Geheugencapaciteit van uw computer vergroten

Vertaalde artikelen Vertaalde artikelen
Artikel ID: 259184 - Bekijk de producten waarop dit artikel van toepassing is.
Als uw hardwareprobleem niet wordt beschreven in dit artikel, raadpleegt u de volgende Microsoft-website voor meer artikelen over hardware:
http://technet.microsoft.com/nl-nl/library/bb457123.aspx (mogelijk in het Engels)
Alles uitklappen | Alles samenvouwen

Op deze pagina

Samenvatting

In dit artikel wordt beschreven hoe u de geheugencapaciteit van uw computer of het beschikbare werkgeheugen (RAM) kunt vergroten. Dit kan handig zijn als u de snelheid en prestaties van uw computer wilt verbeteren zodat u bijvoorbeeld meerdere programma's tegelijkertijd kunt uitvoeren. OPMERKING: Dit artikel dient uitsluitend ter informatie en bevat dan ook geen procedures voor het oplossen van problemen. Als u op zoek bent naar informatie voor het oplossen van problemen die niet in dit artikel worden vermeld, is het raadzaam nogmaals de Microsoft Knowledge Base te doorzoeken met behulp van de trefwoorden die voorkomen in het volgende Microsoft Knowledge Base-artikel:
242450 De Microsoft Knowledge Base doorzoeken met behulp van trefwoorden

Meer informatie

Gebruik een van de volgende methoden om de geheugencapaciteit of het werkgeheugen in uw computer te vergroten:

Opmerking: Hoewel in een computer verschillende soorten geheugen worden gebruikt, heeft dit artikel uitsluitend betrekking op werkgeheugen (RAM) en virtueel geheugen.

De hoeveelheid RAM in uw computer vergroten

Voor meer informatie over het bijplaatsen van RAM in uw computer neemt u contact op met de fabrikant van de computer of raadpleegt u de documentatie bij uw computer.

Wanneer u overweegt extra werkgeheugen in uw computer te installeren, moet u zich realiseren dat u dan hardware aan de computer moet toevoegen. Er zijn altijd risico's verbonden aan het vervangen of toevoegen van hardwareonderdelen in een computer. Als u vragen hebt, kunt u contact opnemen met de hardwarefabrikant of een organisatie die adviezen geeft op dat gebied. Werkgeheugen of RAM functioneert alleen goed in uw computer als het geheugen voldoet aan de vereisten van uw moederbord.

Belangrijk: Houd rekening met de volgende voorzorgsmaatregelen voordat u RAM bijplaatst in uw computer:
 • Als uw computer nog binnen de garantietermijn valt en u de behuizing van de computer verwijdert, vervalt de garantie mogelijk. Neem hierover contact op met de hardwarefabrikant voordat u de kap verwijdert.
 • Stel vast hoeveel RAM er in de computer is geïnstalleerd. Klik hiervoor met de rechtermuisknop op het pictogram Deze computer op het bureaublad en klik op Eigenschappen. De hoeveelheid RAM die in de computer is geïnstalleerd, wordt vermeld bij Computer.
 • Stel vast hoeveel RAM u nodig hebt. Als uw computer langzamer wordt wanneer er verschillende programma's zijn geopend of als u met grote bestanden werkt, kan het zinvol zijn RAM bij te plaatsen.
Lees de volgende tips door voordat u RAM koopt dat geschikt is voor het moederbord in uw computer:
 • Neem contact op met de hardwarefabrikant voordat u nieuwe hardware installeert om er zeker van te zijn dat de garantie niet vervalt wanneer u de kap van de computer verwijdert.
 • Kijk in de handleiding van de computer of het moederbord of er RAM met of zonder pariteit wordt gebruikt.
 • Bepaal de snelheid van het RAM (uitgedrukt in nanoseconden).
 • Stel vast of in de computer SIMM's (single in-line memory modules) of DIMM's (dual in-line memory modules) worden gebruikt.
 • Stel vast of in de computer FPD DRAM (Fast Page-mode DRAM), EDO DRAM (Extended Data Out DRAM), BEDO DRAM (Burst EDO DRAM), SDRAM (Synchronous DRAM) of RDRAM (RAMBus DRAM) wordt gebruikt.
 • Bepaal het aantal pennen op het moederbord: 30, 72 of 168.
 • Bepaal het aantal vrije RAM-sleuven op het moederbord.

Instellingen van virtueel geheugen wijzigen

In Windows Millennium Edition (ME), Windows 98 en Windows 95 wordt virtueel geheugen gebruikt om het werkgeheugen uit te breiden. Virtueel geheugen is een methode waarbij de vaste schijf als tijdelijke opslagplek wordt gebruikt voor gegevens die anders in het RAM worden opgeslagen. Het toepassen van deze methode heeft als voordelen dat Windows aanvullende bronnen kan aanbieden, waardoor extra 'virtueel' geheugen beschikbaar komt en de geheugencapaciteit van de computer toeneemt.

Waarschuwing: Hoewel de instellingen voor het virtuele geheugen kunnen worden aangepast, hebben de instellingen standaard een waarde die voor de meeste computers goed functioneert. Het is daarom belangrijk de instellingen alleen te wijzigen als dit echt noodzakelijk is. Het is een goed idee de huidige instellingen van het virtuele geheugen te noteren voordat u wijzigingen gaat aanbrengen. Indien nodig, kunt u de oorspronkelijke instellingen dan eenvoudig herstellen.

De instellingen van het virtuele geheugen wijzigen:
 1. Klik met de rechtermuisknop op het pictogram Deze computer op het bureaublad en klik op Eigenschappen.
 2. Open het tabblad Prestaties.
 3. Klik op Virtueel geheugen en vervolgens op Instellingen voor het virtuele geheugen zelf opgeven.
 4. Klik op de vaste schijf die u wilt gebruiken voor het virtuele geheugen en selecteer de minimale en maximale hoeveelheid virtueel geheugen.
 5. Klik op OK, klik nogmaals op OK en start de computer opnieuw op.
OPMERKING: Indien nodig, kunt u de oorspronkelijke instellingen altijd herstellen. Herhaal hiervoor de stappen 1 - 4, maar klik in stap 3 op Windows de instellingen van het virtuele geheugen laten beheren (aanbevolen).
Opmerking Dit is een artikel voor snelle publicatie dat rechtstreeks is gemaakt vanuit de ondersteuningsorganisatie van Microsoft. De informatie in dit artikel wordt in de huidige vorm aangeboden in reactie op nieuw geconstateerde problemen. Aangezien artikelen van dit type zeer snel moeten worden gepubliceerd, kan de inhoud typografische fouten bevatten en kan de inhoud zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Raadpleeg de Gebruiksrechtovereenkomst voor overige aandachtspunten.

Eigenschappen

Artikel ID: 259184 - Laatste beoordeling: woensdag 8 januari 2014 - Wijziging: 1.0
De informatie in dit artikel is van toepassing op:
 • Microsoft Windows 95
Trefwoorden: 
kbhardware kbhowto KB259184

Geef ons feedback

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com