A Windows 95, a Windows 98 vagy a Windows Millennium Edition rendszer visszaállítása a Windows XP rendszer saját kezű eltávolítását követően

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 314052 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
250456 Hogyan lehet Manuálisan Eltávolítani a Windows 2000-t és Visszaállítani a Windows 95/98-t
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A lap tartalma

Összefoglaló

Ez a cikk azokat a lehetőségeket ismerteti, amelyek a Microsoft Windows XP rendszer frissítéseinek eltávolítását követően a Microsoft Windows 95, a Windows 98 vagy a Windows Millennium Edition rendszer visszaállításához alkalmazhatók.

Megjegyzés: Az ebben a cikkben olvasható eljárások végrehajtásához újra kell telepíteni a Windows 95, a Windows 98 vagy a Windows Millennium Edition rendszert, valamint az összes egyéb alkalmazást. A cikkben nem esik szó a Windows 95, a Windows 98 vagy a Windows Millennium Edition rendszer visszaállításának módjáról.

Ha többet szeretne tudni arról, hogy miként állítható helyre a Windows 98 vagy a Windows Millennium Edition rendszer egy korábbi példánya, a cikk számára kattintva olvassa el Microsoft Tudásbázis következő cikkét:
312569 A Windows XP rendszer eltávolításának saját kezű indítása (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
A További információ című részben az alábbiakról olvashat.
 • Szükség van annak megállapítására, hogy a fájlrendszer FAT, FAT32 vagy NTFS fájlrendszerrel formázott-e. Amennyiben fájlrendszere NTFS rendszerű, olvassa el Az NTFS fájlrendszer eltávolítása című részben írtakat.
 • Kíván fájlokat menteni? Ha igen, tanulmányozza a Mappák átnevezése című részt.
 • A Windows nevű mappába van telepítve a Windows rendszer? Amennyiben igen, a Mappák átnevezése című részt kell elolvasnia.
 • Kell lemezterületet felszabadítani a Windows 95 vagy a Windows 98 rendszer telepítéséhez? Ha igen, olvassa el a Lemezterület felszabadítása című részben foglaltakat.

További információ

Ha a Windows XP rendszer telepítése előtt valamennyi adatról biztonsági másolatot készített, illetve ha nincsenek megőrzendő adatok, újraformázhatja a számítógépben található merevlemez(eke)t, majd újratelepítheti a Windows 95, a Windows 98 vagy a Windows Millennium Edition rendszert. További információt Az NTFS fájlrendszer eltávolítása című rész tartalmaz.

Figyelem! Lemezformázáskor a lemezen lévő összes fájl és adat elvész, ezért a formázást csak abban az esetben szabad végrehajtani, ha biztonsági másolat készült valamennyi szükséges fájlról.

Az eltávolítás előkészítése

 1. Azonosítsa a számítógépen működő fájlrendszert.
  1. Kattintson a Start menü Sajátgép parancsára.
  2. Kattintson jobb gombbal a vizsgálni kívánt lemezre, majd kattintson a helyi menü Tulajdonságok parancsára.
  3. Keresse meg a párbeszédpanelen a Fájlrendszer feliratot.
   • Ha a lemez NTFS fájlrendszerű, akkor csak korlátozott lehetőségek állnak rendelkezésre a Windows 95, a Windows 98 vagy a Windows Millennium Edition rendszer visszaállítása tekintetében. Ennek oka az, hogy e három rendszer nem tudja olvasni és felismerni az NTFS fájlrendszert, így a lemez nem konvertálható FAT vagy FAT32 fájlrendszerűvé. Ugyanígy igaz az is, hogy az indításhoz használt rendszerlemez és a Windows 95, a Windows 98 vagy a Windows Millennium Edition rendszer telepítési céllemeze sem használhatja az NTFS fájlrendszert. A Microsoft nem támogatja más gyártók NTFS fájlrendszert FAT vagy FAT32 fájlrendszerré konvertálását végrehajtó alkalmazásait.
   • Ha a meghajtó FAT fájlrendszerű, bármely operációs rendszer telepíthető rá. FAT32 fájlrendszerrel formázott meghajtók esetén a Windows 95 OEM Service Release 2 (OSR2) vagy újabb verzió telepíthető.
 2. Állapítsa meg, hogy mennyi szabad lemezterülettel rendelkezik a számítógép, és derítse ki a korábbi operációs rendszer dokumentációjából, hogy mennyi lemezterület szükséges.
 3. Készítse elő a Windows 95, a Windows 98 vagy a Windows Millennium Edition rendszer indítólemezét.

  Megjegyzés: A Windows 95, a Windows 98 vagy a Windows Millennium Edition rendszer indítólemeze bármely, Windows 95, Windows 98 vagy Windows Millennium Edition rendszerű számítógépen létrehozható. Az indítólemezzel csak olyan operációs rendszer telepíthető, mint amilyennel a lemezt létrehozták.

  További információt a Microsoft Tudásbázis következő cikkeiben talál a cikkek számára kattintva:
  267287 Hogyan készíthet egy indítólemezt a Windows Me-ben
  296532 Indítólemez létrehozása a Windows 98 rendszerhez (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
  284943 Indítólemez létrehozása a Windows 95 rendszerhez MS-DOS rendszerben (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
 4. Indítsa el a számítógépet az indítólemezzel. Győződjön meg arról, hogy megfelelően működik a CD-ROM-meghajtó, majd írja be a sys c: parancsot a parancssorba.

  Fontos! Ez a parancs átmásolja a telepítőfájlokat és a rendszerindító szektort a C meghajtóra. A parancs futtatását követően a Windows XP rendszer már nem indítható el többé.

Mappák átnevezése

Ha a Windows 95, a Windows 98 vagy a Windows Millennium Edition rendszert ugyanarra a meghajtóra telepíti, mint amelyiken a Windows XP rendszer volt telepítve, az esetleges ütközések elkerülése végett egyes mappákat át kell neveznie.

Megjegyzés: A merevlemez újraformázása esetén nem kell átnevezni egy mappát sem.

A Program Files és a Windows mappa átnevezéséhez írja be a következő parancsokat a parancssorba, és minden parancs után nyomja meg az ENTER billentyűt:
 • ren c:\progra~1 c:\files.old
 • ren c:\windows c:\windows.xp

Az NTFS fájlrendszer eltávolítása

Az NTFS fájlrendszer eltávolításához újra kell formázni a merevlemezt, mert csak ezt követően alkalmazható a FAT vagy a FAT32 fájlrendszer. A művelet végrehajtásához használja a Windows XP rendszer indítólemezeit. Ha a számítógép lehetővé teszi rendszerindításra alkalmas CD-ROM használatát, segítségül hívhatja a Windows XP rendszer CD-ROM-jának helyreállításai konzolját is. Ne feledje, hogy a lemez újraformázása vagy újraparticionálása a lemezen tárolt összes adat elvesztésével jár. Az újraformázás előtt feltétlenül készítsen biztonsági másolatot a szükséges adatokról.

A meghajtó helyreállítási konzollal történő újraformázásának menete az alábbi.
 1. Indítsa el a számítógépet a Windows XP rendszer CD-ROM-járól vagy telepítőlemezeiről.
 2. Az Üdvözli a telepítő képernyő megjelenésekor nyomja meg az F10 funkcióbillentyűt.
 3. A helyreállítási konzolban válassza ki a megfelelő telepítési módot, majd jelentkezzen be rendszergazdai hitelesítő adataival.
 4. Írja be a map parancsot, majd nyomja meg az ENTER billentyűt.
 5. Jegyezze le annak a meghajtónak a betűjelét és adatait, amelyet újra kíván formázni. A helyreállítási konzol által megjelenített meghajtóbetűjelek eltérhetnek a Windows XP rendszerbeliektől.
 6. Nyisson meg egy parancssorablakot, írja be a következő parancsot a parancssorba, majd nyomja meg az ENTER billentyűt:
  format x: /fs:fat32
  Az x elem a formázni kívánt meghajtó betűjele, a FAT32 típus pedig a használandó fájlrendszert jelöli.
 7. Nyomja meg az y, majd az ENTER billentyűt. A formázás befejezését követően írja be az exit parancsot, majd a számítógép újraindításához nyomja meg az ENTER billentyűt.

Lemezterület felszabadítása

Ha nincs elegendő szabad lemezterület a számítógépen, akkor a következő fájlok és mappák törlése, illetve ürítése biztonságos módot kínál a lemezterület-felszabadításhoz:
 • A Windows XP rendszer összes lomtármappája
 • Az ideiglenes internetfájlok és az előzményfájlok a Microsoft Internet Explorer programban
 • A Pagefile.sys és a Hiberfil.sys fájl

  Megjegyzés: A Pagefile.sys nevű lapozófájl csak csökkentett módban, parancssor segítségével törölhető.

A Windows XP rendszer fájljainak eltávolítása

A következőkben felsorolt fájlok rejtettek, és a számítógép indításához használt meghajtó gyökérkönyvtárában helyezkednek el. Ez a meghajtó rendszerint a C meghajtó (a merevlemezekhez ez az első hozzárendelhető betűjel).

A Windows XP rendszer fájljainak eltávolításához az alábbi műveleteket kell végrehajtani.
 1. Indítsa el a Windows Intéző segédprogramot.
 2. Kattintson a Nézet menü Mappa beállításai parancsára.
 3. Kattintson a Nézet fülre, jelölje be a Minden fájl megjelenítése választógombot, majd kattintson az OK gombra.
 4. Törölje a C meghajtó (vagy a rendszerindítást végrehajtó meghajtó) gyökérkönyvtárában lévő következő fájlokat:
  • Boot.ini
  • Ntbootdd.sys
  • Ntdetect.com
  • NTLDR
 5. A Windows XP rendszer telepítéséhez használt meghajtón törölje az alábbi fájlokat (ha léteznek a fájlok):
  • Hiberfil.sys
  • Pagefile.sys

   Megjegyzés: A Pagefile.sys nevű lapozófájl csak csökkentett módban, parancssor segítségével törölhető.
 6. Törölje a következő mappákat (ha léteznek):
  • Windows
  • Program Files
  • Documents and Settings

A Windows 95, a Windows 98 vagy a Windows Millennium Edition rendszer telepítőjének futtatása

A telepítő futtatásához indítsa el a számítógépet a telepíteni kívánt operációs rendszer indítólemezével. A CD-ROM-meghajtó működőképességének ellenőrzését követően írja be a következő parancsokat, majd nyomja meg az ENTER billentyűt:
sys c:
x:\setup.exe
Az x betűjel a CD-ROM-meghajtó betűjele.

Megjegyzés: Elképzelhető, hogy Windows Millennium Edition rendszerben az első parancs nem működik, és hibát okoz, de ez rendszerint nem hiúsítja meg a sikeres telepítést. A Windows 95, a Windows 98 és a Windows Millennium Edition rendszer CD-ROM-ján lévő Setup.txt fájlból megtudhatja, hogy miként kell futtatni a telepítőt. Az operációs rendszerekhez mellékelt, első lépéseket ismertető útmutatóban részletesebb tájékoztatást talál.

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 314052 - Utolsó ellenőrzés: 2005. június 15. - Verziószám: 2.0
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows XP Professional
 • Microsoft Windows XP Home Edition
Kulcsszavak: 
kbhowto kbinfo w2000upgrade kbupgrade kbenv kbsetup KB314052
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com