A CD-ROM-meghajtó esetenként nem képes UDF formátumú lemezek olvasására Windows XP rendszerben

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 321640 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A jelenség

A számítógép nem képes egyes fájlok vagy akár az összes fájl olvasására olyan CD és DVD lemezeken, melyek az Optical Storage Technology Association (OSTA) Universal Disk Format (UDF) fájlrendszer szabványa szerint készültek. A probléma tünetei többek között:
 • A lemezt egyáltalán nem ismeri fel a rendszer és üresnek mutatja.
 • Ha a fájlok elérést kísérli meg a Windows Intézőben, „A fájl vagy könyvtár sérült és olvashatatlan” vagy hasonló hibaüzenet jelenik meg.
 • A DVD-videók egyes részei nem működnek helyesen (ne feledje, hogy ennek oka a DVD videoadatok vagy a lejátszó szoftver problémája is lehet, melyekkel a cikk nem foglalkozik).

Oka

Ez a probléma az alábbi okok miatt fordulhat elő:
 • Lehetséges, hogy a használt Microsoft Windows verzió nem támogatja a lemezen használt UDF verziót. A legtöbb DVD-ROM és DVD videó UDF 1.02, a fogd és vidd módszerrel írt CD és DVD-R/RW lemezek UDF 1.5 vagy újabb fájlrendszert tartalmaznak. A Windows XP az UDF 1.02, 1.5 és 2.01 verziót támogatja.
 • Lehetséges, hogy a lemez megírásához használt szoftver érvénytelen (a szabványnak nem megfelelő) struktúrákat hozott létre a lemezen, melyek más UDF olvasókkal (így a Windows XP beépített összetevőivel) nem olvashatók. Egyes „nyomott” DVD-ROM és DVD-videó lemezek is tartalmaznak hibákat. (A lemezhibákat kereső UDF-érvényesítő eszközt a „Hivatkozások” részben talál.)
 • Egyes, a „fogd és vidd” módszerrel használható íróprogramok (például az Adaptec/Roxio DirectCD) lehetővé teszik „tömörítés” használatát a lemezek formázása során. A tömörítés nem része az OSTA UDF szabványnak és előfordulhat, hogy a tömörítést tartalmazó lemezek csak az adott szoftverszállító olvasóival olvashatók.
 • A CD-R és DVD-R lemezek „nyitottak” is lehetnek. Mielőtt a lemez olyan számítógépben is használható lenne, amelyen nincs telepítve az írószoftver, a lemezt be kell fejezni („lezárni” vagy „véglegesíteni” kell).
 • A meghajtó nem képes olvasni az adott médiatípust. Nem minden DVD-ROM meghajtó képes például DVD-R lemezek olvasására. Számos DVD-ROM nem képes DVD-RAM olvasására. Ez a probléma nem kerülhető meg, csak a meghajtó cseréjével vagy más típusú média használatával orvosolható.
 • A lemez „rontott” lehet. Egyes író-médiamárka-olvasó kombinációk inkompatibilisek.

Kerülő megoldás

A probléma kerülő megoldásának lépései:
 1. Győződjön meg arról, hogy a legújabb Windows szervizcsomag telepítve van. Keressen olyan gyorsjavításokat a Microsoft webhelyén, melyek a Microsoft UDFS fájlrendszer illesztőprogramhoz készültek a szervizcsomag megjelenése után.
 2. Ha a lemez műsoros és a használt Windows verzió tartalmazza az UDF támogatást, forduljon a lemez szállítójához.
 3. Ha az adott Windows verzió támogatja a lemez UDF verzióját és a lemez „hídlemez”, amely ISO9660 vagy Joliet rendszert tartalmaz (a DVD-ROM lemezek általában ilyenek), próbálkozzon a Windows Media Player elindításával, amikor a lemez a meghajtóban van. A Windows Media Player egy bizonyos típusú fájlrendszer-kérést küld, amely esetenként láthatóvá teheti a lemezt a CDFS fájlrendszeren keresztül.
 4. Ha saját készítésű lemezt ír, győződjön meg arról, hogy az alábbi feltételek teljesülnek:
  • Rendelkezik az írószoftver legújabb frissítéseivel.
  • Az írószoftverben nincs kiválasztva a tömörítés (ha egyáltalán elérhető).
  • A lemez még a meghajtóból való kivétele előtt elő lett készítve más számítógépekben történő használatra (ha ez szükséges).
  • Az íráshoz használt UDF verziót a lemez olvasására használni kívánt Windows verzió támogatja.
 5. Ha a lemez nem műsoros, nem saját készítésű, vagy régebben készült és a tartalom máshol nem érhető el, kövesse az alábbi lépéseket:
  1. Forduljon a lemez írásához használt szoftver szállítójához. Egyes szállítók ingyenes UDF olvasó szoftvert tesznek elérhetővé (részletek a „További információ” szakaszban alább), melyek a szállító által használt bármely nem szabványos UDF kiterjesztést támogatnak (például a tömörítést) és a szállító íróprogramjának hibáiból eredő lemezformátum-hibákat is figyelmen kívül hagyják.
  2. Ha a használt Windows verzió nem tartalmaz UDF támogatást vagy a kívánt verziót nem támogatja, a fenti eset kerülő megoldását alkalmazza.

További információ

UDF fájlrendszerrel legnagyobb valószínűséggel a következő esetekben találkozhat (a lista nem teljes):
 • DVD-ROM vagy DVD-videó.
 • Egyes fogyasztói elektronikai berendezésekkel (például DVD-videomagnókkal vagy digitális kamerákkal) írt CD-R és DVD lemezek.
 • Számítógépen, „fogd és vidd” módszerrel működő írószoftver használatával készített CD-R/RW lemezek.
 • Számítógépen írt DVD-R/RW, DVD+R/RW vagy DVD-RAM lemezek.
Néhány elterjedt, a „fogd és vidd” illetve „csomagírás” módszerével működő írócsomagok, melyek képesek UDF formátumú lemezek készítésére:
 • B's Clip (gyártó: BHA)
 • DirectCD (gyártó: Adaptec/Roxio)
 • InCD (gyártó: Ahead)
 • PacketCD (gyártó: CeQuadrat)
 • RecordNow MAX, MyCD, PrimoCD és PrimoDVD (gyártó: Veritas)
 • Write DVD! (gyártó: Software Architects)
UDF lemezeket egyes „mastering” szoftverek is létrehozhatnak, ilyenek a fenti gyártók legtöbbjénél elérhetők. A Windows XP beépített CD-író szolgáltatása (IMAPI) nem hoz létre UDF fájlrendszert.

Hivatkozások

A Roxio UDF olvasója Windows platformra
http://www.roxio.com/en/support/udfwin/udfwinupdates.html

Írható CD GYIK
http://www.cdrfaq.org/

Az Optical Storage Technology Association UDF szabványa
http://www.osta.org (részletek a „Specs” menüpontban)

A Microsoft a külső gyártók elérhetőségi adatait a műszaki támogatás eléréséhez szánt segítségnyújtásként teszi közzé. Az elérhetőségi adatok értesítés nélkül változhatnak, pontosságukat a Microsoft nem garantálja.

A cikkben említett, harmadik féltől származó termékek a Microsofttól független gyártók termékei. melyek teljesítményére és megbízhatóságára a Microsoft sem törvényi, sem másféle garanciát nem vállal.

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 321640 - Utolsó ellenőrzés: 2007. március 20. - Verziószám: 2.0
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows XP Home Edition
 • Microsoft Windows XP Professional
Kulcsszavak: 
kberrmsg kbfix kbenv kbprb KB321640
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com