Det går inte att starta ett program med ett EXE-filtillägg

Artikelöversättning Artikelöversättning
Artikel-id: 310585 - Visa produkter som artikeln gäller.
VIKTIGT! Den här artikeln innehåller information om hur du redigerar registret. Innan du redigerar registret måste du vara säker på att du kan återställa det om det uppstår något problem. Om du vill veta mer om hur du säkerhetskopierar, återställer och redigerar registret klickar du på artikelnumret nedan och läser artikeln i Microsoft Knowledge Base:
256986 Beskrivning av registret i Microsoft Windows
Visa alla | Dölj alla

Symptom

När du försöker starta ett program med ett EXE-filtillägg startar inte programmet, och något av följande felmeddelanden kan visas:
Det går inte att hitta FILES32.VXD. Programmet krävs för att öppna filer av typen "Program".
eller
Sökväg till program är inte ett giltigt Windows-program
Skrivbordet kan förefalla tomt, och problemet uppstår flera gånger vid omstart av datorn. Även om ett antivirusprogram anger att viruset har tagits bort, finns registerposten som beskrivs i avsnittet "Lösning" i den här artikeln kvar i registret.

Orsak

Det här problemet kan orsakas av viruset Pretty Park, som skapar filen Files32.vxd och sedan kopierar den till mappen Windows\System på datorn. Pretty Park-viruset ändrar också en registernyckel som gör att filen Files32.vxd körs när du försöker köra ett program med EXE-filtillägg.

Obs! Microsoft tillhandahåller inga program för identifiering eller borttagning av virus, utan rekommenderar att du skaffar ett aktuellt antivirusprogram från en leverantör av sådana program. En lista över leverantörer av antivirusprogram finns i följande artikel i Microsoft Knowledge Base:
49500 Lista över leverantörer av antivirusprogram

Lösning

VARNING! Om du använder Registereditorn fel kan det medföra att du måste installera om operativsystemet. Microsoft kan inte garantera att du kan lösa problem som uppstår på grund av felaktig användning av Registereditorn. Använd Registereditorn på egen risk.

Lös problemet med följande åtgärder:

Obs! När du kör filen Regedit.exe kan det som beskrivs i "Symptom" i den här artikeln hända. Undvik problemet genom att byta namn på filen Regedit.exe till Regedit.com och sedan följa instruktionerna i det här avsnittet. När du är klar byter du namn på Regedit.com till Regedit.exe igen.
 1. Använd Registereditorn för att visa och ändra följande registernyckel:
  HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Classes\Exefile\Shell\Open\Command
 2. Dubbelklicka på följande registersträngvärde:
  <INGET NAMN>: REG_SZ : "files32.vxd" "%1" %*
 3. I rutan Sträng tar du bort Files32.vxd från strängen. Den korrekta strängen för detta värde är:
  "%1" %*
  Obs! Registernyckeln HKEY_CLASSES_ROOT\Exefile\Shell\Open\Command kan också kontakta samma strängvärde. Därför måste du ändra denna nyckel så att Files32.vxd tas bort från strängen. När du tar bort Files32.vxd från strängen och det ingår ett blanksteg, kan felmeddelandet "Det går inte att hitta .exe" visas vid försök att köra en EXE-fil. Kontrollera att det inte finns några extra blanksteg i strängen efter borttagning av Files32.vxd.

 4. Klicka på OK och avsluta Registereditorn.
 5. Klicka på Start, peka på Sök och klicka sedan på Filer eller mappar.
 6. Skriv files32.vxd i rutan Namn och klicka på Sök nu.
 7. Högerklicka på filen Files32.vxd i rutan Namn och klicka på Ta bort.
Obs! Filen Files32.vxd är inte en Windows-fil och finns inte på Windows-mediet.

Mer Information

Mer information om Files32.vxd och Pretty Park-viruset finns på följande Symantec-webbplats:
http://www.symantec.com/avcenter/venc/data/prettypark.worm.html
Kontaktinformationen för andra företag som lämnas i denna artikel kan hjälpa dig att hitta den tekniska support du behöver. Denna information kan ändras utan föregående meddelande. Microsoft garanterar inte på något sätt att kontaktinformationen är korrekt.

Obs!Microsoft tillhandahåller inte program som kan identifiera eller ta bort datavirus. Om du misstänker eller vet att datorn är infekterad av ett virus bör du skaffa ett uppdaterat antivirusprogram. Om du vill se en lista över tillverkare av antivirusprogram klickar du på följande artikelnummer och läser artikeln i Microsoft Knowledge Base:
49500 Lista över leverantörer av antivirusprogram

Egenskaper

Artikel-id: 310585 - Senaste granskning: den 1 december 2007 - Revision: 1.2
Informationen i denna artikel gäller:
 • Microsoft Windows XP Home Edition
 • Microsoft Windows XP Professional Edition
 • Microsoft Windows XP Professional x64 Edition
Nyckelord: 
kberrmsg kbenv kbui kbprb KB310585

Ge feedback

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com