ID članka: 314076 - Oglejte si izdelke, na katere se nanaša ta članek.
Razširi vse | Zmanjšaj

Na tej strani

Povzetek

V članku je po korakih opisano, kako se ustvari nova povezava VPN v operacijskem sistemu Windows XP.

Navidezno zasebno omrežje (VPN) lahko uporabljate za priključevanje komponent v omrežje prek drugega omrežja, kot je internet. Navidezna zasebna omrežja to storijo s tuneliranjem skozi internet ali drugo javno omrežje, in sicer tako, da so na voljo varnost in vse funkcije zasebnega omrežja. Z omrežjem VPN lahko s povezavami skozi javna omrežja prenašajo podatke z usmerjevalno infrastrukturo interneta. Uporabniki pa vidijo, kot da podatki potujejo prek dodeljene zasebne povezave.

Dodatne informacije

Pregled omrežja VPN

Omrežje VPN je način za vzpostavljanje povezave z zasebnim omrežje (na primer poslovno omrežje) prek javnega omrežja (kot je internet)

Omrežje VPN omogoča prednosti klicne povezave s klicnim strežnikom, poleg tega pa še preprostost in prilagodljivost internetne povezave. Z internetno povezavo lahko vzpostavljate povezavo s sredstvi po vsem svetu in s pisarno, če pokličete najbližjo telefonsko številko za internetni dostop. Če imate v domačem računalniku in v pisarni hitro internetno povezavo, kot je kabelska povezava ali povezava DSL, lahko s pisarno komunicirate pri polni internetni hitrosti. To je veliko hitreje od klicnih povezav, ki uporabljajo analogne modeme.

Omrežja VPN uporabljajo preverjene povezave, s čimer zagotovijo, da lahko povezavo z omrežjem vzpostavijo le pooblaščeni uporabniki. Prav tako uporabljajo šifriranje, da drugi ne morejo prestreči in uporabljati podatkov, ki potujejo prek interneta. Windows XP to varnost doseže s protokolom PPTP (Point-to-Point Tunneling Protocol) ali protokolom L2TP (Layer Two Tunneling Protocol). Protokol za tuneliranje je tehnologija, ki pomaga pri varnosti prenašanja podatkov iz enega v drug računalnik prek interneta.

Tehnologija VPN dovoljuje tudi, da podjetje vzpostavi povezavo s podružnicami ali drugimi podjetji prek javnega omrežja, kot je internet, pri tem pa vzdržuje varnost komunikacij. Povezava VPN prek interneta logično deluje kot dodeljena povezava prostranega omrežja (WAN).

Konfiguriranje povezave VPN v odjemalskem računalniku

Če želite nastaviti povezavo z omrežjem VPN, sledite tem korakom:
 1. V računalniku, ki ima nameščen operacijski sistem Windows XP, preverite, ali je internetna povezava pravilno konfigurirana.

  Če želite več informacij o preskušanju internetne konfiguracije, kliknite to številko članka iz Microsoftove zbirke znanja:
  314067 Kako odpraviti težave pri povezljivosti TCP/IP v operacijskem sistemu Windows XP (Besedilo je morda v angleščini)
 2. Kliknite Start in nato Nadzorna plošča.
 3. Na nadzorni plošči dvokliknite Omrežne povezave.
 4. Kliknite Ustvari novo povezavo.
 5. V čarovniku za novo povezavo kliknite Naprej.
 6. Kliknite Vzpostavi povezavo z omrežjem na mojem delovnem mestu in nato še Naprej.
 7. Kliknite Povezava za navidezno zasebno omrežje in nato še Naprej.
 8. Če vas računalnik k temu pozove, storite nekaj od tega:
  • Če uporabljate klicno internetno povezavo, kliknite Samodejno kliči to začetno povezavo in nato na seznamu kliknite klicno internetno povezavo.
  • Če uporabljate povezavo, ki je vedno vklopljena, kot je kabelski modem, kliknite Ne kliči začetne povezave.
 9. Kliknite Naprej.
 10. Vnesite ime podjetja ali opisno ime za povezavo in nato kliknite Naprej.
 11. Vnesite ime gostitelja ali naslov IP (internetni protokol) računalnika, s katerim želite vzpostaviti povezavo, in nato kliknite Naprej.
 12. Če želite, da je povezava na voljo vsem, ki se prijavijo v računalnik, kliknite Lahko jo uporabljajo vsi, če pa želite, da je na povezava na voljo le takrat, ko se v računalnik prijavite sami, kliknite Samo za mojo uporabo in nato kliknite Naprej.
 13. Če želite ustvariti bližnjico na namizju, izberite potrditveno pole Dodaj bližnjico za to povezavo na namizje in nato kliknite Dokončaj.
 14. Če vas računalnik pozove, da vzpostavite povezavo, kliknite Ne.
 15. V oknu Omrežne povezave z desno tipko miške kliknite novo povezavo.
 16. Kliknite Možnosti in nastavite več možnosti za povezavo:
  • Če želite vzpostaviti povezavo z domeno, kliknite jeziček Možnosti in izberite potrditveno polje Vključi domeno za prijavo v Windows, da določite, ali želite pred vzpostavljanjem povezave zahtevo po informacijah o domeni za prijavo v Windows.
  • Če želite, da računalnik ob prekinitvi povezave znova vzpostavi povezavo, kliknite jeziček Možnosti in izberite potrditveno polje Kliči znova, če se linija prekine.
Če želite uporabiti povezavo, sledite tem korakom:
 1. Uporabite enega od teh načinov:
  • Kliknite Start, pokažite na Povezav z in nato kliknite novo povezavo.
  • Če ste dodali bližnjico do povezave na namizje, jo dvokliknite.
 2. Če trenutno nimate vzpostavljene povezave z internetom, Windows ponudi, da jo vzpostavite.
 3. Ko računalnik vzpostavi povezavo z internetom, vas strežnik VPN pozove, da vnesite uporabniško ime in geslo. Vnesite uporabniško ime in geslo, nato pa kliknite Vzpostavi povezavo. Omrežna sredstva bi vam morala biti na voljo točno tako, kot bi vzpostavili neposredno povezavo z omrežjem.
 4. Če želite prekiniti povezavo z omrežjem VPN, z desno tipko miške kliknite ikono povezave in nato kliknite Prekini povezavo.
Opomba Če z imenom računalnika ne morete vzpostaviti povezave z omrežnimi sredstvi, ki so v skupni rabi v oddaljenem omrežju, lahko uporabite naslov IP oddaljenega računalnika, da povezavo vzpostavite s potjo UNCUNC (\\<Naslov_IP>\Ime_omrežnega_sredstva). Uredite datoteko hosts v mapi Windows\System32\Drivers\ in dodajte vnos, s katerim ime oddaljenega strežnika povežete z njegovim naslovom IP. Nato ime računalnika uporabite v povezavi UNC (\\Ime_strežnika\Ime_omrežnega_sredstva).

Odpravljanje težav s povezavami VPN

Pri odpravljanju težav s povezavami VPN morate navadno stopiti v stik s ponudnikom internetnih storitev (ISP), skrbnikom strežnika VPN ali izdelovalcem usmerjevalnika ali požarnega zidu.

Ko poskusite vzpostaviti povezavo s strežnikom VPN, vam to morda ne uspe, prikaže pa se lahko sporočilo o napaki, podobno temu:
678: Oddaljeni računalnik se ni odzval.

930: Strežnik za preverjanje pristnosti se ni pravočasno odzval na zahteve za preverjanje pristnosti.

800: Vzpostavitev povezave VPN ni mogoča.

623: Sistem ne more najti vnosa iz telefonskega imenika za to povezavo.

720: Povezave z oddaljenim računalnikom ni bilo mogoče vzpostaviti.
To težavo odpravite na enega od teh načinov:
 • Preden poskusite vzpostaviti povezavo s strežnikom VPN preverite, ali imate vzpostavljeno povezavo z internetom.

  Če želite več informacij o odpravljanju težav z internetno povezljivostjo v operacijskem sistemu Windows XP, kliknite te številke člankov iz Microsoftove zbirke znanja:
  314067 Kako odpraviti težave pri povezljivosti TCP/IP v operacijskem sistemu Windows XP (Besedilo je morda v angleščini)
  314095 Kako odpraviti mogoče vzroke ta težave z internetno povezljivostjo v operacijskem sistemu Windows XP (Besedilo je morda v angleščini)
 • Če lahko vzpostavite povezavo z internetom, povezave s strežnikom VPN pa ne in se prikaže napaka 623, glejte ta članek iz Microsoftove zbirke znanja:
  227391 Sporočilo o napaki: »Napaka 623: Sistem ne more najti vnosa iz telefonskega imenika za to povezavo« pri vzpostavljanju povezave VPN (Besedilo je morda v angleščini)
 • Če lahko vzpostavite povezavo z internetom, povezave s strežnikom VPN pa ne in se prikaže napaka 720, glejte ta članek iz Microsoftove zbirke znanja:
  314869 Napaka 720: Nadzorni protokol PPP ni konfiguriran. (Besedilo je morda v angleščini)
 • Če še vedno ne morete vzpostaviti povezave s strežnikom VPN, strežnik VPN morda ni pravilno konfiguriran. Obrnite se na skrbnika strežnika VPN.

  Če ste skrbnik strežnika VPN, glejte te članke iz Microsoftove zbirke znanja, če želite dodatne informacije o konfiguriranju strežnika VPN:
  308208 Kako namestiti in konfigurirati strežnik navideznega zasebnega omrežja v operacijskem sistemu Windows 2000 (Besedilo je morda v angleščini)
  162847 Odpravljanje težav s povezljivostjo PPTP v operacijskem sistemu Windows NT 4.0 (Besedilo je morda v angleščini)
  299684 Sporočilo o napaki: Napaka 930: Strežnik za preverjanje pristnosti se ni pravočasno odzval na zahteve za preverjanje pristnosti (Besedilo je morda v angleščini)
 • Če uporabljate osebni požarni zid ali širokopasovni usmerjevalnik ali če so med odjemalcem VPN in strežnikom VPN usmerjevalniki ali požarni zidovi, morate v vseh teh požarnih zidovih in usmerjevalnikih omogočiti ta vrata in protokole:

  Zmanjšaj tabeloRazširi tabelo
  Odjemalska vrataStrežniška vrataProtokol
  1024-65535/TCP1723/TCPPPTP

  Omogočiti morate tudi protokol IP PROTOCOL 47 (GRE).

  Če želite informacije o konfiguraciji požarnega zidu ali usmerjevalnika in preveriti, ali bo požarni zid ali usmerjevalnik prepustil ta vrata in protokol, se obrnite na izdelovalca požarnega zidu ali usmerjevalnika, na ponudnika internetnih storitev ali na skrbnika strežnika VPN.
Opomba To je članek za »HITRO OBJAVO«, ki je ustvarjen neposredno v Microsoftovi organizaciji za podporo. Informacije v tem članku so na voljo »takšne kot so« in kot odziv na težave. Zaradi hitrosti pri objavljanju članka so v gradivu lahko tipografske napake, ki se jih lahko popravi kadar koli brez obvestila. Za dodatne informacije glejte Pogoje uporabe.

Lastnosti

ID članka: 314076 - Zadnji pregled: 7. junij 2013 - Revizija: 1.1
Velja za:
 • Microsoft Windows XP Home Edition
 • Microsoft Windows XP Professional Edition
Ključne besede: 
kbhowtomaster kbnetwork KB314076

Pošlji povratne informacije

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com