Cikk azonosítója: 320397 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A jelenség

Ha túl nagy számú fájlt másol egy NTFS fájlrendszert használó rendszerindító kötet gyökérkönyvtárába, a számítógép következő indításakor a következő hibaüzenet jelenhet meg:
Hiányzik az NTLDR
Újraindítás: Ctrl+Alt+Del
Ha eltávolítja a gyökérkönyvtárból a fájlokat, a mesterfájltábla (MFT) lefoglalási indexének eredeti mérete nem áll helyre.

Megjegyzés: Microsoft Windows XP Service Pack 2 (SP2) vagy Microsoft Windows 2000 Service Pack 4 (SP4) rendszer használata esetén nem jelentkezik ez a hiba. A hasonló problémákról a „További információ” című részben olvashat.

Oka

Ez a probléma akkor fordulhat elő, ha az MFT-gyökérkönyvtár erősen töredezett. Ha az MFT-gyökérkönyvtár sok fájlt tartalmaz, a mesterfájltábla olyan mértékben töredezetté válhat, hogy új lefoglalási index jön létre. A fájlhozzárendelések betűrendben szerepelnek a lefoglalási indexekben, így előfordulhat, hogy az NTLDR fájl a második indexbe kerül át. Ekkor megjelenik a cikk „A jelenség” című részében ismertetett párbeszédpanel.

Fájloknak a gyökérkönyvtárban történő létrehozása nem gyakori jelenség. Ez az eset akkor fordulhat elő, ha egy program rendszeresen a gyökérkönyvtárban hoz létre és távolít el ideiglenes fájlokat, vagy ha véletlenül nagyszámú fájlt a gyökérkönyvtárba másol.

A megoldás

A probléma megoldásához végezze el az alábbi lépéseket:
 1. Forduljon a Microsoft terméktámogatási szolgálatához a Bcupdate2.exe segédprogram beszerzéséhez. A Microsoft terméktámogatási szolgálatának elérésével kapcsolatban a Microsoft következő webhelyén talál további tájékoztatást:
  http://support.microsoft.com/contactus/?ws=support&ln=hu
 2. Hozzon létre egy rendszerindító lemezt a számítógép indításához. A Windows XP operációs rendszert futtató számítógépekhez használható rendszerindító lemezek létrehozásáról a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkében tájékozódhat:
  305595 ÚTMUTATÓ: Rendszerindító lemez létrehozása NTFS vagy FAT partícióhoz Windows XP rendszerben
 3. A parancssorból az alábbi parancsot futtatva bontsa ki a szoftverfrissítésből a Bcupdate2.exe segédprogramot:

  Expand meghajtóbetűjel:\bcupdate2.ex_ meghajtóbetűjel:\bcupdate2.exe
 4. A parancssorból az alábbi parancsot futtatva frissítse az NTFS rendszerindító szektor rendszertöltési kódját:

  Bcupdate2.exe C: /F

  Megjegyzés További támogatott parancssori paraméterek:
  /q – Csendes üzemmód (a /y paraméterrel együtt kell használni)
  /y – A program nem kér megerősítést
  /f – A használatban lévő kötet frissítésének kikényszerítése
  /t – Csak a rendszertöltési kód tesztelése
 5. Ha a program a kötetformázás megerősítését kéri, nyomja meg az Y billentyűt. A program sikeres futtatását követően az alábbi üzenet jelenik meg:
  The boot code was updated successfully. (A rendszertöltő kód frissítése sikeres volt.)

Állapot

A Microsoft megerősítette, hogy a cikkben tárgyalt jelenség az érintett termékek hibájára vezethető vissza.
A probléma első javítása a Windows XP Service Pack 2 szervizcsomagban jelent meg.
A hiba első javítását a Windows 2000 Service Pack 4 szervizcsomag tartalmazza. A legújabb szervizcsomagok beszerzéséről a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkeiben tájékozódhat:
322389 A legfrissebb Windows XP szervizcsomag beszerzése
260910 A legfrissebb Windows 2000 szervizcsomag beszerzése
Megjegyzés: Windows XP és Windows 2000 szervizcsomagok telepítése esetén a meglévő kötetek hibái nem hárulnak el. A rendszertöltő kód külön frissítéséhez futtatnia kell a segédprogramot. A szervizcsomag csak az új kötetekre írja a helyes rendszertöltő kódot.

További információ

A kapcsolódó témakörökről a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkeiben tájékozódhat:
318728 A „Hiányzó NTLDR” hibaüzenet elhárítása Windows 2000 rendszerben
886215 Windows 98 rendszerű számítógép Windows 2000 Professional rendszerre történő frissítésekor a „Hiányzó NTLDR. Az újraindításhoz nyomjon le egy billentyűt” hibaüzenet jelenhet meg (Előfordulhat, hogy a tartalom angol nyelven érhető el)
816793 A „Hiányzó NTLDR” hibaüzenet elhárítása Windows Server 2003 rendszerben (Előfordulhat, hogy a tartalom angol nyelven érhető el)
842009 Windows Server 2003 rendszerben az automatikus rendszer-helyreállító futtatásakor a „Hiányzó NTLDR” hibaüzenet jelenik meg (Előfordulhat, hogy a tartalom angol nyelven érhető el)
883275 Windows Server 2003, Windows XP és Windows 2000 rendszerben az engedélyek módosítását követően nem indítható el a számítógép (Előfordulhat, hogy a tartalom angol nyelven érhető el)
315261 Miután a Lemezkezelés eszközzel megváltoztatta az aktív lemezpartíciót, a számítógép nem indul
812492 Hibaüzenet jelenik meg, amikor a számítógépet nem rendszerlemezről indítja (Előfordulhat, hogy a tartalom angol nyelven érhető el)
228004 Az aktív partíció módosítása megakadályozhatja a rendszerindítást (Előfordulhat, hogy a tartalom angol nyelven érhető el)
Megjegyzés: Ez egy „GYORS KÖZZÉTÉTELŰ” cikk, amelyet maga Microsoft támogatási csoportja készített. A benne fogalt információkat a jelentkező problémákra válaszul, az adott állapotukban biztosítjuk. Az anyagok a közzétételük gyorsaságából következően tartalmazhatnak sajtóhibákat, illetve külön értesítés nélkül bármikor átdolgozáson eshetnek át. További tudnivalók olvashatók a felhasználási feltételek között.

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 320397 - Utolsó ellenőrzés: 2013. február 28. - Verziószám: 1.0
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows XP Home Edition
 • Microsoft Windows XP Professional
 • Microsoft Windows 2000 Professional Edition
 • Microsoft Windows 2000 Server
 • Microsoft Windows 2000 Advanced Server
Kulcsszavak: 
kbresolve kbwinxpsp2fix kbwin2ksp4fix kbbug kbfix KB320397
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com