Artikkel-ID: 314076 - Vis produkter som denne artikkelen gjelder for.
Vis alt | Skjul alt

På denne siden

Sammendrag

Denne artikkelen gir en trinnvis beskrivelse av hvordan du oppretter en ny VPN-tilkobling i Microsoft Windows XP.

Du kan bruke et virtuelt privat nettverk (VPN) til å koble komponenter til ett nettverk ved å bruke et annet nettverk, for eksempel Internett. Virtuelle private nettverk gjør dette ved å lage en tunnel via Internett eller et annet offentlig nettverk slik at du får den samme sikkerheten og de samme funksjonene som i et privat nettverk. Med et VPN kan tilkoblinger på tvers av det offentlige nettverket overføre data ved å bruke infrastrukturen for ruting på Internett, men for brukeren ser det ut som om dataene overføres via en dedikert privat kobling.

Mer informasjon

Overvikt over et VPN

Et VPN er en metode for å koble til et privat nettverk (for eksempel kontornettverket) via et offentlig nettverk (for eksempel Internett).

Et VPN gir deg fordelen ved en ekstern tilkobling til en ekstern server, i tillegg til at det er like enkelt og fleksibelt som en Internett-tilkobling. Når du bruker en Internett-tilkobling, kan du koble deg til ressurser over hele verden, og likevel kan du på de fleste steder koble deg til kontoret ditt ved å foreta en lokal oppringing til nærmeste telefonnummer for Internett-tilgang. Hvis du har en Internett-tilkobling med høy hastighet, for eksempel en kabel eller DSL (Digital Subscriber Line) på datamaskinen og kontoret, kan du kommunisere med kontoret ved full Internett-hastighet. Dette er mye raskere enn en eventuell ekstern tilkobling som bruker et analogt modem.

VPNer bruker godkjente koblinger for å kontrollere at bare autoriserte brukere kan koble seg til nettverket, og de bruker kryptering for å kontrollere at andre ikke kan fange opp og bruke data som overføres via Internett. I Windows XP oppnår du denne sikkerheten ved å bruke PPTP-protokollen (Point-to-Point Tunneling Protocol) eller L2TP-protokollen (Layer Two Tunneling Protocol). En tunnelprotokoll er en teknologi som sikrer overføringen av informasjon fra én datamaskin til en annen via Internett.

Ved hjelp av VPN-teknologien kan en organisasjon koble seg til avdelingskontorer eller til andre firmaer via et offentlig nettverk, for eksempel Internett, samtidig som de opprettholder sikker kommunikasjon. VPN-tilkoblingen via Internett fungerer logisk som en dedikert WAN-kobling (Wide Area Network).

Konfigurere en VPN-tilkobling fra en klientdatamaskin

Bruk følgende fremgangsmåte for å konfigurere en tilkobling til et VPN:
 1. På datamaskinen som kjører Windows XP, må du bekrefte at tilkoblingen til Internett er konfigurert på riktig måte.

  Hvis du vil ha mer informasjon om hvordan du tester Internett-konfigurasjonen, kan du klikke artikkelnummeret nedenfor for å vise artikkelen i Microsoft Knowledge Base:
  314067 Feilsøke TCP/IP-tilkoblingen med Windows XP (denne artikkelen kan være på engelsk)
 2. Klikk Start, og klikk deretter Kontrollpanel.
 3. Dobbeltklikk Nettverkstilkoblinger i Kontrollpanel.
 4. Klikk Opprett en ny tilkobling.
 5. I veiviseren for nettverkstilkobling klikker du Neste.
 6. Klikk Koble til nettverket på min arbeidsplass, og klikk deretter Neste.
 7. Klikk Virtuell privat nettverkstilkobling, og klikk deretter Neste.
 8. Gjør ett av følgende hvis du blir bedt om det:
  • Hvis du bruker en ekstern tilkobling til å koble deg til Internett, klikker du Ring opp denne innledende tilkoblingen automatisk, og klikk deretter den eksterne Internett-tilkoblingen på listen.
  • Hvis du bruker en heltidstilkobling, for eksempel et kabelmodem, klikker du Ikke ring opp den innledende tilkoblingen.
 9. Klikk Neste.
 10. Skriv inn navnet på firmaet eller skriv inn et beskrivende navn for tilkoblingen, og klikk deretter Neste.
 11. Skriv inn vertsnavnet eller IP-adressen (Internet Protocol) til datamaskinen du vil koble deg til, og klikk deretter Neste.
 12. Klikk Hvem som helst hvis du vil at tilkoblingen skal være tilgjengelig for alle som logger seg på datamaskinen, eller klikk Meg selv for bare å gjøre den tilgjengelig når du logger deg på datamaskinen, og klikk deretter Neste.
 13. Klikk for å merke av for Legg til en snarvei til denne tilkoblingen på skrivebordet hvis du vil opprette en snarvei på skrivebordet, og klikk deretter Fullfør.
 14. Klikk Nei hvis du blir spurt om du vil koble deg til.
 15. I vinduet Nettverkstilkoblinger høyreklikker du den nye tilkoblingen.
 16. Klikk Egenskaper, og konfigurer deretter flere alternativer for tilkoblingen:
  • Hvis du kobler deg til deg et domene, klikker du kategorien Alternativer, og merker deretter av for Inkluder Windows-påloggingsdomene for å angi om du skal be om informasjon om Windows-påloggingsdomenet før du forsøker å koble deg til.
  • Hvis du vil at datamaskinen skal slå nummeret til tilkoblingen på nytt hvis linjen brytes, klikker du kategorien Alternativer, og deretter klikker du for å merke av for Ring på nytt hvis linjen blir brutt.
Hvis du vil bruke tilkoblingen, bruker du følgende fremgangsmåte:
 1. Bruk én av følgende metoder:
  • Klikk Start, velg Koble til, og klikk deretter den nye tilkoblingen.
  • Hvis du har lagt til en snarvei for tilkoblingen på skrivebordet, dobbeltklikker du snarveien på skrivebordet.
 2. Hvis du for tiden ikke er koblet til Internett, blir du spurt om du vil bli koblet til Internett.
 3. Når datamaskinen har koblet seg til Internett, vil VPN-serveren be deg angi brukernavn og passord. Skriv inn brukernavnet og passordet, og klikk deretter Koble til. Nettverksressursene skal være tilgjengelige for deg, på samme måte som når du kobler deg direkte til nettverket.
 4. Hvis du vil koble deg fra VPN, høyreklikker du ikonet for tilkoblingen, og deretter klikker du Koble fra.
Obs!  Hvis du ikke kan koble deg til delte ressurser på det eksterne nettverket med datamaskinen, kan du bruke den eksterne datamaskinens IP-adresse til å koble deg til ved hjelp av UNC (\\<IP_Address>\Share_name). Rediger vertsfilen i mappen Windows\System32\Drivers\, og legg til en oppføring for å tilordne navnet på den eksterne serveren til IP-adressen. Deretter bruker du datamaskinnavnet i en UNC-tilkobling (\\Server_name\Share_name).

Feilsøke VPN-tilkoblinger

Feilsøking av problemer i forbindelse med en VPN-tilkobling betyr vanligvis at du må kontakte Internett-leverandøren, VPN-serveradministratoren eller produsenten av ruteren eller brannmuren.

Når du forsøker å koble deg til VPN-serveren, kan det hende du ikke kan koble deg til, og du kan få en feilmelding lik følgende:
678: Den eksterne datamaskinen svarte ikke.

930: Godkjenningsserveren svarte ikke tidsnok på godkjenningsforespørselen.

800: Kan ikke opprette VPN-tilkoblingen.

623: Systemet kan ikke finne telefonlisteoppføringen for denne tilkoblingen.

720: Kan ikke opprette en tilkobling til den eksterne serveren.
Bruk en av følgende metoder for å løse dette problemet:
 • Kontroller at du har koblet deg til Internett før du forsøker å koble deg til VPN-serveren.

  Hvis du vil ha mer informasjon om feilsøking av Internett-tilkobling i Windows XP, klikker du artikkelnumrene nedenfor for å vise artiklene i Microsoft Knowledge Base:
  314067 Feilsøke TCP/IP-tilkoblingen med Windows XP (denne artikkelen kan være på engelsk)
  314095 Slik feilsøker du mulige årsaker til problemer med tilkobling til Internett i Windows XP
 • Hvis du kan koble deg til Internett, men fremdeles ikke kan opprette en tilkobling til VPN-serveren, og du mottar feil 623, kan du se følgende Microsoft Knowledge Base-artikkel:
  227391 Feilmelding: "Feil 623 Systemet kan ikke finne telefonlisteoppføringen for denne tilkoblingen" når du foretar en VPN-tilkobling (denne artikkelen kan være på engelsk)
 • Hvis du kan koble deg til Internett, men fremdeles ikke kan opprette en tilkobling til VPN-serveren, og du mottar feil 720, kan du se følgende Microsoft Knowledge Base-artikkel:
  314869 Feil 720: Det er ikke konfigurert noen PPP-kontrollprotokoll (denne artikkelen kan være på engelsk)
 • Hvis du fremdeles ikke kan koble deg til VPN-serveren, kan det hende VPN-serveren ikke er konfigurert på riktig måte. Ta kontakt med VPN-serveradministratoren.

  Hvis du er VPN-serveradministratoren, kan du se følgende Microsoft Knowledge Base-artikler for å få mer informasjon om hvordan du konfigurerer en Microsoft VPN-server:
  308208 Installere og konfigurere en virtuell privat nettverksserver i Windows 2000 (denne artikkelen kan være på engelsk)
  162847 Feilsøke problemer med PPTP-tilkobling i Windows NT 4.0 (denne artikkelen kan være på engelsk)
  299684 Feilmelding: Feil 930, Godkjenningsserveren svarte ikke tidsnok på godkjenningsforespørselen (denne artikkelen kan være på engelsk).
 • Hvis du bruker en personlig brannmur eller bredbåndsruter, eller hvis det er rutere eller brannmurer mellom VPN-klienten og VPN-serveren, må følgende porter og protokoll aktiveres for PPTP på alle brannmurer og rutere som er mellom VPN-klienten og VPN-serveren:

  Skjul denne tabellenVis denne tabellen
  KlientporterServerportProtokoll
  1024-65535/TCP1723/TCPPPTP

  I tillegg må du aktivere IP PROTOCOL 47 (GRE).

  Hvis du vil ha informasjon om konfigurasjon av brannmuren eller ruteren, og bekrefte at brannmuren eller ruteren vil passere disse portene og denne protokollen, kan du kontakte produsenten av brannmuren, ruteren, Internett-leverandøren eller VPN-serveradministratoren.

Egenskaper

Artikkel-ID: 314076 - Forrige gjennomgang: 3. oktober 2006 - Gjennomgang: 4.1
Informasjonen i denne artikkelen gjelder:
 • Microsoft Windows XP Home Edition
 • Microsoft Windows XP Professional
Nøkkelord: 
kbhowtomaster kbnetwork KB314076

Gi tilbakemelding

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com