Rejtett vagy felügyeleti megosztások létrehozása és törlése ügyfélszámítógépeken

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 314984 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A lap tartalma

BEVEZETÉS

A jelen cikk bemutatja a rejtett vagy felügyeleti megosztások létrehozásának és törlésének lépéseit Microsoft Windows XP Professional, Windows 2000 Professional és Windows NT 4.0 Workstation rendszerű számítógépeken.További információ

A rejtett megosztásokat a megosztási név végén dollárjel ($) jelzi. A rejtett megosztások sem a megosztások számítógépen történő listázásakor, sem a net view parancs használatakor nem jelennek meg. A cikk elején felsorolt szakaszban látható Windows-verziók olyan rejtett felügyeleti megosztásokat hoznak létre, melyek segítségével a rendszergazdák, programok és szolgáltatások kezelhetik a hálózati számítógép-környezetet. Alapértelmezés szerint a Windows a következő rejtett felügyeleti megosztásokat engedélyezheti:
 • Gyökérpartíciók vagy -kötetek
 • A rendszer gyökérmappája
 • A FAX$ megosztás
 • Az IPC$ megosztás
 • A PRINT$ megosztás
A gyökérpartíciók és -kötetek megosztását a meghajtók betűjeléhez fűzött $ jel mutatja. Például a C és D meghajtók betűjele megosztás után C$ és D$.

A rendszer gyökérmappája (%SYSTEMROOT%) megosztásakor az ADMIN$ nevet viseli. Ez a Windows mappája, és a felügyeleti megosztás egyszerű hálózati hozzáférést biztosít a rendszergazdák számára a rendszer gyökérmappa-hierarchiájához.

A FAX$ megosztást a faxügyfelek faxok küldésére használják. Ez a megosztott mappa szolgál a fájlok gyorsítótáraként, valamint a fájlkiszolgálón tárolt fedőlapokat olvassa be.

Az IPC$ megosztás az ügyfelek és a kiszolgálók közötti ideiglenes kapcsolatlétesítéskor használatos, mely a hálózati programok adatcseréjéhez named pipe-okat használ. Ez elsősorban hálózati kiszolgálók távoli felügyeletekor használatos.

A PRINT$ megosztás nyomtatók távoli felügyeletére használatos.

A számítógép által létrehozott rejtett felügyeleti megosztásokat (mint az ADMIN$ és a C$) lehet törölni, ám a Kiszolgáló szolgáltatás leállítása és újraindítása, vagy a számítógép újraindítása után a rendszer ismét létrehozza azokat. A felhasználók által létrehozott rejtett megosztások törölhetők, és ezeket újraindítás után a számítógép nem hozza újra létre. A Microsoft Windows XP Home Edition nem hoz létre rejtett felügyeleti megosztásokat.

Rejtett megosztás létrehozása

Rejtett megosztás létrehozásához kövesse az alábbi lépéseket:
 1. A Vezérlőpulton kattintson duplán a Felügyeleti eszközök ikonra, majd ismét duplán a Számítógép-kezelés ikonra.
 2. Bontsa ki a Megosztott mappák csomópontot, kattintson a jobb gombbal a Megosztások elemre, majd válassza az Új fájlmegosztás lehetőséget.
 3. A Megosztandó mappa mezőbe írja be a megosztani kívánt mappa elérési útvonalát, vagy kattintson a Tallózás gombra a mappa megkereséséhez.
 4. Írja be a használni kívánt megosztási nevet egy dollárjelet hozzáfűzve, majd kattintson a Tovább gombra.
 5. A megosztást kizárólag rendszergazdák érhetik el akkor, ha bejelöli az Teljes hozzáférés a rendszergazdáknak; a többi felhasználó számára nincs hozzáférés jelölőnégyzetet, majd a Befejezés gombra kattint.
 6. Ha további megosztást szeretne létrehozni, kattintson az Igen gombra, egyébként kattintson a Nem gombra a Számítógép-kezelés konzolhoz való visszatéréshez.

Rejtett megosztás törlése

Rejtett megosztás törléséhez kövesse az alábbi lépéseket:
 1. A Vezérlőpulton kattintson duplán a Felügyeleti eszközök ikonra, majd ismét duplán a Számítógép-kezelés ikonra.
 2. Bontsa ki a Megosztott mappák csomópontot, majd kattintson a Megosztások elemre.
 3. A Megosztott mappa oszlopban a jobb gombbal kattintson a törölni kívánt megosztásra, majd válassza a Megosztás vége lehetőséget, végül kattintson az OK gombra.

Hibaelhárítás

Miután letiltotta az alapértelmezett felügyeleti megosztásokat, ellenőrizze a programok és szolgáltatások működőképességét. A Windows egyes szolgáltatásai e megosztások meglététől függnek. Továbbá egyes külső gyártók által készített programok is igényelhetik némelyik felügyeleti megosztás meglétét. Ilyenek lehetnek például a biztonsági másolatot készítő programok.

Hivatkozások

A megosztott mappákról a Microsoft következő webhelyein talál további információt:

Windows XP
http://www.microsoft.com/resources/documentation/windows/xp/all/proddocs/en-us/sharing_files_overvieww.mspx
Windows 2000
http://www.microsoft.com/technet/prodtechnol/windows2000pro/proddocs/probook/prof03.mspx

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 314984 - Utolsó ellenőrzés: 2006. május 17. - Verziószám: 9.0
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows XP Professional
 • Microsoft Windows XP Media Center Edition 2005 Update Rollup 2
 • Microsoft Windows XP Tablet PC Edition
 • Microsoft Windows XP 64-Bit Edition
 • Microsoft Windows 2000 Professional Edition
 • Microsoft Windows NT Workstation 4.0 Developer Edition
Kulcsszavak: 
kbhowto kbhowtomaster kbenv KB314984
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com