Cikk azonosítója: 283037 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

Összefoglaló

A jelen cikk ismerteti a fizikai címkiterjesztést (PAE) és a címtartomány-leképezési bővítményt (AWE), valamint bemutatja, hogy ezek miként működnek együtt. A cikk kitér a 4 gigabájtot (GB) meghaladó memória használatának 32 bites operációs rendszerekre jellemző korlátaira is.

További információ

A fizikai címkiterjesztés az IA32-processzorok sajátossága, amely képes 4 GB-nál nagyobb fizikai memória címzésére. Az alábbi operációs rendszerek képesek a 4 GB feletti fizikai memória kihasználására fizikai címkiterjesztéssel:
  • Microsoft Windows 2000 Advanced Server
  • Microsoft Windows 2000 Datacenter Server
  • Microsoft Windows Server 2003 Enterprise Edition
  • Microsoft Windows Server 2003 Datacenter Edition
A fizikai címkiterjesztés engedélyezéséhez használja a /PAE kapcsolót a Boot.ini fájlban.

Megjegyzés: Windows Server 2003 rendszerben a fizikai címkiterjesztés csak akkor engedélyezett automatikusan, ha a kiszolgáló a számítógép működése közben üzembe helyezhető memóriaeszközöket használ. Ebben az esetben nem kell használni a /PAE kapcsolót olyan rendszerben, amely újraindítást nem igénylő memóriaeszközök használatához van beállítva. Minden egyéb esetben használni kell a Boot.ini fájlban a /PAE kapcsolót 4 GB-nál nagyobb memória használatához.

A Windows 2000 és a Windows Server 2003 rendszer folyamatai általában 2 gigabájtnyi olyan memória-címtartományhoz férhetnek hozzá (feltéve, hogy a /3GB kapcsoló nincs használatban), amelynek egyik része fizikai, másik része virtuális memória. Minél több program (azaz minél több folyamat) fut, annál több memória halmozódik fel a 2 gigabájtnyi címtartomány kitöltésére.

Ha ez a helyzet áll elő, a lapozófájl túl nagy méretű lesz, ez pedig negatívan befolyásolhatja a teljesítményt. A Windows 2000 és a Windows Server 2003 rendszer memóriakezelői a fizikai címkiterjesztést használják arra, hogy több fizikai memóriát biztosítsanak a programoknak. Ezáltal csökkenthető a lapozófájl által használt memória lapozásának szükségessége, ami jobb teljesítményt eredményez. A program maga nem ismeri a memória aktuális méretét. A fizikai címkiterjesztési memória kezelését és foglalását a memóriakezelő intézi a futó programoktól függetlenül.

Az előző információ azon programokra vonatkozik, amelyek a /3GB kapcsoló használatával futnak. A 3 gigabájtnál több memóriát igénylő programoknál nagy a valószínűsége annak, hogy a felhasznált memória esetén több marad a fizikai memóriában, mint amennyit lapozásra használ a rendszer. Ez növeli a /3GB kapcsolót használni képes programok teljesítményét. Ehhez képest kivételt jelent az az eset, amikor a /3GB kapcsolót a /PAE kapcsolóval együtt használják. Ilyenkor az operációs rendszer nem használ 16 gigabájtnál több memóriát. E viselkedést a kernel virtuális memóriatartományával kapcsolatos esetleges problémák okozzák. Ebből az következik, hogy amikor a rendszer úgy indul újra, hogy a /3GB bejegyzés szerepel a Boot.ini fájlban, és a rendszer több mint 16 GB fizikai memóriával rendelkezik, az operációs rendszer nem használja a RAM memóriatöbbletet. A számítógép /3GB kapcsoló nélküli újraindítását követően a rendszer a teljes fizikai memória használatát engedélyezi.

A memóriakezelői funkciók alkalmazásprogramozási felületeiből (API-jaiból) álló címtartomány-leképezési bővítmény engedélyezi a programoknak a szabványos 32 bites címzésen keresztül elérhető, 4 gigabájtnál nagyobb memóriák címzését. A címtartomány-leképezési bővítmény engedélyezi a programoknak a fizikai memória nem lapozható memória formájában történő használatát, majd a nem lapozható memória részeinek dinamikus hozzárendelését a program memóriaablakához. Ez a folyamat teszi lehetővé a memóriaérzékeny alkalmazásoknak – ilyenek többek között az adatbázis-kezelő rendszerek – a nagyobb méretű blokkok lefoglalását a fizikai memóriából úgy, hogy a blokkot a rendszer nem lapozza, vagyis nem írja ki a lapozófájlba, és így nem is olvassa be onnan. A lapozás helyett a memóriakezelő a 4 GB feletti területről osztja ki az alkalmazásnak a memóriát, vagyis vált a feldolgozás alatt az alkalmazás által elérhető memóriaablak és a 4 GB felett lefoglalt fizikai memória között. Ezenfelül a fizikai címkiterjesztés elérhetővé teszi a 4 GB-os tartományon kívül eső memóriatartományt a memóriakezelő és a címtartomány-leképezési bővítmény funkcióinak. A címtartomány-leképezési bővítmény nem képes a 4 GB-os tartományon kívül eső memóriatartomány fenntartására a fizikai címkiterjesztés nélkül.

A következő példában a fizikai címkiterjesztés kapcsolója szerepel a Boot.ini fájlban:
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Windows Server 2003, Enterprise" /fastdetect /PAE


Figyelmeztetés: A Boot.ini fájl tartalma az egyes számítógépek beállításaitól függ. A Microsoft Tudásbázis kapcsolódó cikke:
317526 A Windows Server 2003 rendszer Boot.ini fájljának szerkesztése (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
Összegzésként elmondható, hogy a fizikai címkiterjesztés a Windows 2000 és a Windows Server 2003 rendszer memóriakezelőjének azon funkciója, amely a memóriát igénylő programoknak több memóriát biztosít. A programok nem kapnak információt arról, hogy az általuk használt memória bármely része a 4 GB-os memóriatartományon kívül esik, ahogy arról sem, hogy az általuk igényelt memória éppen a lapozófájlban van.

A címtartomány-leképezési bővítmény egy API-készlet, amely engedélyezi a programoknak, hogy nagy mennyiségű memóriát tartsanak fenn maguknak. A fenntartott memória nem lapozható, és csak az adott program férhet hozzá. A címtartomány-leképezési bővítményről és a fizikai címkiterjesztésről a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkében tájékozódhat:
268363 Intel-alapú fizikai címkiterjesztés a Windows 2000 rendszerben (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
További tájékoztatásért látogasson el a Microsoft alábbi webhelyére:
http://msdn2.microsoft.com/hu-hu/library/aa213764(en-us,SQL.80).aspx
http://msdn2.microsoft.com/hu-hu/library/ms810461(en-us).aspx
Ha további memóriát ad hozzá a rendszerhez, előfordulhat, hogy a BIOS felismeri a kiszolgálóban lévő fizikai RAM teljes méretét, de a Windows rendszer akkor is csak a RAM egy részét érzékeli. Amennyiben a kiszolgáló rendelkezik redundáns memóriával vagy engedélyezett memóriatükrözési szolgáltatással, a Windows esetleg nem észleli a teljes memóriát. A redundáns memória biztosít a rendszernek tartalék memóriaegységet abban az esetben, ha egy memóriaegység nem működik. A memóriatükrözés osztja fel a memóriaegységeket tükrözött készletekre. Mindkét szolgáltatás a BIOS-ban engedélyezhető és tiltható le, így nem hozzáférhetők a Windows rendszerben. Ezen szolgáltatások beállításainak módosításához esetleg tanulmányozni kell a rendszerhez mellékelt felhasználói kézikönyvet vagy a számítógép-gyártó webhelyét. Kapcsolatba léphet a hardver gyártójával is.

Ha például egy 4 GB RAM memóriával rendelkező rendszert futtat, majd ehhez ad még 4 GB-ot, a Windows valószínűleg csak 4 GB, esetleg 6 GB fizikai memóriát fog felismerni a teljes 8 GB helyett. Előfordulhat, hogy a rendszer a felhasználó tudta nélkül engedélyezi a redundáns memória használatát vagy a memóriatükrözés szolgáltatást az új memóriaegységeken. Ezek a jelenségek hasonlítanak ahhoz az esethez, amikor a /PAE kapcsoló nincs megadva a Boot.ini fájlban.

Hivatkozások

További információkért keresse fel a Microsoft következő webhelyét:
Operációs rendszerek és a fizikai címkiterjesztés támogatása http://www.microsoft.com/whdc/system/platform/server/PAE/pae_os.mspx

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 283037 - Utolsó ellenőrzés: 2008. február 6. - Verziószám: 11.3
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
  • Microsoft Windows Server 2003, Enterprise Edition (32-bit x86)
  • Microsoft Windows Server 2003, Datacenter Edition (32-bit x86)
  • Microsoft Windows 2000 Advanced Server
  • Microsoft Windows 2000 Datacenter Server
Kulcsszavak: 
kbinfo kbmemory kbenv KB283037
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com