Descrierea sistemului de fișiere FAT32 în Windows XP

Traduceri articole Traduceri articole
ID articol: 310525 - View products that this article applies to.
Măriți totul | Reduceți totul

În această pagină

REZUMAT

Acest articol descrie sistemul de fișiere FAT32 care este inclus în Microsoft Windows XP.

INFORMAȚII SUPLIMENTARE

Windows XP include o versiune actualizată a sistemului de fișiere FAT. Această versiune actualizată este denumită FAT32. Sistemul de fișiere FAT32 permite o dimensiune de cluster implicită de numai 4 KO și include suport pentru dimensiunile de hard disk EIDE mai mari de 2 gigaocteți (GO).

Rețineți următoarele:
 • Microsoft Windows 2000, Windows Millennium Edition, Windows 98 și Windows 95 OSR2 acceptă de asemenea sistemul de fișiere FAT32.
 • Microsoft Windows NT 4.0 nu acceptă sistemul de fișiere FAT32.

  Pentru informații suplimentare despre sistemele de fișiere acceptate în Windows NT 4.0, faceți clic pe următorul număr de articol pentru a vizualiza articolul în Baza de cunoștințe Microsoft:
  100108 Aspecte generale ale sistemelor de fișiere FAT, HPFS și NTFS (articolul poate să fie în limba engleză)

Caracteristici FAT32

FAT32 furnizează următoarele îmbunătățiri față de implementările anterioare ale sistemului de fișiere FAT:
 • FAT32 acceptă unități cu dimensiuni de până la 2 teraocteți.
 • FAT32 utilizează spațiul mai eficient. FAT32 utilizează clustere mai mici (adică clustere de 4 KO pentru unități de până la 8 GO), având ca rezultat o utilizare a spațiului de disc cu 10-15 la sută mai eficientă față de unitățile mari FAT sau FAT16.
 • FAT32 este mai robust. FAT32 poate relocaliza folderul rădăcină și poate utiliza copia de rezervă a tabelului de alocare a fișierelor în locul copiei implicite. În plus, înregistrarea de încărcare a unităților FAT32 este extinsă pentru a include o copie de rezervă a structurilor de date critice. De aceea, unitățile FAT32 sunt mai puțin predispuse la un singur punct de eroare decât unitățile FAT16.
 • FAT32 este mai flexibil. Folderul rădăcină de pe o unitate FAT32 este un lanț obișnuit de clustere, astfel încât poate fi plasat oriunde pe unitate. Limitările anterioare în ceea ce privește numărul de intrări în folderul rădăcină nu mai există. În plus, se poate dezactiva oglindirea tabelului de alocare de fișiere, permițând să fie activă o altă copie a tabelului de alocare a fișierelor în loc de prima copie. Aceste caracteristici permit redimensionarea dinamică a partițiilor FAT32.

Considerente de compatibilitate FAT32

Pentru a menține cel mai înalt grad de compatibilitate posibil cu programele existente, rețelele și driverele de dispozitive, FAT32 a fost implementat cu cât mai puține modificări posibile în arhitectura Windows, în structurile de date interne, în interfețele de programare a aplicațiilor (API-uri) și în formatul de disc. Însă, deoarece stocarea valorilor de clustere necesită acum 4 octeți, multe dintre structurile de date de disc sau interne și API-uri publicate au fost revizuite sau extinse. Uneori, API-urile existente nu vor funcționa pe unitățile FAT32. Majoritatea programelor nu vor fi afectate de aceste modificări. Instrumentele și driverele existente ar trebui să funcționeze în continuare pe unități FAT32. Însă, va fi necesar să se revizuiască driverele de dispozitive de bloc MS-DOS (de exemplu, Aspidisk.sys) și instrumentele de disc, pentru ca acestea să accepte unitățile FAT32.

Toate instrumentele de disc Microsoft au fost revizuite pentru a funcționa cu FAT32. În plus, Microsoft lucrează cu principalii producători de drivere de dispozitive și de instrumente de disc pentru a le oferi suport la revizuirea produselor lor astfel încât să accepte FAT32.

NOTĂ: Un volum FAT32 nu poate fi comprimat utilizând Microsoft DriveSpace sau DriveSpace 3.

Computerele cu încărcare duală

Windows XP, Windows 2000, Windows Me, Windows 98 și Windows 95 OSR2 pot accesa volume FAT32. MS-DOS, versiunea originală de Windows 95 și Windows NT 4.0 nu recunosc partițiile FAT32 și nu se pot încărca de pe un volum FAT32. De asemenea, volumele FAT32 nu pot fi accesate corect în cazul în care computerul este pornit utilizând alt sistem de operare (de exemplu, o dischetă de încărcare Windows 95 sau MS-DOS).

Crearea volumelor FAT32

Utilitarul de completare snap-in Disk Management din Windows XP este un instrument pentru gestionarea hard diskurilor și a volumelor sau partițiilor pe care le conțin. Utilizați Disk management pentru a crea volume noi FAT32 sau pentru a formata un volum existent pentru a utiliza sistemul de fișiere FAT32. Aveți posibilitatea să formatați volumele dinamice și simple pentru a utiliza FAT32.

Crearea unei partiții sau a unei unități logice FAT32

Pentru a crea o partiție sau o unitate logică nouă FAT32 în Windows XP, urmați pașii:
 1. Faceți log on ca administrator sau ca membru al grupului de administratori.
 2. Faceți clic pe Start, faceți clic cu butonul din dreapta pe Computerul meu, apoi faceți clic pe Manage.
 3. În arborele consolei, faceți clic pe Disk Management.
 4. În fereastra Disk Management, efectuați una din următoarele:
  • Pentru a crea o partiție nouă, faceți clic cu butonul din dreapta pe spațiul nealocat de pe discul de bază unde doriți să creați partiția, apoi faceți clic pe New Partition.

   - sau -
  • Pentru a crea o unitate logică nouă într-o partiție extinsă, faceți clic cu butonul din dreapta pe spațiul liber al unei partiții extinse unde doriți să creați unitatea logică, apoi faceți clic pe New Logical Drive.
 5. În expertul New Partition Wizard, faceți clic pe Next.
 6. Faceți clic pe tipul partiției pe care doriți să o creați (Primary partition, Extended partition sau Logical drive), apoi faceți clic pe Next.
 7. Specificați dimensiunea partiției în caseta Partition size in MB, apoi faceți clic pe Next.
 8. Atribuiți o literă de unitate sau o cale de unitate pentru partiția nouă sau unitatea logică, apoi faceți clic pe Next.
 9. Faceți clic pe Format this partition with the following settings, apoi procedați astfel:
  • Faceți clic pe FAT32 în caseta File system.
  • Tastați un nume pentru volum în caseta Volume label.

   Dacă doriți, aveți posibilitatea să modificați dimensiunea unității de alocare pentru disc sau să specificați dacă doriți să efectuați o formatare rapidă.
 10. Faceți clic pe Next.
 11. Confirmați că opțiunile selectate sunt corecte, apoi faceți clic pe Finish.
Noua partiție sau unitate logică este creată și apare în discul de bază corespunzător în fereastra Disk Management.

Formatarea unui volum existent pentru a utiliza FAT32

Pentru a formata un volum, urmați acești pași:
 1. Faceți clic pe Start, faceți clic cu butonul din dreapta pe Computerul meu, apoi faceți clic pe Manage.
 2. În arborele consolei, faceți clic pe Disk Management.
 3. În fereastra Disk Management, faceți clic cu butonul din dreapta pe volumul pe care doriți să-l formatați (sau să-l reformatați), apoi faceți clic pe Format.
 4. În caseta de dialog Format, procedați astfel:
  • Faceți clic pe FAT32 în caseta File system.
  • Tastați un nume pentru volum în caseta Volume label.

   Dacă doriți, aveți posibilitatea să modificați dimensiunea unității de alocare pentru disc sau să specificați dacă doriți să efectuați o formatare rapidă.
  Faceți clic pe OK.

 5. Faceți clic pe OK când vi se solicită aprobarea formatării volumului.
Începe procesul de formatare.

Limite pentru suport

Pentru programele moștenite (mai vechi) care nu pot fi instalate pe volume FAT32 sau care nu salvează sau nu citesc corect fișierele, contactați producătorul respectivului program.

NOTĂ: Deși sistemul de fișiere FAT32 acceptă hard diskuri de până la 2 teraocteți, este posibil ca unele hard diskuri să nu poată conține partiții de încărcare mai mari de 7,8 GO din cauza limitărilor din interfața INT13 a BIOS-ului computerului. Contactați producătorul hardware-ului pentru a determina dacă BIOS-ul computerului acceptă extensiile INT13 actualizate.

REFERINȚE

Pentru informații suplimentare despre sistemele de fișiere FAT16 și FAT32, faceți clic pe numerele de articol de mai jos pentru a vedea articolele în Baza de cunoștințe Microsoft:
184006 Limitările sistemului de fișiere FAT32 (articolul poate să fie în limba engleză)
310561 Dimensiunea maximă a unei partiții care utilizează sistemul de fișiere FAT16 în Windows XP (articolul poate să fie în limba engleză)
Pentru informații suplimentare despre conversia unui volum FAT16 sau FAT32 la NTFS, faceți clic pe următoarele numere de articole pentru a le vizualiza în Baza de cunoștințe Microsoft:
307881 Cum se efectuează conversia unui volum FAT16 sau FAT32 la un sistem de fișiere NTFS în Windows XP
140365 Dimensiunea implicită de cluster pentru FAT și NTFS (articolul poate să fie în limba engleză)
Pentru informații suplimentare despre stocarea pe discuri dinamice și discuri simple, faceți clic pe următoarele numere de articole pentru a vedea articolele în Baza de cunoștințe Microsoft:
175761 Comparație între stocarea dinamică și stocarea simplă din Windows 2000 (articolul poate să fie în limba engleză)
Pentru informații suplimentare despre cum se utilizează Disk Management, faceți clic pe următorul număr de articol pentru a vedea articolul în Baza de cunoștințe Microsoft:
309000 Cum se utilizează Disk Management pentru configurarea discurilor de bază în Windows XP
308424 RESURSE: Utilizarea Disk Management pentru a configura discurile dinamice în Windows XP (articolul poate să fie în limba engleză)

Proprietă?i

ID articol: 310525 - Ultima examinare: 15 mai 2011 - Revizie: 3.0
SE APLICĂ LA:
 • Microsoft Windows XP Home Edition
 • Microsoft Windows XP Professional
Cuvinte cheie: 
kbfilesystems kbenv kbinfo KB310525

Trimite?i feedback

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com