ATAPI lemezmeghajtók 48 bites LBA- (Logical Block Addressing) támogatása Windows 2000 rendszerben

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 305098 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A jelenség

A Windows 2000 Service Pack 2 (SP2) és a Windows 2000 rendszer korábbi verziói az ATA/ATAPI 6.0-s specifikációjában leírtak szerint nem tartalmazzák a 48 bites LBA-támogatást.

A megoldás

A probléma megoldásához szerezze be a Windows 2000 rendszerhez tartozó legújabb szervizcsomagot. További információt a Microsoft Tudásbázis következő cikkében talál a cikk számára kattintva:
260910 A legfrissebb Windows 2000 szervizcsomag beszerzése
A javítás angol nyelvű verziója a következő fájltulajdonságokkal (vagy újabbakkal) rendelkezik:
  Dátum    Idő   Verzió       Méret  Fájlnév
  --------------------------------------------------------
  2001.10.19. 13:42  5.0.2195.4529   86 768 Atapi.sys
  2002.04.19. 17:43           214 938 Update.inf
				

Az ATAPI megfelelő támogatásához 48-bites LBA esetén a következő feltételek szükségesek:
 • 48 bites LBA-támogatással rendelkező BIOS verziót használó számítógép
 • 137 gigabájtnál (GB) nagyobb kapacitású merevlemezzel rendelkező számítógép
 • Engedélyezze a támogatást a Windows rendszerleíró adatbázisában az EnableBigLba rendszerleíró azonosító hozzáadásával, illetve 1 értékre módosításával a következő rendszerleíró alkulcsban:
  HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\atapi\Parameters
Nagy merevlemezek támogatásának engedélyezése 48 bites LBA esetén a rendszerleíró adatbázisban:
 1. Indítsa el a Rendszerleíróadatbázis-szerkesztőt (Regedt32.exe).
 2. Keresse meg a következő kulcsot a rendszerleíró adatbázisban, majd kattintson rá:
  HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Atapi\Parameters
 3. Kattintson a Szerkesztés menü Azonosító hozzáadása parancsára, és adja hozzá a rendszerleíró azonosítót:
  Azonosítónév: EnableBigLba
  Adattípus: REG_DWORD
  Értékadatok: 0x1
 4. Lépjen ki a Rendszerleíróadatbázis-szerkesztőből.
Megjegyzés: Ha az előző rendszerleíró kulcs módosításával engedélyezi az ATAPI támogatását 48-bites LBA esetén, a rendszer azonban nem felel meg a minimális követelményeknek, a következő jelenségeket tapasztalhatja:
 • Adatsérülés vagy adatvesztés lép fel a 28 bites LBA-mérethatárt (137 GB) meghaladó partícióra telepített azon operációs rendszerek esetén, amelyeknél alapértelmezés szerint nincs engedélyezve a 48 bites LBA-támogatás (például Microsoft Windows 98, Microsoft Windows Millennium Edition (Me) vagy Windows 2000).
 • A 48 bites LBA-támogatással alapértelmezés szerint nem rendelkező operációs rendszerek (például Microsoft Windows 98, Microsoft Windows Millennium Edition (Me) vagy Windows 2000) telepítése egy 28 bites LBA-mérethatárt (137 GB) meghaladó partícióra sikertelen, és egy ideiglenes telepítési fájlt hagy hátra.
 • Ha a Windows 2000 Service Pack 3 (SP3) telepítése előtt telepíti a 48 bites LBA-támogatást engedélyező gyorsjavításokat, a merevlemezen tárolt adatok integritásának megőrzése érdekében az SP3 telepítésekor automatikusan létrejön a megfelelő rendszerleíró kulcs.
 • Miután a megfelelő rendszerleíró kulcs hozzáadásával engedélyezte a 48 bites LBA-támogatást, adatsérülés akkor fordulhat elő, ha eltávolítja a rendszerleíró kulcsot vagy a Windows 2000 rendszer SP3 szervizcsomagját.
 • Ha a Windows 2000 rendszer SP3 szervizcsomaggal kiegészített példányát egy olyan nagy merevlemezre telepíti, amelyet egy 48 bites LBA-támogatással rendelkező operációs rendszerrel már átformáztak, a telepítés egyszerű szöveges ütemmódú szakaszában az ATAPI alrendszer a 48 bites LBA-támogatás nélkül megcímezhetőnél (körülbelül 137 GB-nál) nagyobbnak érzékelheti a merevlemez területét. Ebben az esetben a merevlemez partíciós táblájának adatai már létrejöttek. A helytelen lemezadatok javításához törölje a partíciót a merevlemez particionálására szolgáló segédprogrammal, illetve a partíció létrehozásával, majd törlésével a telepítés egyszerű szöveges üzemmódú szakaszában. Az új partíció létrehozását követően az F3 billentyű lenyomásával lépjen ki a telepítőből, majd indítsa újra a Windows telepítési folyamatát. Az ATAPI most már helyesen érzékel körülbelül 137 GB merevlemez-területet.
 • Az EnableBigLba rendszerleíró azonosító letiltása esetén:

  Ha számítógépén 48 bites LBA-támogatással rendelkező BIOS, illetve 137 GB-ot meghaladó kapacitású merevlemez található, a Windows csupán az első 137 GB-os területet fogja tudni megcímezni. A merevlemez többi része kihasználatlanul marad.
 • Az operációs rendszert 137 GB méretű vagy annál kisebb első partícióra kell telepíteni abban az esetben, ha engedélyezi az EnableBigLba rendszerleíró azonosítót, a számítógépén lévő BIOS azonban nem rendelkezik 48 bites LBA-támogatással.

  Ha a rendszerleíró adatbázis beállításának módosításával engedélyezi az ATAPI támogatását 48 bites LBA esetén, a számítógépen levő BIOS azonban nem rendelkezik 48 bites LBA-támogatással, valamint a merevlemez kapacitása nem haladja meg a 137 GB-ot, a merevlemez továbbra is 137 GB kapacitású szokásos merevlemezként fog működni.
 • Az operációs rendszert 137 GB méretű vagy annál kisebb első partícióra kell telepíteni, és a merevlemez fennmaradó területét egy vagy több partícióra kell osztani abban az esetben, ha engedélyezi az EnableBigLba rendszerleíró azonosítót, a számítógépen levő BIOS azonban nem rendelkezik 48 bites LBA-támogatással, valamint a merevlemez kapacitása meghaladja a 137 GB-ot.

Állapot

A Microsoft megerősítette a hiba létezését a cikk elején felsorolt Microsoft-termékekben. A problémát először a Windows 2000 Service Pack 3 csomag javította.Fontos! Bár a Windows 2000 Service Pack 3 (SP3) és újabb verziói tartalmazzák a 48 bites LBA-támogatást, a rendszerleíró adatbázis módosítását a jelen cikk „A megoldás” című részében leírtaknak megfelelően továbbra is végre kell hajtani.

További információ

További információt a Windows 2000 Datacenter Server rendszerhez készült gyorsjavítások beszerzéséről a Microsoft Tudásbázis következő cikkében talál a cikk számára kattintva:
265173 A Datacenter program és a Windows 2000 Datacenter Server termék (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
Több gyorsjavítás egyetlen újraindítást igénylő telepítéséről a Microsoft Tudásbázis következő cikkében olvashat bővebben a cikk számára kattintva:
296861 Több frissítés vagy gyorsjavítás telepítése egyetlen újraindítással
Ha bővebb információt szeretne arról, hogyan telepítheti a Windows 2000 rendszert egy időben a Windows 2000 gyorsjavításaival, olvassa el a Microsoft Tudásbázis következő cikkét a cikk számára kattintva:
249149 A Microsoft Windows 2000 és Windows 2000 Gyorsjavítások Telepítése

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 305098 - Utolsó ellenőrzés: 2006. március 31. - Verziószám: 7.3
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows 2000 Professional Edition
 • Microsoft Windows 2000 Server
 • Microsoft Windows 2000 Advanced Server
Kulcsszavak: 
kbbug kbfix kbqfe kbwin2000sp3fix kboswin2000fix KB305098
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com