Windows XP telepítésekor, illetve Windows 95, Windows 98 vagy Windows Millennium Edition rendszerek Windows XP rendszerre való frissítésekor a „Hiányzó NTLDR” hibaüzenet jelenik meg

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 314057 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
A cikkben foglaltak Microsoft Windows 2000 rendszerre vonatkozó verziója: 255220.
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A jelenség

Microsoft Windows XP telepítésekor, illetve ha egy Microsoft Windows 95, Windows 98 vagy Windows Millennium Edition rendszert futtató számítógépen Windows XP rendszerre frissít, a telepítés során az első újraindítást követően a következő hibaüzenetet kaphatja:
Hiányzó NTLDR
Nyomjon le egy gombot.

Oka

Ez a probléma akkor fordulhat elő, ha a meglévő Windows 95, Windows 98 vagy Windows Millennium Edition telepített példányát klónozták, majd a klónozott másolat forrásmeghajtójáétól eltérő geometriájú meghajtóra alkalmazták.

Tegyük fel például, hogy Windows 98 rendszert futtat egy 4 gigabájtos (GB) meghajtón. Egy 30 GB-os meghajtóra való frissítés után egy harmadik féltől származó lemezkép-készítő segítségével létrehozza a Windows 98 telepített példányának tükörképét, majd a képet az új meghajtóra alkalmazza. Ezután az operációs rendszert Windows XP rendszerre frissíti. Ehhez a Windows XP rendszert a Windows 98 klónozott rendszerképének felülírásával telepíti.

A probléma előfordulásához a következő feltételek mindegyikének teljesülnie kell:
 • Az indítási, illetve rendszerpartíció a FAT32 fájlrendszerrel van formázva.
 • A számítógép INT-13 bővítmények segítségével indul. (Ez egy 7,8 GB-nál nagyobb partíció, melynek rendszerazonosító-típusa a partíciós táblában 0C.)
 • A klónozási eljárás miatt a FAT32 BIOS paraméterblokkban (BPB) megadott Heads (sides), azaz olvasófejszám (oldalszám) értéke nem egyezik a fizikai meghajtó geometriájával.
A Windows 95, Windows 98 vagy Windows Millennium Edition indítókódja figyelmen kívül hagyja a BIOS paraméterblokk olvasófejszám-értékét, és elindítja a programokat akkor is, ha az érték nem érvényes. A Microsoft Windows 2000 és Windows XP indítókódjának azonban szüksége van erre az értékre, ezért az indítás sikertelen, ha az érték nem érvényes.

A megoldás

A probléma megoldásához, illetve a Windows XP indításának folytatásához javítsa ki a FAT32 BIOS paraméterblokk olvasófejszám (oldalszám) értékét. Az érték frissítéséhez írja át a Windows 95, a Windows 98 vagy a Windows Millennium Edition rendszer indítókódját. Ehhez hajtsa végre a következő lépéseket:
 1. Indítsa újra a számítógépet egy olyan Windows 95, Windows 98 vagy Windows Millennium Edition indítólemez segítségével, amely tartalmazza a Sys.com fájlt. (Alapértelmezés szerint a fájl megtalálható a lemezen.)
 2. Készítsen biztonsági másolatot az Msdos.sys fájlról a rendszermeghajtó gyökérkönyvtárában. Ehhez írja be a parancssorba a következő parancsokat:
  attrib -h -r -s c:\msdos.sys
  rename msdos.sys *.ysy
 3. Írja a be a parancssorba a következő parancsot: sys c: a Windows 95, Windows 98 vagy Windows Millennium Edition indítókódjának a BIOS paraméterblokk adatai szerint történő átírásához. Ha a parancs futása sikeres, ugorjon a 4. lépéshez.

  Ha Windows Millennium Edition indítólemezt használ és a következő hibaüzenetet kapja, a Windows Millennium Edition telepített példányából egy vagy több fájl el lett távolítva:
  Nem található a keresett rendszerfájl a C: meghajtó alapértelmezett könyvtáraiban.
  Hajtsa végre az alábbi lépéseket a megfelelő fájloknak a meghajtón történő elhelyezéséhez, hogy a sys parancs megtalálhassa azokat:
  1. Írja be az alábbi parancsokat, és mindegyikük után nyomja le az ENTER billentyűt:
   c:
   cd\windows
   Ha a Windows nem a Windows mappába van telepítve, módosítsa a parancsokat ennek megfelelően.
  2. A következő parancs beírásával próbáljon meg a Command mappára váltani:
   cd command
   Ha megjelenik egy hibaüzenet, miszerint az elérési út nem található, a Command mappa létrehozásához írja be a következő parancsot, majd futtassa újra a cd command parancsot:
   md command
  3. Váltson az EBD mappára a következő parancs beírásával:
   cd ebd
   Ha nem jelenik meg olyan hibaüzenet, miszerint az elérési út nem található, az EBD mappa létrehozásához írja be a következő parancsot, majd futtassa újra a cd ebd parancsot:
   md ebd
  4. Az Io.sys fájlnak a merevlemez gyökeréből való másolásához és Winboot.sys névre történő átnevezéséhez az EBD mappában használja a következő parancsokat:
   attrib -s -h -r c:\io.sys
   copy c:\io.sys winboot.sys
   A Winboot.sys az a fájl, amely a Sys.com fájlhoz szükséges.
  5. Váltson az A meghajtóra, majd írja be a következő parancsokat:
   a:
   sys c:
  Az eredeti Msdos.sys fájl visszaállításához írja be a következő parancsokat, és mindegyikük után nyomja le az ENTER billentyűt:
  attrib -s -h -r c:\msdos.sys
  copy c:\msdos.ysy c:\msdos.sys
  A meglévő Msdos.sys fájl felülírásához nyomja le az Y billentyűt. A fájl felülírásáról az „1 fájlt sikerült átmásolni” üzenet tájékoztat.
 4. Indítsa újra a számítógépet Windows 95, Windows 98, vagy Windows Millennium Edition rendszerben, majd próbálja újra a telepítést, illetve a Windows XP rendszerre való frissítést.

  Megjegyzés: Azt is megteheti, hogy a sys c: parancs futtatása után elindítja a helyreállítási konzolt, majd a fixboot parancs segítségével átírja a Windows XP indítókódját. Ezzel az eljárással az eredeti telepítés normál módon folytatódik.

Állapot

A Microsoft megerősítette a hiba létezését a cikk elején felsorolt Microsoft-termékekben.

További információ

További információt a Microsoft Tudásbázis következő cikkében talál a cikk számára kattintva:
178947 A rendszerleíró adatbázis fájl nem található. A rendszerleíró adatbázissal kapcsolatos szolgáltatások lehet, hogy... (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
318948 „Hiányzó vagy sérült NTLDR” hibaüzenet Windows 2000 vagy Windows NT 4.0 frissítésekor (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 314057 - Utolsó ellenőrzés: 2005. november 16. - Verziószám: 3.0
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows XP Home Edition
 • Microsoft Windows XP Professional
Kulcsszavak: 
kberrmsg kbfilesystems kbenv kbsetup kbprb kbacwsurvey KB314057
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com