Az automatikus kiegészítési szolgáltatás használata parancssorral Windows XP rendszerben

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 310530 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A lap tartalma

Összefoglaló

A cikk azt ismerteti, hogy miként állítható be Windows XP rendszerben a parancssorba írt fájl- és mappanevek automatikus kiegészítése. A szolgáltatás egy vezérlőkarakter beírásával indítható el.

Az automatikus kiegészítés aktiválása

A Program Files mappára váltás például végrehajtható a következők beírásával: cd \pro vezérlőkarakter. A Myfile.txt fájl tartalmának megjelenítéséhez pedig a következőt kell beírni: type myf vezérlőkarakter. Ha több olyan fájl vagy mappa létezik, amelyek neve megfelel a beírt karaktereknek, a vezérlőkarakter újbóli beírásának hatására megjelenik a következő egyező nevű példány. A keresett mappa vagy fájl megjelenítésekor nyomja le az ENTER billentyűt a parancs végrehajtásához. Ha egyetlen fájl vagy mappa neve sem felel meg a beírt karaktereknek, egy hangjelzés hallható.

A szolgáltatás aktiválása vagy deaktiválása végrehajtható egy számítógépre, egy felhasználóra vagy csak az aktuális parancsablakra vonatkozóan.

Az automatikus kiegészítés aktiválása az aktuális munkamenetben

Ha az automatikus kiegészítési szolgáltatást az aktuális parancsablakra vonatkozóan kívánja aktiválni, írja be a következő parancsot: cmd /f. Ezután nyomja le a CTRL+D billentyűkombinációt egy mappanév, a CTRL+F billentyűkombinációt pedig egy fájlnév kiegészítéséhez.

Az automatikus kiegészítési szolgáltatás inaktiválásához írja be a következő parancsot: cmd /f:off.

Az automatikus kiegészítés végleges aktiválása

Figyelem! A beállításszerkesztő (korábbi nevén Rendszerleíróadatbázis-szerkesztő) helytelen használata komoly problémákat okozhat, amelyek akár az operációs rendszer újratelepítését is szükségessé tehetik. A Microsoft nem garantálja az ilyen jellegű problémák megoldhatóságát, ezért a beállításszerkesztőt csak saját felelősségére használhatja.
 1. Kattintson a Start menü Futtatás parancsára, írja be a regedit parancsot, és kattintson az OK gombra.
 2. Ha az automatikus kiegészítés szolgáltatást a számítógéphez kívánja engedélyezni, keresse meg a HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Command Processor kulcsot, és kattintson rá.
 3. Ha az automatikus kiegészítési szolgáltatást az aktuális felhasználóhoz kívánja engedélyezni, keresse meg a HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Command Processor kulcsot, és kattintson rá.
 4. Mappanév kiegészítéséhez kattintson duplán a CompletionChar értékre. Írja be hexadecimális formában a használni kívánt vezérlőkaraktert.

  Ha például a TAB billentyűt kívánja használni vezérlőkarakternek, a vezérlőkarakter 0x9 (értékként csak a 9 értéket kell beírnia; a Windows átalakítja azt hexadecimális formátumúra). Ha ugyanazokat a vezérlőkaraktereket kívánja használni, amelyeket egy adott parancsablakhoz használ, írja be a 0x4 értéket a CTRL+D billentyűkombinációhoz és a 0x6 értéket a CTRL+F billentyűkombinációhoz. Ugyanazon vezérlőkarakter használható mind a mappanevek, mind pedig a fájlnevek kiegészítéséhez.
 5. Fájlnév kiegészítéséhez kattintson duplán a PathCompletionChar értékre. Írja be hexadecimális formátumban a használni kívánt vezérlőkaraktert.

  Ha például a TAB billentyűt kívánja használni vezérlőkarakternek, a vezérlőkarakter 0x9 (értékként csak a 9 értéket kell beírnia; a Windows átalakítja azt hexadecimális formátumúra). Ha ugyanazokat a vezérlőkaraktereket kívánja használni, amelyeket egy adott parancsablakhoz használ, írja be a 0x4 értéket a CTRL+D billentyűkombinációhoz és a 0x6 értéket a CTRL+F billentyűkombinációhoz. Ugyanazon vezérlőkarakter használható mind a mappanevek, mind pedig a fájlnevek kiegészítéséhez.
 6. Lépjen ki a beállításszerkesztőből.
Ha a szolgáltatást a számítógéphez engedélyezi, akkor azt az összes felhasználó használhatja. A funkciót ugyanakkor inaktiválhatja egyes felhasználókhoz, illetve az adott felhasználóhoz használhat a számítógépre alkalmazottaktól eltérő vezérlőkaraktereket is. A felhasználókra vonatkozó beállítások elsőbbséget élveznek a számítógépre vonatkozókkal szemben.

További információk

Ne feledkezzen el a mappanevek és a fájlnevek kiegészítésének alábbi különbségeiről:
 • A fájlnév-kiegészítési funkció mappákra vonatkozóan is működik, mivel a szolgáltatás teljes elérési utakat keres, melyeket a fájl- és a mappanevekkel egyaránt egyeztet.
 • Ha a fájlnév-kiegészítési vezérlőkaraktert olyan paranccsal használja, amely csak mappákkal működik (ilyen például a cd vagy az rd parancs), a szolgáltatás csak a mappanevek között keres.
 • A mappanév-kiegészítési szolgáltatás csak a mappanevekkel hajt végre egyeztetést. Emiatt, ha a rendszer a keresés során egyező karakterláncokkal rendelkező fájlokat és mappákat is talált, akkor a mappanév-kiegészítési szolgáltatás gyorsabb, mint a fájlnév-kiegészítési funkció.

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 310530 - Utolsó ellenőrzés: 2008. január 24. - Verziószám: 1.1
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows XP Professional
 • Microsoft Windows XP Home Edition
Kulcsszavak: 
kbhowto kbhowtomaster KB310530
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com