A Windows XP indításakor fekete képernyő jelenik meg és a számítógép nem válaszol

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 314503 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A lap tartalma

A jelenség

Amikor elindítja a Windows XP rendszert, előfordulhat, hogy a számítógép nem válaszol (lefagy), csak egy üres, fekete képernyő jelenik meg rögtön a bekapcsoláskori önellenőrzés (POST) befejeztével, mielőtt normális esetben a Windows XP embléma megjelenne.

Oka

A probléma a következő feltételek valamelyikének teljesülésekor léphet fel:

1. ok

A számítógép indításakor a CD-, DVD- vagy hajlékonylemez-meghajtóban lemez van.

2. ok

A következő elemek közül legalább egy sérült, és nem töltődik be a rendszerindítási sorrend végrehajtása során:
 • Fő rendszertöltő rekord
 • Partíciós táblák
 • Rendszerindító szektor
 • NTLDR fájl

A megoldás

A probléma megoldásához hajtsa végre az alábbi lépéseket:

Megoldás az 1. ok esetén

Távolítsa el az adathordozót a CD-, DVD- vagy hajlékonylemez-meghajtóból, és indítsa újra a számítógépet.

Speciális hibaelhárítás

Ez a rész tapasztalt számítógép-felhasználók számára íródott. Ha nem kíván önállóan próbálkozni a leírt speciális hibaelhárítási módszerekkel, kérjen segítséget, vagy forduljon a terméktámogatási szolgálathoz. Az ennek módjára vonatkozó információkat a Microsoft következő webhelyén találja:
http://support.microsoft.com/contactus/

Megoldás a 2. ok esetén

A probléma megoldásához szüksége lesz a Windows XP CD-ROM-ra. Ha nem rendelkezik a Windows XP rendszer telepítő CD-jével, vegye fel a kapcsolatot a számítógép gyártójával a hiba elhárítása érdekében.

Amennyiben van kéznél Windows XP telepítőlemez, a következő lehetőségek közül választhat:
1. módszer: A Windows rendszer betöltését megakadályozó elem hibájának elhárítása
Megjegyzés: Ha ezt a módszert választja, akkor számos lépést kell végrehajtania annak megállapításához, hogy melyik elem okozza a hibát, viszont esetleg megőrizheti a Windows testreszabott beállításait.
 1. Indítsa újra a számítógépet csökkentett módban. Ehhez a Windows indulásakor nyomja le az F8 billentyűt. Ezt követően hozzon létre Windows XP rendszerindító lemezt a számítógép indításához.

  A Windows XP rendszerindító lemez létrehozásáról a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkeiben tájékozódhat:
  305595 ÚTMUTATÓ: Rendszerindító lemez létrehozása NTFS vagy FAT partícióhoz Windows XP rendszerben
  315222 A Windows XP csökkentett módú indítási lehetőségeinek ismertetése
  Ha a rendszerindító lemezről hibaüzenet nélkül képes a számítógép elindulni, akkor a sérülés a fő rendszertöltő rekordra, a rendszerindító szektorra, vagy a NTLDR fájlra korlátozódik. Ha betöltődött és fut a Windows XP, azonnal készítsen biztonsági másolatot az összes adatról, mielőtt megpróbálja kijavítani a rendszerindító szektort.

  A Lemezkezelés eszköz segítségével ellenőrizheti, hogy a partíciókra vonatkozó információk megfelelőek-e. A Lemezkezelés eszköz használatához kövesse az alábbi lépéseket:
  1. Kattintson a jobb gombbal a Start menü Sajátgép elemére, majd kattintson a Kezelés parancsra.
  2. Bontsa ki a Tárolás csomópontot, majd kattintson a Lemezkezelés elemre.
  Ha érvénytelen partíciókat talál vagy nem tudja elindítani a számítógépet a rendszerindító lemezzel, vegye fontolóra a Windows XP rendszer újratelepítését és az adatok, illetve a beállítások a legutolsó biztonsági másolatból történő visszaállítását.

  Ha nem rendelkezik friss biztonsági másolattal a számítógépén levő adatokról, lépjen kapcsolatba egy szakértővel a legmegfelelőbb adat-helyreállítási és konfigurációs módszer kiválasztásának érdekében.
 2. Egy új kiadású víruskereső programmal ellenőrizze, hogy nincs-e vírus a számítógépen.
 3. Javítsa ki a fő rendszertöltő rekordot a Windows XP helyreállítási konzol FIXMBR parancsának használatával.

  A helyreállítási konzol használatáról a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkében tájékozódhat:
  307654 Útmutató: A helyreállítási konzol telepítése és használata Windows XP rendszerben
  Megjegyzés: A FIXMBR parancs használata közben fellépő hibaüzenetről a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkében tájékozódhat:
  266745 Hibaüzenet jelenik meg a fixmbr parancs futtatása közben (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
  Figyelem! Ha vírussal fertőzött számítógépen használja a FIXMBR parancsot, előfordulhat, hogy a számítógép nem fog elindulni. Mielőtt használja ezt a parancsot, győződjön meg arról, hogy a számítógép mentes a vírusoktól.
 4. FAT partíciójú elsődleges rendszerbetöltő partíció esetén használja a Windows XP helyreállítási konzol FIXBOOT parancsát, amellyel új rendszerindító szektort hozhat létre a rendszerpartíción, majd a FIXMBR parancs futtatásával javítsa ki a fő rendszertöltő rekordot.
2. módszer: A telepített Windows rendszer javítása
Megjegyzés: A telepített Windows rendszer javításakor a rendszer beállításai módosulhatnak. Akkor is szükség lehet ezekre a lépésekre, ha az 1. módszer összes lépését végrehajtotta, és a probléma továbbra is fennáll.
 1. Indítsa el számítógépét a Windows XP CD-ROM segítségével. Az „Üdvözli a Telepítő” képernyő megjelenésekor nyomja meg az ENTER billentyűt a Windows XP telepítőjének indításához.
 2. A licencszerződés elfogadásához nyomja meg az F8 billentyűt.
 3. A nyílbillentyűk segítségével jelölje ki azt a telepített Windows XP rendszert, amelyet javítani szeretne, majd nyomja le a J billentyűt.

  A Windows XP telepítő javítja a telepített rendszer fájljait, azután a rendszer automatikusan újraindul, majd a telepítőprogram befejezi a Windows XP javítását.
 4. A Windows rendszer beállításához kövesse a hátralévő lépéseket.

  Megjegyzés: E műveletek végrehajtásához szüksége lesz a 25 karakterből álló termékkulcsra.
 5. Amint megoldotta a problémát, győződjön meg arról, hogy a Windows tűzfala be van kapcsolva, majd keresse fel a Microsoft következő webhelyét a legújabb frissítések újratelepítéséhez:
  http://www.update.microsoft.com/windowsupdate/v6/default.aspx?ln=hu-hu
 6. Futtasson víruskeresést a számítógépen, mert előfordulhat, hogy a sérült elemekkel kapcsolatos problémák vírusokra vezethetők vissza.

További információ

A helyreállítási konzolról a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkeiben tájékozódhat:
229716 A Windows 2000 helyreállítási konzoljának ismertetése
235364 A helyreállítási konzol SET parancsának ismertetése (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
310497 A helyreállítási konzol lehetőségeinek bővítése a Windows XP Professional rendszer csoportházirendje segítségével (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
Ha a fenti cikkek nem nyújtanak segítséget a probléma megoldásához, netán a jelen cikkben említettektől eltérő tüneteket tapasztal, futtasson keresést a Microsoft Tudásbázisban további információért. A Microsoft Tudásbázis cikkeiben való kereséshez látogassa meg a következő Microsoft-webhelyet:
http://support.microsoft.com/?LN=hu
A megjelenő oldalon írja be a Keresés mezőbe a hibaüzenet szövegét, vagy írja be a probléma leírását a Keresés a tudásbázisban mezőbe.

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 314503 - Utolsó ellenőrzés: 2013. június 7. - Verziószám: 3.4
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows XP Home Edition
 • Microsoft Windows XP Professional
Kulcsszavak: 
kbresolve kbvirus kbenv kbprb kbusage KB314503
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com