Az IIS 404-es („A fájl nem található”) HTTP-hibájának gyakori okai

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 248033 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Ezt a cikket korábban a következ? néven tették közzé: HU248033
A Microsoft kifejezetten ajánlja, hogy vásárlói térjenek át a Microsoft Windows Server 2003 operációs rendszeren futó Microsoft Internet Information Services (IIS) 6.0 alkalmazásra, mert az IIS 6.0-s verziója jelentős mértékben növeli a webes infrastruktúra biztonságát. Az IIS biztonságával kapcsolatban további információt talál a Microsoft következő webhelyén:
http://www.microsoft.com/technet/security/prodtech/IIS.mspx
Fontos: A cikk az Internet Information Services (IIS) rendszerek rendszergazdáinak készült. Ha nem IIS-rendszergazda, de kíváncsi rá, hogy mit tehet a hibaüzenet böngészőbeli megjelenése esetén, tekintse meg a Microsoft Tudásbázis következő cikkét a cikk számára kattintva:
264284 Teendők a böngészőkben megjelenő „A lap nem található” hibaüzenet esetén (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A jelenség

Egy weblap betöltésére tett kísérlet során a webböngésző ablakának felső részén az alábbi hibaüzenet jelenik meg:
A lap nem található.
Lehet, hogy a keresett lapot eltávolították, megváltoztatták a nevét, vagy átmenetileg nem érhető el.
A weblapon lejjebb a következő hibaüzenet látható:
HTTP 404 – A fájl nem található
Internet Information Services

Oka

A webkiszolgáló a „HTTP 404 – A fájl nem található” hibaüzenettel tér vissza, ha nem tudja beolvasni a kért lapot.

A hibaüzenet megjelenésének néhány gyakori oka:
 • A kért fájlt átnevezték.
 • A kért fájlt másik mappába helyezték, esetleg eltávolították.
 • A kért fájl karbantartás, frissítés vagy más ismeretlen ok miatt átmenetileg nem érhető el.
 • A kért fájl nem létezik.
 • IIS 6.0: Nincs engedélyezve a megfelelő webszolgáltatás-bővítmény vagy MIME-típus.
 • Egy virtuális könyvtár egy másik kiszolgáló valamelyik meghajtójának gyökerére van leképezve.

A megoldás

A probléma megoldásához ellenőrizze, hogy a böngészőben megadott URL-címhez tartozó fájl létezik-e az IIS szolgáltatást futtató számítógépen, és az a megfelelő mappában helyezkedik-e el.

Az IIS beépülő MMC-moduljában megállapíthatja, hogy az IIS szolgáltatást futtató számítógép fájlrendszerén belül hol kell elhelyezkednie a kért fájlnak.

Ez különösen fontos abban az esetben, ha a webhelyen virtuális könyvtárak (VDIR) üzemelnek. A virtuális könyvtárak sajátossága, hogy valójában nem léteznek a webhely gyökérmappájában, az ügyfélböngészők mégis úgy érzékelik, mintha ott lennének. Minden virtuális könyvtárat egy meghajtó valamelyik almappájához kell rendelni, vagy név szerint kell hivatkozni a fájlokra.

Ha például a 404-es hibát előidéző URL-cím a http://microsoft.com/Teszt/Fajl1.htm, és az IIS beépülő modulja azt jelzi, hogy a microsoft.com webhely /Teszt/ könyvtára valójában az IIS rendszert futtató számítógép c:\Webhely mappájára leképezett virtuális könyvtár, akkor azt kell ellenőrizni, hogy a Fajl1.htm fájl valóban megtalálható-e a c:\Webhely könyvtárban (és hogy a fájl neve helyesen szerepel-e a címben).

Dinamikus IIS6-tartalom: Ha egy webes bővítmény nincs engedélyezve, a W3C bővített naplófájl egy 404.2 jelű bejegyzést rögzít. A megfelelő webes bővítmény engedélyezésére az IIS beépülő MMC-moduljában van mód. Az alapértelmezett webes bővítmények az ASP, az ASP.NET, a kiszolgálóoldali beágyazások, a WebDAV alapú közzététel, a FrontPage Server Extensions bővítmények és a Common Gateway Interface (CGI). Az egyéni bővítményeket külön meg kell adni, majd engedélyezni kell. Erről az IIS 6.0 súgójában talál további információt.
Statikus IIS6-tartalom: Ha egy bővítmény a MIME-társítási tulajdonságban nem társul ismert bővítménnyel, a W3C bővített naplófájl egy 404.3 jelű bejegyzést rögzít. A megfelelő webes bővítmény MIME-társítása az IIS beépülő MMC-moduljában határozható meg. Az IIS 6.0 súgójában további információkat talál.

További információt a hibaüzenet ritkább okairól a Microsoft Tudásbázis következő cikkeiben talál a cikkek számára kattintva:
247714 Hosszú fájlnevek esetén a PUT parancs „HTTP 404 – A fájl nem található” hibát okoz
221553 Egy weben elhelyezkedő fájl attribútumainak beállítása során 404-es, „A fájl nem található” hiba keletkezik
216803 Az IIS a rejtett statikus fájlokhoz irányuló kérelmekre 404-es HTTP-hibával vagy hozzáférés-megtagadási hibával válaszol (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
288123 Az OWA-kiszolgálóhoz irányuló csatlakozási kísérletek 404-es („A lap nem található”) HTTP-hibát eredményeznek az Exchange Server 5.5 rendszerről az Exchange 2000 Server rendszerre való áttérés után (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)

További információ

Ha többet szeretne tudni a virtuális könyvtárakról, tekintse meg az IIS 5.0 dokumentációjának webhelyfelügyeletre vonatkozó témakörét, mely a következő helyen található:
Administration\Web Site Management\About Web Site Management
Megjegyzés Ha számítógépére telepítve van az IIS 5.0 dokumentációja, a témakör megtekintéséhez használhatja a következő URL-címet:
http://localhost/iishelp/iis/htm/core/iihtmat.htm#virtualdirectories
Ha Microsoft Windows Server 2003 rendszerű, IIS programmal rendelkező számítógépen szeretné megtekinteni a témakört, illessze be a következő hivatkozást a böngésző címsorába, majd nyomja meg az ENTER billentyűt:
mk:@MSITStore:C:\WINDOWS\help\iismmc.chm::/HTM/qss_wss_troubleshooting.htm
Megjegyzés A C:\Windows a rendszer gyökérmappáját jelzi. Ha a Windows operációs rendszer másik meghajtóra van telepítve, ehhez a meghajtóhoz kell igazítani a hivatkozást.

A termék dokumentációját az IIS-kezelőben is megnyithatja. További információt a súgó megtekintéséről a Microsoft Tudásbázis következő cikkében talál a cikk számára kattintva:
815127 Útmutató: Az IIS 6.0 súgódokumentációjának megtekintése (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 248033 - Utolsó ellenőrzés: 2005. december 22. - Verziószám: 9.0
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Internet Information Server 1.0
 • Microsoft Internet Information Server 2.0
 • Microsoft Internet Information Server 3.0
 • Microsoft Internet Information Server 4.0
 • Microsoft Internet Information Services 5.0
 • Microsoft Internet Information Services 6.0
Kulcsszavak: 
kbhttp404 kbprb kbprod2web KB248033
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com