A nagy méretű Windows összetevő-tároló (WinSxS) könyvtár által okozott lemezterület-problémák kezelése

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 2795190 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A jelenség

Előfordulhat, hogy a C:\Windows\winsxs könyvtár nagyon sok lemezterületet foglal a C:\Windows mappában.

Oka

A rendszer a szolgáltatáskezelési műveletek során használja a Windows összetevő-tároló (C:\Windows\winsxs) könyvtárt a Windows-telepítésekben. A szolgáltatáskezelési műveletek közé tartoznak például a Windows Update-, a szervizcsomag- és gyorsjavítás-telepítések is.

Az összetevő-tároló tartalmazza a Windows telepítéséhez szükséges összes fájlt. A frissítések telepítésekor a fájlok frissítései szintén az összetevő-tárolóba kerülnek. Az összetevő-tároló mérete ezért idővel nő, ahogy új frissítésekkel, szolgáltatásokkal vagy szerepkörökkel bővíti a telepítést. Az összetevő-tároló NTFS rögzített hivatkozásokat használ önmaga és a többi Windows-könyvtár között a Windows platform megbízhatóságát növelése érdekében.

Az összetevő-tároló könyvtár látszólag nagy méretének oka a módszer, ahogy a Windows Intéző kezeli a rögzített hivatkozásokat. A Windows felület a rögzített hivatkozásokra mutató minden hivatkozást a fájl egy példányának tekint minden olyan könyvtár esetében, amelyben a fájl megtalálható. Ha például az advapi32.dll nevű fájl mérete 700 KB, és az összetevő-tárolóban és a \Windows\system32 könyvtárban is megtalálható, a Windows Intéző pontatlanul azt fogja jelezni, hogy a fájl összesen 1400 KB merevlemez-területet foglal el.

A megoldás

Az NTFS rögzített hivatkozások miatt az összetevő-tároló kizárólag a rendszerköteten kaphat helyet. Ha megpróbálja áthelyezni a komponenstárolót, a Windows-frissítéseket, -szervizcsomagokat, -szerepköröket és -szolgáltatásokat nem lehet majd megfelelően telepíteni. Továbbá azt sem javasoljuk, hogy az összetevő-tárolóból manuálisan távolítson el vagy töröljön fájlokat.

Ha csökkenteni kívánja egy adott Windows-telepítés összetevő-tároló könyvtárának méretét, véglegesítheti a szervizcsomagok telepítését, és visszanyerheti a szervizcsomagok fájljai által foglalt helyet. Ha azonban véglegesíti a szervizcsomag telepítését, akkor azt a későbbiekben nem lehet eltávolítani.

A következő mellékelt segédprogramokkal távolíthatja el a szervizcsomagfájlokat egy Windows-telepítésből:
 • Telepített Windows Vista Service Pack 1 szervizcsomag esetén: VSP1CLN.EXE
 • Telepített Windows Vista Service Pack 2 vagy Windows Server 2008 Service Pack 2 szervizcsomag esetén: Compcln.exe
 • Telepített Windows 7 Service Pack 1 vagy Windows Server 2008 R2 Service Pack 1 szervizcsomag esetén: DISM /Online /Cleanup-Image /SpSuperseded vagy Lemez karbantartása varázsló (cleanmgr.exe)

A takarítás proaktív módon is végezhető a Windows Vista és a Windows Server 2008 telepítéseiben, ha kikényszerít egy eltávolítási eseményt a rendszeren. A takarítás minden nem kívánt bináris rendszerfájlt megpróbál eltávolítani a telepítésből, és lehetővé tenni, hogy a Windows visszanyerje a felhasznált lemezterületet. Ha eltávolítási eseményt kíván végrehajtani egy Windows-telepítésen, adja hozzá és távolítsa el az összes, még nem telepített, nem kívánt rendszerösszetevőt, majd indítsa újra a Windows rendszert. A rendszer a Windows következő újraindításakor hajtja végre a takarítást.

Megjegyzés: A Windows 7 és Windows Server 2008 R2 telepítésein a takarítás automatikusan történik.

További információ

Ha további lemezterületet kíván felszabadítani a rendszeren, hajtsa végre a következő lépéseket:

 1. Kattintson a Start gombra, majd írja be a Lemezkarbantartó karakterláncot a Keresés programokban és fájlokban szövegmezőbe.
 2. Kattintson a Lemezkarbantartó ikonra, és futtassa a Lemezkarbantartó eszközt annak megállapításához, hogy konfigurációja alapján melyik fájlokat törölheti.
A rendszerkötet lemezterületének megtakarítása emellett az alábbi módszerekkel is lehetséges:

 • Helyezze át a lapozófájlt egy másik kötetre.
 • Tiltsa le a hibernálást a rendszeren.
 • A dedikált memóriakép-fájl lehetőség használatával rögzítse a memóriaképfájlokat egy másik köteten.
 • Helyezze át a felhasználói profil- és programfájlok könyvtárait egy másik kötetre.
 • Tiltsa le a rendszer-visszaállítási pontokat az ügyféltelepítéseken.
 • Ürítsen ki minden ideiglenes könyvtárat és mappát a Lemezkarbantartó varázsló (cleanmgr.exe) használatával.
 • Távolítsa el a nem használt alkalmazásokat és segédprogramokat a telepítésből.


A WinSxS mappáról a következő webhelyeken talál további információt:A lemezekkel kapcsolatos rendszerkövetelményekről a következő webhelyeken talál további információt:


Megjegyzések:
 • Ha a Windows Installer használatával telepít egy terméket, a rendszer a Windows Installer gyorsítótárának (%windir%\Installer) mappájában tárolja az eredeti .msi adatfájl egy kisebb verzióját. A mappa mérete idővel megnőhet. A telepített termékek minden további frissítésének telepítése, például a gyorsjavítások, az összegző frissítések vagy a szervizcsomag-telepítők szintén a Windows Installer gyorsítótárában tárolják a megfelelő .msp vagy .msi fájljaikat. A mappa mérete idővel megnőhet. Nem támogatjuk és nem is javasoljuk, hogy ebben a mappában fájlokat töröljön, vagy azokat más számítógépekről származó fájlokkal helyettesítse. Az alkalmazás minden frissítése a mappa fájljaiban tárolt információkat használja fel. Ezen információk nélkül a frissítések megfelelő telepítése nem lehetséges.
 •   A Windows Update a letöltött frissítések tárolására használja %windir%\softwaredistribution\downloads mappát. Ezt a mappát általában a Windows kezeli, így nem igényel felhasználói beavatkozást. A mappa jellemző méretét több tényező befolyásolja, mint például az operációs rendszer verziója, az aktuálisan elérhető frissítések stb. A mappa jellemző méretét ezért nehéz meghatározni. Ha a mappa túl sok lemezterületet foglal, először telepítse a rendszerhez elérhető összes frissítést, majd indítsa újra a számítógépet. Amennyiben a mappa mérete továbbra is nagy marad, a probléma az alábbi lépésekkel hárítható el:
  1. Futtassa a következő parancsot egy rendszergazdai jogú parancssorból:
   Net Stop WUAUSERV
  2. Törölje a %windir%\softwaredistribution\downloads mappa tartalmát.
  3. Futtassa a következő parancsot egy rendszergazdai jogú parancssorból:
   Net Start WUAUSERV
Megjegyzés: Ez egy „GYORS KÖZZÉTÉTELŰ” cikk, amelyet maga Microsoft támogatási csoportja készített. A benne fogalt információkat a jelentkező problémákra válaszul, az adott állapotukban biztosítjuk. Az anyagok a közzétételük gyorsaságából következően tartalmazhatnak sajtóhibákat, illetve külön értesítés nélkül bármikor átdolgozáson eshetnek át. További tudnivalók olvashatók a felhasználási feltételek között.

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 2795190 - Utolsó ellenőrzés: 2013. július 2. - Verziószám: 1.0
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Windows Vista Enterprise
 • Windows 7 Enterprise
 • Windows 7 Service Pack 1
 • Windows Server 2008 Enterprise
 • Windows Server 2008 R2 Enterprise
 • Windows Server 2008 R2 Service Pack 1
Kulcsszavak: 
KB2795190
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com