A Microsoft Windows XP Professional rendszer Eszközkezelő segédprogramja által generált hibakódok magyarázata

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 310123 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A lap tartalma

Összefoglaló

Valószínűleg azért olvassa a jelen cikket, mert az Eszközkezelő hibakódot jelzett, és nem biztos benne, hogy miként oldhatja meg a problémát. Ez a cikk segítséget nyújt a hibakód megkereséséhez és a hiba javítására vonatkozó javaslatokkal szolgál.

A cikket középszintű és tapasztalt számítógép-felhasználók figyelmébe ajánljuk.

Megjegyzés: Ha a Windows Vista rendszerben van szüksége segítségre eszközökkel kapcsolatos problémák megoldásához, a Microsoft alábbi webhelyén automatikusan diagnosztizálhatja és javíthatja azokat. Ilyen probléma például, ha az eszközkezelő nem észleli a hardver-, hang-, USB-, vagy más eszközöket, illetve, ha az eszköz le van tiltva, vagy nem működik.
http://support.microsoft.com/gp/hardware_device_problems

További információ

Ebben a szakaszban a hibakódok, illetve a lehetséges megoldások listája található. A hibakódok szám szerinti sorrendben vannak felsorolva.

Mielőtt folytatja, ellenőrizze, hogy rendelkezésére áll-e a hibakód. A hibakódot az Eszközkezelőben, az eszköz Tulajdonságok párbeszédpaneljén tekintheti meg. Számos hiba magából az Eszközkezelő segédprogramból elhárítható.

A hibaelhárítás megkezdéséhez hajtsa végre a következő lépéseket:
 1. Győződjön meg arról, hogy meg van nyitva az Eszközkezelő segédprogram és a problémás eszköz van kijelölve. Bizonyos javasolt megoldások az Eszközkezelő segédprogramban hajtandók végre.
  1. Kattintson a jobb gombbal a Sajátgép ikonra, és kattintson a Tulajdonságok parancsra.
  2. Válassza a Hardver lapot, majd kattintson az Eszközkezelő gombra.
  3. Kattintson jobb gombbal a problémás eszköz típusára. A modemmel kapcsolatos problémák esetén például a Modemek típusra duplán kattintva megtekintheti az ebben a kategóriában szereplő eszközöket.

   Ekkor megjelenik az eszközök listája. A problémás eszközök mellett piros felkiáltójel látható. A (rendszerint hiányzó illesztőprogramok miatt) ismeretlen eszközöket sárga kérdőjel jelzi.
  4. Kattintson a jobb gombbal a problémás eszközre, majd kattintson a Tulajdonságok parancsra. Ekkor megnyílik az eszköz tulajdonságainak párbeszédpanelje. A hibakód az Eszközállapot mezőben látható.
 2. Indítsa el az eszközhöz tartozó hibaelhárító varázslót (ha elérhető), amely segítséget nyújt a probléma azonosításában és megoldásában.
  1. Az eszköz tulajdonságainak párbeszédpaneljén válassza az Általános lapot.
  2. A hibaelhárítási varázsló elindításához kattintson a Hibaelhárítás gombra. A varázsló feltesz néhány egyszerű kérdést, és a válaszok alapján megoldást kínál a problémára. Ha a hibaelhárítási varázsló nem érhető el, ugorjon a 3. lépésre.
  3. A probléma megoldásához kövesse a varázsló által megadott lépéseket.
  4. Az eszköz tulajdonságainak párbeszédpaneljének Eszközállapot területén ellenőrizze, hogy megoldódott-e a hiba. Ha a igen, akkor nincs további teendő. Ellenkező esetben folytassa a 3. lépéssel.
 3. Ha a hibaelhárítási varázsló nem nyújtott segítséget a probléma megoldásában vagy nem volt elérhető az adott eszközhöz, akkor keresse meg a hibakódot a jelen cikkben.

  Megjegyzés: Ha a hibakód nem szerepel ebben a cikkben, forduljon a támogatási szolgálathoz. Ennek módjáról a Microsoft következő webhelyén tájékozódhat:
  http://support.microsoft.com/contactus/?ln=hu
 4. Kövesse a szóban forgó hibakódhoz tartozó javasolt megoldást.
  • Az eszköz tulajdonságainak párbeszédpaneljének Eszközállapot területén ellenőrizze, hogy megoldódott-e a hiba. Ha a igen, akkor nincs további teendő.
  • Ha a hiba továbbra is fellép, akkor ez a cikk sajnos nem oldotta meg a problémát. A további teendőkre vonatkozóan érdemes lehet egy másik felhasználó, illetve a Microsoft támogatási szolgálatának a segítségét kérni a probléma megoldásához. Ennek módjáról a Microsoft következő webhelyén tájékozódhat:
   http://support.microsoft.com/contactus/?ln=hu

Hibakódok: 1–10

Ha a kapott hibakód értéke 1 és 10 között van, tekintse át ezt a részt.

Hibakód: 1
Az eszköz nincs megfelelően konfigurálva. (Hibakód: 1)
A probléma oka

Az eszköz nem rendelkezik a számítógépre telepített illesztőprogramokkal, vagy azok nincsenek megfelelően konfigurálva.

Ajánlott megoldás

Az illesztőprogram frissítése

Előfordulhat, hogy az illesztőprogram elérési útjára vonatkozó kérdés jelenik meg. Lehetséges, hogy a Windows rendszer tartalmazza a megfelelő illesztőprogramot, vagy az illesztőprogram fájljai már az eszköz előző telepítése óta megtalálhatók a számítógépen. Ha a rendszer kéri az illesztőprogramot, de nem rendelkezik vele, próbálja meg letölteni a legfrissebb illesztőprogramot a hardvergyártó webhelyéről.

Az eszköz tulajdonságainak párbeszédpaneljén válassza az Illesztőprogram lapot, majd kattintson a Frissítés gombra a Hardver frissítése varázsló elindításához. Kövesse az illesztőprogram frissítésére vonatkozó utasításokat. Ha az illesztőprogram frissítése nem oldja meg a problémát, további információt a hardver dokumentációjában talál.

Hibakód: 3
Lehet, hogy hibás az eszköz illesztőprogramja. Esetleg kevés a memória vagy valamely más rendszererőforrás. (Hibakód: 3)
Ajánlott megoldások

A probléma megoldásához próbálkozzon az alábbi módszerekkel.

Néhány megnyitott alkalmazás bezárása

Ha a számítógép nem rendelkezik elegendő memóriával az eszköz futtatásához, néhány alkalmazás bezárásával szabadítson fel memóriát. Emellett ellenőrizheti a memória- és rendszererőforrásokat, valamint a virtuális memória beállításait.
 • A memória- és rendszererőforrásokat a Feladatkezelő megnyitásával ellenőrizheti. Ehhez nyomja le a CTRL+ALT+DELETE billentyűkombinációt, majd kattintson a Feladatkezelő gombra.
 • A virtuális memória beállításainak ellenőrzéséhez kattintson a jobb gombbal a Sajátgép ikonra, majd kattintson a Tulajdonságok parancsra, a Speciális fülre, végül a Teljesítmény csoport Beállítások gombjára.
Az illesztőprogram eltávolítása és újratelepítése

Előfordulhat, hogy az eszközillesztő megsérült. Amennyiben sérült az illesztőprogram, távolítsa el azt az Eszközkezelő segédprogramból, majd újbóli telepítéséhez indítsa el az új hardverek keresését.

Előfordulhat, hogy az illesztőprogram elérési útjára vonatkozó kérdés jelenik meg. Lehetséges, hogy a Windows rendszer tartalmazza a megfelelő illesztőprogramot, vagy az illesztőprogram fájljai már az eszköz előző telepítése óta megtalálhatók a számítógépen. Előfordulhat azonban, hogy elindul az Új hardver varázsló, amely kérheti az illesztőprogramot. Ha a rendszer kéri az illesztőprogramot, de nem rendelkezik vele, próbálja meg letölteni a legfrissebb illesztőprogramot a hardvergyártó webhelyéről.
 1. Az eszköz tulajdonságainak párbeszédpaneljén válassza az Illesztőprogram lapot, majd kattintson az Eltávolítás gombra, és kövesse az utasításokat.
 2. Indítsa újra a számítógépet.
 3. Nyissa meg az Eszközkezelő segédprogramot, és kattintson a Művelet menü Hardverváltozások keresése parancsára. és kövesse az utasításokat.
A számítógép RAM memóriájának bővítése

Elképzelhető, hogy további RAM memóriával kell bővíteni a rendszert. A RAM memóriáról a Microsoft következő webhelyén olvashat:
http://www.microsoft.com/athome/moredone/addmemory.mspx
Hibakód: 10

Ha az eszköz hardverkulcsa a beállításjegyzékben (korábbi nevén rendszerleíró adatbázis) FailReasonString azonosítót tartalmaz, akkor annak karakterlánc típusú értéke jelenik meg hibaüzenetként. Az illesztőprogram vagy a számbavételező ezt a beállításjegyzékben található karakterláncot helyezi el az üzenetben. Ha nem található FailReasonString azonosító a hardverkulcsban, akkor a következő hibaüzenet látható:
Az eszköz nem indítható el. (Hibakód: 10)
Ajánlott megoldások

A probléma megoldásához próbálkozzon az alábbi módszerekkel.

Az illesztőprogram frissítése

Az eszköz tulajdonságainak párbeszédpaneljén válassza az Illesztőprogram lapot, majd kattintson a Frissítés gombra a Hardver frissítése varázsló elindításához. Kövesse az illesztőprogram frissítésére vonatkozó utasításokat.

Előfordulhat, hogy az illesztőprogram elérési útjára vonatkozó kérdés jelenik meg. Lehetséges, hogy a Windows rendszer tartalmazza a megfelelő illesztőprogramot, vagy az illesztőprogram fájljai már az eszköz előző telepítése óta megtalálhatók a számítógépen. Ha a rendszer kéri az illesztőprogramot, de nem rendelkezik vele, próbálja meg letölteni a legfrissebb illesztőprogramot a hardvergyártó webhelyéről.

Bővebben a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkében tájékozódhat:

A 10-es hibakóddal kapcsolatos hibákról a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkében tájékozódhat:
943104 Az Eszközkezelő által generált, a 10-es hibakóddal kapcsolatos hibák Windows XP rendszerű számítógépeken (Előfordulhat, hogy a tartalom angol nyelven érhető el)

Hibakódok: 11–20

Ha a kapott hibakód értéke 11 és 20 között van, tekintse át ezt a részt.

Hibakód: 12
Az eszköz nem talál elég használható erőforrást. Ha használni szeretné az eszközt, akkor a rendszer egy másik eszközét le kell tiltania. (Hibakód: 12)
A probléma oka

Ez a hiba akkor jelentkezik, ha a számítógépen telepített két eszköz ugyanazokat a bemeneti és kimeneti portokat, azonos megszakítást, vagy ugyanazt a közvetlen memória-hozzáférési (DMA-) csatornát kapta (a BIOS rendszertől, az operációs rendszertől vagy a kettő kombinációjától). Ez a hibaüzenet jelenhet meg abban az esetben is, ha a BIOS nem osztott ki elegendő erőforrást az eszköznek.

Ajánlott megoldás

Az Eszközkezelő segédprogram hibaelhárítási varázslójával meghatározható az ütközés helye, és letiltható az ütközést okozó eszköz.

Az ütköző eszköz letiltása
 1. Az eszköz tulajdonságainak párbeszédpaneljén válassza az Általános lapot.
 2. A hibaelhárítási varázsló elindításához kattintson a Hibaelhárítás gombra. A varázsló feltesz néhány egyszerű kérdést, és a válaszok alapján megoldást kínál a problémára.
 3. A probléma megoldásához kövesse a varázsló által megadott lépéseket.
Hibakód: 14
Az eszköz a számítógép újraindításáig nem fog megfelelően működni. (Hibakód: 14)
Ajánlott megoldás

Indítsa újra a számítógépet.

A számítógép újraindításához kattintson a Start menü Leállítás parancsára, majd válassza A Windows leállítása párbeszédpanel Újraindítás listaelemét.

Hibakód: 16
A Windows nem tudja azonosítani az eszköz által használt összes erőforrást. (Hibakód: 16)
A probléma oka

Az eszköz beállításai csak részben lettek megadva.

Ajánlott megoldás

További erőforrások kiosztása az eszköznek

Megjegyzés: Az alábbi lépések csak Plug and Play eszközök esetén működnek. Nem Plug and Play típusú eszközök esetén az eszköz dokumentációjában találhat további információt.
 1. Az eszköz tulajdonságainak párbeszédpaneljén válassza az Erőforrások lapot.
 2. Amennyiben a listában kérdőjellel jelölt erőforrást lát, rendelje azt az eszközhöz.
  • Ha az erőforrás nem módosítható, kattintson a Beállítás módosítása gombra.
  • Ha a Beállítás módosítása gomb nem használható, a gomb aktívvá tételéhez próbálja meg törölni az Automatikus beállítások négyzet jelölését.
Hibakód: 18
Telepítse újra az eszköz illesztőprogramjait. (Hibakód: 18)
Ajánlott megoldás

Frissítse az illesztőprogramot. Ha ez nem vezet eredményre, telepítse újra az eszköz illesztőprogramját az Eszközkezelő segédprogramból.

Előfordulhat, hogy az illesztőprogram elérési útjára vonatkozó kérdés jelenik meg. Lehetséges, hogy a Windows rendszer tartalmazza a megfelelő illesztőprogramot, vagy az illesztőprogram fájljai már az eszköz előző telepítése óta megtalálhatók a számítógépen. Ha a rendszer kéri az illesztőprogramot, de nem rendelkezik vele, próbálja meg letölteni a legfrissebb illesztőprogramot a hardvergyártó webhelyéről.

Az illesztőprogram frissítése

Az eszköz tulajdonságainak párbeszédpaneljén válassza az Illesztőprogram lapot, majd kattintson a Frissítés gombra a Hardver frissítése varázsló elindításához. Kövesse az illesztőprogram frissítésére vonatkozó utasításokat. Ha ez nem vezet eredményre, el kell távolítania, majd újra kell telepítenie az illesztőprogramot.

Az illesztőprogram eltávolítása és újratelepítése

Amennyiben sérült az illesztőprogram, távolítsa el azt az Eszközkezelő segédprogramból, majd újbóli telepítéséhez indítsa el az új hardverek keresését.
 1. Az eszköz tulajdonságainak párbeszédpaneljén válassza az Illesztőprogram lapot, majd kattintson az Eltávolítás gombra, és kövesse az utasításokat.
 2. Indítsa újra a számítógépet.
 3. Nyissa meg az Eszközkezelő segédprogramot, és kattintson a Művelet menü Hardverváltozások keresése parancsára. és kövesse az utasításokat.
Hibakód: 19
A Windows nem tudja elindítani ezt a hardvereszközt, mert az eszköz konfigurációs információi (a rendszerleíró adatbázisban) nem teljesek vagy sérültek. A probléma megoldásához először próbálkozhat egy hibaelhárító varázsló futtatásával. Ha ez nem vezet eredményre, távolítsa el, majd telepítse újra a hardvereszközt. (Hibakód: 19)
Ajánlott megoldások

A beállításjegyzékkel kapcsolatos hiba történt.

Ez akkor fordulhat elő, ha egy adott eszközhöz több szolgáltatás is definiálva van, ha nem sikerül megnyitni a szolgáltatás alkulcsát, illetve ha a rendszer nem tudja beolvasni az illesztőprogram nevét a szóban forgó alkulcsból. A probléma megoldásához próbálkozzon az alábbi módszerekkel.

Az illesztőprogram eltávolítása és újratelepítése

Távolítsa el az illesztőprogramot az Eszközkezelő segédprogramból, majd újbóli telepítéséhez indítsa el az új hardverek keresését.

Előfordulhat, hogy az illesztőprogram elérési útjára vonatkozó kérdés jelenik meg. Lehetséges, hogy a Windows rendszer tartalmazza a megfelelő illesztőprogramot, vagy az illesztőprogram fájljai már az eszköz előző telepítése óta megtalálhatók a számítógépen. Előfordulhat azonban, hogy elindul az Új hardver varázsló, amely kérheti az illesztőprogramot. Ha a rendszer kéri az illesztőprogramot, de nem rendelkezik vele, próbálja meg letölteni a legfrissebb illesztőprogramot a hardvergyártó webhelyéről.
 1. Az eszköz tulajdonságainak párbeszédpaneljén válassza az Illesztőprogram lapot, majd kattintson az Eltávolítás gombra, és kövesse az utasításokat.
 2. Indítsa újra a számítógépet.
 3. Nyissa meg az Eszközkezelő segédprogramot, és kattintson a Művelet menü Hardverváltozások keresése parancsára. és kövesse az utasításokat.
A beállításjegyzék legutolsó helyes beállításainak visszaállítása

Ez a tartalom tapasztalt számítógép-felhasználók számára készült.

A Legutolsó helyes konfiguráció szolgáltatás egy helyreállítási lehetőség, mellyel a számítógép az utolsó sikeres rendszerindításkor használt beállításokkal indítható. Ez a szolgáltatás teljes körűen visszaállítja azokat a rendszerleíró információkat és illesztőprogram-beállításokat, melyek a legutolsó sikeres rendszerindításkor voltak érvényben.

A Legutolsó helyes konfiguráció szolgáltatás használatáról a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkében tájékozódhat:
307852 A számítógép indítása a Windows XP Legutolsó helyes konfiguráció szolgáltatásával
A beállításjegyzék módosítása

Ez a tartalom tapasztalt számítógép-felhasználók számára készült.

Végső megoldásként megpróbálkozhat a beállításjegyzék közvetlen módosításával is. További információt a Microsoft következő webhelyén, a beállításjegyzékkel kapcsolatos részben tekinthet meg:
http://technet.microsoft.com/hu-hu/library/cc939136.aspx

Hibakódok: 21–30

Ha a kapott hibakód értéke 21 és 30 között van, tekintse át ezt a részt.

Hibakód: 21
A Windows eltávolítja az eszközt. (Hibakód: 21)
Ajánlott megoldás

Ez a hiba azt jelenti, hogy az eszköz eltávolítása a Windows rendszerből folyamatban van, de még nem fejeződött be teljesen. A probléma megoldásához próbálkozzon az alábbi módszerekkel.
 • Várjon néhány másodpercet, majd frissítse az Eszközkezelő nézetét az F5 billentyű lenyomásával.
 • Ha ez nem vezet eredményre, indítsa újra a számítógépet. A számítógép újraindításához kattintson a Start menü Leállítás parancsára, majd válassza A Windows leállítása párbeszédpanel Újraindítás listaelemét.
Hibakód: 22
Ez az eszköz le van tiltva. (Hibakód: 22)
Ajánlott megoldás

Engedélyezze az eszközt az Eszközkezelő segédprogramban.

Az Eszközkezelő segédprogramban kattintson a Művelet menü Eszköz engedélyezése parancsára. Ekkor megjelenik az Eszköz engedélyezése varázsló nyitóképernyője. és kövesse az utasításokat.

Hibakód: 24
Az eszköz nem található, nem működik megfelelően, vagy nincs telepítve a hozzá szükséges összes illesztőprogram. (Hibakód: 24)
A probléma oka

Az eszköz nincs megfelelően telepítve. A problémát okozhatja hardverhiba, de az sem kizárt, hogy új illesztőprogramra van szükség.

Az egyes eszközök akkor találhatók ebben az állapotban, ha előkészítették őket az eltávolításra. Az eszköz eltávolítása után a hibaüzenet eltűnik.

Ajánlott megoldás

Ha eltávolítja az eszközt, ennek a problémának meg kell oldódnia.

Hibakód: 28
Az eszköz illesztőprogramjai nincsenek telepítve. (Hibakód: 28)
Ajánlott megoldás

Az illesztőprogram telepítése

Előfordulhat, hogy az illesztőprogram elérési útjára vonatkozó kérdés jelenik meg. Lehetséges, hogy a Windows rendszer tartalmazza a megfelelő illesztőprogramot. Ha a rendszer kéri az illesztőprogramot, de nem rendelkezik vele, próbálja meg letölteni a legfrissebb illesztőprogramot a hardvergyártó webhelyéről.

Az eszköz tulajdonságainak párbeszédpaneljén válassza az Illesztőprogram lapot, majd kattintson a Frissítés gombra a Hardver frissítése varázsló elindításához. Kövesse az illesztőprogram telepítésére vonatkozó utasításokat.

Hibakód: 29
Az eszköz le van tiltva, mert a belső vezérlőprogram nem biztosította a szükséges erőforrásokat. (Hibakód: 29)
Ajánlott megoldás

Engedélyezze az eszközt a BIOS segédprogramban.

Az eszköz engedélyezése a BIOS segédprogramban

Engedélyezze az eszközt az ahhoz tartozó BIOS segédprogramban: erről a módosításról további információval a hardver dokumentációja vagy forgalmazója szolgál.

Hibakód: 31–40

Hibakód: 31
Az eszköz nem működik megfelelően, mert a Windows nem tudja betölteni a szükséges illesztőprogramokat. (Hibakód: 31)
Ajánlott megoldás

Az illesztőprogram frissítése

Előfordulhat, hogy az illesztőprogram elérési útjára vonatkozó kérdés jelenik meg. Lehetséges, hogy a Windows rendszer tartalmazza a megfelelő illesztőprogramot, vagy az illesztőprogram fájljai már az eszköz előző telepítése óta megtalálhatók a számítógépen. Előfordulhat azonban, hogy elindul az Új hardver varázsló, amely kérheti az illesztőprogramot. Ha a rendszer kéri az illesztőprogramot, de nem rendelkezik vele, próbálja meg letölteni a legfrissebb illesztőprogramot a hardvergyártó webhelyéről.

Az eszköz tulajdonságainak párbeszédpaneljén válassza az Illesztőprogram lapot, majd kattintson a Frissítés gombra a Hardver frissítése varázsló elindításához. Kövesse az illesztőprogram frissítésére vonatkozó utasításokat.

Hibakód: 32
Az eszköz egyik illesztőprogramja (szolgáltatása) le lett tiltva. Egy másik illesztőprogram láthatja el ezt a funkciót. (Hibakód: 32)
A probléma oka

Az illesztőprogram indítási típusa letiltott értékű (disabled) a beállításjegyzékben.

Ajánlott megoldások

Telepítse újra az eszköz illesztőprogramját. Ha ez nem vezet eredményre, előfordulhat, hogy módosítania kell az eszköz indítási típusát megadó paramétert a beállításjegyzékben.

Az illesztőprogram eltávolítása és újratelepítése

Távolítsa el az illesztőprogramot az Eszközkezelő segédprogramból, majd újbóli telepítéséhez indítsa el az új hardverek keresését.

Előfordulhat, hogy az illesztőprogram elérési útjára vonatkozó kérdés jelenik meg. Lehetséges, hogy a Windows rendszer tartalmazza a megfelelő illesztőprogramot, vagy az illesztőprogram fájljai már az eszköz előző telepítése óta megtalálhatók a számítógépen. Előfordulhat azonban, hogy elindul az Új hardver varázsló, amely kérheti az illesztőprogramot. Ha a rendszer kéri az illesztőprogramot, de nem rendelkezik vele, próbálja meg letölteni a legfrissebb illesztőprogramot a hardvergyártó webhelyéről.
 1. Az eszköz tulajdonságainak párbeszédpaneljén válassza az Illesztőprogram lapot, majd kattintson az Eltávolítás gombra, és kövesse az utasításokat.
 2. Indítsa újra a számítógépet.
 3. Nyissa meg az Eszközkezelő segédprogramot, és kattintson a Művelet menü Hardverváltozások keresése parancsára. és kövesse az utasításokat.
Az indítási típus módosítása a beállításjegyzékben

Ez a tartalom tapasztalt számítógép-felhasználók számára készült.

Végső esetben közvetlenül szerkesztheti a beállításjegyzéket, ha szüksége van az illesztőprogramra, és az újratelepítés vagy a frissítés nem vezet eredményre. A beállításszerkesztőben módosíthatja a beállításjegyzékben szereplő indítási típust.

Hibakód: 33
A Windows nem tudja megállapítani, hogy az eszköznek milyen erőforrásokra van szüksége. (Hibakód: 33)
Ajánlott megoldás

Az eszköz működéséhez szükséges erőforrások típusát meghatározó fordítóegység meghibásodott.

Ajánlott megoldás

Konfigurálja a hardvert. Ha a hardver konfigurálása nem vezet eredményre, elképzelhető, hogy cserélni kell az eszközt.

A hardver konfigurálása és cseréje

Ha a hibaelhárítási varázsló futtatása nem oldotta meg a problémát, konfigurálja vagy cserélje az eszközt. Ennek módjáról az eszköz hardverének gyártójától kérjen bővebb tájékoztatást.

Hibakód: 34
A Windows nem tudja megállapítani az eszköz beállításait. Nézze meg az eszközhöz kapott dokumentációt, majd az Erőforrások lapon állítsa be a megfelelő konfigurációt. (Hibakód: 34)
Ajánlott megoldás

Konfigurálja az eszközt manuálisan.

Ez a tartalom tapasztalt számítógép-felhasználók számára készült.

Az eszköz manuális konfigurálása

Az eszközt kézzel kell beállítani. Ennek módjáról további utasításokat a hardver dokumentációjában talál, illetve a gyártótól kaphat. Az eszköz konfigurálását követően az Eszközkezelő Erőforrások lapján konfigurálhatja a Windows erőforrás-beállításait.

Hibakód: 35
A számítógép belső vezérlőprogramja nem tartalmaz elegendő információt az eszköz konfigurálásához és használatához. Az eszköz használatához keresse meg a számítógép gyártóját, és szerezzen be egy frissített belső vezérlőprogramot vagy BIOS-t. (Hibakód: 35)
A probléma oka

A BIOS erőforrás-kiosztásait tároló MPS-táblából hiányzik az eszköz egyik bejegyzése, ezért frissítésre szorul.

Ajánlott megoldás

Forduljon a számítógép forgalmazójához BIOS-frissítésért.

Hibakód: 36
Az eszköz PCI-megszakítást kér, de ISA-megszakításra van konfigurálva (vagy fordítva). A számítógép rendszerbeállító programjával állítsa át az eszköz megszakítását. (Hibakód: 36)
Ajánlott megoldás

Nem sikerült végrehajtani a megszakításkérés (IRQ) fordítását. Módosítsa a megszakításkérés-lefoglalások beállításait.

Ez a tartalom tapasztalt számítógép-felhasználók számára készült.

A megszakításkérés-lefoglalások beállításainak módosítása

A BIOS beállításainak megváltoztatásáról a hardver dokumentációja nyújt további felvilágosítást.

A BIOS beállítására szolgáló segédprogrammal is megpróbálhatja módosítani a megszakításkérés-lefoglalások beállításait (ha van erre mód). Elképzelhető, hogy a BIOS bizonyos lehetőségeivel egyes megszakításkéréseket PCI- és ISA-eszközökhöz lehet kötni.

Hibakód: 37
A Windows ehhez a hardvereszközhöz nem tudja inicializálni az illesztőprogramot. (Hibakód: 37)
Ajánlott megoldás

Az illesztőprogram hibát jelzett a DriverEntry rutin futtatása közben. Telepítse újra az eszköz illesztőprogramjait.

Az illesztőprogram eltávolítása és újratelepítése

Távolítsa el az illesztőprogramot az Eszközkezelő segédprogramból, majd újbóli telepítéséhez indítsa el az új hardverek keresését. Előfordulhat, hogy az illesztőprogram elérési útjára vonatkozó kérdés jelenik meg. Lehetséges, hogy a Windows rendszer tartalmazza a megfelelő illesztőprogramot, vagy az illesztőprogram fájljai már az eszköz előző telepítése óta megtalálhatók a számítógépen. Előfordulhat azonban, hogy elindul az Új hardver varázsló, amely kérheti az illesztőprogramot. Ha a rendszer kéri az illesztőprogramot, de nem rendelkezik vele, próbálja meg letölteni a legfrissebb illesztőprogramot a hardvergyártó webhelyéről.
 1. Az eszköz tulajdonságainak párbeszédpaneljén válassza az Illesztőprogram lapot, majd kattintson az Eltávolítás gombra, és kövesse az utasításokat.
 2. Indítsa újra a számítógépet.
 3. Nyissa meg az Eszközkezelő segédprogramot, és kattintson a Művelet menü Hardverváltozások keresése parancsára. és kövesse az utasításokat.
Hibakód: 38
A Windows ehhez a hardvereszközhöz nem tudja betölteni az illesztőprogramot, mert az illesztő egy korábbi példánya még mindig a memóriában van. (Hibakód: 38)
Ajánlott megoldás

Nem sikerült betölteni az illesztőprogramot, mert annak egy előző példánya még mindig be van töltve. Indítsa újra a számítógépet.

A hibaelhárítási varázsló használata

Ha még nem futtatta a hibaelhárítási varázslót, tegye meg most.
 1. Az eszköz tulajdonságainak párbeszédpaneljén válassza az Általános lapot.
 2. A hibaelhárítási varázsló elindításához kattintson a Hibaelhárítás gombra. A varázsló feltesz néhány egyszerű kérdést, és a válaszok alapján megoldást kínál a problémára.
 3. A probléma megoldásához kövesse a varázsló által megadott lépéseket.
Indítsa újra a számítógépet.

A számítógép újraindításához kattintson a Start menü Leállítás parancsára, majd válassza A Windows leállítása párbeszédpanel Újraindítás listaelemét.

Hibakód: 39
A Windows ehhez a hardvereszközhöz nem tudja betölteni az illesztőprogramot. Az eszközillesztő sérült vagy hiányzik. (Hibakód: 39)
A probléma oka

A 39-es hibakódnak számos különböző oka lehet:
 • Hiányzik egy szükséges eszközillesztő.
 • Hiányzik egy szükséges bináris fájl.
 • A fájl-bemeneti/kimeneti folyamattal kapcsolatos hiba.
 • Egy illesztőprogram egy belépési pontra hivatkozik egy másik bináris fájlban, és nem tud betöltődni.
Ajánlott megoldás

Telepítse újra az eszköz illesztőprogramjait.

Az illesztőprogram eltávolítása és újratelepítése

Távolítsa el az illesztőprogramot az Eszközkezelő segédprogramból, majd újbóli telepítéséhez indítsa el az új hardverek keresését.

Előfordulhat, hogy az illesztőprogram elérési útjára vonatkozó kérdés jelenik meg. Lehetséges, hogy a Windows rendszer tartalmazza a megfelelő illesztőprogramot, vagy az illesztőprogram fájljai már az eszköz előző telepítése óta megtalálhatók a számítógépen. Előfordulhat azonban, hogy elindul az Új hardver varázsló, amely kérheti az illesztőprogramot. Ha a rendszer kéri az illesztőprogramot, de nem rendelkezik vele, próbálja meg letölteni a legfrissebb illesztőprogramot a hardvergyártó webhelyéről.
 1. Az eszköz tulajdonságainak párbeszédpaneljén válassza az Illesztőprogram lapot, majd kattintson az Eltávolítás gombra, és kövesse az utasításokat.
 2. Indítsa újra a számítógépet.
 3. Nyissa meg az Eszközkezelő segédprogramot, és kattintson a Művelet menü Hardverváltozások keresése parancsára. és kövesse az utasításokat.
Hibakód: 40
A Windows nem tud hozzáférni ehhez a hardvereszközhöz, mert a rendszerleíró adatbázisban hiányzik vagy helytelenül szerepel a szolgáltatási kulcs információja. (Hibakód: 40)
Ajánlott megoldás

A beállításjegyzékben az illesztőprogramhoz tartozó szolgáltatási alkulcsban található adatok érvénytelenek. Telepítse újra az eszköz illesztőprogramjait.

Az illesztőprogram eltávolítása és újratelepítése

Távolítsa el az illesztőprogramot az Eszközkezelő segédprogramból, majd újbóli telepítéséhez indítsa el az új hardverek keresését.

Előfordulhat, hogy az illesztőprogram elérési útjára vonatkozó kérdés jelenik meg. Lehetséges, hogy a Windows rendszer tartalmazza a megfelelő illesztőprogramot, vagy az illesztőprogram fájljai már az eszköz előző telepítése óta megtalálhatók a számítógépen. Előfordulhat azonban, hogy elindul az Új hardver varázsló, amely kérheti az illesztőprogramot. Ha a rendszer kéri az illesztőprogramot, de nem rendelkezik vele, próbálja meg letölteni a legfrissebb illesztőprogramot a hardvergyártó webhelyéről.
 1. Az eszköz tulajdonságainak párbeszédpaneljén válassza az Illesztőprogram lapot, majd kattintson az Eltávolítás gombra, és kövesse az utasításokat.
 2. Indítsa újra a számítógépet.
 3. Nyissa meg az Eszközkezelő segédprogramot, és kattintson a Művelet menü Hardverváltozások keresése parancsára. és kövesse az utasításokat.

Hibakódok: 41–50

Ha a kapott hibakód értéke 41 és 50 között van, tekintse át ezt a részt.

Hibakód: 41
A Windows sikeresen betöltötte a hardvereszközhöz az illesztőprogramot, de nem találja a hardvereszközt. (Hibakód: 41)
Ajánlott megoldás

Ez a probléma akkor jelentkezik, ha nem Plug and Play típusú eszközhöz telepít illesztőprogramot, de a Windows nem találja a szóban forgó eszközt. A probléma megoldásához próbálkozzon az alábbi módszerekkel.

Ha a hibaelhárítási varázsló nem oldja meg a problémát, az alábbi lehetőségek közül választhat:
 • Ha eltávolította az eszközt, távolítsa el az illesztőprogramot, csatlakoztassa az eszközt, majd az illesztőprogram újratelepítéséhez kattintson a Hardverváltozások keresése gombra.
 • Ha nem távolította el a hardvert, lehetséges, hogy az illesztőprogramfájlok elavultak. Ebben az esetben frissítse az illesztőprogramot az Eszközkezelő segédprogramból. Az eszköz tulajdonságainak párbeszédpaneljén válassza az Illesztőprogram lapot, majd kattintson a Frissítés gombra a Hardver frissítése varázsló elindításához. Kövesse az illesztőprogram frissítésére vonatkozó utasításokat.
 • Nem Plug and Play típusú eszköz esetén elképzelhető, hogy az illesztőprogram újabb verzióját kell telepítenie. Nem Plug and Play típusú eszközök telepítéséhez a Hardver hozzáadása varázslót használhatja. Kattintson a Start menü Futtatás parancsára. Írja be a Megnyitás mezőbe a hdwwiz.cpl parancsot.
Hibakód: 42
A Windows nem tudja betölteni ehhez a hardvereszközhöz az illesztőprogramot, mert a rendszerben már fut az eszköznek egy példánya. (Hibakód: 42)
Ajánlott megoldás

A rendszer ismétlődő eszközt észlelt. Ez a hiba akkor fordul elő, ha valamely eszközbusz-illesztőprogram helytelenül két azonos nevű alfolyamatot hoz létre (hibás eszközbusz-illesztőprogram), illetve ha egy adott sorozatszámú eszközt azt megelőzően észlel a rendszer egy új helyen, hogy a régi helyről eltávolították volna. Lehet, hogy a számítógép újraindításával meg tudja oldani ezt a problémát.

Indítsa újra a számítógépet.

A számítógép újraindításához kattintson a Start menü Leállítás parancsára, majd válassza A Windows leállítása párbeszédpanel Újraindítás listaelemét.

Hibakód: 43
A Windows leállította az eszközt, mert az problémákat jelzett. (Hibakód: 43)
Ajánlott megoldás

Az eszköz működését irányító egyik illesztőprogram arról értesítette az operációs rendszert, hogy az eszköz hibásan működik.

Ha már futtatta a hibaelhárítási varázslót, célszerű a probléma azonosításával kapcsolatban további információkat keresni a hardver útmutatójában.

Hibakód: 44
A hardvereszközt egy alkalmazás vagy szolgáltatás leállította. (Hibakód: 44)
Ajánlott megoldás

Indítsa újra a számítógépet.

Indítsa újra a számítógépet.

A számítógép újraindításához kattintson a Start menü Leállítás parancsára, majd válassza A Windows leállítása párbeszédpanel Újraindítás listaelemét.

Hibakód: 45
Jelenleg ez a hardvereszköz nincsen a számítógéphez csatlakoztatva. (Hibakód: 45)
Ajánlott megoldás

Ez a hiba akkor jelentkezik, ha egy, korábban a számítógéphez csatlakoztatott eszköz már nincs csatlakoztatva. A probléma megoldásához csatlakoztassa újból a hardvereszközt a számítógéphez.

A jelenség nem szorul megoldásra. Ez a hibakód csak arra szolgál, hogy jelezze az eszköz kikapcsolt állapotát, és nem követeli meg a helyzet megoldását. A szóban forgó eszközt a számítógéphez csatlakoztatva a hibakóddal jelzett helyzet automatikusan megoldódik.

Az alábbi információk tapasztalt felhasználóknak szólnak.

Ha az Eszközkezelő segédprogram indításakor a
DEVMGR_SHOW_NONPRESENT_DEVICES
környezeti változó értéke 1 (tehát megjelennek a szóban forgó eszközök), akkor az összes korábban csatlakoztatott (NONPRESENT) eszköz megjelenik az eszközlistában, és ez a hibakód látható mellettük.

Hibakód: 46
A Windows nem tudja elérni ezt a hardvereszközt, mert az operációs rendszer éppen leállítás alatt van. (Hibakód: 46)
Ajánlott megoldás

Az eszköz azért nem érhető el, mert az operációs rendszer leállítása folyamatban van.

A jelenség nem szorul megoldásra. A számítógép következő indításakor a hardvereszköz már megfelelően fog működni.

Ez a hibakód csak akkor jelenik meg, ha az Illesztőprogram-ellenőrző szolgáltatás engedélyezett, és valamennyi alkalmazás leállítása megtörtént már.

Hibakód: 47
A Windows nem tudja használni ezt az eszközt, mert az "biztonságos eltávolításra" elő van készítve, de nem lett a számítógépből eltávolítva. (Hibakód: 47)
Ajánlott megoldások

A probléma megoldásához próbálkozzon az alábbi módszerekkel.

Az eszköz újracsatlakoztatása

Ez a hibakód csak abban az esetben jelenik meg, ha a felhasználó a Biztonságos eltávolítás alkalmazással készítette elő az eszköz leválasztását, illetve ha egy erre szolgáló gombot nyomott meg.

Az eszköz újracsatlakoztatása a számítógéphez

Válassza le az eszközt a számítógépről, és csatlakoztassa újra.

Indítsa újra a számítógépet.

Ellenőrizze, hogy az eszköz megfelelően csatlakozik, majd indítsa újra a számítógépet. A számítógép újraindításához kattintson a Start menü Leállítás parancsára, majd válassza A Windows leállítása párbeszédpanel Újraindítás listaelemét.

Hibakód: 48
Az eszköz szoftverét nem lehet elindítani, mert ismert problémája van a Windows-zal. Új illesztőprogramért lépjen kapcsolatba a hardver szállítójával. (Hibakód: 48)
Ajánlott megoldás

Frissítse az illesztőprogramot.

Az illesztőprogram frissítése

Szerezze be a frissített illesztőprogram legújabb verzióját a számítógép gyártójától, majd telepítse azt a számítógépre.

Hibakód: 49
A Windows nem tud új hardvereszközöket indítani, mert a rendszerstruktúra túl nagy (meghaladja a rendszerleíró adatbázis méretének korlátját). (Hibakód: 49)
A probléma oka

A rendszerstruktúra elérte maximális méretét, ezért a méret csökkentéséig nem lehet új eszközöket használni. A rendszerstruktúra a beállításjegyzék azon állandó része, amely az operációs rendszert futtató számítógép beállításaival kapcsolatos információt tároló fájlkészlethez kapcsolódik. A beállított elemek közé tartoznak az alkalmazások, a felhasználói beállítások, az egyes eszközök stb. A problémát okozhatják azok az eszközök is, amelyek már nem csatlakoznak a számítógéphez, de amelyek még szerepelnek a rendszerstruktúrában.

Ajánlott megoldás

A probléma megoldásához próbálkozzon az alábbi módszerekkel.

Ez a tartalom tapasztalt számítógép-felhasználók számára készült.

A már nem használt eszközök eltávolítása

A probléma megoldásához először távolítsa el azon hardvereszközöket, amelyeket már nem használ.
 1. Állítsa be az Eszközkezelő segédprogramot úgy, hogy megjelenítse a számítógéphez már nem csatlakozó eszközöket.
  1. Kattintson a Start menü Futtatás parancsára.
  2. A Megnyitás mezőbe írja be a cmd parancsot. Ekkor megnyílik a parancssorablak.
  3. A parancssorba írja be a következő parancsot, és nyomja le az Enter billentyűt:
   set devmgr_show_nonpresent_devices=1
 2. Az Eszközkezelő segédprogramban kattintson a Nézet menü Rejtett eszközök megjelenítése parancsára. Ennek hatására a számítógéphez nem csatlakoztatott eszközök is megjelennek.
  1. Jelölje ki az eltávolítani kívánt eszközt.
  2. Az eszköz tulajdonságainak párbeszédpaneljén válassza az Illesztőprogram lapot, majd kattintson az Eltávolítás gombra, és kövesse az utasításokat.
  3. Indítsa újra a számítógépet.
 3. Távolítsa el a már nem szükséges eszközöket.
 4. Az Eszközkezelőben az eszköz tulajdonságainak párbeszédpaneljén ellenőrizze, hogy megoldódott-e a hiba.

Következő lépés

Ha az eszközök eltávolítása nem oldja meg ezt a problémát, sajnos előfordulhat, hogy újra kell telepítenie a Windows rendszert. Javasoljuk, hogy forduljon a támogatási szolgálathoz a problémával. Ennek módjáról a Microsoft következő webhelyén tájékozódhat:
http://support.microsoft.com/contactus/?ln=hu


A Windows Vista rendszer eszközökkel kapcsolatos problémáinak megoldásához látogasson el a Microsoft alábbi webhelyére:

Hivatkozások

Az eszközütközések Eszközkezelő segédprogrammal történő elhárításáról további információt a Microsoft Tudásbázis következő cikkében talál a cikk számára kattintva:
310126 Eszközütközésekkel kapcsolatos problémák elhárítása az Eszközkezelővel
A Windows Me rendszer hibakódjairól a Microsoft Tudásbázis következő cikkében talál bővebb információt a cikk számára kattintva:
125174 Az Eszközkezelő által generált hibakódok magyarázata
A Windows XP operációs rendszerben előforduló erőforrás-ütközések Eszközkezelő segédprogrammal történő elhárításáról a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkeiben tájékozódhat:
283658 Útmutató: Eszközkezelés Windows XP rendszerben
244601 Az Eszközkezelőben megjelenő ismeretlen eszközök hibáinak elhárítása (Előfordulhat, hogy a tartalom angol nyelven érhető el)
314747 A Windows 2000 és a Windows XP Eszközkezelőjének ismertetése (Előfordulhat, hogy a tartalom angol nyelven érhető el)

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 310123 - Utolsó ellenőrzés: 2013. június 6. - Verziószám: 9.1
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows XP Professional x64 Edition
 • Microsoft Windows XP Home Edition
 • Microsoft Windows XP Professional
Kulcsszavak: 
kbresolve kbenv kberrmsg kbhardware kbinfo KB310123
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com