ID članka: 2768648 - Pregledajte proizvode na koje se odnosi ovaj članak.
Proširi sve | Sažmi sve

Na ovoj stranici

Simptomi

Kada koristite programe sustava Microsoft Office 2013, možda ćete primijetiti da se vizualne značajke razlikuju od jednog računala do drugog. Na primjer, na jednom računalu možete vidjeti animacije u programu Excel kada se pomičete kroz radni list. No na drugom računalu nećete vidjeti iste animacije.

Osim toga, može se pojaviti jedan ili više sljedećih simptoma koji smanjuju funkcionalnost programa sustava Office:
 • Program sustava Office izgleda mutno.
 • Zaslon treperi.
 • Program sustava Office je uglavnom potpuno bijel ili potpuno crn.
 • Tekst u dokumentu ne prikazuje se dobro.
 • Program sustava Office se ruši.
 • Performanse programa sustava Office (osim pokretanja i isključivanja) su smanjene.
 • U programu Microsoft Lync mogu se pojaviti zastoji ili usporenost videozapisa tijekom videorazgovora.

Uzrok

Na te probleme možete naići ako na računalu imate konfiguraciju videozapisa koja nije kompatibilna sa skupom značajki sustava Office 2013 koji je odgovoran za prikazivanje aplikacije i animacije u aplikaciji.

Rješenje

Rješenje će se razlikovati ovisno o vašoj verziji sustava Windows i problemu koji se pojavljuje.

Simptom: Slabo prikazan tekst u dokumentima sustava Office

Ako je vaš problem slabo prikazan tekst u dokumentima sustava Office, najprije isprobajte neko od sljedećih rješenja. U suprotnom, prijeđite na sljedeći odjeljak s naslovom Svi drugi simptomi.

Prvi korak: Upotrijebite postavku "Ugađanje teksta za ClearType"
 1. Traženje fonta ClearType

  Windows 8

  Na početnom zaslonu potražite ClearType i zatim odaberite Postavke.

  Windows 7

  Kliknite Start i zatim unesite ClearType u okvir Pretraži programe i datoteke.
 2. Odaberite Prilagodba ClearType teksta.
 3. U odjeljku Ugađanje teksta za ClearType omogućite mogućnost Uključi ClearType i zatim kliknite Dalje.
 4. Ugodite monitor pomoću koraka i uputa u odjeljku Ugađanje teksta za ClearType, a zatim kliknite Završi.
Ako se problem pojavljuje i nakon prilagodbe postavki fonta ClearType, idite na drugi korak.
Drugi korak: Onemogućite značajku Pozicioniranje podpiksela
Word 2013 prema zadanim postavkama koristi renderiranje teksta pomoću podpiksela. Iako to omogućuje optimalan razmak, možda vam je draži izgled teksta s izoštrenim pikselima zbog manjeg poboljšanja kontrasta. Da biste onemogućili značajku pozicioniranja podpiksela u programu Word 2013, slijedite ove korake.
 1. Na kartici File (Datoteka) kliknite Options (Mogućnosti).
 2. Kliknite Advanced (Napredno).
 3. U grupi Display (Prikaz) poništite mogućnost Use the subpixel positioning to smooth fonts on screen (Koristi pozicioniranje podpiksela za izglađivanje fonta na zaslonu).
 4. Kliknite OK (U redu).

Ako se i dalje pojavljuje problem nakon isključivanja postavke renderiranja teksta pomoću podpiksela, ponovno omogućite postavku Koristi pozicioniranje podpiksela za izglađivanje fonta na zaslonu i zatim prijeđite na treći korak.
Treći korak: Na klijentima sa sustavom Windows 7 instalirajte paket za interoperabilnost sustava Windows 8
Ako koristite sustav Windows 8, preskočite ovaj odjeljak i prijeđite na korake u odjeljku Svi drugi simptomi ovog članka.

Ako koristite sustav Windows 7, instalirajte ažuriranje za poboljšanje komponenti vezanih uz videozapise koje je dostupno u sljedećem članku.

2670838 Dostupno je ažuriranje platforme za sustave Windows 7 sa servisnim paketom SP1 i Windows Server 2008 R2 sa servisnim paketom SP1
http://support.microsoft.com/kb/2670838/hr


Ako gore navedeni koraci nisu riješili vaš problem slabo prikazanog teksta u dokumentima sustava Office , nastavite s otklanjanjem poteškoća pomoću koraka navedenih u sljedećem odjeljku ovog članka.

Svi drugi simptomi

Slijedite ove korake onim redoslijedom kojim su navedeni. Redoslijed je namjeran i pokazao se kao najuspješniji pristup rješavanju problema vezanih uz videozapise u programima sustava Office 2013.

Prvi korak: Ažurirajte upravljački program za videozapise


Najbolji način za ažuriranje upravljačkog programa za videozapise je tako da pokrenete Windows Update da biste provjerili je li dostupan noviji upravljački program za računalo. Da biste pokrenuli Windows Update na temelju vaše verzije sustava Windows, slijedite ove korake:

Windows 8
 1. Na početnom zaslonu kliknite Settings (Postavke) na traci s gumbićima.
 2. Kliknite Change PC Settings (Promjena postavki PC-ja).
 3. U aplikaciji PC settings (Postavke PC-ja) kliknite Windows Update.
 4. Kliknite Check for updates now (Potraži ažuriranja odmah).
 5. Ako su dostupna ažuriranja, kliknite upravljački program koji želite instalirati, a zatim kliknite Install (Instaliraj).


Windows 7
 1. Kliknite Start.
 2. U okvir Search programs and files (Pretraži programe i datoteke) upišite Windows Update.
 3. U rezultatima pretraživanja kliknite Check for updates (Potraži ažuriranja).
 4. Ako su dostupna ažuriranja, kliknite upravljački program koji želite instalirati, a zatim kliknite Install (Instaliraj).

Napomena Proizvođači grafičkih kartica često izdaju ažuriranja svojih upravljačkih programa kako bi poboljšali performanse ili riješili probleme kompatibilnosti s novim programima.
Ako ne pronađete ažuriran upravljački program za videozapise za svoje računalo pomoću servisa Windows Update, a potreban vam je najnoviji upravljački program za grafičku karticu, idite na odjeljak za podršku ili preuzimanja na web-mjestu vašeg proizvođača i potražite informacije o preuzimanju i instaliranju najnovijeg upravljačkog programa.

P1: Što učiniti ako ažuriranjem upravljačkog programa za videozapise riješim probleme vezane uz videozapise u sustavu Office 2013?
O1: Ako su problemi vezani uz videozapise u sustavu Office riješeni ažuriranjem upravljačkog programa za videozapise, ne morate poduzimati daljnje korake.

P2: Što učiniti ako ažuriranjem upravljačkog programa za videozapise ne riješim probleme vezane uz videozapise u sustavu Office 2013. Odnosno, što učiniti ako ne mogu pronaći ažurirani upravljački program za videozapise za svoje računalo?
O2: Ako ne možete pronaći ažurirani upravljački program za videozapise i dalje imate probleme vezane uz videozapise u programima sustava Office 2013, idite na drugi korak.

Drugi korak: Onemogućite hardversko ubrzanje u sustavu Office
Ako se i dalje pojavljuju problemi vezani uz videozapise u programima sustava Office nakon što ažurirate upravljački program za videozapise ili ne možete pronaći ažurirani upravljački program za videozapise za svoje računalo, pokušajte onemogućiti hardversko ubrzanje u sustavu Office 2013. Da biste onemogućili hardversko ubrzanje, slijedite ove korake:
 1. Pokrenite bilo koji program sustava Office 2013.
 2. Na kartici File (Datoteka) kliknite Options (Mogućnosti).
 3. U dijaloškom okviru Options (Mogućnosti) kliknite Advanced (Napredno).
 4. Na popisu dostupnih mogućnosti potvrdite okvir Disable hardware graphics acceleration (Onemogući hardversko ubrzanje grafike).

  Na primjer, sljedeća slika prikazuje tu mogućnost u programu Microsoft Excel.

  Sažmi ovu slikuProširi ovu sliku
  2816325


 5. Kliknite OK (U redu).

P1: Što učiniti ako onemogućivanjem hardverskog ubrzanja grafike riješim probleme vezane uz videozapise u sustavu Office 2013?

A1: Ako su problemi vezani uz videozapise riješeni nakon odabira mogućnosti Disable hardware graphics acceleration (Onemogući hardversko ubrzanje grafike), slijedite ove korake:
 1. Neka mogućnost Disable hardware graphics acceleration (Onemogući hardversko ubrzanje grafike) za sada ostane odabrana.

  Sažmi ovu slikuProširi ovu sliku
  2816326

 2. Za trideset dana (ili u bilo kojem trenutku) poništite okvir Disable hardware graphics acceleration (Onemogući hardversko ubrzanje grafike).

  Sažmi ovu slikuProširi ovu sliku
  2816327
 3. Ponovo slijedite upute u ovom čarobnjaku. Svakako započnite sa "Prvi korak: Ažurirajte upravljački program za videozapise".
P2: Što učiniti ako onemogućivanjem hardverskog ubrzanja grafike ne riješim probleme vezane uz videozapise u sustavu Office 2013?

O2: Ako problemi vezani uz videozapise nisu riješeni nakon onemogućivanja hardverskog ubrzanja grafike, slijedite ove korake:
 1. Poništite okvir Disable hardware graphics acceleration (Onemogući hardversko ubrzanje grafike).

  Sažmi ovu slikuProširi ovu sliku
  2816328

 2. Za trideset dana (ili u bilo kojem trenutku) ponovo slijedite upute u ovom članku. Svakako započnite sa "Prvi korak: Ažurirajte upravljački program za videozapise".

Dodatne informacije

Upozorenje Nepravilnim izmjenama registra putem programa Uređivač registra ili na neki drugi način možete prouzročiti ozbiljne probleme. Zbog tih ćete problema možda morati ponovo instalirati operacijski sustav. Microsoft ne jamči da ćete moći riješiti te probleme. Promjene registra izvodite na vlastitu odgovornost.

Administriranje mogućnosti "Onemogući hardversko ubrzanje grafike"

Mogućnošću Disable hardware graphics acceleration (Onemogući hardversko ubrzanje grafike) pod Display (Zaslon) u odjeljku Advanced (Napredno) u dijaloškom okviru Options (Mogućnosti) upravljaju sljedeći podaci registra na računalu:

Ključ: HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Office\15.0\Common\Graphics
DWORD: DisableHardwareAcceleration
Vrijednosti: 1 = mogućnost je omogućena, 0 = mogućnost je onemogućena (zadano)


Zbog puta ključa registra koji vrijednost DisableHardwareAcceleration koristi, vrijednost koja je navedena za tu postavku odnosi se na sve programe sustava Office 2013.

Ako je potrebno, ovu registarsku vrijednost moguće je implementirati upotrebom pravilnika grupe. Da biste konfigurirali odgovarajuću postavku pravilnika grupe, slijedite ove korake:
 1. Dodajte sljedeće datoteke kontroloru domene: Dodajte datoteke Office15.admx i Office15.adml kontroloru domene i zatim
 2. U uređivaču objekata lokalnog pravilnika grupe odaberite čvor Raznostabla Microsoft Office 2013. Ova je postavka prikazana na sljedećoj slici.

  Sažmi ovu slikuProširi ovu sliku
  2770494
Napomena Ako implementirate vrijednost DisableHardwareAcceleration upotrebom pravilnika grupe, koristi se sljedeći registarski ključ:
HKEY_CURRENT_USER\Software\Policies\Microsoft\Office\15.0\Common\Graphics


Dodatne informacije o korištenju datoteka .admx i .adml za administriranje pravilnika grupe potražite na sljedećem Microsoftovu web-mjestu TechNet:
Upravljanje datotekama ADMX pravilnika grupe

Automatsko onemogućivanje hardverskog ubrzanja za određene grafičke kartice

Prema zadanim postavkama, hardversko ubrzanje automatski se onemogućuje u programima sustava Office 2013 ako se otkriju određene kombinacije grafičke kartice i upravljačkog programa za grafičku karticu prilikom pokretanja programa sustava Office 2013. Ako program automatski onemogući hardversko ubrzanje, ništa ne naznačuje da je došlo do te promjene. Na primjer, ako pogledate mogućnost Disable hardware graphics acceleration (Onemogući hardversko ubrzanje grafike) u dijaloškom okviru Options (Mogućnosti), ta mogućnost neće biti omogućena ako je prethodno niste omogućili.

Sažmi ovu slikuProširi ovu sliku
2816329


Popis kombinacija grafičke kartice/upravljačkog programa za grafičku karticu koje pokreću ovo automatsko onemogućivanje hardverskog ubrzanja grafike nije dokumentiran jer je popis ugrađen u kod u programima sustava Office 2013 i stalno će se mijenjati s otkrivanjem dodatnih kombinacija videozapisa koje uzrokuju probleme u programima sustava Office 2013. Stoga ako na jednom računalu ne vidite istu funkcionalnost za animacije koju vidite na drugom računalu, preporučujemo da ažurirate upravljački program za videozapise korištenjem uputa navedenim u odjeljku "Prvi korak: Ažurirajte upravljački program za videozapise". Ako i dalje na računalu ne vidite očekivanu animaciju, ponovo uskoro ažurirajte upravljački program za videozapise. Microsoft surađuje s glavnim proizvođačima grafičkih kartica na tom problemu i ti proizvođači grafičkih kartica će izdati nove upravljačke programe za videozapise čim se razviju takvi upravljački programi.

Napomena Ako dva računala imaju istu kombinaciju grafičke kartice/upravljačkog programa za videozapise, i dalje možete vidjeti razliku u značajkama animacije sustava Office 2013 između dva računala ako je na jednom računalu instaliran sustav Windows 7 a na drugom sustav Windows 8. Na računalu na kojem je instaliran sustav Windows 7 u sustavu Office 2013 animacije su onemogućene ako se na popisu nekompatibilnosti prikazuje kombinacija grafičke kartice/upravljačkog programa za videozapise. No za istu kombinaciju videozapisa u sustavu Windows 8 animacije neće biti onemogućene zbog poboljšanih video mogućnosti u sustavu Windows 8.


Napomena Ovo je članak za brzo objavljivanje stvoren izravno iz Microsoftove službe podrške. Informacije u ovom članku navode se kakve jesu kao odgovor na nova pitanja. Materijali zbog brzine objavljivanja mogu sadržavati tipografske pogreške te mogu biti revidirani u bilo kojem trenutku bez obavijesti. Pogledajte Uvjete korištenja za dodatne informacije.

Svojstva

ID članka: 2768648 - Posljednja izmjena: 13. veljače 2013. - Revizija: 2.0
Odnosi se na:
 • Microsoft Word 2013
 • Microsoft Excel 2013
 • Microsoft Lync 2013
 • Microsoft Outlook 2013
 • Microsoft PowerPoint 2013
 • Microsoft OneNote 2013
 • Microsoft Publisher 2013
 • Microsoft Visio Professional 2013
 • Microsoft Access 2013
 • Microsoft Project 2013 Professional
Ključne riječi: 
KB2768648

Pošaljite povratne informacije

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com