A Boot.ini fájl szerepe a Windows XP rendszerben

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 314081 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
A cikk Microsoft Windows 2000 rendszerre vonatkozó változata a Tudásbázis alábbi számú cikke (előfordulhat, hogy a cikk csak angol nyelven érhető el):99743.
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

Összefoglaló

Ez a cikk a Boot.ini fájl szerepét és tipikus tartalmát ismerteti.

További információ

A Windows (egészen pontosan az Ntldr) a Boot.ini fájl segítségével állapítja meg, mely operációs rendszerek indításának lehetőségét jelenítse meg a rendszerindítási (rendszertöltő) folyamat során. A Boot.ini fájl alapértelmezés szerint írásvédett rendszerfájl, és általában nincs szükség kézi módosítására.

A fájl tartalmának módosítására használja a Vezérlőpult Rendszer eszközét:
 1. Kattintson a Start gombra, ezt követően a Vezérlőpult parancsra, végül kattintson duplán a Rendszer ikonra.
 2. Kattintson a Speciális fülre, majd az Indítás és helyreállítás csoport Beállítások gombjára.
A Boot.ini fájl általában a következő adatokat tartalmazza:
[boot loader]
timeout=30
default=scsi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\winnt
[operating systems]
scsi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\winnt = "Windows NT" /NODEBUG C:\ = "Korábbi operációs rendszer a C:\ meghajtón"
A következő felsorolás a Boot.ini fájlban található adatok jelentését ismerteti:
 • A „timeout” sor adja meg, hogy a Windows mennyi ideig várakozzon, mielőtt az alapértelmezett operációs rendszert indítaná.
 • A „default” érték az alapértelmezett operációs rendszert jelöli ki.
 • A „scsi(0)” kifejezés azt jelöli, hogy az elsődleges vezérlő (általában ez az egyetlen vezérlő) felelős az eszközért. Ha két SCSI-vezérlő is található a számítógépben, és a lemez a második vezérlőhöz van rendelve, a vezérlő neve „scsi(1)”.

  Ha a rendszer IDE, EIDE vagy ESDI technológiájú meghajtókat, vagy beépített BIOS rendszerrel nem rendelkező SCSI-adaptert használ, a „scsi” kifejezés helyén a „multi” kifejezés látható.
 • A „disk(0)” a használandó SCSI logikai egységre (LUN) utal. Ez lehet egy különálló lemez, de a SCSI rendszerek túlnyomó részében minden SCSI-azonosítóhoz csak egyetlen logikai egységszám (LUN) tartozik.
 • Az „rdisk(0)” az 1-es számú fizikai lemezre hivatkozik.
 • A példában a „partition(1)” a számítógép első meghajtójának egyetlen partíciója. Ha két partíció, C és D is van, a C partíció a partition(1), és a D a partition(2).
 • A többszörös rendszerindítási paraméterek – ha vannak – a rendszert a Winnt mappa ellenőrzésére utasítják, hogy egy adott SCSI-vezérlő lemezéről és partíciójáról induljon.
 • A „/NODEBUG” kapcsoló azt adja meg, hogy nincs szükség a hibakeresési információk figyelésére. A hibakeresési információk csak fejlesztők számára hasznosak.
 • A /SOS paramétert a bejegyzéshez fűzve a rendszer betöltésük közben megjeleníti az illesztőprogramok neveit. A rendszertöltő program képernyőjén alapértelmezés szerint csak a folyamat haladását jelző pontok jelennek meg.
 • A „Korábbi operációs rendszer a C:\ meghajtón” karakterlánc arra utal, hogy a „korábbi operációs rendszer” az MS-DOS, mivel a „C:\” egy MS-DOS rendszerbeli elérési út.

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 314081 - Utolsó ellenőrzés: 2003. szeptember 4. - Verziószám: 1.0
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows XP Home Edition
 • Microsoft Windows XP Professional
Kulcsszavak: 
kbinfo kbenv kbsetup KB314081
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com