Pri vnovičnem zagonu računalnika ali nadgradnji na sistem Windows XP se prikaže sporočilo o napaki: »STOP 0x000000ED UNMOUNTABLE_BOOT_VOLUME«

Prevodi člankov Prevodi člankov
ID članka: 297185 - Oglejte si izdelke, na katere se nanaša ta članek.
Razširi vse | Zmanjšaj

Na tej strani

SIMPTOMI

Ko med nadgradnjo na sistem Windows XP prvič znova zaženete računalnik ali ko zaženete sistem Windows XP, se lahko prikaže to sporočilo o napaki:
STOP 0x000000ED (0xaaaaaaaa,0xbbbbbbbb,0xcccccccc,0xdddddddd) UNMOUNTABLE_BOOT_VOLUME


Opomba V tem sporočilo o napaki so aaaaaaaa, bbbbbbbb, cccccccc in dddddddd šestnajstiška števila, ki se lahko razlikujejo.

Opomba Če se to sporočilo o napaki prikaže, ko med nadgradnjo na sistem Windows XP prvič znova zaženete računalnik, prvotni operacijski sistem še vedno deluje pravilno. V nekaterih primerih se sporočilo prikaže na zaslonu s poročilom o BIOS-u, v katerem je navedeno, da uporabljate napačen kabel. To sporočilo o napaki pa se ne prikaže v računalnikih, ki se hitro zaženejo.

VZROK

Do te težave lahko pride, če je izpolnjen eden od teh pogojev:
 • Računalnik uporablja kontrolnik trdega diska UDMA (Ultra Direct Memory Access), izponjena pa sta ta dva pogoja:
  • za vzpostavljanje povezave s pogonom UDMA namesto zahtevanga 80-žičnega in 40-igličnega kabla uporabljate standardni 40-žični kabelski konektor in
  • osnovne nastavitve vhoda/izhoda so nastavljene tako, da vsilijo hitrejše načine UDMA-ja.
 • Datotečni sistem je poškodovan, zato ga ni mogoče vpeti.

REŠITEV

Odpravljanje splošnih napak

Uporabite orodje za poročanje sistema Windows o napakah

 1. Ko se prikaže sporočilo, ali želite Microsoft poslati poročilo o napaki, kliknite Pošlji poročilo o napaki.
 2. Če je na voljo popravek ali rešitev, kliknite Več informacij. Tako boste lahko pridobili popravek ali informacije o odpravi težave.

Napredno odpravljanje težav

Ti načini so namenjeni izkušenim računalniškim uporabnikom. Če ne znate uporabljati postopkov za napredno odpravljanje težav, se obrnite na nekoga in ga prosite za pomoč ali se obrnite na podporo. Če želite več informacij o tem, kako stopiti v stik s podporo, obiščite to Microsoftovo spletno mesto:
http://support.microsoft.com/contactus

1. način: Krmilnik UDMA

Če je v računalniku nameščen krmilnik trdegta diska UDMA, sledite tem postopkom:
 • Zamenjajte 40-žični kabel z 80-žičnim kablom UDMA.
 • V nastavitvah BIOS-a v računalniku naložite privzete nastavitve »Varni zagona« in znova aktivirajte najpogosteje uporabljene možnosti, kot je na primer podpora za USB.

2. način: Poškodovani datotečni sistem

Če je drugi parameter (0xbbbbbbbb) te prekinitvene napake 0xC0000032, je datotečni sistem poškodovan.

V tem primeru znova zaženite računalnik iz obnovitvene konzole in nato z ukazom chkdsk /r popravite nosilec. Ko popravite nosilec, preverite strojno opremo, da osamite vzrok poškodbe datotečnega sistema.

To naredite tako:
 1. Če računalnik lahko zaženete s pogona CD-ROM, ga zaženite z zagonskimi disketami operacijskega sistema Windows ali s CD-jem z operacijskim sistemom Windows.
 2. Ko se prikaže zaslon Dobrodošli v namestitvenem programu, pritisnite tipko R, da izberete možnost popravljanja.
 3. Če imate računalnik z dvojnim ali večkratnim zagonom, izberite namestitev operacijskega sistema Windows, do katere želite dostopiti iz obnovitvene konzole.
 4. Vnesite skrbniško geslo, ko računalnik to od vas zahteva.

  Opomba Če nimate skrbniškega gesla, pritisnite tipko.
 5. V ukazni poziv, na pogonu, kjer je nameščen operacijski sistem Windows, vnesite chkdsk /r in pritisnite tipko ENTER.
 6. V ukazni poziv vnesite exit in pritisnite tipko ENTER, da znova zaženete računalnik.
Če ta postopek ne deluje, ga izvedite znova in v 5. koraku namesto ukaza chkdsk /r uporabite ukaz fixboot.

DODATNE INFORMACIJE

Namen tega načina delovanja je preprečiti morebitno izgubo podatkov zaradi uporabe nepravilnega kabla IDE za hitrejše načine UDMA-ja ali zaradi nenehnega dostopa do pogona, na katerem je datotečni sistem poškodovan.

Ne pozabite, da se datotečni sistem lahko poškoduje zaradi veliko različnih razlogov, vse od poškodovane strojne opreme do težav s konfiguracijo strojne opreme ali virusi. Če želite odpraviti poškodbo datotečnega sistema, v ukaznem pozivu zaženite ukaz Chkdsk /r. Pri tem boste morda izgubili nekaj podatkov.

Če želite več informacij o uporabi obnovitvene konzole v operacijskem sistemu Windows XP, kliknite to številko članka iz Microsoftove zbirke znanja:
314058 Opis obnovitvene konzole v operacijskem sistemu Windows XP (Ta povezava lahko vodi k besedilu, ki je delno ali v celoti v angleščini)
Če želite več informacij o ustvarjanju sistema z več zagoni v operacijskem sistemu Windows XP, kliknite to številko članka iz Microsoftove zbirke znanja:
306559 Ustvarjanje sistema z več zagoni v operacijskem sistemu Windows XP
Če želite več informacij o sporočilu o napaki »STOP 0x000000ED UNMOUNTABLE_BOOT_VOLUME« v operacijskem sistemu Windows XP, kliknite te številke člankov iz Microsoftove zbrike znanja:
315403 Ko na pogon IDE vpnete nosilec z omogočenim predpomnjenjem, se prikaže sporočilo o napaki »Stop 0x000000ED« (Ta povezava lahko vodi k besedilu, ki je delno ali v celoti v angleščini)
892000 V računalniku, v katerem je nameščen operacijski sistem Windows Server 2003, Windows 2000, Windows Small Business Server 2003, Small Business Server 2000 ali Windows XP, se lahko prikaže sporočilo o napaki »Stop« (Ta povezava lahko vodi k besedilu, ki je delno ali v celoti v angleščini)
Če s temi članki iz Microsoftove zbirke znanja težave ne morete odpraviti ali če prihaja do težav, ki so drugačne od težav, ki so opisane v tem članku, poiščite več informacij v Microsoftovi zbirki znanja. Če želite pregledati članke v Microsoftovi zbirki znanja, obiščite to Microsoftovo spletno mesto:
http://support.microsoft.com
Nato vnesite besedilo prikazanega sporočila o napaki ali vnesite opis težave v polje Preišči podporo (KB).

Lastnosti

ID članka: 297185 - Zadnji pregled: 22. april 2008 - Revizija: 2.0
VELJA ZA
 • Microsoft Windows XP Home Edition
 • Microsoft Windows XP Professional Edition
Ključne besede: 
kbresolve kberrmsg kbprb kbsetup KB297185

Pošlji povratne informacije

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com