A közvetlen memória-hozzáférés (DMA) engedélyezése

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 258757 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A lap tartalma

Összefoglaló

Az alábbi cikk a közvetlen memória-hozzáférés (DMA) engedélyezésének módját ismerteti Winows 98, Windows 95 vagy Windows ME rendszert futtató számítógépen. A DMA (másnéven buszvezérlés) olyan technológia, amelynek segítségével bizonyos összetevők és eszközök a központi egység (CPU) megkerülésével juttatnak el adatokat a memóriába. A DMA lecsökkenti a CPU-használatot, mert az alkalmazott adatátviteli mechanizmust a központi egységnek nem kell felügyelnie. A DMA szolgáltatáshoz rendelt szám azt a memóriahozzáférési csatornát jelzi, amelyet az összetevő vagy az eszköz a memóriával történő adatcsere során használ. A cikk az alábbi témaköröket tartalmazza:
 • Annak megállapítása, hogy engedélyezve van-e a DMA a számítógépen
 • DMA engedélyezése adott merevlemezen
 • DMA engedélyezése adott CD-ROM-meghajtón

További információ

Annak megállapítása, hogy engedélyezve van-e a DMA a számítógépen

A DMA alapértelmezés szerint engedélyezve van a merevlemezeken a Windows 98 és Windows Millennium Edition rendszerű számítógépeken, a Windows 95 esetén azonban csak néhány, alább felsorolt verzióban. Először meg kell állapítani, hogy engedélyezve van-e a DMA a számítógépen.

Megjegyzés: Ha a DMA már engedélyezve van, akkor az alábbi lépéseket nem kell végrehajtani.

A számítógépen a DMA engedélyezésének megállapításáról a Microsoft Tudásbázis következő cikkében tájékozódhat:
141497 Erőforrások állapotának ellenőrzése az Eszközkezelővel (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
A DMA szolgáltatást az OEM-verziójú Windows 95 támogatja. Ha a Windows 95 teljes vagy frissítési verzióját egy kereskedőtől vásárolta meg, akkor az egy kereskedelmi forgalomban kapható Windows 95 verzió. Ez a verzió nem frissíthető OEM-verzióra, és nincs letölthető DMA támogatás a Windows 95 kereskedelemben forgalmazott változataihoz. Ha olyan OEM-verziójú Windows 95 rendszere van, amely nem támogatja a DMA használatát, forduljon az OEM-gyártóhoz.

A futtatott Windows 95 verziójának megállapítása:
 1. Mutasson a Start menü Beállítások pontjára, kattintson a Vezérlőpult parancsra, majd kattintson duplán a Rendszer ikonra.
 2. Az Általános lapon keresse meg a verziószámot a Rendszer területen, majd vesse össze az alábbi táblázattal.
  A táblázat összecsukásaA táblázat kibontása
  KiadásVerzióFájl dátumaDMA-támogatás
  Windows 95 kereskedelmi verzió4.00.9507/11/95nem
  Windows 95 kereskedelmi verzió SP14.00.950A7/11/95nem
  OEM Service Release 14.00.950A7/11/95nem
  OEM Service Release 24.00.1111 (4.00.950B)8/24/96igen
  OEM Service Release 2.14.03.1212-1214 (4.00.950B)8/24/96-8/27/97igen
  OEM Service Release 2.54.03.1214 (4.00.950C)8/24/96-11/18/97igen
A Windows 95 OEM-verziójának termékazonosító száma, amely A termék regisztrált felhasználója felirat alatt olvasható, jellemzően 20 számjegyből áll. Ha a 6., 7. és 8. számjegy helyén az „OEM” rövidítés található, a számítógépen OEM-verziójú Windows 95 rendszer van telepítve. A következő minta-termékazonosító például OEM-telepítést jelez:
12345-OEM-6789098-76543

OEM-verzió azonosítása

Előfordulhat, hogy a Windows rendszert előre telepítik a számítógépen, azaz OEM-telepítést hajtanak végre. Az OEM szervizcsomagok (pl. OSR2) azon termékek frissített verziói, amelyeket az eredeti berendezésgyártók (Original Equipment Manufacturers - OEMs) az új számítógépeken előre telepítenek. A gyártók így olyan integrált Windows 95 operációs rendszert telepíthettek, amely tartalmazza az összes egyedileg elérhető frissítést, és amelynek központi magja támogatja az új hardverfejlesztéseket.

További OEM információ

 • Windows 95 OEM Service Release 2 (OSR2), 2.1 (OSR 2.1) és 2.5 (OSR 2.5) rendszerek esetén a fájlok verziószáma a táblázatban szereplő verziószámtól eltérő lehet. OSR 2.1 és OSR 2.5 szervizkiadás esetén csak a WDM (Win32 Driver Model) és USB (Universal Serial Bus) támogatás biztosítása céljából frissített fájlok rendelkeznek a táblázatban feltüntetett verziószámmal. A többi fájl verziószáma megegyezik a megfelelő OSR2-fájlok verziószámával.

  A fájlverzióval kapcsolatos adatok megtekintéséhez a Windows Intézőben kattintson jobb gombbal a kívánt fájlra, válassza a Tulajdonságok parancsot, majd kattintson a Verzió fülre. Ha nincs Verzió fül, akkor a fájl nem rendelkezik verzióadatokkal.
 • A Windows 95 OSR2 frissítésű fájlok verziószáma általában 4.00.1112 vagy újabb.

DMA engedélyezése adott merevlemezen

Windows 98, Windows Millennium Edition (Me) vagy DMA szolgáltatást támogató Windows 95 rendszer használata esetén a DMA alapértelmezés szerint engedélyezve van a merevlemezen. Ha a telepített Windows 95 nem tartalmaz DMA-támogatást, akkor az alábbi módszerek alkalmazhatók:

1. módszer

Szerezze be és telepítse az alaplap legfrissebb, DMA-támogatást biztosító illesztőprogramját. Erről további információt az alaplaphoz vagy a számítógéphez mellékelt dokumentációban talál, illetve az alaplap gyártójától kaphat.

2. módszer

A Windows 98 vagy Windows Me bármely verziójának telepítésével megvalósítható a DMA támogatása.

DMA engedélyezése adott CD-ROM-meghajtón

A DMA engedélyezése adott CD-ROM-meghajtón:
 1. Ha a Windows 98, Windows Me vagy a DMA használatát támogató Windows 95 rendszer használata esetén a DMA alapértelmezés szerint engedélyezett, de a CD-ROM-meghajtóra nem terjed ki, akkor az 1. lépést ki lehet hagyni. Ha a számítógépen telepített Windows 95 nem tartalmaz DMA-támogatást, használja az alábbi módszerek valamelyikét:
  • Szerezze be és telepítse az alaplap legfrissebb, DMA-támogatást biztosító illesztőprogramját. Erről további információt az alaplaphoz vagy a számítógéphez mellékelt dokumentációban talál, illetve az alaplap gyártójától kaphat.
  • A Windows 98 vagy Windows Me bármely verziójának telepítésével megvalósítható a DMA támogatása.
 2. Mutasson a Start menü Beállítások pontjára, kattintson a Vezérlőpult parancsra, majd kattintson duplán a Rendszer ikonra.
 3. Az Eszközkezelő lapon kattintson duplán a CD-ROM ágra a kibontáshoz, majd kattintson duplán a kívánt CD-ROM-meghajtóra.
 4. A Beállítások lapon jelölje be a DMA jelölőnégyzetet, majd kattintson az OK gombra.
 5. Indítsa újra a számítógépet, majd megfelelő adathordozó olvasásával ellenőrizze a CD-ROM-meghajtó működését. Ha úgy találja, hogy a CD-ROM nem működik megfelelően a DMA használata mellett, kapcsolja ki a DMA szolgáltatást. Ehhez ismételje meg a 2-4. lépéseket, de törölje a DMA jelölőnégyzet jelölését.

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 258757 - Utolsó ellenőrzés: 2006. március 13. - Verziószám: 1.2
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows 98 Second Edition
 • Microsoft Windows 98 Standard Edition
 • Microsoft Windows 95
 • Microsoft Windows Millennium Edition
Kulcsszavak: 
kbhowto kbhardware KB258757
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com