A helyreállítási konzol használata olyan számítógépen, amelyen nem indítható el a Windows 2000 rendszer

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 301645 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A lap tartalma

Összefoglaló

A cikk részletes útmutatást nyújt a nem indítható Microsoft Windows 2000 rendszert használó számítógépek helyreállításához.

A helyreállítási konzol futtatása olyan számítógépen, amelyen nem indítható el az operációs rendszer

MEGJEGYZÉS: Az alábbi művelet végrehajtásához rendszergazdaként vagy a Rendszergazdák csoport tagjaként kell bejelentkeznie. Ha számítógépe hálózathoz csatlakozik, a hálózati házirend-beállítások megakadályozhatják az itt leírt műveletek végrehajtását.

A helyreállítási konzol futtatása nem indítható számítógépen:
 1. Helyezze a Windows 2000 Server első telepítőlemezét a hajlékonylemez-meghajtóba, illetve ha rendszerindításra alkalmas CD-ROM-mal rendelkezik a Windows 2000 Server programhoz, tegye be azt a CD-ROM-meghajtóba.
 2. Indítsa újra a számítógépet.
 3. Kövesse a képernyőn megjelenő utasításokat. Ha a hajlékony telepítőlemezeket használja, a telepítőprogram kérni fogja a többi lemez behelyezésére. A fájlok betöltése akár percekig is eltarthat. A megfelelő lehetőségeket kiválasztva végezze el a számítógépén lévő Windows 2000 javítását és indítsa el a helyreállítási konzolt.
 4. Miután belépett a helyreállítási konzolba, írja be a HELP parancsot, mellyel az ENTER billentyűt lenyomva megjelenítheti a használható parancsok listáját.

  MEGJEGYZÉS: Szükség szerint a helyreállítási konzolt telepítheti is a számítógépre, így az mindig rendelkezésére áll. A helyreállítási konzol működő számítógépre történő telepítésének mikéntjét a cikk „Előzetes óvintézkedések” című része ismerteti.

A helyreállítási konzol eltávolítása

Az esetleges problémák elkerülése érdekében általában nem ajánlott eltávolítani a helyreállítási konzolt. Ha mégis el szeretné távolítani, azt csak manuálisan teheti.

A helyreállítási konzolt az alábbi módon távolíthatja el:
 1. Indítsa újra a számítógépet, kattintson duplán a Sajátgép ikonra, majd kattintson duplán arra a merevlemezre, amelyre a helyreállítási konzolt telepítette. Kattintson az Eszközök menü Mappa beállításai parancsára, majd a Nézet fülre.
 2. Ha szükséges, kapcsolja be a Rejtett fájlok és mappák megjelenítése beállítást, törölje a jelet Az operációs rendszer védett fájljainak elrejtése jelölőnégyzetből, majd kattintson az OK gombra.
 3. Törölje a Cmdcons mappát a gyökérmappából, majd törölje a Cmldr fájlt.
 4. A gyökérmappában kattintson a jobb gombbal a Boot.ini fájlra, és kattintson a Tulajdonságok parancsra. Törölje a jelet az Írásvédett jelölőnégyzetből, majd kattintson az OK gombra.
 5. MEGJEGYZÉS: A Boot.ini fájl helytelen módosítása azt eredményezheti, hogy a számítógép nem indítható el megfelelően. Ezért ügyeljen arra, hogy a Boot.ini fájlból csak a helyreállítási konzolra vonatkozó bejegyzést törölje.

  Egy szövegszerkesztő programmal (például a Jegyzettömbbel) nyissa meg a Boot.ini fájlt, és törölje belőle a helyreállítási konzolra vonatkozó bejegyzést. Ez a bejegyzés az alábbihoz hasonló:
  C:\cmdcons\bootsect.dat="Microsoft Windows 2000 Recovery Console" /cmdcons
  Mentse és zárja be a fájlt.

  MEGJEGYZÉS: Ezek után ajánlott a Boot.ini fájl írásvédettségi attribútumát újra bekapcsolni.

Előzetes óvintézkedések

A helyreállítási konzol telepítése rendszerindító konzolként

Érdemes lehet a helyreállítási konzolt megfelelően működő számítógépekre is telepíteni annak érdekében, hogy esetleges rendszer-meghibásodások esetén elérhető legyen. Ezzel az óvintézkedéssel fáradságot takaríthat meg azokban az esetekben, amikor szükség lesz a helyreállítási konzol használatára.

MEGJEGYZÉS: Az alábbi művelet végrehajtásához rendszergazdaként vagy a Rendszergazdák csoport tagjaként kell bejelentkeznie. Ha számítógépe hálózathoz csatlakozik, a hálózati házirend-beállítások megakadályozhatják az itt leírt műveletek végrehajtását.

A helyreállítási konzol telepítése rendszerindításkori elérhetőséghez:
 1. Miközben a Windows fut, helyezze be a Windows 2000 Professional CD-ROM-ot a meghajtóba.
 2. Amikor a program a Windows 2000 rendszer frissítését ajánlja fel, válassza a Nem lehetőséget.
 3. A parancssorban lépjen át a CD-ROM-meghajtóra, majd írja be a \i386\winnt32.exe /cmdcons parancsot, és nyomja meg az ENTER billentyűt.
 4. Kövesse a képernyőn megjelenő utasításokat. A Windows 2000 helyreállítási konzol használatához indítsa újra a számítógépet, és válassza a Windows 2000 helyreállítási konzol lehetőséget a Rendszerindítás menüből.

Helyreállító lemez készítése

A számítógép indítását megakadályozó problémák elhárításához egy Windows 2000 helyreállító lemez is használható. Érdemes még akkor elkészíteni egy helyreállító lemezt, amikor a számítógép működik, így később kéznél lesz, ha a rendszerfájlok javításra szorulnak. A javítást igénylő számítógépet először indítsa el a Windows 2000 CD-telepítőlemezével, illetve a CD-ROM segítségével korábban létrehozott hajlékonylemezekkel, majd válassza a Helyreállítás lehetőséget a helyreállító lemez alkalmazásához. Ezzel a módszerrel csak az alapvető rendszerfájlokkal, a rendszerindító partíciószektorral és a rendszerindítási környezettel kapcsolatos problémák orvosolhatók. A módszer nem alkalmas a beállításjegyzék helyreállítására.

MEGJEGYZÉS: A helyreállító lemez nem készít biztonsági másolatot a számítógépen tárolt adatokról és programokról, azaz nem helyettesítheti a rendszeres biztonsági mentést. A beállításjegyzék-fájlok helyreállítása a helyreállítási konzollal végezhető el.

Fontos tudni, hogy a helyreállítási eljárás a SystemRoot\Repair mappába mentett adatokra támaszkodik. Ezért semmiképpen sem szabad módosítani vagy törölni ezt a mappát. Ha a beállításjegyzék biztonsági mentéséhez is ezt a Repair mappát használja, jelenlegi beállításjegyzék-fájljainak mentéséhez létrehozhat egy mappát a SystemRoot\Repair mappán belül. Ez akkor jöhet jól, ha merevlemez-meghibásodás esetén vissza kell állítania az operációs rendszert.

Helyreállító lemez létrehozásához tegye a következőket:
 1. Mutasson a Start menü Programok pontjára, majd a Kellékek és a Rendszereszközök pontra, végül kattintson a Biztonsági másolat parancsra.
 2. Válassza az Eszközök menüből a Helyreállító lemez létrehozása parancsot.
 3. Kövesse a képernyőn megjelenő útmutatást.

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 301645 - Utolsó ellenőrzés: 2006. október 11. - Verziószám: 2.1
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows 2000 Server
Kulcsszavak: 
kbhowto kbhowtomaster kbenv KB301645
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com