A Windows 2000 rendszerindításai problémáinak elhárítása

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 315396 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A lap tartalma

Összefoglaló

Ez a cikk bemutat néhány általános eljárást, amelyek segítségével megoldhatja a Microsoft Windows 2000 indítása során felmerülő problémákat.

A Windows 2000 sikeres indítása négy fázisból áll:
 • Kezdeti fázis
 • Rendszerbetöltési fázis
 • Kernel fázis
 • Bejelentkezési fázis
Ha bármelyik fázis alatt hiba történik, elképzelhető, hogy a Windows nem indul helyesen, és az alábbi problémák egyike jelentkezik:
 • A számítógép nem válaszol (lefagy).
 • Hibaüzenet jelenik meg.
Ha rendszerindítási hiba lép fel miután a Microsoft Windows 2000 lehetőségre kattint a rendszerbetöltő menüben vagy az indítani kívánt operációs rendszer kiválasztását kérő üzenetkor, valószínűleg hiányoznak vagy sérültek egyes, az operációs rendszer indításához szükséges fájlok. A Windows 2000 számos lehetőséget kínál a hiba elhárítására. Ezek közé tartozik a csökkentett mód, a helyreállítási konzol és a helyreállító lemez.

A számítógép indítása a legutolsó helyes konfigurációval

Ha a rendszerindítási hiba közvetlenül azután jelentkezik, hogy módosította a számítógépet (például új illesztőprogramot telepített), próbálja meg elindítani a számítógépet a Legutolsó helyes konfiguráció szolgáltatással.

A Legutolsó helyes konfiguráció szolgáltatás a legutóbbi működőképes beállításjegyzék-adatokkal (korábbi nevén rendszerleíró adat) indítja újra a számítógépet. Ez a szolgáltatás visszaállítja azokat a beállításjegyzék-adatokat és illesztőprogram-beállításokat, amelyek a számítógép legutóbbi sikeres indításakor voltak érvényben. Akkor használja ezt a szolgáltatást, ha a számítógép módosítását (például egy illesztőprogram telepítését vagy frissítését) követően nem tudja elindítani a Windows rendszert.

A legutolsó helyes konfigurációval történő újraindításhoz kövesse az alábbi lépéseket:
 1. Indítsa újra a számítógépet.
 2. Amikor a
  Válassza ki az indítani kívánt operációs rendszert
  üzenet megjelenik, nyomja le az F8 billentyűt.
 3. A Windows speciális rendszerindítási lehetőségeinek menüjében a nyílbillentyűkkel lépjen a Legutolsó helyes konfiguráció elemre, majd nyomja le az ENTER billentyűt.
 4. Ha több operációs rendszert használ a számítógépen, válassza a Microsoft Windows 2000 lehetőséget a megjelenő listában, majd nyomja le az ENTER billentyűt.

  Figyelmeztetés: Ha a számítógépet a legutolsó helyes konfiguráció szerint indítja, a számítógép utolsó sikeres indítása óta végrehajtott módosítások elvesznek.

  Ha el tudja indítani a számítógépet a legutolsó helyes konfiguráció szerint, akkor valószínűleg a számítógépen utoljára végrehajtott módosítás (például egy új illesztőprogram telepítése) okozza a rendszerindítási hibát. Célszerű eltávolítani vagy frissíteni az adott illesztőprogramot vagy alkalmazást, majd ellenőrizni, hogy megfelelően indul-e a Windows.

A számítógép indítása csökkentett módban

Amikor csökkentett módban indítja a számítógépet, csak az alapvető illesztőprogramok és eszközök töltődnek be. A csökkentett mód használatával azonosíthatók és megoldhatók az automatikusan betöltődő hibás illesztőprogramok, alkalmazások vagy szolgáltatások által okozott hibák.

Ha a számítógép csökkentett módban elindul, de normál módban nem, valószínűleg hardverbeállítás- vagy erőforrás-ütközés lépett fel. Lehet, hogy inkompatibilitási problémák állnak fenn alkalmazásokkal, szolgáltatásokkal vagy illesztőprogramokkal kapcsolatban, vagy megsérült a beállításjegyzék (korábbi nevén rendszerleíró adatbázis). Csökkentett módban letilthatók vagy eltávolíthatók azok az alkalmazások, szolgáltatások vagy illesztőprogramok, amelyek megakadályozzák a számítógép megfelelő indítását.

A rendszerindítási hibák csökkentett módban történő elhárításának lépései:
 1. Indítsa újra a számítógépet.
 2. Amikor a
  Válassza ki az indítani kívánt operációs rendszert
  üzenet megjelenik, nyomja le az F8 billentyűt.
 3. A Windows speciális rendszerindítási lehetőségeinek menüjében a nyílbillentyűkkel lépjen a Csökkentett mód elemre, majd nyomja le az ENTER billentyűt.
 4. Ha több operációs rendszert használ a számítógépen, válassza a Microsoft Windows 2000 lehetőséget a megjelenő listában, majd nyomja le az ENTER billentyűt.
 5. Az alábbi lehetőségek közül választhat:
  • Ha a számítógép nem indul el csökkentett módban, ellenőrizze, hogy nincsenek-e hardverproblémák (például hibás vagy rosszul telepített eszközök, illetve a vezetékekkel vagy a csatlakoztatással kapcsolatos problémák). Távolítsa el az újonnan hozzáadott hardvereket, majd indítsa újra a számítógépet és ellenőrizze, hogy megoldódott-e a probléma.
  • Ha a számítógép elindul csökkentett módban, ugorjon a következő szakaszra a rendszerindítási probléma elhárításának folytatásához.

A rendszerindítási hiba azonosítása az Eseménynapló segédprogrammal

A rendszerindítási probléma okának azonosításához tekintse át a eseménynaplók tartalmát. Az eseménynaplókban rögzített események megtekintésének lépései:
 1. Mutasson a Start menü Beállítások pontjára, majd kattintson a Vezérlőpult parancsra.
 2. Kattintson duplán a Felügyeleti eszközök, majd az Eseménynapló ikonra.

  Alternatív megoldásként elindíthatja az Eseménynapló beépülő modult tartalmazó Microsoft Management Console (MMC) alkalmazást is.
 3. Rákattintva bontsa ki a konzolfa Eseménynapló elemét, majd kattintson a megtekinteni kívánt naplóra ( például a Rendszer vagy az Alkalmazás naplóra).
 4. A jobb oldali ablaktáblában kattintson duplán a megtekinteni kívánt eseményre.

  Az esemény részleteinek másolásához kattintson a Másolás gombra, majd nyisson meg egy új dokumentumot abban a programban, ahová be szeretné illeszteni az eseményt (például Microsoft Word), majd kattintson a Szerkesztés menü Beillesztés parancsára.
 5. Az előző vagy a következő esemény leírásának megtekintéséhez kattintson a FELFELÉ NYÍL, illetve a LEFELÉ NYÍL gombokra.
A rendszerhibák diagnosztizálásáról az Eseménynapló segédprogrammal a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkében tájékozódhat:
302542 Rendszerproblémák diagnosztizálása a Microsoft Windows 2000 rendszer Eseménynapló segédprogramjával

A rendszerindítási hiba azonosítása a Rendszerinformáció segédprogrammal

A Rendszerinformáció eszköz átfogó képet jelenít meg a számítógép hardvereiről, rendszerösszetevőiről és a szoftverkörnyezetről. Az eszköz segítségével azonosíthatók a potenciális problémát jelentő eszközök és eszközütközések. Ehhez hajtsa végre az alábbi műveleteket:
 1. Kattintson a Start menü Futtatás parancsára.
 2. Írja be a Megnyitás mezőbe az msinfo32 parancsot, majd kattintson az OK gombra.
 3. Ellenőrizze, hogy vannak-e problémás eszközök vagy eszközütközések. Ehhez tegye a következőket:
  1. Bontsa ki a konzolfa Összetevők csomópontját, és kattintson a Problémás eszközök parancsra.

   Ellenőrizze, hogy találhatók-e eszközök a jobb oldali ablaktáblában.
  2. Bontsa ki a konzolfa Hardver-erőforrások csomópontját, és kattintson a Ütközés/megosztás elemre.

   Ellenőrizze, hogy találhatók-e erőforrás-ütközések a jobb oldali ablaktáblában.
  3. Ha sikerül problémás eszközt azonosítania, hajtsa végre a megfelelő műveletet (például távolítsa el, tiltsa le vagy konfigurálja újra az eszközt, esetleg frissítse az illesztőprogramot), majd indítsa újra a számítógépet normál módban.

   Az eszközöket és illesztőprogramjaikat az Eszközkezelő segédprogrammal távolíthatja el vagy tilthatja le. Az Eszközkezelő segédprogramról a cikk A rendszerindítási hiba azonosítása az Eszközkezelő segédprogrammal című részében tájékozódhat.

   Amennyiben a számítógép megfelelően elindul, valószínűleg az adott eszköz okozta a rendszerindítási hibát.

   Ha a probléma megoldásához letiltott egy eszközt, ellenőrizze, hogy az megtalálható-e a Windows 2000 hardverkompatibilitási listájában, és hogy megfelelően van-e telepítve. Emellett jelentse a hibás viselkedést a gyártónak, és érdeklődjön a rendszerindítási problémát megoldó esetleges frissítésekről.A hardvergyártóval való kapcsolatfelvételről a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkében tájékozódhat:
   65416 Független hardver- és szoftvergyártók elérhetőségi információinak listája; A–K (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)

   60781 Független hardver- és szoftvergyártók elérhetőségi információinak listája; L–P (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)

   60782 Független hardver- és szoftvergyártók elérhetőségi információinak listája; Q–Z (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
   A Microsoft a külső gyártók elérhetőségi adatait a műszaki támogatás eléréséhez szánt segítségnyújtásként teszi közzé. Az elérhetőségi adatok értesítés nélkül változhatnak, pontosságukat a Microsoft nem garantálja.

 4. Amennyiben a Rendszerinformáció eszköz nem jelez eszközütközéseket vagy problémás eszközöket, ellenőrizze a Windows indulásakor automatikusan elinduló programokat. Ehhez hajtsa végre az alábbi műveleteket:
  1. Bontsa ki a konzolfa Szoftverkörnyezet csomópontját, és kattintson Az Indítópult programjai elemre.

   A Windows indulásakor automatikusan elinduló programok a jobb ablaktáblában találhatók.
  2. Tiltsa le a programokat, majd indítsa újra a számítógépet.

   A programok letiltásához tekintse át a programdokumentációkat, vagy forduljon a gyártókhoz.
  3. Ha az automatikusan induló programok letiltása után megoldódik a rendszerindítási probléma, egyesével engedélyezze azokat újra.

   Minden egyes program engedélyezésekor állítsa le, majd indítsa újra a számítógépet, és ellenőrizze, megfelelően indul-e a rendszer. Ha a hiba újra jelentkezik, valószínűleg a legutoljára engedélyezett program okozza azt.

A csökkentett mód rendszerindítási naplófájljának megtekintése

A rendszerindítási problémák elhárításához vizsgálja meg a rendszerindítási naplófájlt (Ntbtlog.txt), majd jegyezze fel azokat az eszközöket és szolgáltatásokat, melyek nem töltődnek be csökkentett módban. Ez a naplófájl a %SystemRoot% mappában található (alapértelmezés szerint ez a Winnt mappa). A naplófájl tartalmazza a csökkentett módban betöltött (és be nem töltött) eszközöket és szolgáltatásokat. A fájlt a Microsoft Jegyzettömbben tekintheti meg.

A rendszerindításkor be nem töltött eszközök és szolgáltatások listájával azonosítható a rendszerindítási probléma valószínű oka.

Megjegyzés: Egyes rendszerindítási problémák már a rendszerindítási folyamat elején megjelennek. Ilyenkor elképzelhető, hogy a Windows nem menti a naplófájlt a merevlemez-meghajtóra.

A rendszerindítási hiba azonosítása az Eszközkezelő segédprogrammal

Az Eszközkezelő grafikusan jeleníti meg a számítógépre telepített hardvereket. Az eszközzel megoldhatók az esetleges eszközütközések, vagy azonosíthatók az olyan inkompatibilis eszközök, amelyek a rendszerindítási hibát okozzák.

Az Eszközkezelő megnyitásának lépései:
 1. Kattintson az asztalon a jobb gombbal a Sajátgép ikonra, és kattintson a Kezelés parancsra.
 2. Bontsa ki a Rendszereszközök csomópontot, majd kattintson az Eszközkezelő elemre.

  A számítógépre telepített eszközök a jobb ablaktáblában találhatók. Ha jel található az eszköz neve mellett, elképzelhető, hogy probléma merült fel az eszközzel kapcsolatban. A sárga mezőben lévő fekete színű felkiáltójel (!) azt jelzi, hogy az eszköz állapota problémás.

  Megjegyzés: Ha szeretne letiltani egy eszközt az Eszközkezelő segédprogramban, kattintson a jobb gombbal az eszközre, majd kattintson a Tiltás parancsra.
 3. Vizsgálja ki a lehetséges eszközütközéseket. Ehhez kattintson duplán az eszközre a jobb ablaktáblában, majd kattintson az Erőforrások fülre.

  Az eszközütközéseket az Ütköző eszközök listája tartalmazza.

  A mező fölött az Automatikus beállítások jelölőnégyzet látható. Amennyiben a Windows sikeresen észleli az adott eszközt, a jelölőnégyzet be van jelölve, az eszköz pedig hibamentesen működik. Ha azonban az erőforrás-beállítások alapja az Alapkonfiguráció n (ahol az n egy 0 és 9 közötti szám), elképzelhető, hogy módosítani kell a beállításokat. Ehhez kattintson egy másik alapkonfigurációra a listában, vagy változtassa meg manuálisan az erőforrás-beállításokat. Figyelmeztetés: Az alábbi eljárás során szükség lehet a számítógép CMOS- és BIOS-beállításainak módosítására. A BIOS helytelen módosítása komoly problémákat okozhat a számítógépben. A számítógép CMOS-beállításait csak saját felelősségére módosíthatja.

  Amennyiben a Windows nem képes feloldani az eszközütközéseket, ellenőrizze, hogy engedélyezve van-e számára a számítógépen található eszközök számbavétele. Ehhez engedélyezze a Plug and Play OS beállítást a számítógép BIOS rendszerének konfigurálására szolgáló eszközben. A számítógép BIOS-beállításainak megváltoztatásához tekintse át a számítógép dokumentációját, vagy forduljon a számítógép gyártójához.
 4. Ha azonosít egy problémás eszközt, tiltsa azt le, majd indítsa újra a számítógépet normál módban.

  Amennyiben a számítógép megfelelően elindul, valószínűleg a letiltott eszköz okozza a rendszerindítási hibát.

  Győződjön meg arról, hogy az eszköz rajta van a Windows 2000 hardverkompatibilitási listáján, illetve, hogy megfelelően telepítve van. Emellett jelentse a hibás viselkedést a gyártónak, és érdeklődjön a rendszerindítási problémát megoldó esetleges frissítésekről.
Az Eszközkezelő segédprogram használatáról a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkeiben tájékozódhat:
199276 Eszközkezelés Windows rendszerben (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
244601 Az Eszközkezelő segédprogramban megjelenő ismeretlen eszközök hibáinak elhárítása (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
125174 Az Eszközkezelő által generált hibakódok magyarázata

A CMOS- és BIOS-beállítások helyességének ellenőrzése

Figyelmeztetés: Az alábbi eljárás során szükség lehet a számítógép CMOS- és a BIOS-beállításainak módosítására. A BIOS helytelen módosítása komoly problémákat okozhat a számítógépben. A számítógép CMOS-beállításait csak saját felelősségére módosíthatja.

A CMOS és a BIOS helytelen vagy sérült beállításai indítási problémákat okozhatnak. A számítógép helyes CMOS- és BIOS-beállításairól, illetve a beállítások ellenőrzésének és megváltoztatásának módjáról a számítógép dokumentációjában olvashat, illetve a számítógép gyártójától kérhet információt.

Lépjen kapcsolatba a számítógép gyártójával, és ellenőrizze, hogy számítógépén a rendelkezésre álló legújabb BIOS-frissítés található-e.

A Helyreállítási konzol eszköz

A Helyreállítási konzol egy olyan parancssori eszköz, amely a Windows javítására használható hibás rendszerindítás esetén. A helyreállítási konzol a Windows 2000 telepítőlemezeiről, a Windows 2000 CD-ről vagy rendszerindításkor (amennyiben az eszköz már telepítve van a számítógépen) indítható el.

A helyreállítási konzol használatáról a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkeiben tájékozódhat:
301645 A helyreállítási konzol használata olyan számítógépen, amelyen nem indítható el a Windows 2000 rendszer
229716 A Windows 2000 helyreállítási konzoljának ismertetése
216417 Útmutató: A Windows helyreállítási konzol telepítése

A helyreállító folyamat

Ha korábban készített helyreállító lemezt, használja azt a rendszerindítási hiba elhárítására. A helyreállító folyamat a rendszerfájlok, a partíció rendszerindító szektora és a rendszerindító környezet javítására korlátozódik. A helyreállítási szolgáltatásról a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkében tájékozódhat:
231777 Helyreállító lemez létrehozása Windows 2000 rendszerben

A Microsoft terméktámogatási szolgálata által üzemeltetett webhely használata megoldások keresésére

Ha a problémát nem sikerült megoldania sem a jelen cikkben bemutatott eljárások végrehajtásával, sem a kapcsolódó cikkeket ismertető részben felsorolt Tudásbázis-cikkek tanulmányozását követően, a megoldás keresésére igénybe veheti a Microsoft terméktámogatási szolgálatának webhelyét is, amelyen többek között az alábbi szolgáltatásokat veheti igénybe:
 • Kereshető Tudásbázis – Műszaki támogatási információk és támogatási eszközök keresése Microsoft-termékekhez.
 • Gyakran ismételt kérdések – Az egyes termékekkel kapcsolatos gyakori kérdések és az azokra adott válaszok.
 • Microsoft terméktámogatási hírcsoportok – Problémák megbeszélése más felhasználókkal és MVP-programtagokkal (MVP: Most Valuable Professionals; a Microsoft technológiáiban jártas szakértők).
 • Szoftverek és frissítések – Szoftverek és frissítések keresése a letöltőközpontban
 • Egyéb támogatási lehetőségek – Kérdések feltevése a weben keresztül, telefonos kapcsolatfelvétel a terméktámogatási szolgáltatással.Hivatkozások

A Windows 2000 rendszerindítási problémáinak elhárításáról a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkeiben tájékozódhat:
202485 A Windows 2000 csökkentett módjának ismertetése (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
199175 A Windows csökkentett módban történő indítását akadályozó lehetséges problémák (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
244905 A Windows indítását akadályozó szolgáltatások vagy eszközök letiltása (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
216417 Útmutató: A Windows helyreállítási konzol telepítése
266169 Hogyan Javíthatja a Készenléti állapot, Hibernálás és a Kikapcsolás problémáit a Windows 2000-s gépén

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 315396 - Utolsó ellenőrzés: 2006. október 11. - Verziószám: 5.0
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows 2000 Server
 • Microsoft Windows 2000 Advanced Server
 • Microsoft Windows 2000 Professional Edition
Kulcsszavak: 
kbhowtomaster kbenv KB315396
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com