Artikel-id: 317371 - Visa produkter som artikeln gäller.
Visa alla | Dölj alla

På den här sidan

Sammanfattning

I den här artikeln beskrivs användning av Avsluta fjärrdator (Shutdown.exe) för att stänga av och starta om en lokal dator eller fjärrdator med Windows 2000 eller Microsoft Windows NT 4.0.

Shutdown.exe finns i Microsoft Windows 2000 Resource Kit. Det är ett kommandoradsverktyg som kan användas för att stänga av eller starta om en lokal dator eller fjärrdator med Windows 2000 eller Windows NT 4.0. Om du vill schemalägga avstängning och omstart av en dator vid en viss tidpunkt använder du Shutdown.exe tillsammans med kommandot at eller Schemaläggaren.

Beskrivning av Shutdown.exe

I Shutdown.exe används följande syntax:
shutdown \\datornamn /l /a /r /t:xx "msg" /y /c
Följande växlar kan användas med Shutdown.exe:
 • \\datornamn: Använd den här växeln för att ange vilken fjärrdator som ska stängas av. Om du utesluter parametern används den lokala datorns namn.
 • /l (Observera att detta är ett gement "L"): Använd den här växeln för att stänga av den lokala datorn.
 • /a: Använd den här växeln för att avsluta en avstängningsåtgärd. Detta kan endast göras under timeoutperioden. Om du använder växeln ignoreras alla andra parametrar.
 • /r: Använd den här växeln för att starta om datorn i stället för att stänga av den helt.
 • /t:xx: Använd den här växeln för att ange hur lång tid (i sekunder) det tar innan datorn stängs av. Standardvärdet är 20 sekunder.
 • "msg": Använd den här växeln för att ange ett meddelande under avstängningsprocessen. Meddelandet kan innehålla högst 127 tecken.
 • /y: Använd den här växeln för att tvinga fram ett "ja"-svar på alla frågor från datorn.
 • /c: Använd den här växeln för att avsluta alla program som körs. Om du använder växeln tvingas alla program som körs att avslutas. Alternativet att spara alla data som har ändrats ignoreras. Detta kan medföra förlust av data i program där data inte har sparats.

Exempel

 • Om du vill stänga av den lokala datorn om två minuter och visa meddelandet "Datorn stängs av" använder du följande rad i en kommandofil eller skriver den vid en kommandotolk och trycker sedan på RETUR:
  shutdown /l /t:120 "Datorn stängs av" /y /c
  Om du vill avsluta avstängningsprocessen skriver du följande rad vid kommandotolken och trycker på RETUR:
  shutdown /l /a /y
 • Om du vill stänga av och starta om en fjärrdator med namnet "Support" använder du följande rad i en kommandofil eller skriver den vid en kommandotolk och trycker på RETUR:
  shutdown \\support /r
 • Om du vill schemalägga avstängning och omstart av den lokala datorn klockan 22:00 skriver du följande rad vid en kommandotolk och trycker på RETUR:
  at 22:00 shutdown /l /r /y /c
 • Om du vill schemalägga avstängning och omstart av den lokala datorn klockan 18:00 varje vardag skriver du följande rad vid en kommandotolk och trycker på RETUR:
  at 18:00 /every:M,T,W,Th,F shutdown /l /r /y /c

Felsökning

Den angivna datorn stängs kanske inte av när du använder Shutdown.exe för att stänga av den. Detta kan inträffa om dialogrutan Lås upp datorn visas på skrivbordet, eller om datorn är låst. Om du vill veta mer om hur du löser det här problemet klickar du på artikelnumren nedan och läser artiklarna i Microsoft Knowledge Base:
307635 Fjärravstängning medför utloggning när dialogrutan Lås upp datorn visas (Länken kan leda till en webbplats som är helt eller delvis på engelska)
288180 Funktionen ExitWindowsEx() loggar inte ut användaren eller stänger av datorn om datorn är låst (Länken kan leda till en webbplats som är helt eller delvis på engelska)

Referenser

Om du vill veta mer om Shutdown.exe skriver du shutdown /? vid kommandotolken och trycker på RETUR.

Om du vill veta mer om hur du använder AT-kommandot för att schemalägga aktiviteter i Windows 2000 klickar du på artikelnumret nedan och läser artikeln i Microsoft Knowledge Base:
313565 Använda AT-kommandot för att schemalägga aktiviteter (Länken kan leda till en webbplats som är helt eller delvis på engelska)
Om du vill veta mer om hur du använder Schemaläggaren för att schemalägga en aktivitet i Windows 2000 klickar du på artikelnumret nedan och läser artikeln i Microsoft Knowledge Base:
300160 Schemalägga en serverprocess i Windows 2000 (Länken kan leda till en webbplats som är helt eller delvis på engelska)
Mer information om Windows 2000 Resource Kit finns på följande Microsoft-webbplats:
http://www.microsoft.com/windows2000/techinfo/reskit/default.mspx

Egenskaper

Artikel-id: 317371 - Senaste granskning: den 3 oktober 2006 - Revision: 6.0
Informationen i denna artikel gäller:
 • Microsoft Windows 2000 Server
 • Microsoft Windows 2000 Advanced Server
 • Microsoft Windows 2000 Professional Edition
Nyckelord: 
kbhowto kbhowtomaster KB317371

Ge feedback

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com