"Nincs elég Memória" Hibaüzenet nagymennyiségű telepített RAM ellenére

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 253912 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Ezt a cikket korábban a következ? néven tették közzé: HU253912
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A jelenség

Amennyiben a számítógépén, a fent felsorolt Windows programok közül valamelyik több, mint 512 megabyte (például 768 megabyte) memóriával (RAM) került installálásra, a következő problémákkal, (eggyel vagy többel is) találkozhat:
 • Előfordulhat, hogy nem tudja kinyitni az MS-DOS-t (vagy a parancs módot), amikor a Windows fut. Amikor ezt próbálja tenni, a következő hibaüzenetet kaphatja:
  Ennek a programnak a futtatásához nincs elegendő memória
  Lépjen ki egy-két programból és próbálja újra
 • A számítógép esetleg nem reagál (leáll) a Windows indítása közben, vagy elakad és az alábbi hibaüzenetet adja:
  A Windows indításához nem elegendő a rendelkezésre alló memória. Állítson le egy, vagy néhány memória igényes programot, vagy iktasson ki néhány szükségtelen segédprogramot a Config.sys vagy Autoexec.bat fájlokból, majd indítsa újra a számítógépet.

Oka

A Windows 32-bites védett-módú cache meghajtója (Vcache) meghatározza az elérhető cache maximális méretet, a Windows nyitásakor meglévő RAM memória alapján. Ezután a Vcache annyi memória helyet (címet) foglal le, hogy amennyiban szükséges, akkor a memóriát a fent meghatározott maximumra tudja növelni. Ezek a memória címek a 0xC0000000 és a 0xFFFFFFFF között találhatóak (3 - 4 gigabyte nagyságrendig). Ez az intervallum rendszer aréna néven ismert.

Nagy RAM memóriával rendelkező számítógépek esetén a cache mérete elegendően nagy lehet ahhoz, hogy a gép a teljes rendszer arénát felhasználja és más funkciók számára _ mint például az MS-DOS prompt mód megnyitása új virtuális gép kialakítására - semmilyen virtuális memóriát ne hagyjon.

Kerülő megoldás

Ennek a problémának az elkerülésére hasznája a következő módszerek egyikét:
 • Használja a MaxFileCache beállítást a System.ini fájlban, hogy a Vcache által felhasznált memóriát 512 megabyte-ra (524,288 KB) vagy ennél kevesebbre maximalizálja. MaxFileCache beállítással kapcsolatos további információért kattintson az alábbi cikkszámra, hogy áttekinthesse a Microsoft Tudásbázis erre vonatkozó cikkét.
  108079 32-Bit File Access Maximum Cache Size
 • A Windows memória felhasználásának maximalizálására 512 vagy ennél kevesebb megabyte (MB) memóriára, hasznája a Rendszerbeállító-Segédprogramot. A Rendszerbeállító-Segédprogrammal kapcsolatos további információért kattintson az alábbi cikkszámra, hogy áttekinthesse a Microsoft Tudasbázis erre vonatkozó cikkét.
  181966 Rendszerbeállító Segédprogram Speciális hibaelhárító beállításai
 • Csökkentse a számítógépén telepitett memóriát 512 megabytera, vagy ennél kevesebbre.

Állapot

A Microsoft megerosítette a hiba létezését a cikk elején a "Kapcsolódó témakör" részben felsorolt Microsoft termékekben.

További információ

A Vcache belsőleg korlátozott a maximális 800 MB cache méretre.

Ez a probléma hamarabb fellép az Advanced Grapics Port (APG) video adapterekkel, mivel az AGP megnyitása kapcsolatban áll rendszer arénában található címekkel. Például, ha a Vcache felhasznált maximális mérete 800MB és az AGP video adapter 128MB nagyságrendü megnyitásra térképezték fel, akkor más rendszer kódok és adatok részére _ melyeknek a virtuális címek szintén ezen intervallumában kell elhelyezkedniük - nagyon kevés memória marad.

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 253912 - Utolsó ellenőrzés: 2011. május 17. - Verziószám: 4.0
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows 95
Kulcsszavak: 
diskmem kberrmsg kbprb kbwinme osr1 osr2 win95 win98 win98se KB253912
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com