Cikk azonosítója: 317371 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Figyelem
A cikkben foglaltak a Windows 2000 rendszerre vonatkoznak. A Windows 2000 támogatása 2010. július 13-án véget ér.A Windows 2000 támogatási időszakának lejártával kapcsolatos megoldások központja kezdőpontként használható a Windows 2000 rendszerről való áttérés stratégiájának kialakításakor. További információ: A Microsoft támogatási életciklusra vonatkozó szabályzata.
Figyelem
A cikkben foglaltak a Windows 2000 rendszerre vonatkoznak. A Windows 2000 támogatása 2010. július 13-án véget ér.A Windows 2000 támogatási időszakának lejártával kapcsolatos megoldások központja kezdőpontként használható a Windows 2000 rendszerről való áttérés stratégiájának kialakításakor. További információ: A Microsoft támogatási életciklusra vonatkozó szabályzata.
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A lap tartalma

Összefoglaló

Ez a cikk bemutatja, hogy miként lehet a távoli leállítási eszközzel (Shutdown.exe) leállítani és újraindítani a helyi vagy távoli, Windows 2000 vagy Microsoft Windows NT 4.0 rendszerű számítógépet.

A Shutdown.exe csak a Microsoft Windows 2000 Resource Kit csomag CD-jén található meg. Ez egy parancssori eszköz, amely segítségével leállíthat és újraindíthat Windows 2000 vagy Windows NT 4.0 rendszerű távoli vagy helyi számítógépeket. Ha ütemezni szeretné egy számítógép leállítását és újraindítását egy megadott időpontra, használja a Shutdown.exe eszközt az at paranccsal, vagy pedig a Feladatütemezőt.

Megjegyzés: A Windows 2000 rendszer Shutdown.exe eszköze a továbbiakban nem támogatott, és nem tölthető le a Microsoft webhelyéről. Az eszköz csak a Microsoft Windows 2000 Resource Kit csomag eredeti CD-jén található meg.

A Shutdown.exe eszköz bemutatása

A Shutdown.exe a következő szintaxist használja:
shutdown \\számítógépnév /l /a /r /t:xx "üzenet" /y /c
A Shutdown.exe eszközhöz az alábbi paraméterek használhatók:
 • \\számítógépnév: Ezzel a paraméterrel adható meg a leállítani kívánt távoli számítógép. Ha kihagyja ezt a paramétert, az eszköz a helyi számítógép nevét használja.
 • /l (kisbetűs „L” karakter): Ezzel a kapcsolóval a helyi számítógépet állítja le az eszköz.
 • /a: Ezzel a kapcsolóval megszakíthatja a leállítási folyamatot. Ezt csak az időtúllépési időszakon belül teheti meg. E kapcsoló megadása esetén a parancs az összes többi paramétert figyelmen kívül hagyja.
 • /r: Ezzel a kapcsolóval a teljes leállítás helyett újraindíthatja a számítógépet.
 • /t:xx: E kapcsoló segítségével megadhatja (másodpercekben), hogy mennyi idő múlva álljon le a számítógép. Alapértelmezés szerint ez 20 másodperc.
 • "msg": Ebben a paraméterben megadhatja a leállítási folyamat során megjelenítendő üzenetet. Az üzenet legfeljebb 127 karaktert tartalmazhat.
 • /y: Ezzel a kapcsolóval megadhatja, hogy a számítógép minden kérdésre automatikusan az „igen” választ vegye figyelembe.
 • /c: Ezzel a kapcsolóval leállíthatja az összes futó programot. A kapcsoló megadása esetén a Windows kikényszeríti az összes futó program leállítását. Ebben az esetben az adatokban beállt változások mentésére figyelmeztető üzenetet figyelmen kívül hagyja a rendszer. Ez adatvesztést okozhat bármely olyan számítógépen, amelyen nem mentették az adatokat.

Példák

 • Ha a helyi számítógépet két perc múlva le szeretné állítani „A számítógép leáll” üzenet megjelenítése közben, adja meg a következő sort egy kötegfájlban, vagy írja be a parancssorba, és nyomja le az ENTER billentyűt:
  shutdown /l /t:120 "A számítógép leáll" /y /c
  A leállítási folyamat megszakításához írja be a következő parancsot a parancssorba, majd nyomja le az ENTER billentyűt:
  shutdown /l /a /y
 • A „Tamogatas” nevű távoli számítógép leállításához és újraindításához használja a következő sort egy kötegfájlban, vagy írja be a parancssorba, és nyomja le az ENTER billentyűt:
  shutdown \\tamogatas /r
 • Ha ütemezni szeretné, hogy a helyi számítógép este 10 órakor leálljon és újrainduljon, írja be a következő utasítást a parancssorba, majd nyomja le az ENTER billentyűt:
  at 22:00 shutdown /l /r /y /c
 • Ha azt kívánja ütemezni, hogy a helyi számítógép minden munkanapon délután 6 órakor leálljon és újrainduljon, írja be a következőket a parancssorba, majd nyomja le az ENTER billentyűt:
  at 18:00 /every:H,K,Sze,Cs,P shutdown /l /r /y /c

Hibaelhárítás

Előfordulhat, hogy a megadott számítógép nem áll le, ha a Shutdown.exe eszközzel próbálja leállítani. Ez a hiba akkor fordulhat elő, ha megjelenik az asztalon a Számítógép zárolásának feloldása párbeszédpanel, illetve ha a számítógép zárolva van. A probléma megoldásáról a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkeiben tájékozódhat:
307635 A távoli leállítás kijelentkezést eredményez a Számítógép zárolásának feloldása párbeszédpanel megjelenítésekor (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
288180 Az ExitWindowsEx() függvény egyes esetekben nem jelentkezteti ki a felhasználót vagy állítja le a számítógépet, ha a számítógép zárolva van (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)

Hivatkozások

További információkat kaphat a Shutdown.exe eszközről, ha beírja a parancssorba a shutdown /? parancsot, majd lenyomja az ENTER billentyűt.

A feladatok AT paranccsal való ütemezéséről Windows 2000 rendszerben a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkében tájékozódhat:
313565 Feladatok ütemezése az AT paranccsal (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
A feladatok Feladatütemezővel való ütemezéséről Windows 2000 rendszerben a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkében tájékozódhat:
300160 Kiszolgálói folyamat ütemezése Windows 2000 rendszerben (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
A Windows 2000 Resource Kit csomagról a Microsoft következő webhelyén talál bővebb felvilágosítást:
http://technet.microsoft.com/hu-hu/windowsserver/bb643141.aspx

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 317371 - Utolsó ellenőrzés: 2010. március 30. - Verziószám: 7.3
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows 2000 Server
 • Microsoft Windows 2000 Advanced Server
 • Microsoft Windows 2000 Professional Edition
Kulcsszavak: 
kbhowto kbhowtomaster KB317371
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com