ID članka: 309000 - Oglejte si izdelke, na katere se nanaša ta članek.
Razširi vse | Zmanjšaj

Na tej strani

UVOD

Ta članek po korakih opisuje, kako s snap-inom za upravljanje diskov v operacijskem sistemu Windows XP nastavite osnovni disk in ga pripravite za uporabo. V članku je opisano tudi, kako ustvarite in izbrišete particije in kako oblikujete nosilce z datotečnimi sistemi FAT, FAT32 in NTFS.DODATNE INFORMACIJE

Osnovni diski in nosilci

Shramba osnovnega diska podpira particijsko usmerjene diske. Osnovni disk je fizični disk, na katerem so primarne particije, razširjene particije ali logični pogoni. Particije in logični pogoni na osnovnih diskih se imenujejo tudi osnovni nosilci. Ustvarite lahko največ štiri primarne particije ali tri primarne particije in eno razširjeno particijo, ki vsebuje logične pogone.

Če uporabljate operacisjki sistem Windows XP Professional ali enega ali več od spodaj navedenih operacijskih sistemov v istem računalniku, morate uporabiti osnovne nosilce, ker ti operacijski sistemi ne morajo dostopati do podatkov, ki so shranjeni v dinamičnih nosilcih:
 • Windows XP Home Edition
 • Microsoft Windows NT 4.0 ali starejšo različico
 • Microsoft Windows Millennium Edition (Me)
 • Microsoft Windows 98
 • Microsoft Windows 95
 • MS-DOS

Uporaba upravljanja diskov

Če želite zagnati upravljanje diskov:
 1. V računalnik se prijavite kot skrbnik ali kot član skupine skrbnikov
 2. Kliknite Start, Zaženi, vnesite compmgmt.msc in kliknite V redu.
 3. V konzolnem drevesu kliknite Upravljanje diskov. Prikaže se okno za upravljanje diskov. Diski in nosilci se prikažejo v grafičnem pogledu in v pogledu seznama. Če želite prilagoditi ogled diskov in nosilcev v zgornjem in spodnjem podoknu okna, v meniju Pogled pokažite na Zgoraj ali Spodaj in kliknite pogled, ki ga želite uporabiti.
OPOMBA: Microsoft priporoča, da ustvarite popolno varnostno kopijo vsebine diska, preden začnete spreminjati diske in nosilce.

Kako ustvariti novo particijo ali nov logični pogon

Če želite ustvariti novo particijo ali logični pogon na osnovnem disku:
 1. V oknu za upravljanje diskov končajte enega od naslednjih postopkov in nadaljujte z drugim korakom:
  • Če želite ustvariti novo particijo, z desno tipko miške kliknite nerazporejeni prostor na osnovnem disku, kjer želite ustvariti particijo in nato kliknite Nova particija.
  • Če želite ustvariti nov logični pogon v razširjeni particiji, z desno tipko miške kliknite razširjeno particijo, kjer želite ustvariti logični pogon, in nato kliknite Nov logični pogon.
 2. V čarovniku za novo particijo kliknite Naprej.
 3. Kliknite vrsto particije, ki jo želite ustvariti (Primarna particija, Razširjena particija ali Logični pogon), in kliknite Naprej.
 4. V polju Velikost particije v MB določite velikost particije in kliknite Naprej.
 5. Odločite se, ali želite pogonu ročno dodeliti črko ali naj sistem samodejno oštevilči pogon, ali pa ne želite dodeliti črke pogona novi particiji ali logičnemu pogonu in kliknite Naprej.
 6. Določite možnosti oblikovanja, ki jih želite uporabiti, z enim od naslednjih postopkov:
  • Če particije ne želite oblikovati, kliknite Te particije ne formatiraj in nato šeNaprej.
  • Če želite oblikovati particijo, kliknite Formatiraj to particijo z naslednjimi nastavitvami in v pogovornem oknu Formatiranje končajte naslednji postopek:
   1. V polje Oznaka nosilca vnesite ime nosilca. Ta korak je izbiren.
   2. V polju Datotečni sistem kliknite datotečni sistem, ki ga želite uporabiti.

    Spremenite lahko velikost dodelitvene enote diska in nato določite, ali želite izvesti hitro formatiranje ali omogočiti stiskanje datotek in map v nosilcih NTFS.
   Kliknite Naprej.

 7. Potrdite, da so izbrane možnosti pravilne, in kliknite Dokončaj.
Računalnik ustvari novo particijo in logični pogon, prikažeta pa se na ustreznem osnovnem disku v oknu za upravljanje diskov. Če se v šestem koraku odločite oblikovati nosilec, se sedaj začne postopek formatiranja.

Formatiranje osnovnega nosilca

Če želite formatirati particijo, logični pogon ali osnovni nosilec:
 1. V oknu za upravljanje diskov z desno tipko miške kliknite particijo ali logični pogon, ki ga želite oblikovati (ali preoblikovati) in kliknite Formatiraj.
 2. V pogovornem oknu Formatiranje vnesite ime nosilca v polje Oznaka nosilca. Ta korak je izbiren.
 3. V polju Datotečni sistem kliknite datotečni sistem, ki ga želite uporabiti. Če želite, lahko spremenite tudi velikost dodelitvene enote diska, določite, ali želite izvesti hitro formatiranje ali omogočiti stiskanje datotek in map v nosilcih NTFS.
 4. Kliknite V redu.
 5. Ko vas računalnik vpraša, ali želite formatirati nosilec, kliknite V redu. Začne se postopek formatiranja.

Ogled lastnosti osnovnega nosilca

Če si želite ogledati lastnosti particije ali logičnega pogona:
 1. V oknu za upravljanje diskov z desno tipko miške kliknite želeno particijo ali logični pogon in nato kliknite Lastnosti.
 2. Kliknite ustrezen jeziček, da si ogledate ustrezno lastnost.

Brisanje particije ali logičnega pogona

Če želite izbrisati particijo ali logični pogon:
 1. V oknu za upravljanje diskov z desno tipko miške kliknite particijo ali logični pogon, ki ga želite izbrisati, in nato kliknite Izbriši particijo ali Izbriši logični pogon.
 2. Ko vas računalnik vpraša, ali želite izbrisati particijo ali logični pogon, kliknite Da. Tako ste izbrisali particijo ali logični pogon.
Pomembno
 • Ko izbrišete particijo ali logični pogon, računalnik izbriše vse podatke na tej particiji ali logičnem pogonu in to particijo ali logični pogon.
 • Sistemske particije, zagonske particije ali particije, ki vsebuje aktivno ostranjevalno datoteko, ne morete izbrisati.
 • Razširjene particije ne morete izbrisati, razen če je ta razširjena particija prazna. Vse logične pogone v razširjeni particiji morate izbrisati, preden izbrišete razširjeno particijo.

Odpravljanje težav

V oknu za upravljanje diskov so prikazani opisi stanj v grafičnem pogledu in v stolpcu Stanje v pogledu seznama in prikazujejo trenutno stanje diska ali nosilca. Z naslednjimi opisi stanj lahko prepoznate in odpravite napake na disku ali nosilcu. Spodaj so prikazani delni opisi stanj na disku ali nosilcu:
 • Dostopen
  To je običajno stanje diska, ko je disk dostopen in deluje pravilno.
 • Zdrav
  To je običajno stanje nosilca, ko je nosilec dostopen in deluje pravilno.
 • Neberljiv
  Disk ni dostopen zaradi mogoče okvare strojne opreme, poškodbe ali napak pri vhodu/izhodu.

  Če želite odpraviti to težavo, znova zaženite računalnik ali znova preverite disk, da ga preizkusite in vrnete nazaj v stanje Dostopen. Če želite znova preveriti disk, odprite upravljanje računalnika in kliknite Upravljanje diskov. V meniju Dejanje kliknite Znova preveri diske.
Če želite videti celoten seznam opisov stanj diskov in nosilcev ter postopke za odpravljanje težav, preglejte pomoč za upravljanje diskov. V snap-inu za upravljanje diskov ali v oknu »Computer Management« (Upravljanje računalnika) v meniju Dejanje kliknite Pomoč.SKLICI

Če želite dodatne informacije o tem, kako z upravljanjem diskov dodelite, odstranite ali spremenite črke pogonov, kliknite naslednjo številko članka iz Microsoftove zbirke znanja:
307844 Kako spremeniti črko pogona v operacijskem sistemu Windows XP (Ta povezava lahko vodi k besedilu, ki je delno ali v celoti v angleščini.)
Če želite več informacij o nastavitvi dinamičnih diskov, kliknite naslednjo številko članka iz Microsoftove zbirke znanja:
308424 Nastavitev dinamičnih diskov v operacijskem sistemu Windows XP z upravljanjem diskov (Ta povezava lahko vodi k besedilu, ki je delno ali v celoti v angleščini.)
Če želite več informacij o delu z osnovnimi in dinamičnimi diski, kliknite naslednjo številko članka iz Microsoftove zbirke znanja:
175761 Dinamična in osnovna shramba v operacijskem sistemu Windows 2000 (Ta povezava lahko vodi k besedilu, ki ju delno ali v celoti v angleščini.)
222189 Opis skupine diskov v upravljanju diskov programa Windows (Ta povezava lahko vodi k besedilu, ki je delno ali v celoti v angleščini.)
254105 Omejitve strojne opreme dinamičnega diska (Ta povezava lahko vodi k besedilu, ki je delno ali v celoti v angleščini.)
Če želite več informacij o upravljanju diskov s pripomočkom »Diskpart« v ukazni vrstici, kliknite naslednjo številko članka iz Microsoftove zbirke znanja:
300415 Opis pripomočka »Diskaprt« v ukazni vrstic (Ta povezava lahko vodi k besedilu, ki je delno ali v celoti v angleščini.)

Lastnosti

ID članka: 309000 - Zadnji pregled: 1. december 2007 - Revizija: 2.4
VELJA ZA
 • Microsoft Windows XP Professional x64 Edition
 • Microsoft Windows XP Home Edition
 • Microsoft Windows XP Professional Edition
Ključne besede: 
kbhowto kbhowtomaster kbenv KB309000

Pošlji povratne informacije

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com