Изключване на простото споделяне на файлове и задаване на разрешения за споделена папка в Windows XP

Преводи на статии Преводи на статии
ID на статията: 307874 - Преглед на продукти, за които се отнася тази статия.
Разгъване на всички | Сгъване на всички

На тази страница

Въведение

Тази статия е предназначена за хора, използващи компютър, който е част от мрежа, или за хора с отделен компютър, който има повече от един потребителски акаунт.

По подразбиране простото споделяне на файлове е активирано в повечето компютри с Windows XP. Ако простото споделяне на файлове е активирано, всеки във вашата работна група има достъп до споделяните от вас папки. Ако простото споделяне на файлове е изключено, членовете на вашата работна група нямат достъп до споделяните от вас папки, освен ако не решите да споделите определени папки или устройства с избрани от вас потребители или групи.

Ако простото споделяне на файлове е активирано, вместо разделите Защита и Споделяне се показва потребителският интерфейс на простото споделяне на файлове. По подразбиране този нов потребителски интерфейс е реализиран в Windows XP Home Edition и в Windows XP Professional, ако сте в работна група. Ако изключите простото споделяне на файлове, ще се появят стандартните раздели Защита и Споделяне и можете да посочите кои потребители и групи трябва да имат достъп до споделяните папки на вашия компютър.

Забележка Простото споделяне на файлове не може да бъде изключено в Windows XP Home Edition.

Изключване на простото споделяне на файлове

За да изключим простото споделяне на файлове вместо вас, отидете на раздела "Решете моя проблем". Ако държите да го направите сами, отидете на раздела "Нека реша проблема сам".

Решете моя проблем

За да изключите простото споделяне на файлове, щракнете върху връзката Решаване на проблема. В показания диалогов прозорец Изтегляне на файлове щракнете върху Изпълнение и след това следвайте стъпките в съветника.

Решаване на проблема
Решение от Microsoft 50053


Забележка Този съветник може да е само на английски, но автоматичната корекция работи и за други езикови версии на Windows.

Забележка Ако не сте на проблемния компютър, можете да запишете автоматичната корекция на флаш устройство или компактдиск и след това можете да я изпълните на компютъра с проблема.

Това реши ли проблема?

 • Проверете дали е проблемът е решен. Ако не е решен, може да се обърнете към поддръжката.
 • Ние ценим предоставената от вас обратната информация. За да предоставите обратна информация или да докладвате за всякакви проблеми с това решение, добавете коментар в блога "Решете моя проблем". Или ни изпратете имейл съобщение.

Нека реша проблема сам

За да изключите простото споделяне на файлове, изпълнете следните стъпки:
 1. Натиснете бутона Старт и изберете Моят компютър.
 2. В менюто Инструменти щракнете върху Инструменти.
 3. Щракнете върху раздела Изглед.
 4. В раздела Разширени настройки щракнете, за да изчистите отметката от квадратчето Използвай просто споделяне на файлове (препоръчва се).
 5. Натиснете OK.

Това реши ли проблема?

Проверете дали е проблемът е решен. Ако не е решен, може да се обърнете към поддръжката.

Задаване на разрешения за споделена папка

За да споделите папка или устройство с определени потребители или групи

Забележка За да споделите папки или устройства, трябва да сте влезли като член на една от следните групи:
 • Администратори
 • Оператори на сървъри
 • Потребители с разширени права
За да споделите папка или устройство с определени потребители или групи, изпълнете следните стъпки:
 1. Щракнете с десния бутон върху Старт, щракнете върху Преглед и намерете папката или устройството, което искате да споделите.
 2. Щракнете с десния бутон върху папката или устройството и изберете Споделяне и защита.
 3. В раздела Споделяне щракнете върху Сподели тази папка.

  Забележки
  • Ако папката вече е споделена, щракнете върху Ново споделяне и въведете името на новата споделена папка.
  • Ако разделът Споделяне не се вижда, вижте раздела "Отстраняване на неизправности".
 4. За да промените името на споделената папка или дисковото устройство, въведете ново име в полето Име на споделеното място. При свързване със споделената папка или дисково устройство другите потребители ще виждат новото име. Същинското име на папката или устройството не се променя.

  Забележка За да скриете споделената папка, въведете $ в края на името на споделената папка. Така другите потребители няма да могат да виждат тази споделена папка при търсене в "Моят компютър" или Windows Explorer. Ще могат обаче да се придвижват до нея.
 5. За да добавите коментар относно споделената папка или дисковото устройство, въведете текста в полето Коментар.
 6. За да ограничите броя на хората, които могат едновременно да са свързани към споделена папка или устройство, щракнете върху Позволи този брой потребители под Ограничение за броя потребители и изберете или въведете желания брой на потребителите.

  Забележка В Windows XP Professional броят на потребителите е ограничен до 10.
 7. За да зададете разрешения за споделена папка или устройство, щракнете върху Разрешения. Щракнете върху Добави или Премахни, за да добавите или премахнете групи или потребители, и след това отметнете квадратчетата, за да разрешите или забраните разрешенията за потребителите или групите.
 8. За да конфигурирате настройките за офлайн достъп, щракнете върху Кеширане.
 9. Натиснете OK.
Забележка За да разрешите достъп до споделената папка на определени потребители след изключване на простото споделяне на файлове, трябва да конфигурирате и NTFS разрешенията в раздела Защита и разрешенията за споделяне в раздела Споделяне на споделената папка. NTFS разрешенията могат да бъдат зададени само за дял с помощта на файловата система NTFS. Ако премахнете "Всички групи" от NTFS разрешенията, няма да имате достъп до споделената папка по мрежата.

Управление на всички споделени папки от едно местоположение

Този метод е предназначен за напреднали компютърни потребители. Ако не сте сигурни, че ще се справите с тези стъпки, препоръчително е да помолите някой познат за съдействие или да се свържете с поддръжката. За информация как да го направите посетете следния сайт на Microsoft:
http://support.microsoft.com/contactus
Можете да използвате добавката за споделени папки, за да работите с вашите споделени папки. Тази добавка ви позволява създаване и управление на споделени папки, разглеждане на списък с всички потребители, свързани към споделена папка през мрежата, прекратяване на връзката на един или на всички потребители, разглеждане на списък от файлове, отворени от отдалечените потребители, както и за затваряне на един или всички отворени файлове. За да стартирате добавката "Споделени папки", изпълнете следните действия:
 1. Натиснете бутона Старт и с десния бутон на мишката изберете Моят компютър.
 2. Щракнете върху Управление и след това върху Споделени папки под Системни инструменти.

Отстраняване на неизправности

Ако разделът Споделяне не се вижда

Използвайте добавката Услуги, за да стартирате услугата за Сървър. За да направите това, изпълнете следните стъпки:
 1. Щракнете върху Старт и след това върху Контролен панел.
 2. Щракнете върху Производителност и поддръжка, върху Административни инструменти и щракнете двукратно върху Услуги.

  Забележка Ако Контролен панел се отваря в класически изглед, щракнете върху Административни инструменти и след това щракнете двукратно върху Услуги.
 3. Щракнете с десния бутон върху услугата за Сървър и натиснете Старт.

Следващи стъпки

Ако нито един от тези методи не ви е помогнал, препоръчително е да помолите някой познат за помощ или да се свържете с интернет доставчика или мрежовия администратор за помощ. Може да използвате и уеб сайта на услугите за поддръжка на клиенти на Microsoft, за да намерите други решения на проблема си. Някои от услугите, които уеб сайтът на услугите за поддръжка на клиенти на Microsoft предоставя, включват следните:
 • База знания за търсене: Търсене на информация за техническа поддръжка и инструменти за самостоятелна помощ за продукти на Microsoft.
 • Центрове за решения: Преглед на често задаваните въпроси за конкретен продукт (FAQ) и основните точки за поддръжка.
 • Дискусионни групи за поддръжка на клиенти на Microsoft: Връзка с потребители със същите проблеми, колеги и най-ценните професионалисти на Microsoft (MVP).
 • Други опции за поддръжка: Използване на интернет за задаване на въпрос, за връзка с услугите за поддръжка на клиенти на Microsoft или за предоставяне на обратна връзка.
Ако все още имате проблеми, след като използвате тези уеб сайтове на Microsoft, или ако не можете да намерите решение в уеб сайта на услугите за поддръжка на Microsoft, щракнете върху следната връзка, за да се свържете с поддръжката.
http://support.microsoft.com/contactus

Свойства

ID на статията: 307874 - Последна рецензия: 06 юни 2013 г. - Редакция: 10.1
Важи за:
 • Microsoft Windows XP Professional
Ключови думи: 
kbmsifixme kbfixme kbacwsurvey kbhowtomaster KB307874

Изпратете обратна информация

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com