Kan Windows XP niet starten nadat Windows 2000 is geïnstalleerd

Vertaalde artikelen Vertaalde artikelen
Artikel ID: 283433 - Bekijk de producten waarop dit artikel van toepassing is.
Dit artikel is eerder gepubliceerd onder NL283433
Alles uitklappen | Alles samenvouwen

Symptomen

Wanneer u probeert Windows XP te starten nadat u Windows 2000 hebt geïnstalleerd, verschijnt het volgende foutbericht:
"Bezig met starten van Windows...
Windows 2000 kan niet worden gestart omdat het volgende bestand ontbreekt of is beschadigd: \WINDOWS\SYSTEM32\CONFIG\SYSTEM.

U kunt proberen dit bestand te repareren door Windows 2000 Setup te starten met de oorspronkelijke Setup-diskette of -cd.
Selecteer 'r' op het eerste scherm om de reparatie te starten."
Als de installatie van Windows XP een upgrade is van Windows 2000, wordt tijdens het starten van Windows XP mogelijk het volgende foutbericht weergegeven op een blauw scherm:
BAD_SYSTEM_CONFIG_INFO
STOP 0x00000074

Oorzaak

Dit probleem treedt op omdat Windows XP niet bestond toen Windows 2000 werd uitgebracht. De bootstrap-laderbestanden van Windows 2000 weten niet welke wijzigingen hebben plaatsgevonden in Windows XP. De computer moet van deze wijzigingen op de hoogte zijn om Windows XP te kunnen laden.

Opmerking wanneer u probeert Windows 2000 te installeren in een andere partitie terwijl op de computer Windows XP wordt uitgevoerd, verschijnt mogelijk het volgende foutbericht:
Op deze cd-rom staat een oudere versie van Windows dan de versie die momenteel in gebruik is. U kunt Setup hierdoor niet vanaf deze cd-rom starten.

Oplossing

Als u dit probleem wilt omzeilen, kunt u de computer opstarten met Windows 2000, en vervolgens de bestanden NTLDR en Ntdetect.com kopiëren uit de map I386 van de Windows XP-cd naar de hoofdmap van het systeemstation.

Hoewel in dit artikel wordt beschreven hoe u dit probleem kunt omzeilen, kunt u de twee besturingssystemen alleen opstarten wanneer u Windows XP installeert in een andere partitie nadat u Windows 2000 hebt geïnstalleerd.

Status

Dit gedrag is inherent aan het ontwerp van het product. Over het algemeen zijn producten niet compatibel met latere producten omdat de updates in het ontwerp van toekomstige versies niet bekend zijn op dat moment.

Meer informatie

Wanneer u meer besturingssystemen wilt kunnen opstarten, dient u de verschillende besturingssystemen in verschillende partities te installeren in de volgende volgorde:
  1. Microsoft Windows 95, Microsoft Windows 98 of Microsoft Windows Millennium Edition (ME)
  2. Microsoft Windows NT 4.0
  3. Microsoft Windows 2000
  4. Microsoft Windows XP
Als u de computer niet wilt opstarten in alle genoemde besturingssystemen, kunt u de systemen die u niet wilt gebruiken, overslaan. Opmerking U mag de vaste schijf pas converteren van een standaardschijf naar een dynamische schijf nadat u alle besturingssystemen hebt geïnstalleerd die u wilt gebruiken. Als u de vaste schijf hebt geconverteerd van een standaardschijf naar een dynamische schijf, bestaat namelijk de kans dat u geen andere besturingssystemen meer op die schijf kunt installeren.

Voor meer informatie over dynamische schijven klikt u op de volgende artikelnummers in de Microsoft Knowledge Base:
175761Dynamische opslag versus basisopslag in Windows 2000
114841Opstartproces en beperkingen op vaste schijf van Windows NT

Eigenschappen

Artikel ID: 283433 - Laatste beoordeling: dinsdag 24 januari 2006 - Wijziging: 3.0
De informatie in dit artikel is van toepassing op:
  • Microsoft Windows® 2000 Server
  • Microsoft Windows 2000 Advanced Server
  • Microsoft Windows 2000 Professional Edition
Trefwoorden: 
kbdualboot kbprb KB283433

Geef ons feedback

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com