ID članka: 310560 - Pregledajte proizvode na koje se odnosi ovaj članak.
Proširi sve | Sažmi sve

UVOD

Ovaj članak opisuje kako otkloniti konfiguracijske pogreške u sustavu Microsoft Windows XP pomoću uslužnog programa za konfiguriranje sustava (Msconfig.exe).

Dodatne informacije

Uslužni program za konfiguriranje sustava automatizira rutinske korake za otklanjanje poteškoća koje stručnjaci iz službe podrške za Microsoftove proizvode koriste kada dijagnosticiraju poteškoće s konfiguracijom sustava. Kada koristite taj uslužni program za modificiranje konfiguracije sustava, okvire možete potvrditi da biste eliminirali probleme koji se ne odnose na vašu konfiguraciju. Taj proces smanjuje rizik od pogrešaka pri tipkanju, koje možete napraviti kada koristite uređivač teksta kao što je Microsoft Notepad. Da biste koristili uslužni program za konfiguriranje sustava, morate se prijaviti kao administrator ili član grupe administratora.

Da biste pokrenuli uslužni program za konfiguriranje sustava, kliknite Start, zatim Run (Pokreni), upišite msconfig u okvir Open (Otvori), a zatim kliknite OK (U redu).

Kada koristite uslužni program za konfiguriranje sustava, u sustavu Windows možete jednostavno ponovo postaviti ili promijeniti postavke konfiguracije da biste obuhvatili preference za sljedeće datoteke i postavke:
 • datoteka System.ini
 • datoteka Win.ini
 • datoteka Boot.ini
 • programi postavljeni za učitavanje tijekom procesa pokretanja (ti programi navedeni su u mapi Startup (Pokretanje) i u registru)
 • postavke okruženja
 • međunarodne postavke
Da biste spriječili učitavanje tih postavki pri ponovnom pokretanju računala, koristite jednu od dvije navedene metode:
 • Kliknite karticu General (Općenito), a zatim Diagnostic Startup - load basic devices and services only (Dijagnostičko pokretanje - učitaj samo osnovne uređaje i usluge). Ako koristite tu mogućnost, upravljački programi i softver uređaja učitavaju se interaktivno kada ponovo pokrenete računalo.

  NapomenaKada koristite tu metodu, Microsoftovi servisi kao što su mrežni servisi, uključi-i-radi, evidencija događaja i izvješćivanje o pogreškama privremeno su onemogućeni. Trajno ćete izbrisati i sve točke vraćanja za uslužni program System Restore (Vraćanje sustava). Ne koristite tu metodu ako želite zadržati točke vraćanja sustava ili ako za testiranje poteškoće morate koristiti neki Microsoftov servis.
 • Kliknite karticu General (Općenito), a zatim Selective Startup (Selektivno pokretanje). Možete odabrati datoteke i postavke za koje želite da se učitaju kada ponovo pokrenete računalo. Možete odabrati bilo koju od sljedećih mogućnosti:
  • Process SYSTEM.INI File (Obrada datoteke SYSTEM.INI)
  • Process WN.INI file (Obrada datoteke WN.INI)
  • Load System Services (Učitavanje sistemskih servisa)
  • Load Startup Items (Učitavanje stavki za pokretanje)

  Sljedeće postavke odnose se na te mogućnosti:
  • Ako je okvir potvrđen, konfiguracijska datoteka obrađuje se kada ponovo pokrenete računalo.
  • Ako okvir nije potvrđen, konfiguracijska datoteka ne obrađuje se kada ponovo pokrenete računalo.
  • Ako je okvir potvrđen, ali nije dostupan, neke stavke iz konfiguracijske datoteke učitavat će se kada ponovo pokrenete računalo.
  • Ako okvir nije potvrđen i nedostupan je, konfiguracijska se datoteka ne nalazi na računalu.
  • Nije moguće poništiti potvrdni okvir Use Original BOOT.INI (Koristi izvornu datoteku BOOT.INI).
  NapomenaKada poništite potvrdni okvir Load System Services (Učitavanje sistemskih servisa), onemogućit ćete Microsoftove servise kao što su mrežni servisi, uključi-i-radi, evidencija događaja i izvješćivanje o pogreškama. Trajno ćete izbrisati i sve točke vraćanja za uslužni program System Restore (Vraćanje sustava). Nemojte poništavati potvrdni okvir ako želite zadržati točke vraćanja sustava ili ako za testiranje poteškoće morate koristiti neki Microsoftov servis.
Prije pokretanja sesije otklanjanja poteškoća, možete se poslužiti uslužnim programom za konfiguriranje sustava da biste potaknuli rad alata System Restore (Vraćanje sustava). Da biste to učinili, kliknite karticu General (Općenito) i Launch System Restore (Pokreni vraćanje sustava). Tada možete stvoriti točku za vraćanje koju ćete koristiti da biste računalo vratili u prijašnje stanje.

Da biste spriječili učitavanje pojedinačnih stavki ili redaka iz specifične konfiguracijske datoteke kada ponovo pokrenete računalo, kliknite karticu te konfiguracijske datoteke i poništite potvrdni okvir pojedinačne stavke ili retka koje ne želite učitati. Ako na karticama SYSTEM.INI i WIN.INI nisu dostupni potvrdni okviri, uslužni program za konfiguriranje sustava privremeno je uklonio retke.
 • Da biste promijenili trenutno aktivni redak ili stavku, kliknite drugi redak ili stavku ili pak kliknite Move Up (Pomakni gore) ili Move Down (Pomakni dolje) da biste se kretali po stavkama.
 • Da biste u bilo kojoj konfiguracijskoj datoteci stvorili novi unos, kliknite New (Novo).
 • Da biste uređivali trenutno odabrani redak, kliknite Edit (Uredi).
Napomena Kada poništite potvrdni okvir za stavku ili redak, mogućnost Selective Startup (Selektivno pokretanje) na kartici General (Općenito) automatski se potvrđuje.

Kada odaberete sve što želite, kliknite OK (U redu) i ponovo pokrenite računalo kada se od vas zatraži da pokrenete promjene.

Da biste izdvojili pojedinačne datoteke sustava Windows izravno iz kabinetskih datoteka, kliknite karticu General (Općenito), a zatim Expand File (Proširi datoteku).

Da biste provjerili jesu li se sve konfiguracijske datoteke i stavke navedene u datotekama učitale nakon ponovnog pokretanja računala, kliknite karticu General (Općenito), a zatim Normal startup (Normalno pokretanje).

Reference

Dodatne informacije o otklanjanju poteškoća pri pokretanju sustava Windows XP potražite u članku iz Microsoftove baze znanja pod brojem
308041 Resursi za otklanjanje poteškoća s pokretanjem sustava Windows XP (Ova veza može upućivati na sadržaj koji je djelomično ili potpuno na engleskom jeziku)
Dodatne informacije o izvršavanju "čistog" pokretanja u sustavu Windows XP potražite u članku iz Microsoftove baze znanja pod brojem
310353 Kako izvesti "čisto" pokretanje u sustavu Windows XP
Dodatne informacije o korištenju alata System Restore za vraćanje stanja sustava Windows XP potražite u članku iz Microsoftove baze znanja pod brojem
306084 Kako vratiti operacijski sustav Windows XP u prethodno stanje

Svojstva

ID članka: 310560 - Posljednja izmjena: 7. lipnja 2013. - Revizija: 3.3
Odnosi se na:
 • Microsoft Windows XP Professional x64 Edition
 • Microsoft Windows XP Home Edition
 • Microsoft Windows XP Professional
Ključne riječi: 
kbhowto kbtshoot kbenv kbinfo KB310560

Pošaljite povratne informacije

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com