Suportul pentru memoria de mari dimensiuni este disponibil în Windows Server 2003 și Windows 2000

Traduceri articole Traduceri articole
ID articol: 283037 - View products that this article applies to.
Măriți totul | Reduceți totul

REZUMAT

Acest articol descrie extensia adresă fizică (PAE - Physical Address Extension) și extensia de ferestre de adrese (AWE - Address Windowing Extensions) și explică modul în care acestea funcționează împreună. Acest articol discută, de asemenea, despre limitările utilizării unei memorii care depășește intervalul de 4 gigaocteți (GO) inerent sistemelor de operare pe 32 de biți.

INFORMAȚII SUPLIMENTARE

PAE reprezintă capacitatea suplimentată a procesorului IA32 de a se adresa la mai mult de 4 GO de memorie fizică. Următoarele sisteme de operare pot utiliza PAE pentru a profita de avantajul unei memorii fizice mai mari de 4 GO:
  • Microsoft Windows 2000 Advanced Server
  • Microsoft Windows 2000 Datacenter Server
  • Microsoft Windows Server 2003, Enterprise Edition
  • Microsoft Windows Server 2003, Datacenter Edition
Pentru a activa PAE, utilizați parametrul /PAE în fișierul Boot.ini.

Notă În Windows Server 2003, PAE este activat automat numai dacă serverul utilizează dispozitive de memorie cu adăugare rapidă. În acest caz, nu este necesară utilizarea argumentului /PAE pe un sistem configurat pentru utilizarea dispozitivelor de memorie cu adăugare rapidă. În restul cazurilor, argumentul /PAE trebuie utilizat în fișierul Boot.ini pentru a profita de memoria de peste 4 GO.

De regulă, un proces care se execută sub Windows 2000 sau Windows Server 2003 poate accesa până la 2 GO de spațiu de adrese de memorie (presupunând că nu s-a utilizat argumentul /3GB), o parte a memoriei fiind memorie fizică și alta fiind memorie virtuală. Cu cât se execută mai multe programe (și, prin urmare, mai multe procese), cu atât este implicată mai multă memorie, până la totalul de 2 GO al spațiului de adrese.

Când se produce o astfel de situație, procesul de paginare crește dramatic și performanțele sunt afectate negativ. Managerii de memorie din Windows 2000 și Windows Server 2003 utilizează PAE pentru a furniza mai multă memorie fizică unui program. Astfel se reduce necesitatea de a memora în swap fișierul de paginare și rezultă o mai bună performanță. Programul în sine nu este conștient de dimensiunea reală a memoriei. Toate procedurile de gestiune și alocare a memoriei PAE este tratată de către managerul de memorie, independent de programele care se execută.

Informațiile precedente sunt valabile pentru programele care se execută când se utilizează argumentul /3GB. Este mai probabil ca un program care solicită 3 GO de memorie să poată reține o parte mai mare a memoriei sale ca memorie fizică, în loc de a fi paginată. Astfel cresc performanțele programelor care sunt capabile să utilizeze argumentul /3GB. Excepție face cazul în care argumentul /3GB este utilizat împreună cu parametrul /PAE. În acest caz, sistemul de operare nu utilizează mai mult de 16 GO de memorie. Acest comportament se datorează unor considerente de spațiu pentru memoria virtuală în kernel. Astfel, dacă sistemul repornește cu intrarea /3GB în fișierul Boot.ini și sistemul are mai mult de 16 GO de memorie fizică, sistemul de operare nu va utiliza memoria cu acces aleator (RAM) în plus. Repornirea computerului fără argumentul /3GB permite utilizarea în întregime a memoriei fizice.

AWE este un set de interfețe de programare a aplicațiilor (API-uri) pentru funcțiile managerului de memorie, care permit programelor să adreseze mai multă memorie decât cei 4 GO disponibili prin adresarea standard pe 32 de biți. AWE permite programelor să rezerve memoria fizică ca memorie nepaginată, apoi să mapeze dinamic porțiuni din memoria nepaginată pentru setul de memorie de lucru al programelor. Acest proces permite programelor care consumă multă memorie, cum sunt sistemele de baze de date mari, să rezerve cantități mari de memorie fizică pentru date, fără ca utilizarea să necesite includerea și excluderea dintr-un fișier de paginare. În schimb, datele sunt transferate în și din setul de lucru și memoria rezervată depășește intervalul de 4 GO. În plus, PAE expune managerului de memorie și funcțiilor AWE intervalul de memorie care depășește 4 GO. În absența PAE, AWE nu poate rezerva memoria care depășește 4 GO.

Mai jos este ilustrat un exemplu de fișier Boot.ini în care a fost adăugat argumentul PAE:
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Windows Server 2003, Enterprise" /fastdetect /PAE


Avertisment Conținutul fișierului Boot.ini va fi diferit în funcție de configurație. Pentru mai multe informații, faceți clic pe următorul număr de articol pentru a-l vedea în Baza de cunoștințe Microsoft:
317526 Cum se editează fișierul Boot.ini în Windows Server 2003 (articolul poate să fie în limba engleză)
Pe scurt, PAE este o funcție a managerilor de memorie din Windows 2000 și Windows Server 2003 care furnizează mai multă memorie fizică unui program care solicită memorie. Programul nu știe că memoria pe care o utilizează se află în intervalul superior celui de 4 GO, așa cum un program nu știe dacă memoria solicitată se află sau nu în fișierul de paginare.

AWE este un set de API care permite programelor să rezerve porțiuni mari de memorie. Memoria rezervată este nepaginabilă și accesibilă numai de către programul care a rezervat-o. Pentru informații suplimentare despre AWE și PAE, faceți clic pe următorul număr de articol pentru a vedea articolul în Baza de cunoștințe Microsoft:
268363 Extensii de adresă fizică (PAE) Intel în Windows 2000 (articolul poate să fie în limba engleză)
Pentru mai multe informații, vizitați următoarele site-uri Web Microsoft:
http://msdn2.microsoft.com/en-us/library/aa213764(SQL.80).aspx
http://msdn2.microsoft.com/en-us/library/ms810461.aspx
Dacă adăugați mai multă memorie la sistem, este posibil ca BIOS-ul să recunoască întreaga memorie fizică RAM instalată, dar ca Windows să recunoască doar o parte din RAM. Dacă serverul are o caracteristică de memorie redundantă sau o caracteristică de oglindire a memoriei care este activată, este posibil să nu fie vizibil în Windows întreg complementul de memorie. Memoria redundantă furnizează sistemului un banc de memorie de rezervă în caz de eșec, dacă un banc de memorie eșuează. Oglindirea memoriei divizează bancurile de memorie într-un set oglindit. Ambele caracteristici se activează sau dezactivează din BIOS și nu pot fi accesate din Windows. Pentru a modifica setările acestor caracteristici, consultați manualul de utilizare al sistemului sau site-ul WEB OEM. Ca alternativă, luați legătura cu distribuitorul de hardware.

De exemplu, dacă utilizați un sistem ce are instalat 4 GO de RAM și îi adăugați 4 GO de RAM suplimentar, este posibil ca Windows să recunoască numai 4 GO de memorie fizică sau 6 GO în loc de totalul de 8 GO. Este posibil ca pe noile bancuri de memorie să fie activată, fără să știți, una din caracteristicile de memorie redundantă sau de oglindire a memoriei. Aceste simptome sunt similare celor care apar dacă nu se adaugă argumentul /PAE în fișierul Boot.ini.

REFERINȚE

Pentru mai multe informații, vizitați următorul site Web Microsoft:
Sisteme de operare și suport PAE http://www.microsoft.com/whdc/system/platform/server/PAE/pae_os.mspx

Proprietă?i

ID articol: 283037 - Ultima examinare: 15 iunie 2007 - Revizie: 11.3
SE APLICĂ LA
  • Microsoft Windows Server 2003, Enterprise Edition (32-bit x86)
  • Microsoft Windows Server 2003, Datacenter Edition (32-bit x86)
  • Microsoft Windows 2000 Advanced Server
  • Microsoft Windows 2000 Datacenter Server
Cuvinte cheie: 
kbinfo kbmemory kbenv KB283037

Trimite?i feedback

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com