Het configureren van opportunistisch vergrendelen in Windows

Vertaalde artikelen Vertaalde artikelen
Artikel ID: 296264 - Bekijk de producten waarop dit artikel van toepassing is.
Belangrijk Dit artikel bevat informatie over het bewerken van het register. Maak eerst een back-up van het register voordat u dit gaat bewerken. Ga eerst na of u weet hoe u het register kunt herstellen als er een probleem optreedt. Als u meer informatie wilt over het maken van een back-up van het register en het herstellen of wijzigen van het register, klikt u op het volgende artikelnummer in de Microsoft Knowledge Base:
256986Beschrijving van het Microsoft Windows-register
Alles uitklappen | Alles samenvouwen

Samenvatting

Standaard is opportunistisch vergrendelen ingeschakeld voor SMB-clients (Server Message Block) die worden uitgevoerd onder een van de Windows-besturingssystemen die worden vermeld in de sectie 'Van toepassing op'. Door opportunistisch vergrendelen kunnen clients bestanden vergrendelen en informatie lokaal in de cache opslaan zonder het risico dat een andere gebruiker het bestand wijzigt. De prestaties voor veel bestandsbewerkingen worden hiermee verhoogd, maar voor andere bewerkingen zijn de prestaties minder omdat de server die de opportunistische vergrendeling toestaat, het verbreken van die vergrendeling moet beheren wanneer een andere gebruiker om toegang tot het bestand vraagt.

Opmerkingen voor Windows Vista
 • Het opportunistisch vergrendelen van registersleutels is uitsluitend geldig voor traditioneel SMB (SMB1). U kunt opportunistisch vergrendelen niet uitschakelen voor SMB2. SMB2 werd geïntroduceerd in Windows Vista om snellere communicatie mogelijk te maken tussen computers met Windows Vista en computers met Windows Server-codenaam 'Longhorn'.
 • Als u opportunistisch vergrendelen uitschakelt, loopt de functie voor offlinebestanden in Windows Vista vast.

Meer informatie

Waarschuwing Er kunnen zich ernstige problemen voordoen als u het register met de Register-editor of met een andere methode foutief wijzigt. Wellicht moet u door deze problemen het besturingssysteem opnieuw installeren. Microsoft kan niet garanderen dat deze problemen kunnen worden opgelost. Het wijzigen van het register is dan ook voor uw eigen risico.

De locatie van de registervermelding voor opportunistisch vergrendelen op de client is gewijzigd ten opzichte van de locatie in Microsoft Windows NT. In latere versies van Windows kunt u opportunistisch vergrendelen uitschakelen door de volgende registervermelding in te stellen op 1:
HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\MRXSmb\Parameters\
OplocksDisabled REG_DWORD 0 of 1
Standaardinstelling: 0 (niet uitgeschakeld)
Opmerking De vermelding OplocksDisabled configureert Windows-clients voor het vragen of niet vragen om opportunistische vergrendeling voor een extern bestand.

U kunt het verlenen van opportunistische vergrendelingen ook weigeren door de volgende registervermelding in te stellen op 0:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\LanmanServer\Parameters
EnableOplocks REG_DWORD 0 of 1
Standaardinstelling: 1 (ingeschakeld)
Opmerking De vermelding EnableOplocks configureert Windows-servers voor het toestaan of weigeren van opportunistische vergrendeling voor lokale bestanden. Deze servers omvatten ook werkstations die bestanden delen.

Daarnaast kunt u de volgende waarden gebruiken om opportunistische vergrendeling af te stemmen voor Windows-computers die opportunistische vergrendelingen hebben verleend.

De volgende waarde bepaalt de minimale doorvoer van de verbinding voordat vergrendelingen van onbewerkte gegevens en opportunistische vergrendelingen voor deze verbinding worden uitgeschakeld door de server.
MinLinkThroughput REG_DWORD 0 tot oneindig aantal bytes per seconde
Standaardinstelling: 0
De volgende waarde bepaalt de maximumtijd die is toegestaan voor vertraging op een verbinding. Als vertragingen langer duren dan de opgegeven waarde, worden vergrendelingen van onbewerkte I/O-gegevens en opportunistische vergrendelingen uitgeschakeld voor deze verbinding.
MaxLinkDelay REG_DWORD 0 tot 100.000 seconden
Standaardinstelling: 60
De volgende waarde bepaalt de tijd dat de server wacht op de reactie van een client op een verzoek tot het vrijgeven van een oplock. Lagere waarden zorgen ervoor dat vastgelopen clients sneller worden geregistreerd, maar kunnen ertoe leiden dat gegevens in het cachegeheugen verloren gaan.
OplockBreakWait REG_DWORD 10 tot 180 seconden
Standaardinstelling: 35
Opmerking Deze registerwijzigingen worden pas van kracht nadat u de computer opnieuw hebt opgestart.

Eigenschappen

Artikel ID: 296264 - Laatste beoordeling: maandag 3 december 2007 - Wijziging: 9.3
De informatie in dit artikel is van toepassing op:
 • Microsoft Windows Server 2003, Standard Edition (32-bit x86)
 • Microsoft Windows Server 2003, Enterprise Edition (32-bit x86)
 • Microsoft Windows Server 2003, Datacenter Edition (32-bit x86)
 • Microsoft Windows Server 2003, Web Edition
 • Microsoft Windows Server 2003, 64-Bit Datacenter Edition
 • Microsoft Windows Server 2003, Enterprise x64 Edition
 • Microsoft Windows XP Professional
 • Microsoft Windows XP Tablet PC Edition
 • Microsoft Windows XP Professional x64 Edition
 • Microsoft Windows® 2000 Server
 • Microsoft Windows 2000 Advanced Server
 • Microsoft Windows 2000 Professional Edition
 • Microsoft Windows 2000 Datacenter Server
 • Microsoft Windows Small Business Server 2003 Premium Edition
 • Microsoft Windows Small Business Server 2003 Standard Edition
Trefwoorden: 
kbinfo kbfilesystems kbenv KB296264

Geef ons feedback

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com