Τρόπος εγκατάστασης και ρύθμισης παραμέτρων αναγνώρισης ομιλίας στα Windows XP

Μεταφράσεις άρθρων Μεταφράσεις άρθρων
Αναγν. άρθρου: 306537 - Δείτε τα προϊόντα στα οποία αναφέρεται το συγκεκριμένο άρθρο.
Αυτό το άρθρο, στο παρελθόν ήταν δημοσιευμένο με αριθμό GR306537
Ανάπτυξη όλων | Σύμπτυξη όλων

Σε αυτήν τη σελίδα

Περίληψη

Αυτό το άρθρο περιγράφει βήμα προς βήμα τον τρόπο εγκατάστασης και ρύθμισης παραμέτρων της αναγνώρισης ομιλίας.

Αν αγοράσατε πρόσφατα έναν καινούργιο υπολογιστή, τότε ενδέχεται να έχει εγκατασταθεί ο μηχανισμός αναγνώρισης ομιλίας της Microsoft από τον κατασκευαστή του υπολογιστή. Σε αυτήν την περίπτωση, συνήθως δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε τίποτε άλλο. Αν έχετε εγκαταστήσει το Microsoft Office XP ή αν έχετε αγοράσει έναν καινούργιο υπολογιστή με εγκατεστημένο το Office XP, τότε συμπεριλαμβάνεται ο μηχανισμός αναγνώρισης ομιλίας, αλλά μπορεί να μην είναι εγκατεστημένος.

Για να λειτουργήσουν σωστά τα συστήματα ομιλίας ή για τα βέλτιστα αποτελέσματα, πρέπει να εγκαταστήσετε σωστά τα στοιχεία. Οι δυνατότητες ομιλίας έχουν σχεδιαστεί να λειτουργούν με τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις του συστήματος. Εκτός από τις φυσικές συνδέσεις ηχείων και μικροφώνων, όλα τα άλλα στοιχεία της αναγνώρισης ομιλίας έχουν σχεδιαστεί για αυτόματη λειτουργία. Ορισμένοι υπολογιστές είναι επίσης εξοπλισμένοι με ενσωματωμένα ηχεία και μικρόφωνα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, συνήθως δεν χρειάζεται να κάνετε οποιαδήποτε ρύθμιση.

Για να βεβαιωθείτε ότι ο μηχανισμός έχει εγκατασταθεί σωστά, ακολουθήστε τις οδηγίες εγκατάστασης που περιγράφονται σε αυτό το άρθρο. Αν ο μηχανισμός δεν λειτουργεί σωστά, ανατρέξτε στην ενότητα "Αντιμετώπιση προβλημάτων".

Για πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο χρήσης της ομιλίας στα Windows XP, κάντε κλικ στους αριθμούς των άρθρων παρακάτω, για να προβάλετε τα άρθρα της Γνωσιακής Βάσης της Microsoft (Knowledge Base):
306901 Τρόπος χρήσης της αναγνώρισης ομιλίας στα Windows XP
306899 Τρόπος χρήσης των προφίλ αναγνώρισης ομιλίας στα Windows XP
306902 Τρόπος χρήσης της ανάγνωσης κειμένου στα Windows XP
306993 Τρόπος χρήσης της γραμμής γλώσσας (Language Bar) στα Windows XP
Για περισσότερες πληροφορίες, κάντε κλικ στον αριθμό του άρθρου παρακάτω, για να προβάλετε το άρθρο της Γνωσιακής Βάσης της Microsoft (Knowledge Base):
278927 WD2002: Μέρος 1: Συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με την αναγνώριση ομιλίας και χειρογράφου
Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο χρήσης της αναγνώρισης ομιλίας της Microsoft, κάντε κλικ στο κουμπί Βοήθεια (Help) στη Γραμμή γλώσσας (Language bar).

Για τις τελευταίες ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με τις προόδους που αφορούν την αναγνώριση ομιλίας στη Microsoft, επισκεφθείτε την ακόλουθη τοποθεσία της Microsoft στο Web (στα αγγλικά):
http://www.microsoft.com/speech/

Απαιτήσεις αναγνώρισης ομιλίας

Για να χρησιμοποιήσετε την αναγνώριση ομιλίας, πρέπει να διαθέτετε τα ακόλουθα στοιχεία υλικού και λογισμικού:
 • Ένα μικρόφωνο κεφαλής (ακουστικά) υψηλής ποιότητας. Συνιστάται η χρήση μικροφώνου USB.
 • Υπολογιστής με επεξεργαστή 400 megahertz (MHz) ή ταχύτερο και μνήμη 128 megabyte (MB).
 • Microsoft Internet Explorer 5.0 ή νεότερη έκδοση.
 • Πρέπει να είναι εγκατεστημένος ο μηχανισμός αναγνώρισης ομιλίας. Διατίθεται με το Office XP, αλλά μπορεί να μην έχει εγκατασταθεί.

  Σημείωση Οι μηχανισμοί αναγνώρισης ομιλίας αφορούν συγκεκριμένες γλώσσες. Οι τρεις πρώτοι μηχανισμοί ομιλίας της Microsoft που είναι διαθέσιμοι, είναι τα απλοποιημένα κινέζικα, τα αγγλικά Η.Π.Α. και τα ιαπωνικά. Στο μέλλον θα διατεθούν μηχανισμοί και για άλλες γλώσσες.

Εγκατάσταση υλικού

Αυτή η ενότητα περιγράφει τον τρόπο εγκατάστασης του υλικού σας.

Τρόπος εγκατάστασης μικροφώνου

Τα μικρόφωνα ποικίλλουν πολύ όσον αφορά τη σχεδίαση και το σκοπό τους. Θα εξακολουθούν να αναπτύσσονται και να γίνονται πιο εξειδικευμένα. Ανατρέξτε στο εγχειρίδιο του μικροφώνου για συγκεκριμένες πληροφορίες που αφορούν το υλικό και το λογισμικό. Ωστόσο, η εγκατάσταση των περισσότερων μοντέλων πραγματοποιείται με παρόμοιο τρόπο.
 1. Εντοπίστε τις συνδέσεις ήχου και, στη συνέχεια, συνδέστε το βύσμα του μικροφώνου στον υπολογιστή. Οι περισσότεροι υπολογιστές χρησιμοποιούν εσωτερική κάρτα ήχου και οι συνδέσεις βρίσκονται συνήθως στην πίσω πλευρά του υπολογιστή.

  Είναι μια σειρά συνδέσεων που έχουν ίδιο μέγεθος και διάμετρο με το βύσμα του μικροφώνου. Για να επισημανθεί η σύνδεση ως σύνδεση μικροφώνου, η μία σύνδεση έχει ένα μικρό εικονίδιο που μοιάζει με μικρόφωνο είτε με περιγραφική ετικέτα.
 2. Συνδέστε το μικρόφωνο σε αυτήν τη σύνδεση.
 3. Για να ελέγξετε τη σύνδεση, ακολουθήστε τα εξής βήματα:
  • (Κάντε κλικ στο μενού Έναρξη (Start), κάντε κλικ στην επιλογή Πίνακας Ελέγχου (Control Panel), κάντε κλικ στην επιλογή Ήχοι, Ομιλίες και Συσκευές ήχου (Sounds, Speech, and Audio Devices) και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή Ομιλία (Speech).
  • Επιλέξτε την καρτέλα Αναγνώριση ομιλίας (Speech Recognition).
  • Μιλήστε απευθείας στο μικρόφωνο. Το επίπεδο ήχου θα πρέπει να αναγράφεται στην ένδειξη Επίπεδο μικροφώνου (Microphone Level).
  Αν δεν ακούγεται ο ήχος μετά τη σύνδεση του μικροφώνου, ανατρέξτε στην ενότητα "Ζητήματα αναγνώρισης ομιλίας" για διαδικασίες αντιμετώπισης προβλημάτων.

Τρόπος εγκατάστασης ηχείων

Τα ηχεία διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό, όσον αφορά το σχεδιασμό και το σκοπό για τον οποίο χρησιμοποιούνται. Θα εξακολουθούν να διαφοροποιούνται και να γίνονται πιο εξειδικευμένα. Ανατρέξτε στο εγχειρίδιο του ηχείου για συγκεκριμένες πληροφορίες που αφορούν το υλικό και το λογισμικό. Ωστόσο, η εγκατάσταση των περισσότερων μοντέλων πραγματοποιείται με παρόμοιο τρόπο.

Για να εγκαταστήσετε τα ηχεία, ακολουθήστε αυτά τα βήματα:
 1. Εντοπίστε τις συνδέσεις ήχου και συνδέστε το βύσμα του ηχείου στον υπολογιστή. Επειδή οι περισσότεροι υπολογιστές χρησιμοποιούν εσωτερική κάρτα ήχου, οι συνδέσεις βρίσκονται συνήθως στην πίσω πλευρά του υπολογιστή. Είναι μια σειρά συνδέσεων που έχουν ίδιο μέγεθος και διάμετρο με το βύσμα των ηχείων. Σε πολλές περιπτώσεις, υπάρχουν δύο συνδέσεις για την έξοδο του ήχου:
  • Η μία σύνδεση είναι χαρακτηρισμένη ως σύνδεση γραμμής εξόδου. Τα περισσότερα από τα ηχεία που απαιτούν ξεχωριστή τροφοδοσία (όπως προσαρμογέα ηλεκτρικού ρεύματος ή μπαταρίες) χρησιμοποιούν αυτήν τη σύνδεση. Αυτή η σύνδεση χρησιμοποιείται επίσης για την εξαγωγή ενισχυμένου ήχου σε συσκευές εγγραφής, συμπεριλαμβανομένων των επανεγγράψιμων CD και των συστημάτων εγγραφής σε κασέτα.
  • Η άλλη σύνδεση προορίζεται για τα ηχεία που δεν έχουν ξεχωριστή τροφοδοσία ρεύματος. Επειδή το σήμα ενισχύεται από τον υπολογιστή, τα ηχεία με ξεχωριστή τροφοδοσία ρεύματος ενδέχεται να πάθουν βλάβη, εάν συνδεθούν εδώ.
 2. Συνδέστε το ηχείο στην κατάλληλη σύνδεση.
 3. Για να ελέγξετε τη σύνδεση, ακολουθήστε τα εξής βήματα:
  • (Κάντε κλικ στο μενού Έναρξη (Start), κάντε κλικ στην επιλογή Πίνακας Ελέγχου (Control Panel), κάντε κλικ στην επιλογή Ήχοι, Ομιλίες και Συσκευές ήχου (Sounds, Speech, and Audio Devices) και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή Ομιλία (Speech).
  • Κάντε κλικ στην καρτέλα Ανάγνωση κειμένου (Text-to-Speech) και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί Προεπισκόπηση φωνής (Preview Voice), για να ακούσετε την τρέχουσα επιλεγμένη φωνή. Το κείμενο εκφωνείται και επισημαίνονται οι λέξεις καθώς εκφωνούνται. Εάν τα ηχεία λειτουργούν κανονικά, θα ακούσετε τις λέξεις που εκφωνούνται.
  Εάν δεν ακούσετε ήχο αφού συνδέσετε τα ηχεία, ανατρέξτε στην ενότητα "Ζητήματα ανάγνωσης κειμένου" για διαδικασίες αντιμετώπισης προβλημάτων.

Τρόπος ρύθμισης παραμέτρων μικροφώνου

Η απόδοση του μικροφώνου σας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η απόσταση του μικροφώνου από το στόμα και η σωστή θέση του. Κάθε κατασκευαστής έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις.

Για να ρυθμίσετε τις παραμέτρους του μικροφώνου, ακολουθήστε τα εξής βήματα:
 1. (Κάντε κλικ στο μενού Έναρξη (Start), κάντε κλικ στην επιλογή Πίνακας Ελέγχου (Control Panel), κάντε κλικ στην επιλογή Ήχοι, Ομιλίες και Συσκευές ήχου (Sounds, Speech, and Audio Devices) και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή Ομιλία (Speech).
 2. Κάντε κλικ στην καρτέλα Αναγνώριση ομιλίας (Speech Recognition) και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή Ρύθμιση μικροφώνου (Configure Microphone) για να ξεκινήσετε τη δυνατότητα "Οδηγός μικροφώνου" (Microphone Wizard). Οι δυνατότητες που υποστηρίζονται εξαρτώνται από τον κατασκευαστή του μηχανισμού.
 3. Ακολουθήστε τις οδηγίες που εμφανίζονται στην οθόνη.

  Σημείωση Η επιλογή Ρύθμιση μικροφώνου (Configure Microphone) είναι διαθέσιμη μόνο αν ο τρέχων μηχανισμός υποστηρίζει τη δυνατότητα εκπαίδευσης μικροφώνου.

Τρόπος ρύθμισης επιλογών για συσκευές εισόδου ήχου

Για να ρυθμίσετε επιλογές μικροφώνου, ακολουθήστε τα εξής βήματα:
 1. (Κάντε κλικ στο μενού Έναρξη (Start), κάντε κλικ στην επιλογή Πίνακας Ελέγχου (Control Panel), κάντε κλικ στην επιλογή Ήχοι, Ομιλίες και Συσκευές ήχου (Sounds, Speech, and Audio Devices) και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή Ομιλία (Speech).
 2. Κάντε κλικ στην καρτέλα Αναγνώριση ομιλίας (Speech Recognition), κάντε κλικ στο κουμπί Είσοδος ήχου (Audio Input) και στη συνέχεια κάντε κλικ στο κουμπί Ιδιότητες (Properties).
 3. Κάντε κλικ σε οποιαδήποτε από τις παρακάτω επιλογές:
  • Χρήση της αυτόματα επιλεγμένης γραμμής (Use automatically chosen line): Όταν κάνετε κλικ σε αυτήν την επιλογή, η γραμμή εισόδου ρυθμίζεται σε μια προεπιλογή που προσδιορίζεται από το σύστημα ομιλίας. Λόγω των διαφορών μεταξύ των προγραμμάτων οδήγησης, των δυνατοτήτων και των γλωσσών που χρησιμοποιούνται, ίσως να υπάρχουν παραλλαγές στην επιλογή αυτή. Η επιλεγμένη προεπιλογή ίσως να μην λειτουργεί με όλες τις δυνατότητες. Αν αυτή η γραμμή συσκευής δεν λειτουργεί σωστά, επιλέξτε μια νέα γραμμή με μη αυτόματο τρόπο. Για να γίνει αυτό, κάντε κλικ στην επιλογή Χρήση αυτής της γραμμής εισόδου ήχου (Use this audio input line).
  • Χρήση αυτής της γραμμής εισόδου ήχου (Use this audio input line): Όταν κάνετε κλικ σε αυτήν την επιλογή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια διαφορετική γραμμή για είσοδο ήχου. Οι επιλογές περιλαμβάνουν όλες τις γραμμές ήχου για τον υπολογιστή. Δεν υποστηρίζονται όλες οι γραμμές ήχου για ομιλία.

Τρόπος επιλογής συσκευής εισόδου ήχου

Για να επιλέξετε συσκευή εισόδου ήχου, ακολουθήστε τα εξής βήματα:
 1. (Κάντε κλικ στο μενού Έναρξη (Start), κάντε κλικ στην επιλογή Πίνακας Ελέγχου (Control Panel), κάντε κλικ στην επιλογή Ήχοι, Ομιλίες και Συσκευές ήχου (Sounds, Speech, and Audio Devices) και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή Ομιλία (Speech).
 2. Κάντε κλικ στην καρτέλα Αναγνώριση ομιλίας (Speech Recognition) και μετά κάντε κλικ στο κουμπί Είσοδος ήχου (Audio Input).
 3. Κάντε κλικ σε μία από τις παρακάτω επιλογές:
  • Χρήση προτιμώμενης συσκευής εισόδου ήχου (Use preferred audio input device): Όταν κάνετε κλικ σε αυτήν την επιλογή, η συσκευή εισόδου ορίζεται στην προεπιλεγμένη συσκευή για το σύστημα. Κάντε κλικ σε αυτήν την επιλογή, εάν θέλετε τα προγράμματα ομιλίας να χρησιμοποιούν την ίδια συσκευή εισόδου, όπως και για όλες τις άλλες συσκευές στον υπολογιστή. Συχνά, οι υπολογιστές διαθέτουν μόνο μία συσκευή εισόδου, όπως ένα μικρόφωνο με ακουστικά. Αυτή η συσκευή είναι η προεπιλεγμένη συσκευή στις ιδιότητες ομιλίας. Η προεπιλεγμένη συσκευή καθορίζεται στις ιδιότητες ήχων ή πολυμέσων στον "Πίνακα Ελέγχου" (Control Panel) για κάθε λειτουργικό σύστημα. Πρόσθετες πληροφορίες για τον συγκεκριμένο πίνακα είναι διαθέσιμες στα αρχεία της "Βοήθειας" (Help).
  • Χρήση αυτής της συσκευής εισόδου ήχου (Use this audio input device): Όταν κάνετε κλικ σε αυτήν την επιλογή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια διαφορετική συσκευή μόνο για προγράμματα ομιλίας. Κάντε κλικ σε αυτήν την επιλογή, για να επιλέξετε μια διαφορετική συσκευή εισόδου. Το πλαίσιο αναπτυσσόμενης λίστας είναι διαθέσιμο μόνο όταν είναι διαθέσιμες και άλλες συσκευές. Σε αυτήν την αναπτυσσόμενη λίστα, κάντε κλικ στη συσκευή που θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Αν κάνετε μια επιλογή σε αυτό το σημείο, τότε η προεπιλεγμένη συσκευή δεν αλλάζει για άλλα προγράμματα ήχου. Για παράδειγμα, ενδέχεται να θέλετε όλες οι είσοδοι ομιλίας να χρησιμοποιούν το μικρόφωνο με τα ακουστικά και όχι ένα παγκατευθυντικό μικρόφωνο.

Τρόπος ελέγχου των επιπέδων εισόδου ήχου

Για να εξακριβώσετε τα επίπεδα εισόδου ήχου, ακολουθήστε τα εξής βήματα:
 1. (Κάντε κλικ στο μενού Έναρξη (Start), κάντε κλικ στην επιλογή Πίνακας Ελέγχου (Control Panel), κάντε κλικ στην επιλογή Ήχοι, Ομιλίες και Συσκευές ήχου (Sounds, Speech, and Audio Devices) και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή Ομιλία (Speech).
 2. Επιλέξτε την καρτέλα Αναγνώριση ομιλίας (Speech Recognition). Το πλαίσιο Μικρόφωνο (Microphone) εμφανίζει μια γραμμική καταχώρηση των ήχων εισόδου. Αν το μικρόφωνο δέχεται ήχο, τότε εμφανίζεται μια γραμμή που απεικονίζει το επίπεδο ήχου. Η κανονική ομιλία θα πρέπει να καταχωρείται μέχρι λίγο κάτω από το μισό του γραφήματος. Αν δεν καταχωρείται ήχος, ελέγξτε αν το μικρόφωνο είναι ανοιχτό. Μερικά μοντέλα διαθέτουν ένα διακόπτη σίγασης ήχου. Επίσης, επαληθεύστε τις συνδέσεις με τον υπολογιστή. Ορισμένοι υπολογιστές έχουν διάφορες θέσεις για τη σύνδεση ενός μικροφώνου.

Τρόπος αλλάγής των επιπέδων εισόδου ήχου

Για να ελέγξετε τα επίπεδα έντασης της εισόδου αναγνώρισης ομιλίας, ακολουθήστε τα εξής βήματα:
 1. (Κάντε κλικ στο μενού Έναρξη (Start), κάντε κλικ στην επιλογή Πίνακας Ελέγχου (Control Panel), κάντε κλικ στην επιλογή Ήχοι, Ομιλίες και Συσκευές ήχου (Sounds, Speech, and Audio Devices) και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή Ομιλία (Speech).
 2. Κάντε κλικ στην καρτέλα Αναγνώριση ομιλίας (Speech Recognition), κάντε κλικ στο κουμπί Είσοδος ήχου (Audio Input) και στη συνέχεια κάντε κλικ στο κουμπί Ένταση (Volume).
 3. Εμφανίζεται ένας μείκτης έντασης ήχου. Ρυθμίστε τη συσκευή στην ένταση που θέλετε.

  Σημείωση Αυτή η επιλογή δεν υποστηρίζεται με τον ίδιο τρόπο από όλες τις συσκευές. Ορισμένες συσκευές δεν υποστηρίζουν τη ρύθμιση έντασης ήχου και το κουμπί Ένταση (Volume) δεν είναι διαθέσιμο. Άλλοι μηχανισμοί ενδέχεται να χρησιμοποιούν τη δική τους διασύνδεση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ακολουθήστε τις οδηγίες που εμφανίζονται στην οθόνη ή που τεκμηριώνονται ξεχωριστά με το μηχανισμό.

Τρόπος επιλογής συσκευής εξόδου ήχου

Για να επιλέξετε συσκευή εξόδου ήχου, ακολουθήστε τα εξής βήματα:
 1. (Κάντε κλικ στο μενού Έναρξη (Start), κάντε κλικ στην επιλογή Πίνακας Ελέγχου (Control Panel), κάντε κλικ στην επιλογή Ήχοι, Ομιλίες και Συσκευές ήχου (Sounds, Speech, and Audio Devices) και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή Ομιλία (Speech).
 2. Κάντε κλικ στην καρτέλα Ανάγνωση κειμένου (Text-to-Speech) και μετά κάντε κλικ στο κουμπί Έξοδος ήχου (Audio Output).
 3. Κάντε κλικ σε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα κουμπιά επιλογών:
  • Χρήση προτιμώμενης συσκευής ήχου (Use preferred audio device): Όταν κάνετε κλικ σε αυτό το κουμπί επιλογής, η συσκευή εξόδου ορίζεται ως η προεπιλεγμένη συσκευή για τον υπολογιστή. Κάντε κλικ σε αυτήν την επιλογή, εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε την ίδια συσκευή εξόδου για ομιλία, όπως και για όλους τους άλλους ήχους του συστήματος. Είναι επίσης η προεπιλογή για τις ιδιότητες ομιλίας. Συχνά, οι υπολογιστές διαθέτουν μόνο μία συσκευή εξόδου, όπως ένα ζευγάρι ηχεία. Η προεπιλεγμένη συσκευή καθορίζεται στις ιδιότητες ήχων ή πολυμέσων στον "Πίνακα Ελέγχου" (Control Panel) για κάθε λειτουργικό σύστημα. Πρόσθετες πληροφορίες για τον συγκεκριμένο πίνακα είναι διαθέσιμες στα αρχεία της "Βοήθειας" (Help).
  • Χρήση αυτής της συσκευής εξόδου ήχου (Use this audio output device): Όταν κάνετε κλικ σε αυτό το κουμπί επιλογής, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια διαφορετική συσκευή μόνο για προγράμματα ομιλίας. Το πλαίσιο αναπτυσσόμενης λίστας είναι διαθέσιμο μόνο όταν είναι διαθέσιμες και άλλες συσκευές. Σε αυτήν την αναπτυσσόμενη λίστα, κάντε κλικ στη συσκευή που θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Αυτή η ενέργεια δεν αλλάζει την προεπιλεγμένη συσκευή για άλλα προγράμματα ήχου. Για παράδειγμα, ενδέχεται να θέλετε όλες οι έξοδοι ομιλίας να διοχετεύονται μέσω των ακουστικών αντί των ηχείων.

Τρόπος ρύθμισης επιλογών για συσκευές εξόδου ήχου

Από προεπιλογή, είναι απενεργοποιημένη αυτή η επιλογή. Ωστόσο, άλλοι μηχανισμοί ομιλίας ενδέχεται να περιλαμβάνουν ιδιότητες για προχωρημένους, όσον αφορά τις επιλογές γραμμής εξόδου ήχου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η επιλογή Έξοδος ήχου (Audio Output) είναι διαθέσιμη. Ακολουθήστε τις οδηγίες που εμφανίζονται στην οθόνη ή στην τεκμηρίωση του συγκεκριμένου μηχανισμού.

Για να ρυθμίσετε τις επιλογές συσκευής εξόδου ήχου, ακολουθήστε τα εξής βήματα:
 1. (Κάντε κλικ στο μενού Έναρξη (Start), κάντε κλικ στην επιλογή Πίνακας Ελέγχου (Control Panel), κάντε κλικ στην επιλογή Ήχοι, Ομιλίες και Συσκευές ήχου (Sounds, Speech, and Audio Devices) και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή Ομιλία (Speech).
 2. Κάντε κλικ στην καρτέλα Ανάγνωση κειμένου (Text-to-Speech) και μετά κάντε κλικ στο κουμπί Έξοδος ήχου (Audio Output).
 3. Ακολουθήστε τις οδηγίες που εμφανίζονται στην οθόνη.

Τρόπος εγκατάστασης αναγνώρισης ομιλίας

Αυτή η ενότητα περιγράφει τον τρόπο εγκατάστασης της αναγνώρισης ομιλίας.

Τρόπος επιβεβαίωσης της εγκατάστασης του μηχανισμού αναγνώρισης ομιλίας

Για να προσδιορίσετε εάν η αναγνώριση ομιλίας είναι εγκατεστημένη στον υπολογιστή σας, ακολουθήστε τα εξής βήματα:
 1. (Κάντε κλικ στο μενού Έναρξη (Start), κάντε κλικ στην επιλογή Πίνακας Ελέγχου (Control Panel), κάντε κλικ στην επιλογή Ήχοι, Ομιλίες και Συσκευές ήχου (Sounds, Speech, and Audio Devices) και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή Ομιλία (Speech).
 2. Αναζητήστε την καρτέλα Αναγνώριση ομιλίας (Speech Recognition). Αν η καρτέλα Αναγνώριση ομιλίας (Speech Recognition) είναι διαθέσιμη στο παράθυρο Ιδιότητες ομιλίας (Speech Properties), τότε ο μηχανισμός αναγνώρισης ομιλίας είναι εγκατεστημένος. Αν δεν είναι διαθέσιμη, τότε ο μηχανισμός δεν είναι εγκατεστημένος.

Τρόπος εγκατάστασης αναγνώρισης ομιλίας από το Microsoft Word 2002

 1. Ξεκινήστε το Microsoft Word 2002.
 2. Από το μενού Εργαλεία (Tools), κάντε κλικ στην εντολή Ομιλία (Speech). Η αναγνώριση ομιλίας είναι τώρα διαθέσιμη σε όλα τα προγράμματα του Office, καθώς και σε άλλα προγράμματα για την οποία είναι ενεργοποιημένα, όπως ο Microsoft Internet Explorer.

Τρόπος εγκατάστασης αναγνώρισης ομιλίας με τη χρήση του στοιχείου "Προσθαφαίρεση προγραμμάτων" (Add or Remove Programs)

 1. Κάντε κλικ στο μενού Έναρξη (Start), κατόπιν στην επιλογή Πίνακας Ελέγχου (Control Panel) και τέλος στο εικονίδιο Προσθαφαίρεση προγραμμάτων (Add or Remove Programs).
 2. Κάντε κλικ στο εικονίδιο Αλλαγή ή κατάργηση προγραμμάτων (Change or Remove Programs), κάντε κλικ στο στοιχείο Microsoft Office XP και κατόπιν κάντε κλικ στο κουμπί Αλλαγή (Change).
 3. Κάντε κλικ στο κουμπί επιλογής Προσθαφαίρεση δυνατοτήτων (Add or Remove Features) και στη συνέχεια κάντε κλικ στο κουμπί Επόμενο (Next).
 4. Στην περιοχή Δυνατότητες προς εγκατάσταση (Features to install), κάντε διπλό κλικ στο στοιχείο Κοινόχρηστες δυνατότητες του Office (Office Shared Features).
 5. Κάντε διπλό κλικ στην επιλογή Εναλλακτική εισαγωγή στοιχείων από το χρήστη (Alternative User Input), κάντε κλικ στην επιλογή Ομιλία (Speech), κάντε κλικ στο κάτω βέλος και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή Εκτέλεση από τον υπολογιστή μου (Run from My Computer).
 6. Κάντε κλικ στο κουμπί Ενημέρωση (Update). Η αναγνώριση ομιλίας είναι τώρα διαθέσιμη σε όλα τα προγράμματα του Office, καθώς και σε άλλα προγράμματα για την οποία είναι ενεργοποιημένα, όπως ο Microsoft Internet Explorer.

Τρόπος προσθήκης αναγνώρισης ομιλίας ως υπηρεσίας κειμένου

Συνήθως, η αναγνώριση ομιλίας προστίθεται αυτόματα ως υπηρεσία κειμένου κατά την εγκατάστασή της. Ακολουθήστε τα εξής βήματα μόνο αν έχετε καταργήσει την αναγνώριση ομιλίας ως υπηρεσία κειμένου και θέλετε να την προσθέσετε ξανά.

Για να προσθέσετε την αναγνώριση ομιλίας, ακολουθήστε τα εξής βήματα:
 1. Κάντε κλικ στο μενού Έναρξη (Start), κάντε κλικ στην επιλογή Πίνακας Ελέγχου (Control Panel), κάντε κλικ στην επιλογή Ημερομηνία, Ώρα, Γλώσσα και Τοπικές Ρυθμίσεις και ρυθμίσεις γλώσσας (Date, Time, Language, and Regional and Language Options) και κατόπιν κάντε κλικ στην επιλογή Τοπικές ρυθμίσεις και ρυθμίσεις γλώσσας (Regional and Language Options).
 2. Κάντε κλικ στην καρτέλα Γλώσσες (Languages) και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί Λεπτομέρειες (Details) στην περιοχή Υπηρεσίες κειμένου και γλώσσες εισαγωγής (Text services and input languages).
 3. Στην περιοχή Εγκατεστημένες υπηρεσίες (Installed services), κάντε κλικ στο κουμπί Προσθήκη (Add).
 4. Στη λίστα Γλώσσα εισαγωγής (Input language), κάντε κλικ σε μια γλώσσα εισαγωγής.
 5. Επιλέξτε το πλαίσιο ελέγχου Ομιλία (Speech) και κατόπιν κάντε κλικ σε μια επιλογή της λίστας.

Τρόπος κατάργησης της αναγνώρισης ομιλίας

Για να καταργήσετε την αναγνώριση ομιλίας ως υπηρεσία κειμένου, ακολουθήστε τα εξής βήματα:
 1. Κάντε κλικ στο μενού Έναρξη (Start), κάντε κλικ στην επιλογή Πίνακας Ελέγχου (Control Panel), κάντε κλικ στην επιλογή Ημερομηνία, Ώρα, Γλώσσα και Τοπικές Ρυθμίσεις και ρυθμίσεις γλώσσας (Date, Time, Language, and Regional and Language Options) και κατόπιν κάντε κλικ στην επιλογή Τοπικές ρυθμίσεις και ρυθμίσεις γλώσσας (Regional and Language Options).
 2. Στην καρτέλα Γλώσσες (Languages) κάντε κλικ στο κουμπί Λεπτομέρειες (Details) στην περιοχή Υπηρεσίες κειμένου και γλώσσες εισαγωγής (Text services and input languages).
 3. Στην περιοχή Εγκατεστημένες υπηρεσίες (Installed services), κάντε κλικ στην επιλογή Αναγνώριση ομιλίας (Speech Recognition) κάτω από τη γλώσσα που χρησιμοποιείτε και στη συνέχεια κάντε κλικ στο κουμπί Κατάργηση (Remove).

  Σημείωση Αν καταργήσετε την αναγνώριση ομιλίας, δεν τη διαγράφετε από τον υπολογιστή σας. Με την ενέργεια αυτή, η αναγνώριση ομιλίας δεν είναι πλέον διαθέσιμη ως υπηρεσία κειμένου και δεν φορτώνεται στη μνήμη. Μπορείτε να την προσθέσετε ξανά αργότερα.
Για να καταργήσετε πλήρως το μηχανισμό αναγνώρισης ομιλίας από τον σκληρό σας δίσκο, ακολουθήστε τις οδηγίες του προγράμματος με το οποίο είχε εγκατασταθεί ή χρησιμοποιήστε το βοηθητικό πρόγραμμα "Προσθαφαίρεση προγραμμάτων (Add or Remove Programs) στον "Πίνακα Ελέγχου" (Control Panel).

Μηχανισμοί αναγνώρισης ομιλίας

Αυτή η ενότητα περιγράφει τους μηχανισμούς αναγνώρισης ομιλίας.

Τρόπος καθορισμού του επιλεγμένου μηχανισμού αναγνώρισης ομιλίας

Για να καθορίσετε τον επιλεγμένο μηχανισμό αναγνώρισης ομιλίας, ακολουθήστε τα εξής βήματα:
 1. (Κάντε κλικ στο μενού Έναρξη (Start), κάντε κλικ στην επιλογή Πίνακας Ελέγχου (Control Panel), κάντε κλικ στην επιλογή Ήχοι, Ομιλίες και Συσκευές ήχου (Sounds, Speech, and Audio Devices) και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή Ομιλία (Speech).
 2. Επιλέξτε την καρτέλα Αναγνώριση ομιλίας (Speech Recognition). Το όνομα που εμφανίζεται στο πλαίσιο Γλώσσα (Language) είναι ο ενεργός μηχανισμός.

  Σημείωση Ίσως να μην έχετε τη δυνατότητα προσδιορισμού της γλώσσας που υποστηρίζει ένας μηχανισμός μέσω του ονόματος του μηχανισμού. Ανατρέξτε στο συγκεκριμένο εγχειρίδιο χρήστη, για λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το μηχανισμό. Αυτές οι πληροφορίες περιλαμβάνουν την υποστηριζόμενη γλώσσα και το σκοπό για τον οποίο προορίζεται το λεξικό. Ο σκοπός για τον οποίο προορίζεται το λεξικό υποδηλώνει εάν η γλώσσα προορίζεται για γενική χρήση ή περιέχει ορολογία ειδική για ένα επάγγελμα, όπως νομική ή ιατρική.

Τρόπος αλλαγής μηχανισμών αναγνώρισης ομιλίας

Για να αλλάξετε τους μηχανισμούς αναγνώρισης ομιλίας, ακολουθήστε τα εξής βήματα:
 1. (Κάντε κλικ στο μενού Έναρξη (Start), κάντε κλικ στην επιλογή Πίνακας Ελέγχου (Control Panel), κάντε κλικ στην επιλογή Ήχοι, Ομιλίες και Συσκευές ήχου (Sounds, Speech, and Audio Devices) και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή Ομιλία (Speech).
 2. Επιλέξτε την καρτέλα Αναγνώριση ομιλίας (Speech Recognition). Το όνομα που εμφανίζεται στο πλαίσιο Γλώσσα (Language) είναι ο ενεργός μηχανισμός.
 3. Κάντε κλικ στον ενεργό μηχανισμό ή χρησιμοποιήστε το βέλος για να εμφανιστεί η λίστα των διαθέσιμων μηχανισμών.
 4. Κάντε κλικ σε έναν νέο μηχανισμό.
 5. Κάντε κλικ στο κουμπί OK ή στο κουμπί Εφαρμογή (Apply), για να αποδεχτείτε τον νέο μηχανισμό.
 6. Σταματήστε όλα τα προγράμματα που χρησιμοποιούν τη δυνατότητα ομιλίας και στη συνέχεια ξεκινήστε πάλι το πρόγραμμα που θέλετε να χρησιμοποιήσετε για να ξεκινήσει ο άλλος μηχανισμός ομιλίας.

  Σημείωση Ίσως να μην έχετε τη δυνατότητα προσδιορισμού της γλώσσας που υποστηρίζει ένας μηχανισμός μέσω του ονόματος του μηχανισμού. Ανατρέξτε στο συγκεκριμένο εγχειρίδιο χρήστη, για λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το μηχανισμό. Αυτές οι πληροφορίες περιλαμβάνουν την υποστηριζόμενη γλώσσα και το σκοπό για τον οποίο προορίζεται το λεξικό. Ο σκοπός για τον οποίο προορίζεται το λεξικό υποδηλώνει εάν η γλώσσα προορίζεται για γενική χρήση ή περιέχει ορολογία ειδική για ένα επάγγελμα, όπως νομική ή ιατρική.

Τρόπος αλλαγής των ρυθμίσεων του μηχανισμού ομιλίας

Κάποιοι μηχανισμοί ομιλίας παρέχουν πρόσθετες και εξειδικευμένες δυνατότητες. Ωστόσο, δεν απαιτούνται οι ειδικές δυνατότητες και δεν υποστηρίζονται από όλους τους μηχανισμούς. Αν ο τρέχων επιλεγμένος μηχανισμός ομιλίας δεν υποστηρίζει προσαρμοσμένες δυνατότητες, τότε το κουμπί Ρυθμίσεις (Settings) στην περιοχή Γλώσσα (Language) δεν είναι διαθέσιμο. Αν είναι διαθέσιμο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις διαδικασίες.

Για να αλλάξετε τις ρυθμίσεις του μηχανισμού ομιλίας, ακολουθήστε τα εξής βήματα:
 1. (Κάντε κλικ στο μενού Έναρξη (Start), κάντε κλικ στην επιλογή Πίνακας Ελέγχου (Control Panel), κάντε κλικ στην επιλογή Ήχοι, Ομιλίες και Συσκευές ήχου (Sounds, Speech, and Audio Devices) και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή Ομιλία (Speech).
 2. Στην καρτέλα Αναγνώριση ομιλίας (Speech Recognition), κάντε κλικ στο κουμπί Ρυθμίσεις (Settings) στην περιοχή Γλώσσα (Language) και, στη συνέχεια, ακολουθήστε τις οδηγίες στο παράθυρο διαλόγου ή τις οδηγίες που παρέχονται στην τεκμηρίωση του προμηθευτή του μηχανισμού. Οι ειδικές δυνατότητες εξαρτώνται από τον κατασκευαστή του μηχανισμού και τεκμηριώνονται ξεχωριστά.

Τρόπος εκπαίδευσης του μηχανισμού αναγνώρισης ομιλίας

Για να εκπαιδεύσετε το μηχανισμό αναγνώρισης ομιλίας, ακολουθήστε τα εξής βήματα:
 1. (Κάντε κλικ στο μενού Έναρξη (Start), κάντε κλικ στην επιλογή Πίνακας Ελέγχου (Control Panel), κάντε κλικ στην επιλογή Ήχοι, Ομιλίες και Συσκευές ήχου (Sounds, Speech, and Audio Devices) και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή Ομιλία (Speech).
 2. Κάντε κλικ στην καρτέλα Αναγνώριση ομιλίας (Speech Recognition) και στη συνέχεια κάντε κλικ στο μηχανισμό αναγνώρισης ομιλίας που θέλετε να χρησιμοποιήσετε, στο πλαίσιο Γλώσσα (Language).
 3. Κάντε κλικ στο προφίλ που θέλετε να χρησιμοποιήσετε στην ομάδα Προφίλ αναγνώρισης (Recognition Profile). Η εκπαίδευση αφορά συγκεκριμένο μηχανισμό και προφίλ. Επομένως, η εκπαίδευση ενός μηχανισμού ή ενός συνόλου προφίλ δεν επηρεάζει κάποιον άλλο μηχανισμό ή σύνολο προφίλ.
 4. Κάντε κλικ στην επιλογή Προφίλ εκπαίδευσης (Train Profile) και, στη συνέχεια, ακολουθήστε τις οδηγίες του "Οδηγού εκπαίδευσης ομιλίας" (Voice Training Wizard). Η εκπαίδευση δεν υποστηρίζεται από όλους τους μηχανισμούς. Εάν ο μηχανισμός σας δεν υποστηρίζει την εκπαίδευση, τότε το κουμπί επιλογής Προφίλ εκπαίδευσης (Train Profile) δεν είναι διαθέσιμη.

  Σημείωση Είναι καλή πρακτική να αφιερώσετε 15 λεπτά τουλάχιστον για την εκπαίδευση του υπολογιστή σας. Όσο αυξάνετε το χρόνο εκπαίδευσης τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η ακρίβεια ως προς την αναγνώριση της ομιλίας.

  Για πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο χρήσης της αναγνώρισης ομιλίας στα Windows XP, κάντε κλικ στον αριθμό του άρθρου παρακάτω, για να προβάλετε το άρθρο της Γνωσιακής Βάσης της Microsoft (Knowledge Base):
  306901 Τρόπος χρήσης της αναγνώρισης ομιλίας στα Windows XP

Τρόπος χρήσης ιδιοτήτων ομιλίας

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε την καρτέλα Αναγνώριση ομιλίας (Speech Recognition) είτε την καρτέλα Ανάγνωση κειμένου (Text-to-Speech) στο παράθυρο διαλόγου "Ιδιότητες ομιλίας" (Speech properties) για την εγκατάσταση και την προσαρμογή των προγραμμάτων που έχουν τη δυνατότητα ομιλίας. Αυτές οι ρυθμίσεις ελέγχουν γενικές δυνατότητες, όπως τις συσκευές εισόδου και εξόδου, τη γλώσσα που χρησιμοποιείται, καθώς και την αναπαραγωγή φωνής και την ακρίβεια της αναγνώρισης λέξεων. Τα μεμονωμένα προγράμματα ενδέχεται να υλοποιούν διαφορετικά την ομιλία. Ανατρέξετε στα εγχειρίδια χρήστη για συγκεκριμένες πληροφορίες. Ωστόσο, κάποιες δυνατότητες είναι κοινές στους μηχανισμούς ομιλίας ή τους υπολογιστές μεταξύ διαφορετικών προγραμμάτων λογισμικού. Αυτές οι κοινόχρηστες δυνατότητες ορίζονται στις ιδιότητες ομιλίας.

Για πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο χρήσης της ανάγνωσης κειμένου στα Windows XP, κάντε κλικ στον αριθμό του άρθρου παρακάτω, για να προβάλετε το άρθρο της Γνωσιακής Βάσης της Microsoft (Knowledge Base):
306902 Τρόπος χρήσης της ανάγνωσης κειμένου στα Windows XP
Μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ αρκετών επιλογών και να προσαρμόσετε το προφίλ ομιλίας σύμφωνα με τις απαιτήσεις σας. Ωστόσο, πολλές επιλογές είναι ιδιόκτητες και ενδέχεται να ποικίλλουν σε διαφορετικά συστήματα υπολογιστών. Επομένως, ορισμένα από τα κουμπιά και τα παράθυρα ενδέχεται να μην είναι τα ίδια με οποιεσδήποτε συνθήκες. Ανατρέξτε στις οδηγίες για τον υπολογιστή, το λογισμικό ομιλίας ή το υλικό της συσκευής.

Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε ένα νέο προφίλ ή να ορίσετε ένα προφίλ που θα ταιριάζει με το στυλ της ομιλίας σας. Είναι καλή πρακτική να δημιουργήσετε ένα νέο προφίλ αναγνώρισης εάν μετακομίσετε σε άλλο γραφείο, το επίπεδο θορύβου αλλάξει σε μόνιμη βάση ή εάν είναι συχνά παρόντα και άλλα άτομα στο γραφείο σας. Για να γίνει αυτό, κάντε κλικ στο κουμπί Δημιουργία (New) στο παράθυρο "Αναγνώριση ομιλίας" (Speech Recognition). Τα προφίλ αναγνώρισης επιτρέπουν σε διαφορετικούς χρήστες να κάνουν κοινή χρήση του ίδιου υπολογιστή, χωρίς να παρεμβάλλονται οι παράμετροι ομιλίας των χρηστών μεταξύ τους.

Για πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τα προφίλ αναγνώρισης ομιλίας, κάντε κλικ στον αριθμό του άρθρου παρακάτω, για να προβάλετε το άρθρο της Γνωσιακής Βάσης της Microsoft (Knowledge Base):
306899 Τρόπος χρήσης των προφίλ αναγνώρισης ομιλίας στα Windows XP
Η εκπαίδευση επιτρέπει στο πρόγραμμα αναγνώρισης ομιλίας να προσαρμοστεί στον ήχο της φωνής σας, στην προφορά των λέξεων, στον τονισμό, στον τρόπο ομιλίας, ακόμα και σε νέες ή ιδιωματικές λέξεις. Η εκπαίδευση χρησιμοποιεί τον "Οδηγό εκπαίδευσης ομιλίας" (Voice Training Wizard) για να υλοποιήσει αυτήν τη λειτουργικότητα. Με δέκα λεπτά εκπαίδευση, μπορείτε να βελτιώσετε σημαντικά τις δυνατότητες αναγνώρισης ομιλίας. Ο υπολογιστής προσαρμόζεται συνεχώς στην ομιλία σας και η αναγνώριση βελτιώνεται με το χρόνο.

Για πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με την εκπαίδευση του μηχανισμού αναγνώρισης ομιλίας, κάντε κλικ στον αριθμό του άρθρου παρακάτω, για να προβάλετε το άρθρο της Γνωσιακής Βάσης της Microsoft (Knowledge Base):
306901 Τρόπος χρήσης της αναγνώρισης ομιλίας στα Windows XP

Τρόπος ρύθμισης παραμέτρων της αναγνώρισης ομιλίας

Οι επιλογές που περιγράφονται σε αυτήν την ενότητα ελέγχουν τις μεθόδους που χρησιμοποιεί ο μηχανισμός αναγνώρισης ομιλίας για την επεξεργασία ομιλίας.

Για να αλλάξετε τις επιλογές αναγνώρισης ομιλίας, ακολουθήστε τα εξής βήματα:
 1. (Κάντε κλικ στο μενού Έναρξη (Start), κάντε κλικ στην επιλογή Πίνακας Ελέγχου (Control Panel), κάντε κλικ στην επιλογή Ήχοι, Ομιλίες και Συσκευές ήχου (Sounds, Speech, and Audio Devices) και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή Ομιλία (Speech).
 2. Στην καρτέλα Αναγνώριση ομιλίας (Speech Recognition), κάντε κλικ στο κουμπί Ρυθμίσεις (Settings) στην ενότητα Προφίλ αναγνώρισης (Recognition Profiles).
 3. Κάντε κλικ σε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα κουμπιά επιλογής:
  • Ευαισθησία προφοράς (Pronunciation Sensitivity): Όταν κάνετε κλικ σε αυτό το κουμπί επιλογής, μπορείτε να ορίσετε το επίπεδο εμπιστοσύνης που είναι απαραίτητο για να ανταποκριθεί ο υπολογιστής στην εντολή σας. Η ρύθμιση Υψηλή ευαισθησία (High sensitivity) υποδηλώνει ότι θέλετε ο υπολογιστής να απορρίπτει όλες τις εντολές, όταν δεν αναγνωρίζει με βεβαιότητα αυτό που είπατε. Όταν χρησιμοποιείτε αυτήν τη ρύθμιση, ο υπολογιστής κάνει λιγότερα σφάλματα αναγνώρισης αλλά απορρίπτει πολύ συχνότερα τις εντολές σας. Επομένως, θα πρέπει να προφέρετε τις λέξεις πιο αργά και καθαρά. Η ρύθμιση Χαμηλή ευαισθησία (Low sensitivity) υποδηλώνει ότι θέλετε ο υπολογιστής να ανταποκρίνεται στην εντολή σας, όταν αναγνωρίζει με σχετική βεβαιότητα αυτό που είπατε. Όταν χρησιμοποιείτε αυτήν τη ρύθμιση, ο υπολογιστής αναγνωρίζει λιγότερες εντολές αλλά απορρίπτει πολύ πιο σπάνια τις εντολές σας. Αυτή η επιλογή επηρεάζει μόνο τα προγράμματα εντολών και ελέγχου.
  • Ακρίβεια και χρόνος ανταπόκρισης για αναγνώριση (Accuracy vs. Recognition Response Time): Όταν κάνετε κλικ σε αυτό το κουμπί επιλογής, μπορείτε να ορίσετε την αντιστάθμιση μεταξύ ακρίβειας στην αναγνώριση ομιλίας και του χρόνου επεξεργασίας στον υπολογιστή που είναι απαραίτητος για τη δημιουργία της αναγνωρισμένης ομιλίας. Με τη ρύθμιση Χαμηλή/γρήγορα (Low/Fast) υποδηλώνεται ότι το σύστημα λειτουργεί με περιορισμένη επεξεργασία. Το αναγνωρισμένο κείμενο εμφανίζεται γρήγορα στην οθόνη, αλλά με χαμηλή ακρίβεια. Με τη ρύθμιση Υψηλή/αργά (High/Slow), ο υπολογιστής εκτελεί περισσότερους υπολογισμούς για καλύτερη ακρίβεια, αλλά με τίμημα την πολύ πιο αργή απόδοση του υπαγορευόμενου κειμένου. Αυτή η επιλογή επηρεάζει τα προγράμματα εντολών και ελέγχου, καθώς και τα προγράμματα υπαγόρευσης.
  • Προσαρμογή παρασκηνίου (Background Adaptation): Όταν κάνετε κλικ σε αυτό το κουμπί επιλογής, μπορείτε να καθορίσετε αν ο υπολογιστής θα προσαρμόζεται στη φωνή σας και στον τρόπο ομιλίας σας. Με αυτήν την επιλογή, ο υπολογιστής μαθαίνει πώς ακούγεται η φωνή σας (σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον). Αυτές οι πληροφορίες αποθηκεύονται στο προφίλ σας και συνεισφέρουν στη βελτίωση της ακρίβειας αναγνώρισης. Συνίσταται ιδιαιτέρως η ενεργοποίηση αυτής της επιλογής.
 4. Για να αποδεχτείτε μια νέα επιλογή, κάντε κλικ στο κουμπί OK. Για να αγνοηθούν οι αλλαγές που έχουν γίνει στο παράθυρο διαλόγου και να διατηρηθούν οι τρέχουσες επιλογές, κάντε κλικ στο κουμπί Cancel. Αν κάνετε κλικ στην επιλογή Επαναφορά προεπιλογών (Restore Defaults), τότε όλες οι αλλαγές παραβλέπονται και οι επιλογές επανέρχονται στην προεπιλεγμένη κατάσταση.

  Σημείωση Αυτές οι δυνατότητες είναι μοναδικές για τους μηχανισμούς αναγνώρισης ομιλίας της Microsoft. Κάποιοι μηχανισμοί ομιλίας έχουν πρόσθετες και εξειδικευμένες δυνατότητες. Ωστόσο, δεν απαιτούνται οι ειδικές δυνατότητες και δεν υποστηρίζονται από όλους τους μηχανισμούς ομιλίας. Αν ο τρέχων επιλεγμένος μηχανισμός ομιλίας δεν υποστηρίζει προσαρμοσμένες δυνατότητες, τότε οι επιλογές στην ομάδα "Προφίλ αναγνώρισης" (Recognition Profiles) δεν είναι διαθέσιμες.

Αντιμετώπιση προβλημάτων

Αυτή η ενότητα περιγράφει τον τρόπο αντιμετώπισης θεμάτων που ενδεχομένως να προκύψουν με την αναγνώριση ομιλίας.

Αντιμετώπιση προβλημάτων αναγνώρισης ομιλίας

Για να προσδιορίσετε εάν η αναγνώριση ομιλίας λειτουργεί σωστά, χρησιμοποιήστε τον ακόλουθο έλεγχο:
 1. (Κάντε κλικ στο μενού Έναρξη (Start), κάντε κλικ στην επιλογή Πίνακας Ελέγχου (Control Panel), κάντε κλικ στην επιλογή Ήχοι, Ομιλίες και Συσκευές ήχου (Sounds, Speech, and Audio Devices) και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή Ομιλία (Speech).
 2. Μιλήστε στο μικρόφωνο. Όταν χρησιμοποιείτε ένα μικρόφωνο που λειτουργεί, η ένταση του ήχου εισόδου εμφανίζεται στην περιοχή προβολής. Το επίπεδο αυξάνεται και μειώνεται καθώς αλλάζει η ένταση της φωνής. Αν δεν εμφανίζεται κάποιο επίπεδο, ανατρέξτε στην ενότητα "Ζητήματα αναγνώρισης ομιλίας" για λύσεις αντιμετώπισης προβλημάτων.

Ζητήματα αναγνώρισης ομιλίας

Αν δεν ανιχνεύεται ήχος μετά τον έλεγχο του συστήματος, τότε μπορεί να αληθεύει μία από τις ακόλουθες συνθήκες:
 • Ο ήχος του μικροφώνου έχει αποκοπεί. Κάποια μικρόφωνα διαθέτουν εξωτερικό ρυθμιστικό για σίγαση ήχου. Βεβαιωθείτε ότι η σίγαση είναι απενεργοποιημένη.
 • Το επίπεδο εισόδου του μικρόφωνου έχει οριστεί πολύ χαμηλά. Για να αλλάξετε αυτήν τη ρύθμιση, κάντε κλικ στην καρτέλα Αναγνώριση ομιλίας (Speech Recognition), κάντε κλικ στην επιλογή Ρύθμιση μικροφώνου (Configure Microphone) και, στη συνέχεια, ακολουθήστε τις οδηγίες του "Οδηγού μικροφώνου" (Microphone Wizard) για να ορίσετε το επίπεδο εισόδου.
 • Τα μικρόφωνο ενδέχεται να μην έχει επιλεγεί ως η τρέχουσα συσκευή εισόδου. Για να αλλάξετε αυτήν τη ρύθμιση, κάντε κλικ στην καρτέλα Αναγνώριση ομιλίας (Speech Recognition) και στη συνέχεια κάντε κλικ στην επιλογή Είσοδος ήχου (Audio Input) για να βεβαιωθείτε ότι το μικρόφωνο είναι επιλεγμένο.
 • Οι συνδέσεις του μικροφώνου μπορεί να μην είναι καλές. Βεβαιωθείτε ότι τα καλώδια του μικροφώνου είναι άθικτα και ότι δεν είναι κομμένα. Μπορεί οι συνδέσεις με τον υπολογιστή να είναι χαλαρές. Αποσυνδέσετε τα καλώδια και συνδέστε τα ξανά για να βεβαιωθείτε ότι έχουν εφαρμοστεί σωστά. Ανατρέξτε στην ενότητα "Εγκατάσταση μικροφώνου" για πρόσθετες πληροφορίες σύνδεσης.
 • Ανατρέξτε στην τεκμηρίωση του υλικού του μικροφώνου για πληροφορίες που αφορούν ειδικά τον κατασκευαστή. Αυτές οι πληροφορίες μπορεί να περιλαμβάνουν οδηγίες για να βεβαιωθείτε ότι η κάρτα ήχου του υπολογιστή έχει τοποθετηθεί και εγκατασταθεί σωστά και ότι είναι διαθέσιμα τα σωστά προγράμματα οδήγησης.
 • Μπορεί να είναι κατεστραμμένος ο μηχανισμός αναγνώρισης ομιλίας. Για να ελέγξετε εάν υπάρχει κάποια βλάβη, μεταβείτε σε διαφορετικό μηχανισμό ομιλίας, αν διαθέτετε έναν. Ανατρέξτε στην ενότητα "Αλλαγή των απαιτήσεων αναγνώρισης ομιλίας" για περισσότερες πληροφορίες. Εάν ο άλλος μηχανισμός λειτουργεί κανονικά, εγκαταστήστε ξανά τον συγκεκριμένο μηχανισμό από την αρχική προέλευση. Εάν κανένας μηχανισμός δεν λειτουργεί σωστά, εγκαταστήστε ξανά το μηχανισμό αναγνώριση ομιλίας από την αρχική προέλευση ή από το CD.

Τρόπος αντιμετώπισης προβλημάτων ανάγνωσης κειμένου

Για να προσδιορίσετε εάν η ανάγνωση κειμένου λειτουργεί σωστά, χρησιμοποιήστε τον ακόλουθο έλεγχο.
 1. (Κάντε κλικ στο μενού Έναρξη (Start), κάντε κλικ στην επιλογή Πίνακας Ελέγχου (Control Panel), κάντε κλικ στην επιλογή Ήχοι, Ομιλίες και Συσκευές ήχου (Sounds, Speech, and Audio Devices) και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή Ομιλία (Speech).
 2. Κάντε κλικ στην καρτέλα Ανάγνωση κειμένου (Text-to-Speech) και μετά κάντε κλικ στο κουμπί Προεπισκόπηση φωνής (Preview Voice). Το κείμενο που υπάρχει στο πλαίσιο Προεπισκόπηση φωνής (Preview Voice) θα πρέπει να εκφωνείται με ευκρίνεια, ενώ θα επισημαίνεται κάθε λέξη καθώς εκφωνείται. Εάν παρουσιαστεί αυτή η συμπεριφορά, τότε η ανάγνωση κειμένου και τα ηχεία λειτουργούν.

  Εάν δεν μπορείτε να ακούσετε την προεπισκόπηση φωνής και να δείτε τις λέξεις να επισημαίνονται καθώς εκφωνούνται, ανατρέξτε στην ενότητα "Ζητήματα ανάγνωσης κειμένου" για λύσεις αντιμετώπισης προβλημάτων.

Ζητήματα ανάγνωσης κειμένου

Αν δεν ακούγεται η ομιλία μετά τον έλεγχο του υπολογιστή, τότε μπορεί να αληθεύει μία από τις ακόλουθες συνθήκες:
 • Η ένταση του ηχείου δεν είναι αρκετά υψηλή ή έχει αποκοπεί. Ορισμένα ηχεία διαθέτουν εξωτερικά ρυθμιστικά για την ένταση και τη σίγαση. Βεβαιωθείτε ότι η ένταση έχει ρυθμιστεί σε επαρκώς υψηλό επίπεδο ή ότι έχει απενεργοποιηθεί η σίγαση.
 • Τα ηχεία ενδέχεται να μην έχουν επιλεγεί ως οι τρέχουσες συσκευές εξόδου. Για να αλλάξετε αυτήν τη ρύθμιση, κάντε κλικ στην καρτέλα Ανάγνωση κειμένου (Text-to-Speech) και στη συνέχεια κάντε κλικ στο κουμπί Έξοδος ήχου (Audio Output) για να βεβαιωθείτε ότι τα ηχεία είναι επιλεγμένα.
 • Τα ηχεία ενδέχεται να μην έχουν συνδεθεί σωστά. Ανατρέξτε στην τεκμηρίωση των ηχείων σας για πρόσθετες πληροφορίες. Βεβαιωθείτε ότι η κάρτα ήχου του υπολογιστή έχει τοποθετηθεί και εγκατασταθεί σωστά και ότι είναι διαθέσιμα τα σωστά προγράμματα οδήγησης. Ανατρέξτε στην ενότητα "Εγκατάσταση ηχείων" για πρόσθετες πληροφορίες σύνδεσης.
 • Ο μηχανισμός ανάγνωσης κειμένου ενδέχεται να είναι κατεστραμμένος. Για να τον ελέγξετε, χρησιμοποιήστε άλλο μηχανισμό. Ανατρέξτε στην ενότητα "Αλλαγή των απαιτήσεων αναγνώρισης ομιλίας" για περισσότερες πληροφορίες. Εάν ο άλλος μηχανισμός ομιλίας λειτουργεί κανονικά, εγκαταστήστε ξανά τον συγκεκριμένο μηχανισμό ομιλίας από την αρχική προέλευση. Εάν κανένας μηχανισμός δεν λειτουργεί σωστά, εγκαταστήστε ξανά το μηχανισμό αναγνώριση ομιλίας από την αρχική προέλευση ή από το CD.
Για πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο χρήσης της ανάγνωσης κειμένου στα Windows XP, κάντε κλικ στον αριθμό του άρθρου παρακάτω, για να προβάλετε το άρθρο της Γνωσιακής Βάσης της Microsoft (Knowledge Base):
306902 Τρόπος χρήσης της ανάγνωσης κειμένου στα Windows XP

Επιπλέον αντιμετώπιση προβλημάτων

Αφού εγκαταστήσετε την αναγνώριση ομιλίας, ενδέχεται να μειωθούν οι επιδόσεις του υπολογιστή σας. Η αναγνώριση ομιλίας απαιτεί μνήμη στον υπολογιστή και μπορεί να επηρεάσει τις επιδόσεις του. Για να επιλύσετε αυτό το ζήτημα, χρησιμοποιήστε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες μεθόδους:
 • Καταργήστε προσωρινά την αναγνώριση ομιλίας ως υπηρεσία κειμένου όταν δεν τη χρησιμοποιείτε. Ανατρέξτε στην ενότητα "Τρόπος κατάργησης αναγνώρισης ομιλίας" για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο κατάργησης της αναγνώρισης ομιλίας ως υπηρεσίας κειμένου..

  Σημείωση Αν καταργήσετε την αναγνώριση ομιλίας ως υπηρεσία κειμένου, δεν διαγράφεται από τον υπολογιστή σας. Με την ενέργεια αυτή, η αναγνώριση ομιλίας δεν είναι πλέον διαθέσιμη ως υπηρεσία κειμένου και δεν φορτώνεται στη μνήμη. Μπορείτε να την προσθέσετε ξανά αργότερα.
 • Αναβαθμίστε τον επεξεργαστή του υπολογιστή.
 • Προσθέστε περισσότερη μνήμη RAM.

Ιδιότητες

Αναγν. άρθρου: 306537 - Τελευταία αναθεώρηση: Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2006 - Αναθεώρηση: 2.2
Οι πληροφορίες σε αυτό το άρθρο ισχύουν για:
 • Microsoft Windows XP Professional Edition
 • Microsoft Windows XP Home Edition
Λέξεις-κλειδιά: 
kbenv kbhowto kbhowtomaster KB306537

Αποστολή σχολίων

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com