Algemeen overzicht van het BIOS (Basic Input/Output System)

Vertaalde artikelen Vertaalde artikelen
Artikel ID: 299697 - Bekijk de producten waarop dit artikel van toepassing is.
Als uw hardwareprobleem niet wordt beschreven in dit artikel, raadpleegt u de volgende Microsoft-website voor meer artikelen over hardware:
http://support.microsoft.com/default.aspx/w98?sid=460
Alles uitklappen | Alles samenvouwen

Op deze pagina

Samenvatting

Omdat deze gegevens betrekking hebben op hardware en niet op Microsoft-software, dienen de gegevens uitsluitend ter informatie. Als u er met behulp van deze gegevens niet in slaagt informatie over het BIOS (Basic Input/Output System) waarmee u werkt te achterhalen, neemt u contact op met de fabrikant van de computer.

In dit artikel komen de volgende onderwerpen aan bod:

Meer informatie

Wat is een BIOS?

Het BIOS wordt gemaakt door de fabrikant van het moederbord of de hardware. Nadat u de computer hebt ingeschakeld, wordt deze door het BIOS opgestart. Softwareprogramma's als het besturingssysteem Windows werken met het BIOS samen om de computer gebruiksvriendelijker te maken.

terug naar de lijst met onderwerpen

Welke fabrikant heeft het moederbord gemaakt?

Als u de fabrikant van het moederbord wilt achterhalen, raadpleegt u de documentatie bij de computer. De meeste computers worden geleverd met een handleiding voor het moederbord. Deze handleiding is de meest geschikte bron van informatie over de hardware, het moederbord en het BIOS. Als u niet over deze handleiding beschikt, neemt u contact op met de fabrikant van de computer om zo de fabrikant van het moederbord te achterhalen. Als u via de voorgaande methoden de fabrikant van het moederbord niet hebt kunnen vaststellen, raadpleegt u de BIOS-gegevens op het scherm. Zodra u de computer opstart, worden deze gegevens door veel fabrikanten tijdens de POST (Power On Self Test) weergegeven. Er bestaat echter geen standaard voor de manier of het moment waarop deze informatie verschijnt. Meestal ziet u deze gegevens terwijl het geheugen wordt geteld en getest. De gegevens kunnen op een willekeurige plaats op het scherm worden weergegeven, afhankelijk van het ontwerp van de fabrikant. Zo wordt door American Megatrends Inc. de BIOS-informatie bijna altijd onder aan het scherm weergegeven in de vorm van een bijzonder lange reeks getallen. Award, een andere BIOS-fabrikant, geeft de BIOS-informatie meestal boven aan het scherm weer in combinatie met het Award-logo.

BIOS-gegevens zoeken:
 1. Schakel de computer in.
 2. Druk eenmaal op de toets PAUSE/BREAK terwijl de geheugentelling op het scherm wordt weergegeven. Op de meeste computers wordt met de toets PAUSE/BREAK de inschakelroutine onderbroken. Het is echter mogelijk dat de routine op bepaalde computers wordt voortgezet.
 3. Lees alle gegevens op het scherm en noteer deze.

  Belangrijk Noteer vooral de informatie onder aan het scherm. Deze gegevens kunnen bepaalde informatie over de versie en de datum van het BIOS bevatten. Bovendien vindt u hier vaak de versie en het niveau van de Plug en Play-specificatie van het moederbord.

  U ziet bijvoorbeeld de volgende gegevens:
  • Boven aan het scherm:
   AWARD Modular BIOS version 4.51pg Energy Star Alliance PnP BIOS Version 1.0a Release 06/06/1996/L
  • Onder aan hetzelfde scherm:
   06/17/96-001430vx-2a59HtBC-00 Hit F1 to run setup.
terug naar de lijst met onderwerpen

Met wie neem ik contact op om een upgrade te verkrijgen?

Nadat u de BIOS-gegevens hebt achterhaald, zoekt u op de website van de fabrikant informatie over het moederbord of het BIOS waarmee u werkt. Als u het webadres van de fabrikant niet kunt vinden, raadpleegt u de volgende websites van andere leveranciers voor meer informatie:
http://www.wimsbios.com/

http://www.motherboards.org
Microsoft verstrekt deze contactinformatie om u te helpen bij het aanvragen van technische ondersteuning. Deze contactinformatie kan zonder aankondiging worden gewijzigd. Microsoft kan derhalve niet instaan voor de juistheid van deze contactinformatie.

terug naar de lijst met onderwerpen

Is er een BIOS-upgrade beschikbaar?

Nadat u de fabrikant van de BIOS-code hebt gevonden, moet u vaststellen of er een upgrade voor het BIOS beschikbaar is. Neem daartoe contact op met de fabrikant, tenzij u zeker weet dat het BIOS moet worden bijgewerkt. Als u het BIOS onjuist bijwerkt, is het mogelijk dat u de computer niet meer kunt opstarten, wat tot gegevensverlies of andere problemen kan leiden.

terug naar de lijst met onderwerpen

Is een BIOS-upgrade noodzakelijk?

Zelfs als u hebt vastgesteld dat uw computer van een verouderd BIOS is voorzien, moet u zich realiseren dat een bepaald softwareprobleem niet noodzakelijkerwijs door een bijgewerkt BIOS wordt verholpen. Als u zeker wilt weten of u een BIOS-upgrade nodig hebt, neemt u contact op met de fabrikant van de hardware.

terug naar de lijst met onderwerpen

Eigenschappen

Artikel ID: 299697 - Laatste beoordeling: dinsdag 12 september 2006 - Wijziging: 3.0
De informatie in dit artikel is van toepassing op:
 • Microsoft Windows Millennium Edition
 • Microsoft Windows 98 Tweede editie
 • Microsoft Windows 98 Standard Edition
Trefwoorden: 
kbinfo kbhardware KB299697

Geef ons feedback

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com