Kako u sustavu Windows XP Home Edition sigurnosno kopirati datoteke i mape na računalu pomoću programa Sigurnosna kopija

Prijevod članka Prijevod članka
ID članka: 308422 - Pregledajte proizvode na koje se odnosi ovaj članak.
Proširi sve | Sažmi sve

Na ovoj stranici

Sažetak

U ovom se članku govori o korištenju uslužnog programa Backup (Sigurnosna kopija) za sigurnosno kopiranje datoteka i mapa na računalu sa sustavom Windows XP Home Edition. Iako je uslužni program Backup (Sigurnosna kopija) dio zadane instalacije sustava Windows XP, nije automatski obuhvaćen zadanom instalacijom sustava Windows XP Home Edition. Prema tome, da biste koristili uslužni program Backup, morate ga prvo instalirati.

Možete i pogledati demonstraciju o sigurnosnom kopiranju datoteka i mapa na računalu putem videozapisa iz ovog članka. Da biste pogledali videozapis, pogledajte odjeljak "Dodatne informacije".

Ovaj je članak namijenjen korisnicima računala s početnom i srednjom razinom znanja.

Ove će vam korake možda biti lakše pratiti ako najprije ispišete članak.

Kako instalirati uslužni program Backup

Da biste mogli sigurnosno kopirati važne informacije na računalu, morate instalirati uslužni program Backup. Uslužni program Backup nalazi se na CD-u Windows XP Home Edition.

Napomena Ako je Windows XP Home Edition unaprijed instaliran na računalu i nemate izvorni CD sa sustavom Windows XP, obratite se proizvođaču računala ili potražite dodatne informacije na web-mjestu proizvođača. Možete koristiti i softver za sigurnosno kopiranje koji se kupuje zasebno.

Da biste instalirali uslužni program Backup s CD-a sa sustavom Windows XP:
 1. Umetnite CD sa sustavom Windows XP u CD ili DVD pogon računala.
 2. Kliknite Exit (Izlaz).
 3. Pronađite mapu CDDrive:\ValueAdd\Msft\Ntbackup na CD-u.
 4. Dvokliknite Ntbackup.msi da biste instalirali uslužni program Backup.
 5. Kada čarobnjak za sigurnosno kopiranje i vraćanje to zatraži, kliknite Finish(Završi).
 6. Uklonite CD sa sustavom Windows XP.
Nakon instaliranja uslužnog programa Backup spremni ste za sigurnosno kopiranje važnih podataka.

Kako sigurnosno kopirati datoteke i mape

Da biste sigurnosno kopirali datoteke i mape, slijedite ove korake:

Napomena Da biste sigurnosno kopirali datoteke i mape, morate biti prijavljeni na računalo kao administrator ili korisnik koji je član grupe administratora. Da biste provjerili jeste li na sustav Windows prijavljeni putem korisničkog računa s administratorskim ovlastima, posjetite sljedeće Microsoftovo web-mjesto:
http://support.microsoft.com/gp/admin?ln=hr
Napomena U sljedećim je koracima objašnjena upotreba uslužnog programa Backup za ručno sigurnosno kopiranje datoteka i mapa. Datoteke i mape možete sigurnosno kopirati i pomoću čarobnjaka za sigurnosno kopiranje i vraćanje. No koraci će se malo razlikovati od onih koji su navedeni u sljedećem odjeljku.

Prvi korak: Pokretanje uslužnog programa Backup

 1. Kliknite Start, a zatim Run (Pokreni).
 2. Upišite ntbackup.exe u okvir Otvori, a zatim kliknite U redu.

  Napomena Ako primite sljedeću poruku o pogrešci, pravilno slijedite korake u odjeljku "Kako instalirati uslužni program Backup":
  Windows ne može pronaći "ntbackup.exe"

Drugi korak: Odabir stavki za sigurnosno kopiranje i lokacije datoteke sigurnosne kopije

 1. Kliknite Advanced Mode (Dodatni način rada).

  Napomena Ako se čarobnjak za sigurnosno kopiranje i vraćanje pokrene, uslužni program radi u obliku čarobnjaka. Možete poništiti potvrdni okvir Uvijek pokreni u obliku čarobnjaka, a zatim ponovo pokrenite uslužni program Backup. Ako nastavite koristiti čarobnjak za sigurnosno kopiranje i vraćanje, koraci će se malo razlikovati od onih koji su navedeni u sljedećem odjeljku.
 2. Kliknite karticu Backup (Sigurnosna kopija).
 3. Na izborniku Job (Posao) kliknite New (Novo).
 4. Potvrdite okvire uz pogone koje želite sigurnosno kopirati. Ako odaberete određene datoteke ili mape, proširite pogon na kojem se nalaze te datoteke ili mape. Zatim potvrdite okvire uz datoteke ili mape koje želite sigurnosno kopirati.
 5. Potvrdite okvir Stanje sustava koji se nalazi u odjeljku Moje računalo u navigacijskom oknu.

  Napomena Ako želite sigurnosno kopirati sistemske postavke i podatkovne datoteke, sigurnosno kopirajte sve podatke na računalu zajedno s podacima o stanju sustava. Podaci o stanju sustava obuhvaćaju registar, bazu podataka registracije COM+ klasa, datoteke zaštićene značajkom Windows File Protection (Zaštita datoteka sustava Windows), datoteke za pokretanje sustava i ostale sistemske datoteke.
 6. Ako je popis Odredište sigurnosne kopije dostupan, kliknite željeno odredište sigurnosne kopije.

  Napomena Ako ste u ovom koraku odabrali Datoteka, u okvir Medij sigurnosne kopije ili ime datoteke upišite puni put i naziv datoteke u koju želite sigurnosno kopirati podatke.

  Kao odredište za datoteku sigurnosne kopije možete navesti dijeljeno mrežno mjesto. Datoteke sigurnosne kopije obično imaju datotečni nastavak .bkf. No moguće je koristiti bilo koji datotečni nastavak.

Treći korak: Pokretanje sigurnosnog kopiranja

 1. Kliknite Pokreni sigurnosno kopiranje da biste otvorili dijaloški okvir Informacije o stvaranju sigurnosne kopije.
 2. U odjeljku Ako medij već sadrži sigurnosne kopije učinite nešto od sljedećeg:
  • Ako želite dodati ovu datoteku sigurnosne kopije prethodnim datotekama sigurnosnih kopija, kliknite Dodaj ovu sigurnosnu kopiju na medij. Tom se mogućnošću dodaje nova sigurnosna kopija postojećoj datoteci sigurnosne kopije kako biste mogli zadržati sve prethodne sigurnosne kopije u jednoj datoteci. Ta je mogućnost korisna ako ikad budete htjeli vratiti sigurnosnu kopiju iz određenog dana. No imajte na umu da će veličina datoteke sigurnosne kopije rasti sa svakim novim sigurnosnim kopiranjem. Bilo bi dobro da nadzirete veličinu datoteke kako s vremenom ne bi popunila tvrdi disk. Ako datoteka postane prevelika, razmotrite spremanje datoteke na vanjski tvrdi disk. Ili ako vas brine da će datoteka zauzeti previše prostora na tvrdom disku, odaberite Zamijeni podatke na mediju ovom sigurnosnom kopijom.
  • Ako želite prebrisati postojeće datoteke sigurnosnih kopija ovom datotekom sigurnosne kopije, kliknite Zamijeni podatke na mediju ovom sigurnosnom kopijom. Ta je mogućnost korisna ako želite zadržati samo trenutnu sigurnosnu kopiju i ne marite za čuvanje prethodnih sigurnosnih kopija. Možete upotrijebiti tu mogućnost ako vas brine da će datoteka zauzeti previše prostora na tvrdom disku na računalu.
 3. Kliknite Advanced (Dodatno).
 4. Potvrdite okvir Verify data after backup (Provjeri podatke nakon sigurnosnog kopiranja).
 5. U okviru Vrsta sigurnosne kopije kliknite željenu vrstu sigurnosne kopije. Za opis svake vrste sigurnosne kopije kliknite vrstu sigurnosne kopije i njezin se opis pojavljuje u odjeljku "Description" (Opis). Možete odabrati bilo koju od sljedećih vrsta sigurnosne kopije:
  • Normal (Obično)
  • Kopiranje
  • Incremental (U koracima)
  • Differential (Razlikovno)
  • Dnevno
 6. Kliknite OK (U redu), a zatim Start Backup (Pokreni sigurnosno kopiranje). Prikazat će se dijaloški okvir Napredak stvaranja sigurnosne kopije i započet će sigurnosno kopiranje.

Četvrti korak: Zatvaranje uslužnog programa Backup

 1. Nakon završetka sigurnosnog kopiranja kliknite Close (Zatvori).
 2. Na izborniku Zadatak kliknite Izlaz.

DALJNJI KORACI

Ako vam ti koraci ne pomažu ili imate poteškoća tijekom sigurnosnog kopiranja, na web-mjestu Microsoftove službe korisničke podrške potražite rješenja problema. To web-mjesto možete posjetiti i da biste saznali više o sigurnosnom kopiranju važnih podataka na računalu. Neke usluge koje se nude na web-mjestu Microsoftove službe korisničke podrške:
 • Pretraživa Baza znanja. Pretražujte informacije o tehničkoj podršci i alate za samopomoć za Microsoftove proizvode.
 • Centri za rješenja. Pregledajte najčešća pitanja prema proizvodima i najvažnije pojedinosti vezane uz podršku.
 • Ostale mogućnosti podrške. Postavite pitanje putem weba, obratite se Microsoftovoj službi korisničke podrške ili pošaljite povratne informacije.
Ako ne možete pronaći pomoć koju tražite putem web-mjesta Microsoftove službe korisničke podrške, obratite se službi za podršku:
http://support.microsoft.com/contactus/?ln=hr

Dodatne informacije

Pogledajte videozapis o upotrebi uslužnog programa Backup

U sljedećem se videozapisu opisuje postupak sigurnosnog kopiranja. Da biste pogledali videozapis, kliknite gumb Reproduciraj.

Napomena Da biste pogledali videozapis, na računalu morate imati instaliran program Microsoft Windows Media Player 7.0 ili noviji. Da biste nabavili najnoviju verziju programa Windows Media Player, posjetite sljedeću Microsoftovu web-stranicu:
http://windows.microsoft.com/hr-hr/windows/download-windows-media-player

Svojstva

ID članka: 308422 - Posljednja izmjena: 25. srpnja 2013. - Revizija: 6.0
Odnosi se na:
 • Microsoft Windows XP Home Edition
Ključne riječi: 
kbexpertisebeginner kbceip kbarttypeshowme kbhowtomaster KB308422

Pošaljite povratne informacije

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com