ID на статията: 308421 - Преглед на продукти, за които се отнася тази статия.
Разгъване на всички | Сгъване на всички

На тази страница

ВЪВЕДЕНИЕ

В тази статия се описва как да придобиете собственост върху файл или папка, достъпът до които ви е бил отказан.

Ако е необходимо да използвате файл или папка, до които нямате достъп, първо трябва да придобиете право на собственост върху този файл или папка. Когато направите това, заменяте разрешенията за достъп, които са били първоначално създадени за файла или папката.

Допълнителна информация

Предварителни условия

Влизане като администратор

Трябва да сте влезли в Windows с права на администратор, за да можете да променяте разрешенията за достъп до файл или папка. Ако това е вашият персонален компютър, вероятно вече сте влезли с администраторски акаунт. Ако компютърът е част от мрежа, вероятно ще трябва да помолите своя системен администратор за съдействие. За да се уверите, че сте влезли в Windows с потребителски акаунт с администраторски права, посетете следния уеб сайт на Microsoft:
http://support.microsoft.com/gp/admin?ln=bg

Стартиране на Windows XP Home в безопасен режим

В случай, че сте с Windows XP Home трябва да стартирате компютъра в безопасен режим, след което да влезете в системата чрез акаунт с администраторски права, за да имате достъп до раздела Сигурност. Изисква се достъп до раздела Сигурност за промяна на разрешение за достъп. Ако използвате Windows XP Professional, не е нужно да стартирате компютъра в безопасен режим. За да получите допълнителна информация относно стартирането на Windows XP в безопасен режим, щракнете върху следния номер на статия в базата знания на Microsoft:
304449 Как да стартирате инструмента "Възстановяване на системата" от командния ред в Windows XP

Забрана на "Просто споделяне на файлове" в Windows XP Professional

Ако работите под Windows XP Professional, трябва да дезактивирате простото споделяне на файлове. По подразбиране Windows XP Professional използва простото споделяне на файлове, когато компютърът не е присъединен към домейн. За да получите допълнителна информация как да постигнете това, щракнете върху следния номер на статия в базата знания на Microsoft:
307874 Деактивиране на обикновеното споделяне на файлове и задаване на разрешения за споделена папка в Windows XP

Придобиване на право за собственост върху файл или папка

Придобиване на собственост върху файл

За да имате достъп до защитен файл трябва да имате собственост върху него. Ако друг потребител притежава ограничен достъп и вие сте администратор на компютъра, можете да получите достъп до файла чрез придобиване на собственост.

За да придобиете собственост върху файла, изпълнете следните стъпки:
 1. Щракнете с десния бутон на мишката върху файла, за който искате да получите право на собственост, след което изберете "Свойства" (Properties).
 2. Щракнете върху раздела "Сигурност" (Security) и след това натиснете бутона ОК върху съобщението на защитата (ако се появи такова).
 3. Щракнете върху "Разширени" (Advanced), след което щракнете върху раздела "Собственик" (Owner).
 4. В списъка с имена щракнете върху "Администратор" (Administrator) или върху групата "Администратори" (Administrators), след което натиснете OK.

  Администраторът или групата "Администратори" вече притежава файла.
За да промените разрешенията на файла, който вече притежавате, изпълнете следните стъпки:
 1. Щракнете върху "Добави" (Add).
 2. В списъка Въведете имената на обекти, които да бъдат избрани (примери) въведете потребителския или групов акаунт, на който искате да дадете достъп до файла. Например въведете Администратор.
 3. Натиснете OK.
 4. В списъка "Имена на потребители или групи" (Group or user names) щракнете върху желания акаунт, след което поставете отметки в квадратчетата, съответстващи на разрешенията, които искате да предоставите на този потребител.
 5. Когато приключите със задаването на разрешения, натиснете OK.
 6. Сега можете да отворите файла.

Придобиване на право за собственост върху папка

За да имате достъп до защитена папка, трябва да имате собственост върху нея. Ако друг потребител притежава ограничен достъп и вие сте администратор на компютъра, можете да получите достъп до папката чрез придобиване на собственост.

За да придобиете собствеността върху папка, изпълнете следните стъпки:
 1. Щракнете с десния бутон на мишката върху папката, за която искате да получите право на собственост, след което изберете "Свойства" (Properties).
 2. Щракнете върху раздела "Сигурност" (Security) и след това натиснете бутона ОК върху съобщението на защитата (ако се появи такова).
 3. Щракнете върху "Разширени" (Advanced), след което щракнете върху раздела "Собственик" (Owner).
 4. В списъка Имена щракнете върху вашето потребителско име, или щракнете върху Администратор, ако сте влезли като администратор или щракнете върху групата Администратори. Ако искате да придобиете собственост върху съдържанието на папка, поставете отметка в квадратчето Заместване на собственика на подконтейнерите и обектите.
 5. Натиснете OK, последвано от "Да" (Yes), когато се появи следното съобщение:
  "Нямате право да четете съдържанието на директория име на папката. (You do not have permission to read the contents of directory folder name.) Желаете ли да замените правата за директорията с права, които ви дават пълен контрол? (Do you want to replace the directory permissions with permissions granting you Full Control?)
  Всички права ще бъдат заменени, ако щракнете върху Да.

  Забележка име на папката е името на папката, за която искате да придобиете права на собственост.
 6. Щракнете върху OK, след което приложете разрешенията и настройките за сигурност, които желаете да важат за папката и нейното съдържание.

СЛЕДВАЩИ СТЪПКИ

Ако тези методи не са решили вашия проблем, можете да използвате и уеб сайта за услуги за поддръжка на клиентите на Microsoft, за да намерите други решения на своя проблем. Някои от услугите, които предоставят уеб сайтовете за услуги за поддръжка на клиентите на Microsoft, включват:
 • База знания за търсене: Търсене на информация за техническа поддръжка и инструменти за самостоятелна помощ за продукти на Microsoft.
 • Центрове за решения: Преглед на често задавани въпроси за конкретен продукт и основните точки за поддръжка.
 • Други опции за поддръжка: Използвайте интернет за задаване на въпрос, за връзка с услугите за поддръжка на клиенти на Microsoft или за предоставяне на обратна информация.
Ако все още имате проблеми, може да се свържете с техническата поддръжка:
http://support.microsoft.com/contactus?ln=bg#tab0

Библиография

За допълнителна информация относно разрешенията за файлове и папки щракнете върху следния номер на статия в базата знания на Microsoft:
161275 Взаимодействие между параметрите на защитата на файловете и папките на томове с файлова система NTFS (Това може да е на английски)

Свойства

ID на статията: 308421 - Последна рецензия: 06 юни 2013 г. - Редакция: 3.1
Важи за:
 • Microsoft Windows XP Home Edition
 • Microsoft Windows XP Professional
Ключови думи: 
kbacwsurvey kbhowtomaster KB308421

Изпратете обратна информация

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com