A Windows 2000 leállításával kapcsolatos hibák elhárítása

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 315409 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A lap tartalma

Összefoglaló

Ez a cikk bemutat néhány általános eljárást, amelyek segítségével megoldhatja a Microsoft Windows 2000 leállítása során felmerülő problémákat.

Leálláskor a Windows 2000 üzenetet küld a számítógépen telepített eszközöknek, rendszerszolgáltatásoknak és programoknak, amelyben értesíti azokat a tervezett leállásról. Az operációs rendszer válaszokat vár a futó programoktól a nem mentett adatok mentéséről és a programok megfelelő leállásáról. Minden eszköz, szolgáltatás és program a leállási üzenetre általában olyan választ ad, hogy a program bezárható.

A számítógép leállításának megkísérlésekor a következő jelenségeket tapasztalhatja:
 • A számítógép nem válaszol (lefagy). Ilyen esetekben egy kék vagy fekete képernyő jelenhet meg.
 • A számítógép nem kapcsol ki a „Most biztonságosan kikapcsolhatja a számítógépet” üzenet megjelenésekor.
 • Hibaüzenet jelenik meg a képernyőn.
A leállással kapcsolatos hibák jellemző okai a következők lehetnek:
 • Hibás vagy nem kompatibilis eszközillesztők
 • Rendszerszolgáltatások, amelyek nem válaszolnak megfelelően, vagy „foglalt” üzenettel válaszolnak a rendszernek
 • Hibás vagy nem kompatibilis programok

A Windows 2000 leállításával kapcsolatos hibák elhárítása

A leállással kapcsolatos hibák elhárításához és a hibák okának megállapításához kövesse az alábbi eljárásokat:
 • A leállással kapcsolatos hibák okának azonosítása a Feladatkezelő segítségével
 • A számítógépen legutóbb keletkezett változások visszaállítása
 • A leállás során felmerülő hibák okának azonosítása csökkentett módban
 • A CMOS- és BIOS-beállítások helyességének ellenőrzése

A leállással kapcsolatos hibák okának azonosítása a Feladatkezelő segítségével

A Feladatkezelő segítségével állapítsa meg, hogy mely programok futnak a számítógépen. Manuálisan zárjon be minden programot, amely a Feladatkezelőben megjelenik, majd állítsa le és indítsa újra a számítógépet annak ellenőrzésére, hogy megoldódott-e a leállítási probléma. Ehhez az alább ismertetett műveleteket kell végrehajtania.

MEGJEGYZÉS: A számítógépen olyan programok is futhatnak, amelyek nem jelennek meg a Feladatkezelő Alkalmazások lapján.
 1. Nyomja meg a CTRL+ALT+DELETE billentyűkombinációt, és kattintson a Feladatkezelő gombra.
 2. Kattintson az Alkalmazások fülre.
 3. A Feladat oszlopban kattintson a bezárni kívánt alkalmazás nevére, majd a Feladat befejezése gombra.
 4. Lépjen ki a Feladatkezelőből.
 5. Állítsa le a számítógépet.

A számítógépen legutóbb keletkezett változások visszaállítása

Ha a leállással kapcsolatos hibák közvetlenül az után jelentkeztek, hogy módosításokat végzett a számítógépen (például programot, szolgáltatást vagy eszközillesztővel rendelkező hardvert telepített vagy frissített), vonja vissza a legutóbb végrehajtott változtatást. Távolítsa el a legutóbb telepített illesztőprogramot vagy egyéb programot, majd állítsa le és indítsa újra a számítógépet annak ellenőrzéséhez, hogy megoldódott-e a leállítási probléma.

A leállás során felmerülő hibák okának azonosítása csökkentett módban

A számítógép csökkentett módban történő indításakor a rendszer csak a legszükségesebb illesztőprogramokat és szolgáltatásokat tölti be. A csökkentett mód egy nagyon hasznos diagnosztikai eszköz automatikusan elinduló hibás illesztőprogramok, programok és szolgáltatások által okozott problémák azonosításához és megoldásához.

Annak megállapítása, hogy a számítógép megfelelően áll le csökkentett módban:
 1. Indítsa újra a számítógépet.
 2. Amikor a „Válassza ki az indítani kívánt operációs rendszert” üzenet megjelenik, nyomja le az F8 billentyűt.
 3. A Windows speciális rendszerindítási lehetőségeinek menüjében a nyílbillentyűkkel lépjen a Csökkentett mód elemre, majd nyomja le az ENTER billentyűt.
 4. Ha kettő vagy több operációs rendszert használó számítógéppel rendelkezik, jelölje ki a Microsoft Windows 2000 operációs rendszert a megjelenő listán, majd nyomja le az ENTER billentyűt.
 5. A számítógép csökkentett módban történő indítása utána állítsa le a számítógépet.

  Ha a számítógép megfelelően állt le csökkentett módban, ismételje meg az 1-4. lépéseket a csökkentett módban való indításhoz, majd folytassa a műveletet a 6. lépéssel a leállással kapcsolatos hibák elhárításához és a hibák okának megállapításához.
 6. Vizsgálja meg a rendszerindítási naplófájlt (Ntbtlog.txt), majd jegyezze fel azokat az eszközöket és szolgáltatásokat, melyek nem töltődnek be csökkentett módban.

  Az Ntbtlog.txt fájl %SystemRoot% mappában található (alapértelmezés szerint ez a Winnt mappa). A Microsoft Jegyzettömbben tekintheti meg a fájlt. Az Ntbtlog.txt fájl tartalmazza a csökkentett módban betöltött (és be nem töltött) eszközöket és szolgáltatásokat.

  MEGJEGYZÉS: Ha vannak olyan külső gyártótól származó illesztőprogramok vagy szolgáltatások, amelyek normál módban elindulnak, de csökkentett módban nem, akkor ezek az illesztőprogramok és szolgáltatások okozhatják a számítógép leállításával kapcsolatos problémákat.
 7. Indítsa újra a számítógépet normál módban, majd egyenként távolítsa el az Ntbtlog.txt fájl segítségével azonosított illesztőprogramokat, amelyek a hibás leállást okozhatják, a szolgáltatásokat pedig tiltsa le vagy állítsa le.

  Az Eszközkezelő segédprogramot használhatja az eszközök és illesztőprogramjaik eltávolításához, letiltásához.Az eszközök Eszközkezelő segítségével történő kezeléséről a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkeiben tájékozódhat:
  199276 Eszközkezelés Windows rendszerben (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
  244601 Az Eszközkezelőben megjelenő ismeretlen eszközök hibáinak elhárítása (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
  125174 Az Eszközkezelő által generált hibakódok magyarázata
 8. Állítsa le a számítógépet annak ellenőrzéséhez, hogy megoldódott-e a leállítási probléma.
 9. Miután azonosította a problémát okozó szolgáltatást vagy illesztőprogramot, és úgy véli, hogy valamelyik fájl sérült, telepítse újra azt, vagy a problémák közléséhez és a problémát megoldó frissítésekkel kapcsolatos információk beszerzéséhez vegye fel a kapcsolatot a program gyártójával.

A CMOS- és BIOS-beállítások helyességének ellenőrzése

Figyelmeztetés: Ez a művelet a CMOS-beállítások és a BIOS módosításával járhat. A BIOS helytelen módosítása komoly problémákat okozhat a számítógépben. A számítógép CMOS-beállításait csak saját felelősségére módosítsa.

A CMOS és a BIOS helytelen vagy sérült beállításai indítási és leállítási problémákat okozhatnak. A számítógép helyes CMOS- és BIOS-beállításairól, illetve a beállítások ellenőrzésének és megváltoztatásának módjáról a számítógép dokumentációjában talál, illetve a számítógép gyártójától kérhet információt. Lépjen kapcsolatba a számítógép gyártójával, és érdeklődjön a számítógépéhez rendelkezésre álló legfrissebb BIOS-frissítésről, hogy meggyőződhessen arról, hogy a számítógép a legfrissebb BIOS rendszerrel rendelkezik.

A leállással kapcsolatos hibák okának azonosítása párhuzamos telepítés segítségével

A párhuzamos telepítés segítségével történő hibaelhárításhoz hajtsa végre az alábbi lépéseket:
 1. Telepítse a Windows 2000 egy új példányát a számítógép egy külön partíciójára (párhuzamos telepítés létrehozása), majd telepítse egyenként az illesztőprogramokat és a programokat a párhuzamos telepítésre.
 2. Minden program telepítése után állítsa le és indítsa újra a számítógépet annak megállapításához, hogy a leállítási probléma jelentkezik-e.

  Amennyiben így is tapasztalja a hibát, akkor a probléma megjelenését megelőzően telepített program okozhatja a leállítási hibákat.
 3. Távolítsa el vagy frissítse az illesztőprogramot vagy programot az eredeti telepítésről, majd ellenőrizze a Windows megfelelő leállását.

  Ha a probléma megoldódott, távolítsa el a párhuzamos Windows telepítést.
A leállítási problémák csökkentett módban történő hibaelhárításáról a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkében tájékozódhat:
266169 Hogyan Javíthatja a Készenléti állapot, Hibernálás és a Kikapcsolás problémáit a Windows 2000-s gépénHivatkozások

A Windows 2000 rendszer párhuzamos telepítésének módjáról a Microsoft Tudásbázis következő cikkében tájékozódhat:
266465 A Windows 2000 vagy a Windows Server 2003 párhuzamos telepítése (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
A Windows 2000 csökkentett módú indításának lehetőségeiről a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkeiben tájékozódhat:
202485 A Windows 2000 csökkentett módjának ismertetése (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
Windows 2000 rendszerben az illesztőprogramok problémáinak elhárításáról a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkeiben tájékozódhat:
244617 A Windows illesztőprogramjainak hibakeresése az Illesztőprogram-ellenőrzővel
Egyedi leállítási problémák hibaelhárításáról a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkében tájékozódhat:
261939 A számítógép leállításakor „Stop 0x00000027 RDR_FILE_SYSTEM” hibaüzenet jelenik meg (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
263560 A számítógép leállítása, készenléti állapotba helyezése vagy újraindítása „Stop 0x0000009F” hibaüzenetet eredményez (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
309660 Az FTDisk „STOP Error 0x000000D1” hibaüzenetet okozhat a számítógép leállítása közben (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
245835 Az Ntoskrnl.exe 0x9f jelű STOP hibát produkál a számítógép leállításakor vagy újraindításakor (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
296838 A Windows 2000 leállítási folyamata a Devldr programra hivatkozó hibaüzenet kíséretében megszakad (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
309645 Dokkolt számítógépen nem hajtható végre a Kikapcsolás, az Újraindítás, a Kijelentkezés, a Készenlét vagy a Hibernálás parancs (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
242495 A Windows 2000 speciális energiagazdálkodási hibáinak elhárítása (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
285461 A Windows 2000 nem áll le megfelelően, ha telepítve van az Adaptec Easy CD Creator 4.0 vagy korábbi verziója (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
269696 A Windows 2000 Professional kikapcsolás közben lefagyhat, ha telepítve van a Veritas Backup Exec Desktop Edition alkalmazás 4.4.1-es verziója (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
262575 A számítógép egy erőforrás-ütközés miatt a leállítás közben lefagy (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)


Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 315409 - Utolsó ellenőrzés: 2007. május 25. - Verziószám: 5.1
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows 2000 Server
 • Microsoft Windows 2000 Advanced Server
 • Microsoft Windows 2000 Professional Edition
Kulcsszavak: 
kbhowto kbhowtomaster KB315409
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com