ID članka: 308582 - Pregledajte proizvode na koje se odnosi ovaj članak.
Proširi sve | Sažmi sve

Na ovoj stranici

UVOD

Za uspostavu i prekid veze s mrežnim pogonom u sustavu Microsoft Windows XP možete koristiti jednu od četiri metode opisane u ovom članku. Oznaku jedinice možete preslikati na bilo koji zajednički resurs na mreži. Kada to učinite, brzo ćete i lako pristupati tom resursu putem korisničkog sučelja sustava Windows XP ili naredbenog retka. Za svaki preslikani pogon u mapi My Computer (Moje računalo) pojavljuje se ikona, a u lijevom oknu programa Windows Explorer pojavljuje se stavka na popisu.


Povezivanje s pogonom iz mape My Network Places (Moja mrežna mjesta)

 1. Kliknite Start, zatim My Network Places (Moja mrežna mjesta), pa Entire Network (Čitava mreža), a potom dvokliknite Microsoft Windows Network (Microsoft Windows mreža).
 2. Dvokliknite domenu koju želite otvoriti.
 3. Dvokliknite računalo koje ima zajednički resurs koji želite preslikati. U tom se prozoru automatski pojavljuju svi zajednički resursi za to računalo.
 4. Desnom tipkom miša kliknite zajednički pogon ili mapu koju želite preslikati, a potom kliknite Map Network Drive (Preslikavanje mrežnog pogona).
 5. Kliknite željenu oznaku jedinice, a zatim navedite želite li se ponovo povezati svaki put kada se prijavljujete na računalo.

  Napomena Mrežni se pogoni preslikavaju pomoću slova koja počinju od Z. To je zadana oznaka jedinice prvog preslikanog pogona koji stvorite. Ako, međutim, ne želite koristiti Z, možete odabrati i neko drugo slovo.
 6. Kliknite Finish (Završi).

  Otvara se prozor sa sadržajem preslikanog resursa.

Povezivanje s pogonom iz mape My Computer (Moje računalo) ili programa Windows Explorer

 1. Da biste se s pogonom povezali iz mape My Computer (Moje računalo), kliknite Start, desnom tipkom miša kliknite My Computer (Moje računalo), a zatim kliknite Explore (Istraži).

  Da biste se s pogonom povezali iz programa Windows Explorer, desnom tipkom miša kliknite Start, a potom kliknite Explore (Istraži).
 2. Na izborniku Tools (Alati) kliknite Map Network Drive (Preslikavanje mrežnog pogona).
 3. U okvir Drive (Pogon) unesite oznaku jedinice.
 4. U okvir Folder (Mapa) upišite UNC put do poslužitelja i zajedničkog resursa u sljedećem obliku: \\naziv poslužitelja\naziv mrežnog mjesta. Da biste pronašli računalo i zajednički resurs, možete kliknuti i Browse (Pregledaj).
Možete preslikati zajedničke pogone i mape. Ako prilikom pristupa zajedničkom pogonu ili mapi imate odgovarajuće dozvole, možete pristupati i podmapama. No ne možete preslikati pogon za podmapu koja nije izričito konfigurirana kao zajednički resurs.


Korištenje naredbe Net Use za uspostavu i prekid veze s pogonom

Naredbu net use možete koristiti za naredbene datoteke i skripte. Uspostava i prekid veze s pogonom pomoću naredbe net use:
 • Preslikavanje mrežnog pogona:
  1. Kliknite Start, a zatim Run (Pokreni).
  2. U okvir Open (Otvori) upišite cmd.
  3. Upišite net use x: \\naziv računala\naziv mrežnog mjesta, pri čemu je x: oznaka jedinice koju želite dodijeliti zajedničkom resursu.
 • Prekid veze s preslikanim pogonom:
  1. Kliknite Start, a zatim Run (Pokreni).
  2. U okvir Open (Otvori) upišite cmd.
  3. Upišite net use x: /delete, pri čemu je x: oznaka jedinice zajedničkog resursa.

Prekid veze s preslikanim mrežnim pogonom

 1. Kliknite Start, a zatim My Computer (Moje računalo).
 2. Desnom tipkom miša kliknite ikonu preslikanog pogona.
 3. Kliknite Disconnect (Prekini vezu).
Napomena Kada prekinete vezu s preslikanim pogonom, uklonit ćete i oznaku preslikanog pogona koju ste dodijelili zajedničkom resursu. Tom resursu i dalje možete pristupati iz mape My Network Places (Moja mrežna mjesta).

Svojstva

ID članka: 308582 - Posljednja izmjena: 6. lipnja 2013. - Revizija: 3.1
Odnosi se na:
 • Microsoft Windows XP Professional
 • Microsoft Windows XP Home Edition
Ključne riječi: 
kbhowtomaster kbenv kbnetwork KB308582

Pošaljite povratne informacije

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com