Mozgó egyedüli főkiszolgálói szerepkörök (FSMO szerepkörök) megtekintése és átvitele a grafikus felhasználói felület használatával

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 255690 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A lap tartalma

Összefoglaló

A Windows 2000 rendszerű erdőkben öt különböző mozgó egyedüli főkiszolgálói szerepkör (FSMO szerepkör) található. Az FSMO szerepkörök átvitele a Windows 2000 rendszerben két különböző módon történhet. Jelen cikk az öt FSMO szerepkör Microsoft Management Console (MMC) beépülő moduljaival történő átvitelét tárgyalja. Az öt FSMO szerepkör a következő:
 • Séma-főkiszolgáló – Egy főkiszolgálói szereptulajdonos erdőnként. A séma-főkiszolgálói FSMO szerepkör tulajdonosa a címtárséma frissítéséért felelős tartományvezérlő.
 • Tartománynév-kiosztási főkiszolgáló – Egy főkiszolgálói szereptulajdonos erdőnként. A tartománynév-kiosztási főkiszolgálói FSMO szerepkör tulajdonosa a címtár erdőszintű tartománynév-módosításáért felelős tartományvezérlő.
 • Infrastruktúra-főkiszolgáló – Egy főkiszolgálói szereptulajdonos tartományonként. Az infrastruktúra FSMO-szerep tulajdonosa a tartományok közötti objektumhivatkozásokban az objektum biztonsági azonosítójának és megkülönböztető nevének frissítéséért felelős tartományvezérlő.
 • RID-főkiszolgáló – Egy főkiszolgálói szereptulajdonos tartományonként. Az FSMO RID-kiszolgálói szerepkörének tulajdonosa az az egy tartományvezérlő, mely az adott tartomány tartományvezérlőiről a relatív azonosítók készletével kapcsolatos összes kérelem feldolgozásáért felelős.
 • PDC-emulátor – Egy főkiszolgálói szereptulajdonos tartományonként. A PDC-emulátori FSMO szerepkör tulajdonosa egy olyan Windows 2000 rendszerbeli tartományvezérlő, amely a korábbi verziójú munkaállomások, tagkiszolgálók és tartományvezérlők elsődleges tartományvezérlőjeként (PDC) tünteti fel magát. A PDC-emulátor egyben a tartományi főtallózó is, amely a jelszavak eltéréseit kezeli.
A Windows 2000 rendszerbeli FMSO szerepkörökről további információt a Microsoft Tudásbázis következő cikkében talál a cikk számára kattintva:
197132 Mozgó egyedüli főkiszolgálóval végzett műveletek (FSMO) szerepkörei a Windows 2000 Active Directoryban
Megjegyzés: A jelen cikkben ismertetett lépések sikeres végrehajtásához a Vállalati rendszergazdák csoport tagjának kell lennie.

FSMO szerepkörök átvitele MMC-eszközökkel

A Windows 2000 rendszerbeli MMC segítségével mind az öt FSMO szerepkör átvihető. Az átvitelhez mindkét számítógépnek online módban kell lennie. Ha egy számítógép megszűnik, a szerepkört zárolni kell. Szerepkör zárolásához használja az Ntdsutil nevű segédprogramot. További információt a Microsoft Tudásbázis következő cikkében talál a cikk számára kattintva:
255504 Az FSMO-szerepkörök zárolása vagy másik tartományvezérlőre való átvitele az Ntdsutil.exe segédprogrammal

Tartományspecifikus szerepkörök átvitele: RID-, PDC- és infrastruktúra-főkiszolgáló

 1. Mutasson a Start menü Programok, majd Felügyeleti eszközök pontjára, és kattintson az Active Directory – felhasználók és számítógépek parancsra.
 2. Kattintson jobb gombbal az Active Directory – felhasználók és számítógépek melletti ikonra, majd kattintson a Kapcsolódás tartományvezérlőhöz parancsra. Megjegyzés: Ha nem azt a tartományvezérlőt használja, amelyre át kívánja vinni a szerepkört, végre kell hajtania ezt a lépést (kivéve abban az esetben, ha ahhoz a tartományvezérlőhöz csatlakozott, amelyiknek a szerepkörét át kívánja vinni).

 3. Kattintson arra a tartományvezérlőre, amelyik az új szereptulajdonos lesz, majd az OK gombra.
 4. Kattintson jobb gombbal az Active Directory – felhasználók és számítógépek csomópontra, majd kattintson a Műveleti főkiszolgálók parancsra.
 5. A Műveleti főkiszolgáló váltása párbeszédpanelen kattintson az átvinni kívánt szerepkörnek megfelelő lapra (RID, PDC vagy Infrastruktúra).
 6. Kattintson a Módosítás gombra a Műveleti főkiszolgáló váltása párbeszédpanelen.
 7. Kattintson az OK gombra a szerepkör átvitelének megerősítéséhez.
 8. Kattintson az OK gombra.
 9. Kattintson a Mégse gombra a párbeszédpanel bezárásához.

A tartománynév-kiosztási főkiszolgálói szerepkör átvitele

 1. Mutasson a Start menü Programok pontjára, majd a Felügyeleti eszközök pontra, végül pedig kattintson az Active Directory – tartományok és meghatalmazások parancsra.
 2. Kattintson jobb gombbal az Active Directory – tartományok és meghatalmazások ikonra, majd kattintson a Kapcsolódás tartományvezérlőhöz parancsra. Megjegyzés: Ha nem azt a tartományvezérlőt használja, amelyre át kívánja vinni a szerepkört, végre kell hajtania ezt a lépést (kivéve abban az esetben, ha ahhoz a tartományvezérlőhöz csatlakozott, amelyiknek a szerepkörét át kívánja vinni).

 3. Kattintson arra a tartományvezérlőre, amelyik az új szereptulajdonos lesz, majd kattintson az OK gombra.
 4. Kattintson jobb gombbal az Active Directory – tartományok és meghatalmazások csomópontra, majd kattintson a Műveleti főkiszolgálók parancsra.
 5. A Műveleti főkiszolgáló váltása párbeszédpanelen kattintson a Módosítás gombra.
 6. Kattintson az OK gombra a szerepkör átvitelének megerősítéséhez.
 7. Kattintson az OK gombra.
 8. Kattintson a Mégse gombra a párbeszédpanel bezárásához.

A séma-főkiszolgálói szerepkör átvitele

Ezt a szerepkört a sémakezelő eszközzel viheti át. Az Schmmgmt.dll dinamikus csatolású függvénytárat regisztrálni kell ahhoz, hogy a sémakezelő eszköz MMC beépülő modulként elérhető legyen.

A sémakezelő eszköz regisztrálása

 1. Kattintson a Start menü Futtatás parancsára.
 2. Írja be a regsvr32 schmmgmt.dll parancsot, majd kattintson az OK gombra. Ekkor megjelenik a regisztrálás sikerességéről tájékoztató üzenet.

A séma-főkiszolgálói szerepkör átvitele

 1. Kattintson a Start menü Futtatás parancsára, írja be az mmc parancsot, majd kattintson az OK gombra.
 2. Kattintson a Konzol menü Beépülő modul hozzáadása/eltávolítása parancsára.
 3. Kattintson a Hozzáadás gombra.
 4. Kattintson az Active Directory sémája elemre.
 5. Kattintson a Hozzáadás gombra.
 6. Kattintson a Bezárás gombra a Magában álló beépülő modul hozzáadása párbeszédpanel bezárásához.
 7. Kattintson az OK gombra a beépülő modul konzolhoz való hozzáadásához.
 8. Kattintson jobb gombbal az Active Directory sémája ikonra, majd kattintson a Tartományvezérlő váltása parancsra. Megjegyzés: Ha nem azt a tartományvezérlőt használja, amelyre át kívánja vinni a szerepkört, végre kell hajtania ezt a lépést (kivéve abban az esetben, ha ahhoz a tartományvezérlőhöz csatlakozott, amelyiknek a szerepkörét át kívánja vinni).

 9. Válassza a tartományvezérlő megadásának lehetőségét, írja be a szerepkörrel felruházandó tartományvezérlő nevét, és kattintson az OK gombra.
 10. Kattintson jobb gombbal az Active Directory sémája elemre, majd kattintson a Műveleti főkiszolgálók parancsra.
 11. Kattintson a Séma főkiszolgálójának váltása párbeszédpanel Módosítás gombjára.
 12. Kattintson az OK gombra.
 13. Kattintson az OK gombra.
 14. Kattintson a Mégse gombra a párbeszédpanel bezárásához.

Hivatkozások

Az adott kapcsolódó témakörről a Microsoft Tudásbázis következő cikkében olvashat bővebben a cikk számára kattintva:
324801 Mozgó egyedüli főkiszolgálóval végzett műveleti szerepek (FSMO-szerepek) megtekintése és átvitele Windows Server 2003 rendszerben

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 255690 - Utolsó ellenőrzés: 2005. december 2. - Verziószám: 2.1
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows 2000 Server
 • Microsoft Windows 2000 Advanced Server
 • Microsoft Windows 2000 Datacenter Server
Kulcsszavak: 
kbhowtomaster kbenv KB255690
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com