Configurarea și utilizarea textului redat prin vorbire în Windows XP

Traduceri articole Traduceri articole
ID articol: 306902 - View products that this article applies to.
Măriți totul | Reduceți totul

În această pagină

REZUMAT

Capacitățile de text redat prin vorbire (TTS) ale unui computer se referă la posibilitatea de a reda textul sub formă de vorbire. Acest articol descrie cum se configurează și se utilizează textul redat prin vorbire în Windows XP.

Textul redat prin vorbire reprezintă capacitatea sistemului de operare de a reda textul scris sub formă de cuvinte vorbite. Un driver intern, denumit motor TTS, recunoaște textul și, utilizând o voce sintetizată aleasă dintre diverse voci generate anterior, citește cu voce tare textul scris. Un motor TTS este instalat împreună cu sistemul de operare. De asemenea, sunt disponibile motoare suplimentare prin intermediul producătorilor terți. Aceste motoare pot utiliza deseori un anumit jargon sau vocabular; de exemplu, un vocabular specializat în terminologie medicală sau legală. De asemenea, acestea pot utiliza diverse voci pentru a face posibile accente regionale precum engleza britanică sau pot vorbi o altă limbă, cum ar fi limba germană, franceză sau rusă.

Fila Text de redat prin vorbire din instrumentul Vorbire din Panoul de control prezintă opțiunile pentru fiecare motor TTS. Consultați subiectele individuale din Ajutor pentru ajutor specific. Pe lângă opțiunile generale, fiecare motor poate avea un alt set de caracteristici specifice. Din acest motiv, nu toate casetele de dialog rezultate vor arăta la fel. Este posibil ca anumite caracteristici speciale să nu fie incluse și ca unele butoane de proprietăți să nu aibă o casetă de dialog asociată.

Configurarea hardware-ului

NOTĂ: Acest articol presupune că utilizați vizualizarea clasică în Panoul de control. Pentru a modifica vizualizările, urmați acești pași:
 1. Faceți clic pe Start, apoi faceți clic pe Panou de control.
 2. În Panoul de control, faceți clic pe Comutare la modul de vizualizare clasic sau Comutare la Vizualizare pe categorii.

Configurarea difuzoarelor

Difuzoarele diferă foarte mult ca proiectare și scop. Consultați manualul difuzoarelor pentru specificații hardware și software. Dar majoritatea modelelor pot fi instalate într-o manieră similară.

Pentru a configura difuzoarele, urmați acești pași:
 1. Identificați conexiunile de sunet și introduceți conectorul difuzoarelor la computer. Majoritatea computerelor utilizează o placă de sunet internă și conexiunile se află de cele mai multe ori în spatele computerului. Acestea sunt o serie de conexiuni având dimensiunea și diametrul unui conector de difuzoare. În majoritatea cazurilor, există două conexiuni de ieșire pentru sunet:
  • Una va fi etichetată drept conexiune line-out (de ieșire). Majoritatea difuzoarelor care necesită o sursă de alimentare separată (cum ar fi un cablu electric sau baterii) ar trebui să utilizeze această conexiune. De asemenea, se utilizează pentru a exporta sunetul amplificat către dispozitive de înregistrare cum ar fi CD-uri inscripționabile și sisteme de casete audio.
  • Cealaltă conexiune este pentru difuzoare nealimentate. Deoarece semnalul digital este amplificat de computer, difuzoarele cu alimentare separată se pot deteriora dacă sunt conectate.
 2. Conectați difuzoarele la conexiunea potrivită.
 3. Pentru a testa conexiunea, urmați acești pași:
  1. Faceți clic pe Start, pe Panou de control, apoi faceți dublu clic pe Vorbire.
  2. Pe fila Text redat prin vorbire, faceți clic pe Examinare voce pentru a auzi vocea selectată în mod curent. Textul este citit cu voce tare, iar cuvintele sunt evidențiate în timp ce sunt vorbite. Dacă difuzoarele funcționează corect, veți auzi cuvintele vorbite.
  Dacă nu auziți niciun sunet după ce conectați difuzoarele, consultați secțiunea „Posibile probleme cu textul redat prin vorbire” din acest articol pentru proceduri de depanare.

Selectarea unui dispozitiv de ieșire audio

Pentru a selecta un dispozitiv de ieșire audio, urmați acești pași:
 1. Faceți clic pe Start, pe Panou de control, apoi faceți dublu clic pe Vorbire.
 2. În fila Text redat prin vorbire, faceți clic pe Ieșire audio.
 3. Selectați Utilizare dispozitiv ieșire audio preferat sau Se utilizează acest dispozitiv audio de ieșire.
  • Utilizare dispozitiv ieșire audio preferat setează dispozitivul de ieșire ca fiind cel implicit pentru sistem. Selectați această opțiune dacă doriți să utilizați același dispozitiv de ieșire pentru vorbire ca și pentru toate celelalte elemente de sunet din sistem. Aceasta este, de asemenea, opțiunea implicită pentru proprietățile Vorbire. De cele mai multe ori un computer va avea un singur dispozitiv de ieșire, cum ar fi o pereche de difuzoare. Dispozitivul implicit este desemnat în proprietățile de sunet sau multimedia din Panoul de control pentru fiecare sistem de operare. Informații suplimentare privind panoul specific în care se găsesc sunt disponibile în fișierele de Ajutor asociate.
  • Se utilizează acest dispozitiv audio de ieșire vă permite să selectați alt dispozitiv, exclusiv pentru programele de vorbire. Lista verticală este activă doar dacă sunt disponibile alte dispozitive. În această listă verticală, selectați dispozitivul dorit. Această setare nu modifică dispozitivul implicit pentru alte programe audio. De exemplu, se poate să doriți ca tot ceea ce se vorbește să ajungă la căști și nu la difuzoare.

Configurarea opțiunilor dispozitivelor de ieșire audio

În mod implicit, această opțiune este dezactivată. Cu toate acestea, alte motoare de vorbire pot include proprietăți complexe pentru opțiunile de ieșire audio. Dacă este cazul, va fi disponibilă opțiunea Ieșire audio. Urmați instrucțiunile de pe ecran sau cele documentate separat pentru respectivul motor.

Pentru a configura opțiunile dispozitivului de ieșire audio, urmați pașii de mai jos:
 1. Faceți clic pe Start, pe Panou de control, apoi faceți dublu clic pe Vorbire.
 2. În fila Text redat prin vorbire, faceți clic pe Ieșire audio.
 3. Urmați instrucțiunile care apar pe ecran.

Configurarea opțiunilor pentru textul redat prin vorbire

Determinarea motorului sau vocii TTS selectate

Pentru a determina vocea selectată pentru redarea textului prin vorbire, urmați acești pași:
 1. Faceți clic pe Start, pe Panou de control, apoi faceți dublu clic pe Vorbire.

  Pe fila Text redat prin vorbire, numele afișat în lista verticală Selectare voce este vocea activă în mod curent.
 2. Faceți clic pe Examinare voce pentru a auzi vocea activă. Textul este citit cu voce tare, iar cuvintele sunt evidențiate în timp ce sunt vorbite.

Examinarea vocii TTS

Pentru a examina vocea pentru textul redat prin vorbire, urmați pașii:
 1. Faceți clic pe Start, pe Panou de control, apoi faceți dublu clic pe Vorbire.

  Pe fila Text redat prin vorbire, numele afișat în lista verticală Selectare voce este vocea activă.
 2. Faceți clic pe Examinare voce pentru a auzi vocea selectată în mod curent. Textul este citit cu voce tare, iar cuvintele sunt evidențiate în timp ce sunt vorbite.
 3. În timpul redării, butonul Examinare voce se va transforma în Stop. Faceți clic pe Stop pentru a întrerupe redarea vocală.
NOTĂ: Aveți posibilitatea să modificați textul citit în Examinare voce evidențiind textul și tastând alt text. Aceste modificări nu sunt permanente și textul se va reinițializa la cel implicit atunci când deschideți din nou proprietățile Vorbire sau selectați o altă voce.

Modificarea motorului sau vocii TTS

Pentru a modifica vocea sau motorul pentru Text redat prin vorbire, urmați pașii de mai jos:
 1. Faceți clic pe Start, pe Panou de control, apoi faceți dublu clic pe Vorbire.
 2. Pe fila Text redat prin vorbire, numele afișat în lista verticală Selectare voce este vocea activă.
 3. Faceți clic pe vocea activă în lista verticală sau utilizați săgeata pentru a afișa o listă de voci disponibile.
 4. Faceți clic pe o voce nouă pentru a o selecta.

  Vocea nou selectată va citi cu voce tare textul din caseta Examinare voce.
 5. Faceți clic pe OK sau pe Se aplică pentru a accepta vocea nouă.
Note:
 • O voce Text redat prin vorbire este strâns asociată cu un anumit motor de vorbire. Se poate să nu fie clar din numele afișat ce limbă utilizează o voce. După ce selectați un motor de vorbire sau o voce, testați vocea și limba făcând clic pe Examinare voce.
 • Limba sau vocile acceptate de un motor de vorbire pot să nu reiasă în mod evident din numele afișat al motorului. Consultați ghidul utilizatorului pentru informații detaliate despre motor. Acestea includ limba acceptată, dar și scopul lexiconului. Scopul lexiconului arată dacă acesta este unul general sau doar de jargon specific unui anumit domeniu, cum ar fi cel juridic sau medical.
 • Microsoft nu furnizează motoare de vorbire suplimentare (voci), dar sunt disponibile o serie de produse terțe care acceptă noua interfață API Microsoft Speech. Pentru mai multe informații despre aceste produse, vizitați următorul site Web Microsoft:
  http://www.microsoft.com/speech/evaluation/thirdparty/engines.mspx

Modificarea vitezei vocii TTS

Pentru a modifica viteza vocii textului redat prin vorbire, urmați pașii de mai jos:
 1. Faceți clic pe Start, pe Panou de control, apoi faceți dublu clic pe Vorbire.
 2. Selectați fila Text redat prin vorbire.
 3. Mutați glisorul Viteză voce pentru a modifica viteza vocii textului redat prin vorbire. În mod implicit, aceasta este setată la Normal.
 4. Faceți clic pe Examinare voce pentru a auzi vocea selectată în mod curent la noua viteză. Textul este citit cu voce tare, iar cuvintele sunt evidențiate în timp ce sunt vorbite.

Modificarea volumului textului redat prin vorbire

Pentru a regla nivelul de volum sonor de ieșire, urmați procedura de mai jos. Rețineți că această opțiune nu este acceptată de toate dispozitivele în același fel. Anumite dispozitive nu vor accepta controlul volumului, iar butonul Volum nu va fi disponibil. Alte dispozitive pot utiliza propriul afișaj. În aceste cazuri, urmați instrucțiunile prezentate pe ecran sau din documentația separată a motorului.

 1. Faceți clic pe Start, pe Panou de control, apoi faceți dublu clic pe Vorbire.
 2. În fila Text redat prin vorbire, faceți clic pe Ieșire audio, apoi pe Volum.
 3. Se va afișa un mixer pentru controlul volumului. Reglați dispozitivul potrivit la nivelul dorit.

Utilizarea textului redat prin vorbire cu Naratorul

Naratorul este un utilitar din Text redat prin vorbire pentru utilizatorii nevăzători sau pentru cei cu probleme de vedere. Naratorul citește ce se afișează pe ecran: conținutul ferestrei active, opțiunile din meniu sau textul pe care îl tastați.

Naratorul este proiectat să funcționeze cu Notepad, WordPad, programele din Panoul de control, Microsoft Internet Explorer, desktopul Windows și cu Windows Setup. Este posibil ca Naratorul să nu citească corect cu voce tare cuvintele din alte programe.

Naratorul deține o serie de opțiuni care permit particularizarea modului în care se citesc elementele de pe ecran.
 • Ferestrele, meniurile sau meniurile de comenzi rapide noi pot fi citite cu voce tare atunci când se afișează.
 • Caracterele tastate pot fi citite cu voce tare.
 • Indicatorul mouse-ului poate urmări elementul activ de pe ecran.
 • Se pot regla viteza, volumul sau înălțimea vocii.
Instrumentele de accesibilitate incluse cu Windows au ca scop furnizarea unui nivel minim de funcționalitate pentru utilizatorii cu nevoi speciale. Majoritatea utilizatorilor cu dizabilități vor avea nevoie de programe utilitare cu funcționalitate mai complexă pentru uzul zilnic.

Naratorul nu este disponibil pentru toate limbile și este acceptat numai pentru versiunea în limba engleză de Windows XP.

Anunțarea evenimentelor pe ecran cu Naratorul

 1. Porniți Naratorul utilizând una dintre următoarele metode:
  • Faceți clic pe Start, indicați spre Programe, spre Accesorii, spre Accesibilitate, apoi faceți clic pe Narator.

   - sau -
  • Apăsați CTRL+ESC, apăsați R, tastați narrator, apoi apăsați ENTER.
 2. În caseta de dialog Narrator, bifați caseta de selectare Announce events on screen.

Citirea cu voce tare de către Narator a tastelor apăsate

 1. Apăsați CTRL+ESC, apăsați R, tastați narrator, apoi apăsați ENTER.
 2. Bifați caseta de selectare Read typed characters.

Mutarea indicatorului mouse-ului la elementele active atunci când se utilizează Naratorul

 1. Apăsați CTRL+ESC, apăsați R, tastați narrator, apoi apăsați ENTER.
 2. Bifați caseta de selectare Move mouse pointer to the active item.

Navigarea cu tastatura și Naratorul

Opțiuni de citire

 • Pentru a citi o fereastră întreagă, faceți clic pe fereastră și apăsați CTRL+SHIFT+BARA SPAȚIU.
 • Pentru a obține informații despre elementul curent, apăsați CTRL+SHIFT+ENTER.
 • Pentru a obține o descriere mai detaliată a unui element, apăsați CTRL+SHIFT+INSERT.
 • Pentru a citi bara de titlu a unei ferestre, apăsați ALT+HOME.
 • Pentru a citi bara de stare a unei ferestre, apăsați pe ALT+END.
 • Pentru a citi conținutul unui câmp de editare, apăsați CTRL+SHIFT+ENTER sau utilizați tastele săgeată.
 • Pentru a reduce la tăcere vorbirea, apăsați CTRL.

Opțiuni de tastatură

 • Pentru a comuta la alt program, apăsați ALT+TAB.
 • Pentru a comuta la următorul buton sau instrument, apăsați TAB. Pentru a merge înapoi, apăsați pe SHIFT+TAB.
 • Pentru a selecta un element dintr-o listă verticală, utilizați tastele săgeată.
 • Pentru a bifa o casetă de selectare sau un buton de opțiuni, apăsați pe BARA DE SPAȚIU.
 • Pentru a deschide Manager utilitare, apăsați tasta Windows+U.

Setarea opțiunilor de voce ale Naratorului

 1. Apăsați CTRL+ESC, apăsați R, tastați narrator, apoi apăsați ENTER. Faceți clic pe Voice.
 2. În caseta de dialog Voice Settings, selectați opțiunile de voce pe care doriți să le modificați:
  • Pentru a modifica viteza vocii, faceți clic pe un număr în caseta Speed.
  • Pentru a modifica volumul vocii, faceți clic pe un număr în caseta Volume.
  • Pentru a modifica înălțimea vocii, faceți clic pe un număr în caseta Pitch.
  Notă: Când modificați setările de voce, pot trece între câteva secunde și un minut până la aplicarea setărilor noi.

Pentru a porni Naratorul minimizat

Poate fi utilă executarea Naratorului în mod minimizat (după ce ați setat opțiunile din Narator), deoarece nu este necesar să vedeți caseta de dialog Narrator în timp ce se execută.
 1. Apăsați CTRL+ESC, apăsați R, tastați narrator, apoi apăsați ENTER.
 2. Bifați caseta de selectare Start Narrator minimized.

Depanarea problemelor

Depanarea problemelor privind textul redat prin vorbire

Pentru a determina dacă textul redat prin vorbire funcționează corect, utilizați următoarele teste.
 1. Faceți clic pe Start, pe Panou de control, apoi faceți dublu clic pe Vorbire.
 2. În fila Text redat prin vorbire, faceți clic pe Examinare voce. Textul din Examinare voce ar trebui să fie vorbit astfel încât să fie auzit, cu fiecare cuvânt evidențiat pe rând. Dacă da, înseamnă că TTS și difuzoarele funcționează. Dacă nu auziți Examinare voce și vedeți cuvintele evidențiate în timp ce sunt vorbite, consultați secțiunea „ Posibile probleme cu textul redat prin vorbire” din acest articol pentru soluții de depanare.

Posibile probleme cu textul redat prin vorbire

Dacă nu auziți vorbirea după ce testați sistemul, luați în considerare următoarele:
 1. Volumul difuzoarelor nu este pornit sau este fără sunet. Anumite difuzoare au controale externe pentru volum și oprirea sunetului. Asigurați-vă că volumul este destul de mare și că este dezactivată oprirea sunetului.
 2. Este posibil ca difuzoarele să nu fie selectate ca dispozitiv curent de ieșire. În fila Text redat prin vorbire, faceți clic pe Ieșire audio pentru a vă asigura că sunt selectate difuzoarele.
 3. Este posibil ca difuzoarele să nu fie conectate corect. Consultați documentația difuzoarelor pentru informații suplimentare. Asigurați-vă că placa de sunet a computerului este așezată și instalată corect și că sunt disponibile driverele corecte. Consultați „Configurarea difuzoarelor” pentru informații suplimentare despre conectare.
 4. Motorul Text redat prin vorbire poate fi deteriorat. Pentru a stabili dacă este deteriorat, comutați la alt motor. Consultați secțiunea „Modificarea motorului sau vocii TTS” din acest articol. Dacă un alt motor funcționează corect, reinstalați motorul specific din sursa originală. Dacă niciun motor nu funcționează corect, reinstalați motorul de vorbire din sursa originală sau de pe CD.REFERINȚE

Pentru informații suplimentare despre utilizarea vorbirii în Windows XP, faceți clic pe următorul număr de articol pentru a vizualiza articolul în Baza de cunoștințe Microsoft:
306537 Instalarea și configurarea Recunoaștere vorbire în Windows (articolul poate să fie în limba engleză)
306901 Cum se utilizează Recunoaștere vorbire în Windows XP (articolul poate să fie în limba engleză)
278927 WD2002: Partea 1: Întrebări frecvente privind recunoașterea scrisului de mână și a vorbirii (articolul poate să fie în limba engleză)
Proprietă?i

ID articol: 306902 - Ultima examinare: 15 iunie 2007 - Revizie: 1.5
SE APLICĂ LA
 • Microsoft Windows XP Professional
 • Microsoft Windows XP Home Edition
Cuvinte cheie: 
kbhowto kbhowtomaster KB306902

Trimite?i feedback

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com