Artikel-id: 314482 - Visa produkter som artikeln gäller.
En version av den här artikeln för Microsoft Windows NT och Microsoft Windows 2000 finns i 197379 (Länken kan leda till en webbplats som är helt eller delvis på engelska).
Visa alla | Dölj alla

Sammanfattning

Växlingsfilen (Pagefile.sys) är en dold fil på datorns hårddisk som används på samma sätt som RAM-minne i Windows XP. Växlingsfilen utgör tillsammans med fysiskt minne det virtuella minnet. Som standard lagras växlingsfilen på startpartitionen (den partition som innehåller operativsystemet och dess stödfiler). Växlingsfilens standardstorlek är 1,5 gånger RAM-minnets storlek. Däremot är det inte säkert att standardkonfigurationen är optimal i alla situationer. I denna artikel beskrivs hur du konfigurerar växlingsfilen för systemoptimering och återställning.

Du kan förbättra prestanda genom att placera växlingsfilen på en annan partition och på en annan fysisk hårddisk. Om du gör det kan I/O-begäranden behandlas snabbare i Windows. Om växlingsfilen finns på startpartitionen måste läsning skrivning till och läsning från disk i Windows utföras för både systemmappen och växlingsfilen. Om du flyttar växlingsfilen till en annan partition minskar konkurrensen mellan begäranden om skrivning och läsning.

Om du tar bort växlingsfilen från startpartitionen går det dock inte att skapa en dumpfil i Windows (Memory.dmp) där felsökningsinformation skrivs om det uppstår ett stoppfel i kernelläge. Detta kan leda till längre driftstopp om du måste felsöka stoppfelet.

Den bästa lösningen är att skapa en växlingsfil som lagras på startpartitionen och sedan skapa ytterligare en växlingsfil på en annan partition (helst på en annan hårddisk) som inte används lika mycket. Dessutom är det lämpligt att skapa den andra växlingsfilen på en egen partition, där det inte finns några data- eller operativsystemsfiler. Windows är konstruerat för att hellre använda växlingsfilen på en partition som inte utnyttjas så mycket än växlingsfilen på startpartitionen. En intern algoritm används för att avgöra vilken växlingsfil som den virtuella minneshanteringen använder.

En växlingsfil som placeras på en egen partition kan inte fragmenteras, vilket är en stor fördel. Om det finns en växlingsfil på en partition som innehåller andra data kan den fragmenteras när den utökas för mer virtuellt minne. En ofragmenterad växlingsfil ger snabbare åtkomst till virtuellt minne och minskar risken för fel i eventuella dumpfiler.

Om du följer dessa rekommendationer kan följande fördelar uppnås:
  • Systemet är korrekt konfigurerat för att det ska skapas en Memory.dmp-fil om det uppstår ett stoppfel i kernelläge.
  • Växlingsfilen på den partition som används minst används oftast.

Mer Information

Om du vill veta mer om hur du flyttar växlingsfilen i Windows XP klickar du på artikelnumret nedan och läser artikeln i Microsoft Knowledge Base:
307886 Flytta växlingsfilen i Windows XP
Om du vill veta mer om hur du anger prestandaalternativ i Windows XP klickar du på artikelnumret nedan och läser artikeln i Microsoft Knowledge Base:
308417 Ställa in prestandaalternativ i Windows XP
Om du vill veta mer om konfiguration av återställningsfunktioner i Windows XP klickar du på artikelnumret nedan och läser artikeln i Microsoft Knowledge Base:
307973 Konfigurera alternativ för systemfel och återställning i Windows

Egenskaper

Artikel-id: 314482 - Senaste granskning: den 4 januari 2010 - Revision: 3.1
Informationen i denna artikel gäller:
  • Microsoft Windows XP Home Edition
  • Microsoft Windows XP Professional Edition
Nyckelord: 
kbenv kbhowto kbinfo KB314482

Ge feedback

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com