s verziója érhető el. Az USB 2.0-s verziójú meghajtók maximális adatátviteli sebessége 480 Mbit/s (60 MB/s). Az USB 2.0-s eszközök régebbi, 1.0-s verziójú USB-bővítőhelyhez is csatlakoztathatók. Ebben az esetben viszont a maximális adatátviteli sebesség 12 Mbit/s-ra (1,5 MB/s) vagy kisebbre csökken.

Megjegyzés: Az új USB 3.0 szabvány akár 5 GB/s (625 MB/s) adatátviteli sebességet is lehetővé tesz majd. A piacon már elérhetők USB 3.0-s verziójú flash eszközök. A 16 GB-os modellek ára 50 euró körül mozog. Az ugyanilyen tárolókapacitású USB 2.0-s modellek feleannyiba kerülnek. Ha általában csak kis mennyiségű, néhány gigabájtnyi adatot másol, elegendő az USB 2.0-s flash meghajtó is.SD-kártyák: TudnivalókAz SD-kártyák az USB-meghajtókhoz hasonlóan flash memóriát használnak. Az SD a SECURE (D)igital kifejezés rövidítése. A régebbi SD-kártyák memóriakapacitása 1 GB-tól 4 GB-ig terjed.

Az úgynevezett SDHC-kártyák (SD high capacity – nagy kapacitású SD) az SD-kártyák fejlődésének következő lépcsőfokát képviselik, napjainkban akár 32 GB-os tárolókapacitással érhetők el. Lényegesen nagyobb kapacitást kínálnak az SDXC-kártyák. Az SDXC az „SD eXtended capacity (bővített kapacitású SD)” kifejezés rövidítése, és a lényegesen nagyobb tárolókapacitásra utal, amelyet a kártyák ezen kategóriája biztosít. Elméletileg akár a 2 terabájtos kapacitás is lehetséges, de a kártyák jelenlegi kapacitása általában 64 GB.

A jelenlegi SD-kártyák maximális adatátviteli sebessége 104 MB/s. Ügyeljen rá, hogy megfelelő méretű kártyát vásároljon, mivel léteznek sokkal kisebb méretű kártyák is a kisebb eszközökhöz, például MP3-lejátszókhoz.

Gyakorlati tudnivaló: Az SD-kártyák oldalán egy kis csúszka található, amellyel beállíthatja, hogy a kártya írásvédett legyen, így megvédheti a tárolt adatokat a véletlen felülírástól.

A kép összecsukásaA kép kibontása
2674155
Tárolóeszközök formázása

A Windows 7 cserélhető, illetve ritkábban helyi lemezként is kezeli az USB-meghajtókat és az SD-kártyákat. Mindkét esetben pontosan ismerni kell a helyüket a Windows rendszeren a fájlrendszer olvasásához. Az USB flash meghajtók és az SD-kártyák fájlrendszere általában FAT vagy FAT32 formátumú. Ezért ezek az adathordozók a régebbi Windows rendszerekben egyszerűen használhatók, kezelhetők és írhatók le. Néhány esetben javasolt a lemez formázása NTFS formátumúvá az adatok elérésének felgyorsításához, valamint olyan Windows szolgáltatások használatához, amelyek más fájlrendszer esetén nem érhetők el.


Az USB-tárolóeszköz telepítése és bejelentkeztetése

Az USB-tárolóeszközhöz illesztőprogramra van szükség, amely a Windows 7 rendszer esetén általában automatikusan elérhető.

1. Csatlakoztassa az USB-meghajtót a számítógép egy szabad USB-bővítőhelyéhez. A Windows 7 ekkor jelzi az eszköz illesztőszoftverének telepítését.

A kép összecsukásaA kép kibontása
2922956
2. A csatlakoztatás során a Windows jelzi, hogy használhatja az eszközt.

A kép összecsukásaA kép kibontása
2922957
3. Kattintson az állapotüzenetre az információs sávon az USB-eszközök telepítési folyamatával kapcsolatos részletek megjelenítéséhez.

A kép összecsukásaA kép kibontása
2922959
Az USB-tárolóeszköz eltávolítása

Az írás közbeni adatvesztés és az USB flash meghajtó fájlrendszerét érő esetleges sérülésének elkerülése érdekében ki kell jelentkeztetnie a meghajtót a rendszerből, mielőtt eltávolítja azt. Ez az SD-kártyákra is vonatkozik.1. Kattintson az információs sávon a kis nyílra.

A kép összecsukásaA kép kibontása
2922960
2. A megjelenő párbeszédpanelen kattintson a Hardver biztonságos eltávolítása és az adathordozó kiadása ikonra.

A kép összecsukásaA kép kibontása
2922961
3. A megjelenő listában kattintson az USB-meghajtóhoz tartozó megfelelő bejegyzésre.

A kép összecsukásaA kép kibontása
2922962
4. Egy üzenet jelzi, hogy a hardver eltávolítható. Csak ekkor távolítsa el az USB-meghajtót.

A kép összecsukásaA kép kibontása
2922963
USB-meghajtók/SD-kártyák: az írási gyorsítótár engedélyezése

A Windows 7 írási gyorsítótárat biztosít, amely lehetővé teszi, hogy a rendszer késleltetve írja az adatokat a meghajtóra, akkor, amikor alacsony(abb) az alapértelmezett belső meghajtó terhelése. Az előny: Gyorsabb az adatok tárolása és olvasása, nem hátráltatja a munkavégzést.

Ezt a funkciót a Windows 7 rendszer egy rejtett beállításával engedélyezheti az USB-tárolóeszközökre és az SD-kártyákra vonatkozóan az adatáramlás javítása érdekében. A helyi lemezként felismert USB-eszközök teljesítményének jelentős javulását érheti el, különösen (de nem kizárólag) az USB-merevlemezek esetében. Mielőtt eltávolítja a meghajtót vagy a kártyát, minden alkalommal győződjön meg róla, hogy azt megfelelően kijelentkeztette a rendszerből.

Ez a beállítás különösen fontos, ha a meghajtó fájlrendszerét a későbbiekben NTFS formátumúra kívánja formázni. További információkat a cikksorozat negyedik részében olvashat.

Az eljárás ismertetése:1. Csatlakoztassa az USB-meghajtót vagy SD-kártyát, és kattintson a Windows ikonra.

A kép összecsukásaA kép kibontása
2922964
2. A Keresés programokban és fájlokban mezőbe írja be az Eszközkezelő kifejezést.

A kép összecsukásaA kép kibontása
2922965
3. A Start menü felső részén megjelenő találati listában kattintson az Eszközkezelő bejegyzésre.

A kép összecsukásaA kép kibontása
2922966
4. Ekkor megnyílik az Eszközkezelő. Kattintson a Meghajtók elem mellett található kis nyílra.

A kép összecsukásaA kép kibontása
2922967
5. A megjelenő listában kattintson duplán az USB- vagy SD-tárolóeszköz bejegyzésére.

A kép összecsukásaA kép kibontása
2922968
6. Az ... Eszköz tulajdonságai párbeszédpanelen kattintson a Házirendek fülre.

A kép összecsukásaA kép kibontása
2922969
7. Válassza a Jobb teljesítmény lehetőséget.

A kép összecsukásaA kép kibontása
2922970
8. Kattintson az OK gombra, és zárja be az Eszközkezelőt. Ezzel engedélyezte az írási gyorsítótárat.

A kép összecsukásaA kép kibontása
2922971Hivatkozások

További információért tekintse meg a következő cikkeket a Microsoft Tudásbázisban:
2442620 USB- és SD-adathordozók – ReadyBoost használata SD-kártyával vagy flash meghajtóval

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 2442580 - Utolsó ellenőrzés: 2013. december 31. - Verziószám: 5.0
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
  • Windows 7 Home Premium
  • Windows 7 Professional
  • Windows 7 Ultimate
  • Windows 7 Starter
  • Windows 7 Home Basic
  • Windows Vista Home Basic
  • Windows Vista Business
  • Windows Vista Home Premium
  • Service Pack 1 szervizcsomag a Windows Vista rendszerhez
  • Windows Vista Ultimate
Kulcsszavak: 
kbstepbystep KB2442580
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com