Artikel ID: 257824 - Bekijk de producten waarop dit artikel van toepassing is.
Alles uitklappen | Alles samenvouwen

Op deze pagina

Samenvatting

In dit artikel worden de belangrijkste verschillen tussen Outlook en Outlook Express toegelicht.

Opmerking: Outlook Express is een e-mailclient van Microsoft die bij Windows XP en Windows 2000 wordt geleverd. Voor Windows XP, Windows Vista en Windows 7 wilt u in plaats daarvan misschien Windows Live Mail installeren. Raadpleeg deze Microsoft-website voor meer informatie:

Probeert u Outlook Express te downloaden? Probeer in plaats daarvan Windows Live Mail

Meer informatie

De Microsoft Outlook-familie van clients voor berichtenuitwisseling en samenwerking is gebaseerd op het uitgangspunt dat thuisgebruikers en zakelijke gebruikers verschillende behoeften hebben. De Outlook-familie van clients is specifiek afgestemd op deze twee verschillende marktsegmenten:
 • Thuisgebruikers die behoefte hebben aan eenvoudige en betrouwbare functies voor internettoegang, e-mail en nieuwsgroepen.
 • Zakelijke gebruikers die eveneens betrouwbaarheid en gebruiksgemak eisen, maar die daarnaast extra e-mailfuncties willen en een nauwe integratie tussen e-mail en hulpmiddelen voor informatiebeheer en samenwerking.
De meeste gebruikers werken het liefst met de client die is afgestemd op de behoeften van de doelgroep waarvan ze deel uitmaken. In de volgende secties wordt beschreven hoe Outlook Express voldoet aan de behoeften van thuisgebruikers en Outlook aan die van zakelijke gebruikers.

Outlook Express

Outlook Express is de e-mailclient die wordt geleverd bij Microsoft Internet Explorer 4.x, Microsoft Internet Explorer 5.x, Microsoft Windows 98, Microsoft Windows Millennium Edition (ME), Microsoft Windows 2000 en Microsoft Office 98 voor de Macintosh. Outlook Express is ontworpen voor thuisgebruikers die inbellen bij een internetprovider om toegang te krijgen tot hun e-mailberichten.

Outlook Express is gebaseerd op open internetstandaards en kan daardoor worden gebruikt met elk standaard-internetsysteem, zoals SMTP (Simple Mail Transfer Protocol), POP3 (Post Office Protocol 3) en IMAP (Internet Mail Access Protocol). Daarnaast biedt Outlook Express volledige ondersteuning voor de belangrijkste standaards voor e-mail, nieuws en adreslijsten van dit moment. Voorbeelden hiervan zijn LDAP (Lightweight Directory Access Protocol), MHTML (Multipurpose Internet Mail Extension Hypertext Markup Language), HTML (Hypertext Markup Language), S/MIME (Secure/Multipurpose Internet Mail Extensions) en NNTP (Network News Transfer Protocol). Volledige ondersteuning betekent dat u optimaal gebruik kunt maken van nieuwe technologieën en dat u zonder problemen e-mail kunt verzenden en ontvangen.

Nieuwe migratiehulpmiddelen voor het automatisch importeren van bestaande e-mailinstellingen, adresboekvermeldingen en e-mailberichten uit Eudora, Netscape, Microsoft Exchange Server, het Postvak IN van Windows en Outlook zorgen ervoor dat u snel en eenvoudig kunt profiteren van alle mogelijkheden van Outlook Express. De mogelijkheid om e-mail van verschillende e-mailaccounts te ontvangen, naast de uitgebreide voorziening voor het definiëren van regels voor het Postvak IN, maakt het eenvoudiger uw e-mailberichten te beheren en te ordenen.

Volledige ondersteuning voor HTML-e-mail betekent dat u berichten een persoonlijk tintje kunt geven met aangepaste achtergronden en afbeeldingen. U kunt zo eenvoudig unieke berichten maken waarvan de boodschap nog beter overkomt.

Voor speciale gelegenheden, zoals verjaardagen of feestdagen kunt u in Outlook Express briefpapier kiezen dat is ontworpen door Greetings Workshop en Hallmark.

Outlook

Outlook is Microsoft's belangrijkste client voor berichtenuitwisseling en samenwerking. Het is een zelfstandige toepassing die is geïntegreerd in Microsoft Office en Exchange Server. Outlook is ook geïntegreerd met Internet Explorer 5.5. De volledige integratie van e-mail, agenda en contactpersonenbeheer zorgt ervoor dat Outlook voor veel zakelijke gebruikers de perfecte client is.

Met Outlook kunt u gegevens snel vinden en ordenen, waardoor de samenwerking met Office-toepassingen uitstekend verloopt. Het communiceren en uitwisselen van informatie kan zo nog efficiënter gebeuren.

Via krachtige regels voor Postvak IN kunt u e-mailberichten filteren en ordenen. Met Outlook kunt u e-mail van verschillende e-mailaccounts, persoonlijke agenda's en groepsagenda's, contactpersonen en taken integreren en beheren.

Wanneer u Outlook gebruikt in combinatie met Exchange Server, hebt u bovendien de beschikking over voorzieningen voor het delen van werkgroepinformatie, het uitwisselen van informatie over werkstromen, groepsplanning, openbare mappen, formulieren en geavanceerde internetconnectiviteit.

Outlook is ontworpen voor gebruik met internet (SMTP, POP3 en IMAP4), Exchange Server of een ander op standaards gebaseerd communicatiesysteem dat MAPI (Messaging Application Programming Interface) ondersteunt, inclusief voicemail. Outlook is gebaseerd op internetstandaards en ondersteunt vrijwel alle belangrijke standaards voor e-mail, nieuws en adreslijsten van dit moment. Het betreft hier LDAP, MHTML, NNTP, MIME en S/MIME, vCalendar, vCard, iCalendar en volledige ondersteuning voor HTML-e-mail.

Outlook wordt geleverd met dezelfde importhulpmiddelen als Outlook Express. Hierdoor kunnen gegevens van andere e-mailclients eenvoudig worden geïmporteerd in Outlook en is migratie mogelijk van Microsoft Mail, Microsoft Schedule+ 1.0, Microsoft Schedule+ 7.0, Lotus Organizer, NetManage ECCO, Starfish SideKick en Symantec ACT. Bovendien wordt synchronisatie met populaire PDA's (Personal Digital Assistants) ondersteund, zoals de Palm Pilot van 3Com.

De juiste client kiezen

Bij het kiezen tussen Outlook Express en Outlook moeten gebruikers en organisaties hun keuze bepalen op basis van de volgende criteria:

Outlook Express

Kies Outlook Express als u tevreden bent met deze voorzieningen:
 • U hebt alleen functies voor internet-e-mail en nieuwsgroepen nodig (voor versies van Windows later dan Microsoft Windows 95, voor versies van Windows eerder dan Microsoft Windows 95 en voor Macintosh- en UNIX-platforms).
 • U gebruikt of wilt Office 98 voor Macintosh gaan gebruiken en u wilt profiteren van de integratie van Outlook Express met deze versie van de Office-suite.

Outlook

Kies Outlook als uw eisenpakket overeenkomt met de volgende functionaliteit:
 • U hebt geavanceerde functies voor e-mail en discussiegroepen op basis van internetstandaards nodig.
 • U hebt voorzieningen voor geïntegreerde persoonlijke agenda's, groepsplanning, taakbeheer en contactpersonenbeheer nodig.
 • U hebt multiplatform clients met geïntegreerde e-mail- en agendafuncties nodig voor versies van Windows later dan Microsoft Windows 95, voor versies van Windows eerder dan Microsoft Windows 95 en voor het Macintosh-platform.
 • U gebruikt of wilt Office 97, Office 2000, Office XP of Exchange Server gaan gebruiken en u wilt profiteren van de integratie van Outlook met deze versie van de Office-suite, en van de integratie met Exchange Server.
 • U hebt behoefte aan stabiele en geïntegreerde functies voor samenwerking, die zowel op het moment van uitvoering als van ontwerp kunnen worden gebruikt.
Opmerking Dit is een artikel voor snelle publicatie dat rechtstreeks is gemaakt vanuit de ondersteuningsorganisatie van Microsoft. De informatie in dit artikel wordt in de huidige vorm aangeboden in reactie op nieuw geconstateerde problemen. Aangezien artikelen van dit type zeer snel moeten worden gepubliceerd, kan de inhoud typografische fouten bevatten en kan de inhoud zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Raadpleeg de Gebruiksrechtovereenkomst voor overige aandachtspunten.

Eigenschappen

Artikel ID: 257824 - Laatste beoordeling: dinsdag 31 december 2013 - Wijziging: 1.0
De informatie in dit artikel is van toepassing op:
 • Microsoft Outlook Express 4.0
 • Microsoft Outlook 2002 Standard Edition
 • Microsoft Outlook 2000 Standard Edition
 • Microsoft Outlook 98 Standard Edition
 • Microsoft Outlook 97 Standard Edition
Trefwoorden: 
kbinfo KB257824

Geef ons feedback

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com