Cikk azonosítója: 313348 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A lap tartalma

Bevezetés

Ez a cikk ismerteti a merevlemezek a Windows XP rendszer telepítése előtti particionálásának (előkészítésének) és formázásának módját a Windows XP telepítőprogramjának használatával. A cikk a merevlemezek particionálása és formázása előtt megvizsgálandó kérdéseket és a felmerülő problémák megoldásához segítséget nyújtó forrásokra mutató hivatkozásokat is tartalmaz. A cikk tapasztalt felhasználók számára készült.

A merevlemez particionálása és formázása előtt

A merevlemez particionálása és formázása előtt végezze el a következőket:

A merevlemez előkészítése a gyártó utasításainak megfelelően

Ha SATA merevlemezt használ, hagyja ki ezt a lépést, és folytassa „A használni kívánt fájlrendszer meghatározása” résszel. IDE típusú merevlemez használata esetén az átkötéseket és a kábeleket a merevlemez szerepének (például master vagy slave üzemmód) megfelelően állítsa be és csatlakoztassa, valamint végezze el a BIOS (vagy CMOS) rendszerben szükséges módosításokat. Az átkötések és a kábelek bekötéséhez, valamint a BIOS vagy CMOS szükséges módosításainak végrehajtásához tekintse át az alaplaphoz vagy a merevlemezhez mellékelt dokumentációt, vagy lépjen kapcsolatba a gyártóval.

A használni kívánt fájlrendszer meghatározása

Az NTFS vagy a FAT fájlrendszer használata közül választhat. A merevlemezek formázásához ajánlott fájlrendszer az NTFS, kivéve ha a Windows olyan korábbi verzióját szeretné futtatni, amely nem tudja olvasni az NTFS rendszerű partíciókat. A FAT és az NTFS fájlrendszer közötti különbségekről a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkeiben tájékozódhat:
100108 A FAT, a HPFS és az NTFS fájlrendszer áttekintése
310525 A Windows XP FAT32 fájlrendszerének ismertetése

Biztonsági másolat készítése a lemezen esetlegesen már meglévő adatokról

A folytatás előtt minden fontos adatról készítsen biztonsági másolatot. A merevlemez particionálásakor és formázásakor az adott partíción lévő összes adat véglegesen törlődik. A partícióval kapcsolatos információk megtekinthetők az adatok törlése nélkül is. A biztonságimásolat-készítő segédprogram, illetve a Fájlok és beállítások átvitele varázsló használatáról a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkeiben tájékozódhat:
320820 Fájlok és mappák biztonsági mentése Windows XP Home Edition rendszerben a Biztonsági másolat segédprogrammal
309340 Fájlok és mappák visszaállítása a Biztonsági másolat segédprogrammal Windows XP rendszerű számítógépeken
293118 A Fájlok és beállítások átvitele varázsló használata a Windows XP rendszerben (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
306186 A Fájlok és beállítások átvitele varázsló használata a Windows XP CD-ROM-ról (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
306187 A Fájlok és beállítások átvitele varázsló használata varázslólemezzel Windows XP rendszerben

Ha a merevlemezhez tartozik meghajtólapozó vagy lemezkezelő program, győződjön meg róla, hogy az kompatibilis a rendszerrel

Ha a számítógép meghajtólapozó programot használ a nagy tárolókapacitású merevlemezek támogatására, akkor ne használja a Windows XP telepítőjét a meghajtó particionálására vagy formázására, amíg le nem ellenőrizte, hogy a szoftver kompatibilis-e a Windows XP operációs rendszerrel. Ha telepített meghajtólapozó programot, lépjen kapcsolatba a gyártóval, hogy megállapíthassa, az kompatibilis-e a Windows XP rendszerrel. Annak megállapításáról, hogy telepítve van-e meghajtólapozó program, a Microsoft Tudásbázis következő cikkében talál további információt: 186057: Meghajtólapozó program jelenlétének megállapítása Windows rendszeren. Alternatív megoldásként lépjen kapcsolatba a merevlemez vagy az alaplap gyártójával.

Ha rendelkezik olyan programokkal, amelyeket újra kíván telepíteni, győződjön meg arról, hogy rendelkezik a lemezekkel

Győződjön meg arról, hogy rendelkezésére állnak az eredeti CD-k vagy hajlékonylemezek, hogy a meghajtó particionálása és formázása után újratelepíthesse a programokat. Ha frissítést vásárolt valamely programhoz, ellenőrizze, hogy rendelkezik-e az eredeti program teljes verziójával. Számos frissítés ellenőrzi ennek meglétét, mielőtt telepítené a frissített változatot. Ha nem találja az eredeti CD-ket vagy hajlékonylemezeket, a folytatás előtt lépjen kapcsolatba a program gyártójával.

Ha az eszközök illesztőprogramjait perifériákról frissítette, készítsen róluk biztonsági másolatot

Ha frissített eszközillesztőt telepített valamely perifériához (például modem vagy nyomtató), mentse az új illesztőprogramot egy, a formázni és particionálni kívánt meghajtón kívüli helyre, hogy az operációs rendszer telepítését követően újratelepíthesse azt.

A számítógép CD- vagy DVD-meghajtóról való indítása

A számítógép a Windows XP telepítőlemezéről való indításához úgy kell konfigurálni a számítógépet, hogy az a CD- vagy DVD-meghajtóról induljon. Ehhez bizonyos esetekben szükség lehet a számítógép BIOS-beállításainak módosítására. A számítógép CD- vagy DVD-meghajtóról való indításának beállításához tanulmányozza a számítógép dokumentációját vagy forduljon a számítógép gyártójához.

Ha olyan számítógéppel rendelkezik, amely nem indítható a CD- vagy DVD-meghajtóról, és a rendszerindító lemezről kell indítani, győződjön meg arról, hogy rendelkezik a rendszerindító hajlékonylemezekkel, hogy a hajlékonylemez-meghajtóról futtathassa a telepítőprogramot.

A kép összecsukásaA kép kibontása
2683283
Megjegyzés: A Windows XP telepítő rendszerindító lemezei beszerezhetők a Microsoft vállalattól, azonban csak letöltés útján. A Microsoft abból a célból biztosítja a telepítő rendszerindító lemezeket, hogy a telepítőprogram futtatható legyen az olyan számítógépeken is, amelyeken nem használhatók a rendszerindításra alkalmas CD-ROM-ok. Ha a számítógép a CD-ROM-ról is indítható, vagy ha a hálózati telepítés rendelkezésre áll, a Microsoft azt javasolja, hogy ezeket a telepítési módszereket alkalmazza. A jövőbeli termékek már nem fogják támogatni a telepítő rendszerindító lemezeivel történő telepítést.

A telepítő rendszerindító lemezeinek beszerzéséről a Microsoft Tudásbázis következő cikkében talál további információt: 310994: A Windows XP telepítő rendszerindító lemezeinek beszerzése.

A merevlemezek particionálása és formázása a Windows XP telepítőprogramjával

A Windows XP telepítőprogramja segítségével particionálhatja és formázhatja a merevlemezt. Ehhez hajtsa végre a következő lépéseket:

1. lépés: A merevlemez particionálása

 1. Helyezze be a Windows XP telepítőlemezét a CD- vagy a DVD-meghajtóba, illetve helyezze be a Windows XP első telepítőlemezét a hajlékonylemez-meghajtóba, majd a Windows XP telepítőprogramjának a futtatásához indítsa újra a számítógépet.

  A kép összecsukásaA kép kibontása
  2683283
  Megjegyzés: A Windows XP telepítőlemezeinek használata esetén helyezze be egymás után az egyes lemezeket a képernyőn látható utasításnak megfelelően, és minden egyes lemez behelyezését követően nyomja le az ENTER billentyűt a folytatáshoz.
 2. Amikor a program erre kéri, válassza ki a számítógépnek a CD- vagy a DVD-meghajtóról történő indításához szükséges beállításokat.
 3. Ha a merevlemez-vezérlőhöz egy külső számítógépgyártó (OEM) illesztőprogramjára van szükség, akkor nyomja le az F6 billentyűt az illesztőprogram megadásához. Az számítógépgyártóktól származó eszközillesztők Windows XP-telepítő futása közbeni megadásáról a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkében tájékozódhat:
  314859 A Windows XP telepítőjének futása közben az F6 billentyű lenyomásával a számítógép-gyártók illesztőprogramjainak korlátozott támogatása vehető igénybe (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
 4. Az Üdvözli a telepítő képernyő megjelenése után nyomja le az ENTER billentyűt.

  A kép összecsukásaA kép kibontása
  2683283
  Megjegyzés: A 6 darab rendszerindító hajlékonylemez használata esetén a telepítőprogram kérni fogja a Windows XP CD-jének a behelyezését.
 5. A Windows XP licencszerződésének elfogadásához nyomja le az F8 billentyűt.
 6. Ha a telepítő Windows XP rendszert talál a számítógépen, akkor felajánlja annak javítását. A javítás kihagyásához nyomja le az ESC billentyűt.
 7. Ekkor megjelenik az összes merevlemez partícióinak és nem particionált területeinek listája. A nyílbillentyűkkel jelöljön ki egy meglévő partíciót, vagy hozzon létre egy új partíciót annak a nem particionált területnek a kijelölésével, ahol az új partíciót létre szeretné hozni. Az L billentyű lenyomásával új partíciót hozhat létre a nem particionált területek felhasználásával.

  A kép összecsukásaA kép kibontása
  2683283
  Megjegyzés: Ha olyan területen kíván partíciót létrehozni, ahol már található egy vagy több partíció, akkor az új partíció létrehozása előtt törölnie kell e partíciókat. Ha a T billentyű lenyomásával egy meglévő partíció törlését választotta, nyomja le az L billentyűt (ha ez a rendszerpartíció, előbb az ENTER, majd az L billentyűt) a partíciótörlési szándék megerősítéséhez. Minden olyan meglévő partíció esetén hajtsa végre ezt a lépést, melyet az új partícióhoz fel szeretne használni. Ha minden partíciót törölt, jelölje ki a fennmaradó üres, particionálatlan területet, és nyomja le az L billentyűt az új partíció létrehozásához.
 8. A lehető legnagyobb méretű partíció létrehozásához nyomja le az ENTER billentyűt. A partíció méretének megadásához írja be az új partíció méretét megabájtban (MB), majd nyomja le az ENTER billentyűt.
 9. Ha további partíciókat szeretne létrehozni, ismételje meg a g. és a h. lépést.
 10. A partíció formázásához és a Windows XP telepítéséhez ugorjon a 2. lépéshez.

  Ha nem kívánja telepíteni a Windows XP rendszert, nyomja le kétszer az F3 billentyűt a Windows telepítőből való kilépéshez, és ne hajtsa végre a további lépéseket.

  Ha a Windows XP telepítése nélkül szeretné formázni a partíciót, használjon egy másik segédprogramot.

2. lépés: A merevlemez formázása és a Windows XP telepítése

 1. A nyílbillentyűkkel jelölje ki azt a partíciót, amelyen telepíteni szeretné a Windows XP operációs rendszert, majd nyomja le az ENTER billentyűt.
 2. Jelölje ki a partíció formázásának módját. A következő lehetőségek közül választhat:
  • A partíció formázása NTFS fájlrendszer használatával (Gyors)
  • A partíció formázása FAT fájlrendszer használatával (Gyors)
  • A partíció formázása NTFS fájlrendszer használatával
  • A partíció formázása FAT fájlrendszer használatával
  • Maradjon ép a jelenlegi fájlrendszer (nincs módosítás)
  A kép összecsukásaA kép kibontása
  2683283
  Megjegyzések:
  • A jelenlegi fájlrendszer épségét megőrző lehetőség új partíció esetén nem áll rendelkezésre.
  • A FAT fájlrendszer használatának lehetősége nem áll rendelkezésre 32 gigabájtnál (GB) nagyobb méretű partíció esetén.
  • 2 GB-nál nagyobb méretű partíció esetén a Windows telepítője FAT32 fájlrendszert alakít ki (ennek megerősítéséhez le kell nyomnia az ENTER billentyűt).
  • Ha a partíció 2 GB-nál kisebb, a Windows telepítője FAT16 fájlrendszert alakít ki.
  • Ha törölte és újra létrehozta a rendszerpartíciót, de másik partíción készül újratelepíteni a Windows XP rendszert, akkor a telepítő kéri mind a rendszer-, mind a rendszerindítási partíció fájlrendszerének a megadását.
 3. Nyomja le az ENTER billentyűt.
 4. Miután a Windows telepítője végzett a partíció formázásával, a Windows XP telepítéséhez kövesse a megjelenő utasításokat. A Windows telepítését és a számítógép újraindítását követően a további partíciókat a Windows XP Lemezkezelés eszközével hozhatja létre és formázhatja. A merevlemezek Windows XP rendszerbeli Lemezkezelés eszközzel való particionálásáról és formázásáról a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkében tájékozódhat:
  309000 Útmutató: Alaplemezek konfigurálása Windows XP rendszerben a Lemezkezelés eszköz segítségével

További megjegyzések

Az operációs rendszer (például a Windows XP) telepítése előtt létre kell hozni egy elsődleges partíciót a számítógép első fizikai merevlemezén (a 0. számú lemezen), majd az úgynevezett rendszerpartíció létrehozásához egy fájlrendszerrel kell formázni az adott partíciót.

A másik lehetőség külön partíció létrehozása az operációs rendszer számára bármelyik fizikai merevlemezen. Ez rendszerindítási partíció néven ismert. A 0. számú lemez rendszerpartíciója is használható rendszerindítási partícióként.

A Windows XP telepítése előtt más módszerek, például az Fdisk és a Format segédprogram segítségével is particionálhatja és formázhatja a merevlemezeket. A merevlemezek Fdisk és Format segédprogrammal történő particionálásáról és formázásáról a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkében tájékozódhat: 255867Hogyan lehet használni az Fdisk és Format segédprogramokat a particionáláshoz vagy egy merevlemez újraparticionálásához

Amennyiben a számítógépen már fut a Windows XP operációs rendszer, a rendszer- és a rendszerindítási partíciók melletti további partíciók létrehozására rendelkezésre áll a Windows XP Lemezkezelés eszköze. A merevlemezek Windows XP rendszerbeli Lemezkezelés eszközzel való particionálásáról és formázásáról a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkében tájékozódhat: 309000Útmutató: Alaplemezek konfigurálása Windows XP rendszerben a Lemezkezelés eszköz segítségével

HIBAELHÁRÍTÁS


A Windows XP rendszerű számítógépek partíciókkal kapcsolatos problémáinak elhárításáról a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkeiben tájékozódhat:
316505 A Windows XP nem ismeri fel az összes rendelkezésre álló lemezterületet (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
310359 Az Fdisk segédprogram használata után nem látható egy NTFS rendszerű logikai meghajtó (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.) (Előfordulhat, hogy a tartalom angol nyelven érhető el)
310561 Maximális partícióméret a FAT16 fájlrendszer használata esetén Windows XP rendszerben (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
314097 A Convert.exe segédprogram használata partíciók NTFS fájlrendszerűre alakításához
301340 A telepítés során nem lehet FAT formátumúra formázni egy partíciót (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.) (Előfordulhat, hogy a tartalom angol nyelven érhető el)
307844 Meghajtóbetűjel-hozzárendelések módosítása Windows XP rendszerben
315224 A Linux LILO Boot Manager programjának eltávolítása (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)

HivatkozásokA Microsoft Tudásbázis kapcsolódó cikkei:
314470 A rendszerpartíció és a rendszertöltő partíció fogalmának definíciója (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
314878 Az NTFS és a FAT fájlrendszer alapértelmezett szektorcsoportmérete (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.) (Előfordulhat, hogy a tartalom angol nyelven érhető el)
310525 A Windows XP FAT32 fájlrendszerének ismertetése
314081 A Boot.ini fájl szerepe a Windows XP rendszerben
A partíciók Windows XP rendszerben történő létrehozásáról és kezeléséről a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkében tájékozódhat:
307654 Útmutató: A helyreállítási konzol telepítése és használata Windows XP rendszerben

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 313348 - Utolsó ellenőrzés: 2013. július 30. - Verziószám: 7.0
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows XP Home Edition
 • Microsoft Windows XP Professional
Kulcsszavak: 
kbpubtypekc kbfilesystems kbsetup kbtshoot kbhowtomaster kbenv KB313348
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com